Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Розведення форелі в ставку. Бізнес план. Необхідне обладнання.

  1. Що знадобиться для старту бізнесу?
  2. Технологія розведення форелі
  3. Розрахунки вкладень і прибутку
  4. Корм і боротьба за здоров'я
  5. висновки

Форель вважається надзвичайно смачною і дорогою рибою, яка не завжди доступна простим рибалкам. На просиджування з вудкою потрібно витратити багато часу, а до того ж на екіпіровку піде чимало грошей. Тому варіанти два: або купувати рибу в найближчому супермаркеті, або ж завести невеликий ставок і спробувати не тільки виростити кілька риб для себе, а й навіть заробити.

Досвід багатьох фермерів показує, що розведення форелі в домашніх умовах - дуже вигідна справа. Потрібно знати, що існує два види форелі: райдужна та струмкова. Вид вирощуваної форелі потрібно вибрати заздалегідь, адже від цього будуть залежати деякі умови утримання малюків. Приблизно за 3 роки мальок набирає близько 500 грам ваги, при цьому риба буде активно рости лише в разі підтримки оптимального температурного режиму в 16-19 С.

Що знадобиться для старту бізнесу?

Що знадобиться для старту бізнесу

Зазвичай гектар площі водойми дозволяє вирощувати приблизно 1000 малюків форелі віком до року. Промислове вирощування риби дозволить збільшити цю цифру відразу в десятки разів, як і можливий прибуток. Але потрібно буде налагодити цілу систему харчування для рибного господарства, використовувати очисні споруди та інше, чого не можна виконати на початковому етапі створення бізнесу.

В середньому форель живе 10 років і за цей час встигає вирости до ваги 12 кілограм. Статевої зрілості риба досягає на 3 році життя, саме в цей час так важливо організувати все для нересту, щоб отримати можливість вирощувати вилупилися мальків.

Цікава стаття: розведення дощових черв'яків .

Технологія розведення форелі

На перший погляд технологія може здатися складною. Для старту бізнесу знадобиться:

  1. Отримати максимум корисної інформації про тонкощі вирощування форелі, можливо навіть відвідати парочку ферм і вивчити всі самостійно.
  2. Пройти реєстрацію бізнесу, сплатити всі податки і мита, щоб мати можливість займатися підприємницькою діяльністю на законних підставах.
  3. Взяти в оренду приміщення під басейни йди ж викупити його. Підійде і особистий земельну ділянку, де необхідно буде запустити парочку басейнів і запустити туди мальків. Обсяги виробництва залежать від початкового капіталу і в майбутньому завжди можна розширитися.
  4. Більш дорогим проектом, який потрібно реалізовувати лише досвідченим фермерам, є організація цілого каскаду зі штучних озер. Знадобляться не тільки гроші, але і маса дозволів від відповідних органів, тому для початку краще запустити всього кілька басейнів.

Розрахунки вкладень і прибутку

Бізнес план по розведенню форелі скласти потрібно обов'язково, адже тільки так можна побачити приблизні витрати і розмір можливого прибутку. Отже, оптимальна вага риби для продажу - 1 кілограм і трохи менше. Її сміливо набувають ресторани і невеликі кафешки, але і вартість 500-грамової форелі буде порівняно невеликою.

Для досягнення такого розміру риби потрібно буде зростати як мінімум 3 роки, після закінчення яких риба починає нереститися. Продавати можна і мальків за ціною 600 рублів за кілограм. Плодючість однієї самки досягає приблизно 3000 ікринок за раз, тому з точки зору приросту таке рибне господарство точно буде вигідним.

Якщо ж почати вирощувати рибку, то вже через чотири роки фермер має приблизно 40 кілограм риби, закупівельна ціна 1 кілограма дорівнює 200 рублів. Нескладно підрахувати, що кілограм мальків (близько 60 штук) принесе 12 тисяч доходу в майбутньому.

Що стосується основних статей витрат, то на зарплату працівникам господарства піде не менше 400 тис. Рублів, кілограм корму для риби коштує приблизно 2 тисячі, а обслуговування обладнання визначається приблизно в 3 тисячі рублів на вирощування одного кілограма мальків форелі.

Стартові інвестиції в бізнес підуть в першу чергу на:

  1. покупку устаткування. Це має першорядне значення, адже без якісного обладнання для розведення форелі підтримувати життєдіяльність риб і їх здатність до нересту неможливо;
  2. покупку корму. Кормові добавки повинні бути тільки високої якості, неякісний корм відразу покаже себе у вигляді білого м'яса у рибі,
  3. придбання рибопосадкового матеріалу. Зазвичай в різних регіонах ціна кілограма мальків досягає 300 рублів;
  4. необхідні допоміжні пристосування. Потрібно буде купити сам басейн, системи насосів і очищення, а також автоматичної подачі корму. За найскромнішими підрахунками - це 100000, а бажання вийти на більш високий конкурентний рівень зажадає ще більших вкладень.

Цікава стаття: вирощування осетра .

Корм і боротьба за здоров'я

Розведення форелі в ставку зажадає від бізнесмена дотримання ряду дуже важливих умов: повноцінно і вчасно годувати рибу, а також намагатися уникнути інфекцій та епідемій, які можуть погубити всю форель. Для контролю за всім ставком досвідчені заводчики кожні 10-15 днів відловлюють риб, вивчають їх стан, розмір, а також внутрішні органи і зябра. Так можна уникнути розвитку захворювання, яке в короткий термін зробить фермера банкрутом.

Корм для риби обов'язково повинен складатися з протеїнів, жирів, амінокислот і різних вітамінів. Потрібно пам'ятати, що годувати рибу бажано тільки дорогими закордонними кормами, тільки так колір м'яса риби буде червоним. Трохи заощадити на кормах можна, якщо розводити у себе дощових черв'яків для харчування риби, але в таких умовах м'ясо отримає білий колір. Проводити годування бажано не частіше ніж 4 рази на добу.

висновки

Вважається, що щоб зайнятися розведенням форелі на дачі, потрібно всього лише запустити мальків риби у водойму і чекати, поки вона сама виросте. А далі підприємцю залишилося її зловити і продати. Але насправді рибництво - один з найсерйозніших і складних бізнесів, якими тільки може почати займатися бізнесмен.

Приготуйтеся до того, що цикл вирощування форелі - не менш 3 років. Продавати рибу можна і через рік або півроку, але її вага в такому випадку буде всього 300 грам і багато на таких продажах не заробиш. Тому доведеться трохи почекати, щоб отримати максимальний прибуток.

Відео по темі

Оцініть матеріал!



Ознайомтеся з пропозиціями банків

Що знадобиться для старту бізнесу?
Що знадобиться для старту бізнесу?

Новости