Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Розведення в'єтнамських свиней як бізнес

  1. Якими повинні бути умови утримання свиней
  2. Яку породу вибрати?
  3. Ще про переваги в'єтнамських травоїдних свиней
  4. Купівля молодняку ​​свиней
  5. Плюси діяльності з розведення свиней

Розведення свиней як бізнес - справа досить просте і прибуткове, проте вкласти сили і кошти доведеться Розведення свиней як бізнес - справа досить просте і прибуткове, проте вкласти сили і кошти доведеться. Інакше не вийде. Але в підсумку, якщо ви будете дотримуватися всіх правил, отримаєте бажаний результат - відмінне сало і м'ясо для своєї сім'ї.

Якими повинні бути умови утримання свиней

Що може знадобитися для такого захоплюючого справи, як розведення в домашньому господарстві свиней? В першу чергу гарне приміщення, це і буде затишний для свинок хлів, в якому тваринам буде комфортно перебувати, і вони будуть радувати своїх господарів відмінним здоров'ям і поступовим набором ваги.

Вимоги до хліва наступні:

  • має бути хороше освітлення і вентиляція, відсутність протягів;
  • місце повинно відрізнятися сухістю, тому стіни і дах повинні бути непротекаемого і без щілин;
  • регулярно проводиться дезінфекція з метою позбавлення від непотрібних комах і гризунів;
  • хлів повинен обладнуватися годівницею;
  • повинні бути місця для вигулу, купання і відпочинку;
  • наявність соломи в якості підстилки і дощаті настили, щоб свині не мерзли в зимовий час на холодній підлозі;
  • необхідно зробити стічні пристрої, щоб відходи йшли по ним, залишаючи приміщення чистим.

має бути хороше освітлення і вентиляція, відсутність протягів;   місце повинно відрізнятися сухістю, тому стіни і дах повинні бути непротекаемого і без щілин;   регулярно проводиться дезінфекція з метою позбавлення від непотрібних комах і гризунів;   хлів повинен обладнуватися годівницею;   повинні бути місця для вигулу, купання і відпочинку;   наявність соломи в якості підстилки і дощаті настили, щоб свині не мерзли в зимовий час на холодній підлозі;   необхідно зробити стічні пристрої, щоб відходи йшли по ним, залишаючи приміщення чистим

Яку породу вибрати?

Вирішивши приступити до розведення свинок в своєму господарстві, обзаведіться молодими тваринами. Породи свинок абсолютно різні, тому потрібно ретельно вибрати відповідну під ваші цілі.

Популярної породою на даний момент є в'єтнамська вислобрюхая особина, що відрізняється відносною невибагливістю в змісті, тому навіть новачкам цієї справи буде нескладно. Чому ж саме цей вид свиней все більше вибирається фермерами?

Ця порода свинок відрізняється маленькими ніжками, тоненьким хвостиком і величезним висячим животом, крихітні оченята з пращурами надають тварині кілька лукавий вигляд. Форма носа досить своєрідна - з характерною вигнутою, завдяки чому свинка чимось починає нагадувати мопса. Один тільки зовнішній вигляд в'єтнамської породи може розташувати до неї.

Ще про переваги в'єтнамських травоїдних свиней

Економічна вигода від розведення названих свинок досить відчутна. Ці свинки їдять все, найбільше люблять траву. Тому в літній період годувати тварину можна на лузі, лише на початку і кінці дня підгодовуючи його додатково рекомендованими фахівцями висівками, зерном і комбікормом. Одна особина потребує десь в сімсот грамах зазначеної суміші.

Крім того, в'єтнамська порода обожнює чагарникові пагони, кабачки і гарбуз, харчові відходи та садову падалицю. Холодна пора року вимагає від разводітелей триразової годівлі свиней. Їжа в цей період складається з січки кукурудзяних паростків, сіна і коренеплодів. Десь третина харчування повинні складати каштани, жолуді, зернові відходи.

Купівля молодняку ​​свиней

Що потрібно зробити в першу чергу, вирішивши зайнятися цим бізнесом? Придбати молодняк. До цієї справи варто поставитися дуже уважно, так як саме від нього буде залежати розвиток нового підприємства.

Фахівці не рекомендують брати молодняк від однієї матері, навіть в разі самого квітучого вигляду дитинчат. Адже тоді може вийти потомство від родинних особин, а це ніколи ні до чого хорошого не приводило. Це позначиться на дитинчат таких тварин, якщо вони взагалі з'являться, і на здоров'я свінюшек.

Це позначиться на дитинчат таких тварин, якщо вони взагалі з'являться, і на здоров'я свінюшек

Треба пильно простежити, щоб купуються вами хрюшки були з господарства, де на одного «тата» доводиться цілий гарем свиноматок. Тоді поросята обов'язково матимуть родинний зв'язку, що вам не потрібно. Купувати треба здорових особин, в цьому вам допоможе вивчення зовнішнього вигляду тварин - вони не мляві, добре їдять, тіло у них пружне, шерстка гладка, рівномірна, ніжки досить міцні, і тварина їх широко розставляє.

Переважні особливості в'єтнамської породи

Як не дивно, але цих свинок можна назвати охайними. Вони дуже розумні, відрізняються завзятим характером, дружністю. Мати справу з такою породою - одна велика радість. Дотримуючись правил годівлі та утримання, ви отримаєте задоволення від міцного здоров'я ваших вихованців, вони мають розвинене імунітетом до різного роду захворювань.

Потрібно знати про деякі нюанси розвитку цієї породи - десь до 30 кг особини набирають вагу зарахунок наростання м'яса, після вага набирається збільшенням сала.

Хороші жирові прошарки - результат правильного годування. Якщо в раціоні багато ячменю, зерен пшениці і кукурудзи, шар сала буде дуже значним. Такий же стан спостерігається при млявому времяпрепровождении, коли свинок не виводять з хліва на вигул.

Чому рекомендують саме цю породу

Близько 80% становить забійний вихід хрюшки такої породи, це прекрасний результат, адже звичайна європейська свиня відстає за цим показником відсотків на п'ятнадцять.

Близько 80% становить забійний вихід хрюшки такої породи, це прекрасний результат, адже звичайна європейська свиня відстає за цим показником відсотків на п'ятнадцять

Продумавши всі необхідні елементи змісту тварин, забезпечивши корисне харчування, ви обзаведетеся прекрасним м'ясом, у якого буде оптимальна щільність і чудовий смак. Сало в'єтнамських свиней ніжніше, якщо порівнювати з європейськими особинами, з приємною м'ясної окантовкою і мармуровим кольором. Ребра цих свинок схожі на кролячі, і їх небагато.

В'єтнамські вислобрюхие особини, так добре розводяться в домашніх господарствах, вже в 9 місяців досягають ваги в центнер, засвоївши до цього часу близько 250 кг корму. І навіть якщо вартість корму серйозно зросте, займатися розведенням свиней буде вигідно.

Потрібно сказати і про такий привабливою особливості в'єтнамських віслобрюшек як найвища пристосованість. Морозні зими переносяться ними легко, потрібно всього лише забезпечити їм хорошу підстилку в хліві. Свиней прийнято вважати брудними тваринами, але ці вражають своєю охайністю і відсутністю неприємного запаху, вони не гризуть «меблі» в своєму приміщенні, не копають землю, а під туалет у них вибрано якесь одне місце. Їх розвинений материнський інстинкт здатний здивувати кого завгодно.

Їх розвинений материнський інстинкт здатний здивувати кого завгодно

Плюси діяльності з розведення свиней

Вирощувати свинок вигідно. У віці півроку поросят вже можна реалізовувати. Важать вони до цього часу вже до 70 кг. Доходи приносять і м'ясо, і шкура, і сало.

Навчившись коптити, ви можете отримувати прибуток з продажу власного копченого продукту. Що стосується вкладень, - вони до вас повернуться після першого ж появи молодняка, а подальше збільшення у вашому господарстві - це вже чистий прибуток.

Перші пологи свині принесуть вам до десятка поросят, наступні опороси можуть доводити це число до 20. Супоросность цієї породи - 114 днів. У вазі віслобрюшкі додають нешвидко, але зате починають виробляти потомство вже з 4 місяців від роду, і народжують кілька разів на рік. Забезпечивши всі умови своїм свинкам, можна безперервно годувати свою сім'ю салом і м'ясом, отримуючи при цьому ще і чистий прибуток. Чотирьох свиноматок для цього цілком вистачить.

Початкові два тижні забезпечте поросятам тепло. Рекомендована температура + 27 градусів. Щоб домогтися необхідного рівня температури, вдамося до допомоги інфрачервоної лампи. У перші ж дні після народження подбайте, щоб поросята були належним чином щеплені. Відразу ж після опоросу поставте дитинчат чисту водичку в їх приміщенні.

Буває, що поросят більше, ніж сосків у матері, і вона не може з усіма впоратися. Тоді за справу доведеться братися вам. Поросят потрібно годувати один раз в 1ч 30 хв. - давати їм молоко, найкраще продукт підігріти і давати в теплому вигляді. Підійде і коров'яче, і козяче, рекомендується трохи його підсолодити. Дуже важливо доповнювати питво щодня вітаміном А (одну краплю), через один день на другий вітаміном Д (стільки ж) і давати «ферроглюкин» (відразу три крапельки).

Через двадцять діб збільште часовий проміжок від однієї годівлі до іншого. Тепер годуєте через кожні три години. Малюки будуть всіляко показувати, що вони не наїлися і що вам потрібно годувати їх ще, але перегодовування може негативно позначитися на розвитку їх травної системи. Якщо кишечник у поросят не в порядку, застосовуйте молочний відвар рису.

Як можна раніше відучувати поросят від соски. В іншому випадку у них будуть труднощі з самостійним захопленням їжі ротом, у них буде виходити тільки всмоктування рідини, а густа їжа залишиться недоторканою. В результаті діти неправильно розвиваються.

Як правильно годувати молодняк

Після закінчення тижня давайте дитинчат коритце з додатковою їжею (підгодівля) - це може бути і крейда, і підсмажені зернята пшениці і ячменю, і червона глина.

Чому обов'язково підсмажене зерно? Виявляється, в такому стані воно отримує солодкуватий присмак, позитивно впливаючи на апетит тварин. Помічено і зміцнює дію по відношенню до ясен поросят, позбавляючи їх від неприємних відчуттів. Коли дитинчата почнуть звертати увагу на підгодівлю, привчайте їх їсти з коритця, поступово прибираючи соску. У цей часовий проміжок краще годувати малюків рідкої кашкою - ячмінної або вівсяної, приготовленої на молоці або в крайньому випадку їм розведеної.

Після закінчення 14 діб привчайте поросят до обрату. Особливо неповоротких годуєте, використовуючи чайну ложечку, влаштувавши їх у себе на руках. Дитинчата, що звикли їсти з корита, ростуть швидко, радуючи дбайливих господарів. Через максимум 45 днів поросят віднімають від їх матері.

Також рекомендуємо Вам переглянути:

Яку породу вибрати?
Чому ж саме цей вид свиней все більше вибирається фермерами?
Чому обов'язково підсмажене зерно?

Новости