Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Розведення лосося і форелі в домашніх умовах

  1. 1. Розведення форелі в ставках
  2. 2. Розведення форелі в солоній воді
  3. 3. Розведення форелі в басейнах

розведення лосося і форелі

Так, пам'ятаються ті часи, коли лосось був розкішшю для багатьох людей. Але на сьогоднішній день він цілком стрімко перетворюється, а в багатьох країнах він вже давно перетворився, в саму звичайну повсякденну їжу. А відбувається це все через інтенсивного розвитку марикультури атлантичного лосося. Ставкове рибальство - одна з найпопулярніших галузей розведення риби. Саме розведення червоної риби вже давно склало конкуренцію звичайному рибальства.
Розглянемо розведення червоної риби на прикладі лосося. Гурмани вважають, що найкращий лосось це той, який ріс в холодних фьордах біля берегів Норвегії. На сьогоднішній день ловля цієї риби в диких умовах вже давно стала майже легендою. Адже в самій Норвегії, де рибне фермерство дуже поширене, 70% лосося вирощують в ставках. У Росії технологія розведення в ставках червоною риби не дуже популярна, оскільки ще багато запасів є в Північному і Балтійському морях.
Лососеві риби відрізняються своїм елітним дієтичним м'ясом і мало того - червоною ікрою. Як не дивно, але 80% цього делікатесу поставляється в Росію з далекого сходу. Ось тому створення лососевих господарств залишається молодою і в майбутньому перспективною галуззю фермерства. На сьогоднішній день, склавши продуманий бізнес-план розведення лососевих риб, можна заробити чималий дохід.
Перетворити дикі ставки в місця розведення риби не дуже просто. Майбутнім фермерам доведеться або приватизувати їх, або брати в оренду. При цьому потрібно враховувати той факт, що лососеві риби дуже чутливі до змін навколишнього середовища. Плюс, для популяризації подібних видів рибних господарств необхідно вводити ініціативи, проводити конкурси між існуючими господарствами. Іншими словами, показати державі свої можливості. А воно, в свою чергу, може залучити інвестиції.

Всього налічується 20 видів форелі, але частіше за все в наших кліматичних умовах розводять 2 види:

  • форель (струмкова),
  • райдужна; популярністю користуються кілька високопродуктивних підвидів: глибоководна канадська камлоопс і форель Доналдсона, їх темпи зростання в 2 рази вище, а плодючість більше на все 30%.

Обидва види є хижими, що відбивається на їхньому раціоні харчування: жуки, бабки, жаби, дрібні сорти риб (верховодка, язь, гольян).

Зростання можна охарактеризувати наступними цифрами:

  • до року маса мальків не перевищує 30 г,
  • вага однорічних риб - від 100 до 125 г,
  • вага 2-х однорічних - від 200 м

У Росії розведення лосося (сьомги) поки не розвинене, оскільки технологія його вирощування передбачає використання лабораторій та інших досить дорогих технологій. А ось форелеводства набирає обертів.
Для ставкового розведення форелі необхідні достатні площі і регуляція температурних режимів води. Важливо відзначити, що форель, як і всі лососеві, добре годується і зростає взимку і влітку. Рибопродуктивність ставків з фореллю досягає 1000 центнерів з гектара. Найпоширеніша для вирощування - райдужна та струмкова форель.
Для форелевих рибоводів кращими є джерела з постійною температурою води (ключі, струмки, Мальє річки). Форелеві ферми поділяються на повносистемні і неполносістемние. Перші - розводять форель від своїх виробників. При цьому господарство повинно містити своє виробниче стадо віком 4 - 7 років і їх заміну 1 - 2 роки.
Головне в розведенні лососевих риб (особливо форелі і лосося), наявність достатньої кількості кисню в воді для швидкого обміну речовин і зростання.

Головне в розведенні лососевих риб (особливо форелі і лосося), наявність достатньої кількості кисню в воді для швидкого обміну речовин і зростання

різноманітність лососевих

Вирішивши зайнятися розведенням форелі в домашніх умовах, потрібно чітко вирішити, де буде міститися риба, варіантів може бути декілька:

1. Розведення форелі в ставках

При створенні штучної водойми можна використовувати глину. Заповнити ставок потрібно прісною водою, але в ідеалі необхідно забезпечити подачу свіжої артезіанської води. Необхідним моментом є організація стоку «старої» води. Для цього можна використовувати очисні системи або спочатку спроектувати спеціальні стічні колодязі. Складно контролювати температуру води, але ж для успішного росту риби потрібно не допускати зниження температури нижче 1,5 оС.

2. Розведення форелі в солоній воді

Відмінність від попереднього варіанту в тому, що використовують солону воду. Рекомендують поступово здійснювати перехід на морську воду. У риби в такій воді посилюється обмін речовин у морській воді, отже, прискорюються темпи зростання.

3. Розведення форелі в басейнах

Щоб позбавити себе від будівництва ставка для розведення форелі в домашніх умовах, можна придбати спеціальний басейн (ч

Самостійно розмножуватися форель в умовах неволі не буде, тому доведеться займатися штучним заплідненням. Проходити це може за такою схемою:

  1. в період нересту відбирають кращих зрілих виробників, поміщають їх окремо;
  2. коли ікра у самок дозріє її потрібно відокремити, для цього самку обертають чистим полотном і обережно видавлюють ікру в чисту ємність;
  3. після відціджують сперму на ікру, акуратно помішуючи її (для цього підійде пташине перо);
  4. додають невелику кількість води;
  5. залишають ікру в спокої на 5 хвилин, за цей час має відбутися запліднення.

Врахувати потрібно те, що якщо ікра буде вилучена у незрілих самок, відсоток заплідненої ікри буде низький.

При форелеводства в великих масштабах для більш комфортного забору ікри у самок, відібраним виробникам дають наркоз. Також практикують використання різних стимулюючих розчинів для підвищення частки запліднених ікринок, наприклад, розчину Хаморі.

Так само пропонуємо вашій увазі невеличке відео по даній тематиці. Приємного вам перегляду!

Новости