Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Культивовані перли Як відрізнити справжні перли

  1. культивовані перли
  2. перли Акоя
  3. Перли Південних морів
  4. таїтянський перли
  5. Види перлів і його вартість
  6. Як відрізнити перли від біжутерії

Перли - улюблений класичний матеріал ювелірів. Уже багато століть перлами інкрустували прикраси і одягу знатних людей. Сьогодні їм розшивають вінчальні сукні, переважно, італійських виробників. З ювелірного світу перли ніколи не піде, вже створено безліч прекрасних прикрас і скільки ще буде! Рідко можна зустріти природний перли, народжений без участі людини. Такі поодинокі перлини належать до найбільш рідкісним коштовних каменів і купуються вони, в основному, колекціонерами на аукціонах.

культивовані перли

В даний час перли, який використовується в ювелірних прикрасах, культивовані. І на світовому ювелірному ринку він займає основну позицію - приблизно 99%.

Культивовані перли - це такий же натуральні перли, тільки вирощений за допомогою людини в природних умовах - на спеціальних фермах в прісній і в морській воді, за черепашками там стежать і доглядають, стежать за температурою і ph води. Людина поміщає подразник (кульку) в тіло устриці, після чого відбувається тривалий процес утворення перлів. Такий процес культивації займає до 3 і навіть до 8 років, тому вважати культивовані перли штучним - це велика помилка. Люди, що займаються процесом вирощування перлів, не можуть впливати на процес його освіти і, тим більше, не можуть знати, як буде виглядати перлина. Ферми з вирощування перлів виглядають ось так:

Ферми з вирощування перлів виглядають ось так:

Колір і розмір перлин залежить від того, в якому молюсків він вирощується, і в якій воді - морський або прісноводної. Прісноводні перлини рідко зустрічаються високої якості і діаметром більше 12 мм. Зазвичай молюск не в змозі покривати перламутром великі перлини. Колір у прісноводних перлів - білий, ніжно рожевий і ліловий. У морському перлах палітра кольорів набагато різноманітніше - від білого до чорного.

Морський культивовані жемч г також вирощується на фермах, але вже у відкритому морі. Цінується морські перли більше, ніж прісноводний і вартість його набагато вище, тому що солона вода надає перлині особливий відтінок і більш рівний колір. З однієї раковини зазвичай витягають одну перлину, рідко - до трьох.

перли Акоя

Перли Акоя вирощується в морях Японії і Китаю в молюсках Pinctada fucata. Перлина його покрита тонким шаром перламутру - 0,35-0,7 мм. Найкращий блиск перлина набуває в кінці осені - початок зими, тому це вважається найкращим періодом для врожаю. Розмір перлин досягає від 6 до 8 мм, але з кожним наступним міліметром ціна перлів починає стрімко рости, тому що це велика рідкість. Кольори перлів Акоя - перламутрово-білий, перламутрово-рожевий і світло-кремовий, але іноді зустрічаються перлини сріблястого відтінку і сріблясто-зеленого.

Перли Південних морів

Перли Південних морів, інша його назва Австралійський перли - найбільший вид культивованих перлів. Він дорого коштує і займає елітну нішу на ринку перлів. Вирощується він за допомогою молюска Pinctada maxima у узбереж Індійського і Тихого океанів, в основному на території Австралії, Індонезії, Філіппін і Мньямни. Товщина перламутру у такого перлів 2-6 мм - це унікальна властивість даного виду перлів. Середній розмір перлини становить 13 мм, а взагалі розмір коливається в діапазоні 9-20 мм.

таїтянський перли

Таїтянський перли виробляється на фермах в районі островів Таїті, і ще вони розкидані по всій Французької Полінезії. Вирощується він в Черногубов устрицях Pinctada Margaritifera. Також чорні перли виробляють на Сейшельських островах і у В'єтнамі, але він не належить до таїтянський перли. Розмір перлин в середньому 14-18 мм.

Види перлів і його вартість

Вартість перлів складається з декількох характеристик, які, власне, і говорять про його якість та впливають на вартість. Я вам їх все і перерахую:

  1. Блиск перлини. У справжнього каменю блиск глибокий. Якщо розглядати перлину під освітленням, то можна побачити відображення шарів перламутру. Якісну перлину помітно відразу - яскраво виражений контраст найяскравішого ділянки (освітленого) з затемненим.
  2. Товщина перламутрового шару, який визначити може тільки геммолог. Але є і загальнодоступні ознаки, на які варто звертати увагу при виборі прикраси з перлами. Чим товстіший шар перламутру, тим красивіше перлина. Що відображає блиск повинен бути рівномірним і інтенсивним, а також шар перламутру можна розглянути в отворі горошини.
  3. Поверхня перлини. Чим менше дефектів на поверхні, тим вище якість ювелірного каменю, хоча справжні перли не буває без природних дефектів.
  4. Форма перлини. Найдорожчою перлиною буде та, яка максимально близько наближена до сферичної формі. На картинці зображено форми перлів від найдорожчою до недорогих неправильної форми.
  5. Розмір перлини - важливий критерій в оцінці вартості. Чим більше горошини - тим вони дорожче. Річкові перли в діаметрі від 3 до 11 мм, а морський може досягати і до 22 мм.
  6. Колір перлини. Палітра кольорів набагато ширше, ніж здається пересічному покупцеві. Ми звикли бачити в магазинах класичний білий перли. Але насправді перли буває золотистим, пурпурним, лавандовим, блакитним, сірим, шоколадно-коричневим.
  7. Ступінь збігу в виробі. Підібрати ідеально однакові перлини нереально. Адже перли - це природний дорогоцінний камінь, на розмір якої людина вплинути не в силу. Тому прикраси з перлів цінуються вище, де вище ступінь підбору. Це стосується перлинних намист і браслетів.

Як відрізнити перли від біжутерії

  • Блиск. У натуральному перлах блиск відбувається, как-будто, зсередини, а штучний просто переливається. А ще, якщо подряпати перлину, то в натуральній буде видно ще шар перламутру, а в штучної немає, так як натуральна перлина - це багато-багато шарів перламутру;
  • Отвір перлини. Якщо придивитися уважно, а ще краще через збільшувач, то можна побачити внутрішню структуру каменю і шар перламутру, чого не скажеш про штучне;
  • Вага. Пластмасові перлини набагато легше, ніж натуральні перли, тому взявши в руки прикраса з перлами, можна відразу відчути, що у вас в руках;
  • Тактильні відчуття. Якщо взяти в руки перлове намисто або браслет, то у виробі з натуральним каменем ви відчуєте прохолоду, а якщо ви не відчуваєте абсолютно ніяких відчуттів - перед вами підробка;
  • Для окремої перлини. Натуральні перли при падінні на тверду поверхню підстрибує, чого не скажеш про пластмасовому. Але перевірити таку можливість в оздобленні немає можливості, тому як буде дуже нерозумно кидати вироби в магазині.

Скажу вам від себе особисто - я люблю працювати з прісноводним перлами, який вирощують в Китаї на фермах. А перевагу віддаю тільки натуральних кольорів. У наступній своїй статті я вам розповім, як доглядати за прикрасами з перлів.

Новости