Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як вирощують перли, і чому він при цьому все одно натуральний


Це знову Юрій Іванов, директор магазина натуральних каменів "Мінерал Маркет" . Досить часто, вибираючи собі перлинні прикраси в нашому магазині, покупці задають продавцям питання: "А це натуральні перли, або штучно вирощений?"
Тому сьогодні я вирішив розповісти про те, звідки ж береться перли , Виставлений на наших прилавках.
Всі ми думаємо, що знаємо, звідки береться перли . Але насправді мало хто з нас замислювався і розбирався в самому процесі освіти і добування цієї самої перлини.
Справа в тому, що перлина утворюється усередині раковини тоді, коли в неї потрапляє будь-якої чужорідний предмет, наприклад, піщинка. Саме тоді молюск, мешканець двостулкових раковини, починає наполегливо працювати, огортаючи піщинку перламутром, які виділяються його організмом. Таким чином, освіта перлини є не що інше, як оборонна реакція молюска по ізоляції стороннього тіла всередині раковини.
Це знову Юрій Іванов, директор   магазина натуральних каменів Мінерал Маркет
Люди ще багато століть тому змогли розгадати таємницю освіти перлів. Так, вже в XIII столітті в Китаї були зроблені перші спроби приміщення в раковину сторонніх тіл (різних дрібних камінчиків, кістяних або залізних предметів і т.п.) з метою штучно отримати перлину.
Багато століть зусиль і марних дослідів пройшло перш, ніж в 1913 році японець Кокіхі Микимото не розроблені успішно діючу технологію вирощування перлин.
З тих пір минуло вже більше століття, і в даний час частка культивованих перлів із загальної кількості, використовуваного в ювелірних прикрасах, - більше 99%. Сьогодні на ринку дуже рідко можна зустріти природний перли, народжений без участі людини. Такі поодинокі перлини належать до найбільш рідкісним коштовних каменів і купуються вони, в основному, колекціонерами на аукціонах.

Вирощування перлів в промислових масштабах ведеться на узбережжі Японії і біля берегів Шрі-Ланки, в Малайзії і В'єтнамі, в Індонезії і М'янмі, на китайському острові Хайнань і на Філіппінах, в Червоному морі і Перській затоці. Біля берегів острова Таїті, добувають перлини благородного чорного кольору.
Що ж собою являє цей процес?
Перший етап вирощування перлів - збір ікри від перлинних устриць. Що з'явилися з неї молодих молюсків містять в металевих клітках з невеликими осередками, щоб оберегти їх від нападу восьминогів, морських зірок і інших їхніх природних ворогів.

Клітини необхідно періодично чистити і перевіряти, чи здорові їхні мешканці, а через два роки трохи підросли молюсків пересаджують з маленьких клітин в великі. Ще через рік, коли устриці досягають зрілості, проводиться операція по приміщенню всередину зернятка - ядра майбутньої перлини.

Кульки, які поміщаються в устрицю, ретельно підбирають за розмірами - вони не повинні бути більше певної величини, яку може обробити дана устриця. Якщо зернятко перевищує деякий максимальний розмір, устриця може померти, не впоравшись з «чужорідним вторгненням».
Клітини з перловими устрицями прикріплюють до плаваючих буїв, сполученим один з одним. На кожній фермі буї утримують по кілька тисяч таких клітин. За допомогою моторних човнів їх періодично переміщують на інші місця, щоб забезпечити устриць їжею.

Деякі види ракоподібних і водоростей становлять загрозу для здоров'я устриць, тому періодично їх видаляють з поверхні кожної раковини, потім обробляють спеціальним складом, який перешкоджає поширенню паразитів.
Незважаючи на всі ці турботи, деяка частина устриць гине в перший же місяць. Ще якась частина відторгає поміщений в них кульку. Що залишилися в роботі молюски - а таких залишається менше третини - формують за кілька місяців по парі міліметрів перламутру.
Щоб виростити більш-менш великі перлини знадобиться не менше трьох років. Після чого, нарешті, можна витягати красивий і має неабияку цінність перли.

Колір і розмір перлин залежить від того, в якому молюсків він вирощується, і в якій воді - морський або прісноводної. Прісноводний перли в природі може бути тільки білим, рожевим і темно-темно сірим. Причому білим він виростає в зовсім прісній чистій воді, рожевим - в воді з солями міді, а темним - в воді з солями заліза.
Колір морських перлів залежить як від виду молюска (основних видів молюсків-перлових цілих п'ять), так і від умов їх життя. Природні кольори морських перлів включають і білий з усіма відтінками, і жовто-золотий, і зелений, і рожевий, і чорний, і навіть блакитний. Зеленими морськими перлинами славиться китайський острів Хайнань, а золотим перлами - Філіппіни (зокрема, острів Панай).
При цьому річковий (прісноводний) перли набагато дешевше морського. У десятки і навіть сотні разів! Чому ж річкові перли настільки дешевше?
Найголовніша відмінність - в технології вирощування. Мушлі, в яких вирощують прісноводний перли, досить невибагливі. Їм не потрібно певної глибини, вони не надто чутливі до перепадів температур, можуть нормально жити як в проточній воді, так і в майже стоячій.

Живе прісноводна жемчужница до 30 років, і за цей час в ній можуть вирости аж кілька "поколінь" перлів - зазвичай перлинки "зріють" від трьох до п'яти років.
До речі, знаєте, скільки перлин зазвичай "виношує" одна прісноводна черепашка? От не повірите: 15-20 - це норма, а іноді трапляється і до 40!

А ось морська жемчужница найчастіше за раз може "виносити" від 1 до 3 перлин, вкрай рідко - до 5. І живе морська мушля всього-то 6-10 років. Але ціна на морські перли вище не тільки через це.
Морські жемчужніци моторошно примхливі - вони неодмінно повинні жити на певній глибині, в воді з постійним хімічним складом і температурою. Якщо ж, наприклад, температура води навколо падає на пару градусів, молюск виділяє якусь кислоту, і перли в ньому безнадійно псується! А при більш серйозних температурних коливаннях, змінах складу води або при штормах жемчужніци і зовсім гинуть!
Виходить, що вирощування морських перлів - набагато більш ризикована справа, ніж прісноводна перлова ферма. Плюс до того, і сама операція "імплантації" перлини для морських черепашок складніше: для отримання прісноводної перлинки досить помістити в надріз на молюсків маленьку піщинку. Жемчужница почне огортати це чужорідне освіту перламутром, і через якийсь час зробить перлинка.
З морською раковиною все інакше. Спочатку в неї потрібно помістити шматочок м'яса іншого такого ж молюска, а вже потім - зерно, яке вона почне огортати перламутром. Якщо покласти зерно без "м'яса", нічого не вийде. Якщо "м'ясо" без зернятка - теж.
При цьому морський молюск, як я вже писав, одночасно може ростити не більше п'яти перлин. І до того ж, набагато частіше "плюється" імплантованими ядрами, псує вже вирощені камінчики, а то і зовсім вмирає.
Ось так і виходить, що морські перли практично завжди набагато дорожче свого прісноводного аналога.
Але є у морських раковин одна особливість, яка додає їм привабливості і шарму: природні кольори морських перлів набагато різноманітніше, ніж у річкового, та й розмір - значно більші, а форма - набагато кругліше і рівніше.

Так що, якщо ви бачите велику, майже ідеально круглу і рівномірно забарвлену перлину, то, швидше за все, вона буде саме морський.

Сподіваюся, тепер ви розумієте, що вважати культивовані перли «штучним» - це велика помилка. Люди, що займаються процесом вирощування перлів, не можуть впливати на процес його освіти і, тим більше, не можуть знати, як буде виглядати перлина.
Так що відповідаючи на питання, регулярно задається покупцями у нас в магазині, наші продавці чесно відповідають: «ТАК, це натуральні перли, і ТАК, він - культивовані, тобто вирощений людьми на спеціальній фермі».
PS Існує і штучні перли - то є перли, створений людиною, без будь-якої участі природи в особі устриць. Склад матеріалів, з яких виробляють штучні перли, може бути дуже різним. Культивовані перли, вирощений на фермах, не має з штучними перлами нічого спільного. Магазин «Мінерал Маркет» не продає штучні перли.

Що ж собою являє цей процес?
Чому ж річкові перли настільки дешевше?
До речі, знаєте, скільки перлин зазвичай "виношує" одна прісноводна черепашка?

Новости