Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Розведення форелі для бізнесу або для особистих цілей

  1. Основні вимоги до умов
  2. способи розведення
  3. Розведення в ставках
  4. Розведення в садках
  5. УЗВ: особливості та нюанси
  6. Чим годувати форель

Сьогодні розведення форелі є перспективним і прибутковим заняттям. Цьому сприяє зрослий попит споживачів на цей цінний вид риби. Крім того, поступово набирає популярність форелеве рибалка на платних ставках. Все більше рибалок віддають перевагу саме такому лові, оскільки вірогідність упіймання трофея висока і емоції від цього запам'ятовуються надовго.

Щоб розведення форелі приносило стабільний прибуток, необхідно правильно підійти до цього процесу. На сьогодні багато рибні господарства займаються вирощуванням двох видів цієї риби:

  • струмкової;
  • райдужною.

Обидва види досить швидко ростуть, не надто вимогливі до умов утримання, їх легко забезпечити необхідним кормом, можна застосовувати технологію штучного запліднення ікри.

Струмкова форель або форель менш поширена в рибному господарстві. Вона більш вимоглива до якості і температурі води, повільніше росте. Найчастіше цей вид розводять на платних рибальських ставках, щоб дати можливість рибалкам ловити саме цього красивого хижака.

Райдужна форель представляє набагато більший інтерес, оскільки вона:

  • швидше росте;
  • невибаглива до корму;
  • добре себе почуває в щодо теплій воді.

Середній розмір, до якого вирощують форель в наших рибгоспах, становить 2-3 кг. Це вже статевозрілі особини, здатні дати потомство.

Основні вимоги до умов

Успішне вирощування форелі залежить від дотримання і виконання мінімальних вимог до умов:

  • Допустима температура води для форелі коливається в межах 3-24 градусів, але бажано не допускати прогріву понад 20, оскільки риба стає апатичною, погано харчується і повільно зростає.
  • Вода повинна бути прозорою і чистою з мінімальним вмістом кисню 10 мг / л.
  • Для швидкого зростання рибу слід забезпечити кормовою базою, в яку обов'язково повинні входити білки, вітаміни, жири, амінокислоти і мінеральні солі. Обов'язкова наявність астаксантину - природного каротиноїди, щоб м'ясо форелі мало приємний червоний колір.

Обов'язкова наявність астаксантину - природного каротиноїди, щоб м'ясо форелі мало приємний червоний колір

При дотриманні цих умов в середньому за чотири роки форель виростає до 2 кг.

способи розведення

Форель можна вирощувати різними способами. Це залежить безпосередньо від типу водойми і його місця розташування. На сьогодні найпоширенішими варіантами розведення є:

  • ставки;
  • установки замкнутого водопостачання - УЗВ;
  • басейни;
  • садки.

Для отримання максимального результату досвідчені розвідники використовують комбіновані методи. Найчастіше великих особин містять в просторих частинах водойми, дрібних підрощують в садках, а ікру і матеріал для посадки тримають в спеціальних невеликих літаках і ємностях.

Розведення в ставках

Мабуть, найбільш просто виростити форель в закритому водоймищі. Тут за рибою легко доглядати і підтримувати необхідні умови. Однак в ставках неможливо природним шляхом отримати потомство. Доводиться вдаватися до запліднення ікри штучним методом.

Рибне ставкове господарство, яке спеціалізується на вирощуванні форелі, являє собою цілий комплекс водойм, які мають різні призначення:

  • Виробничі ставки, що складаються з нагульних, вирощувальних, маткових, зумовлених, Малькова.
  • Санітарно-профілактичні та карантинні водойми.
  • Підсобні.
  • Водопостачальні - зігрівальні, відстійні і головні.

Розведення форелі найбільш прийнятно в ставках, створених на холодних ключах або струмках, які постійно підживлюють водойми свіжою водою. Це дозволяє цілий рік підтримувати оптимальну температуру.

Розведення в садках

Розведення в садках

Цей спосіб застосовується у великих за площею водоймах. У них обладнуються спеціальні садки, де і вирощується форель. Вони мають різні конструктивні відмінності і особливості:

  • У водоймах з відносно теплою водою прийнято використовувати автоматизовані садки площею до 100 куб. метрів. Їх встановлюють на глибині близько 5 метрів. Можна розміщувати на відстані від берега до 100 метрів. При наявності течії обсяг конструкції доцільно зменшити до 40 куб. метрів.
  • У холодних водоймах встановлюють понтонні, секційні або стаціонарні садки об'ємом до 100 куб. метрів. Видалення від берега зазвичай не перевищує 15 метрів.
  • У морській воді застосовують автоматизовані, рідше стаціонарні, садки об'ємом до 60 куб. метрів. Відстань від берега може бути будь-яким.

Всі варіанти при правильній установці і подальшому обслуговуванні дозволяють виростити гарний поголів'я форелі при мінімальних витратах.

УЗВ: особливості та нюанси

Установка замкнутого водопостачання являє собою закриту систему, в якій можливо забезпечити найбільш оптимальне середовище для розвитку і розмноження форелі.

Організація розведення в УЗВ складніше, ніж в ставках або садках, однак це згодом окупається сповна.

Основними елементами УЗВ, які забезпечують для форелі необхідні умови, є:

  • Спеціальні резервуари і ємності для утримання поголів'я риби.
  • Циркуляційні насоси, які забезпечують періодичну очистку і збагачення води киснем.
  • Кисневий генератор.
  • Для знезараження води застосовують спеціальну установку озонування.
  • Барабанні механічні фільтри, яким потрібно періодична заміна.
  • Басейн-суматор.

Крім цього, для організації УЗВ ще знадобиться деякий додаткове обладнання.

Отже, форель поміщають в басейн, де за допомогою різних пристроїв для неї створюються оптимальні умови для життя. Вода регулярно фільтрується та очищується, підтримується потрібна температура. Іншими словами, повністю імітовані природні умови. Тому риба швидко зростає і не хворіє.

Чим годувати форель

Для якісного розведення форелі потрібні дорогі корми, які обов'язково містять астаксантин. Для підгодівлі мальки, якій виповнилося 15 діб, використовують підживлення РГТ-6М.

Потім цьоголіток переводять на корм РГТ-8М і всякі пастоподібні підгодовування. Також можна додавати в раціон дощових черв'яків, риб'ячий жир, кормові дріжджі, борошно.

Дорослу товарну форель годують 4 рази на добу. При цьому рекомендується знижувати вміст білка і продуктів природного походження. Слід збільшити кількість одержуваних рибою вуглеводів і рослинних жирів.

Новости