Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як отримати американську візу після 1 вересня

  1. МЗС Росії стверджує, що США самі вирішили скоротити персонал дипмісії і, відповідно, ускладнити отримання...
  2. Чи можуть США перевести процедуру в електронний формат, наприклад - проводити співбесіди по скайпу?
  3. З огляду на, що в московському представництві збільшиться наплив бажаючих отримати візу, як їм буде...
  4. Чи можна в екстреному випадку все-таки пройти співбесіду в найближчому консульстві, як раніше, а не...
  5. Хто із заявників отримає пріоритет при призначенні дати інтерв'ю? Чи не вийде, що в першу чергу підуть...
  6. До скорочення штату в дипмісії США термін очікування співбесіди становив 85 днів. Як тепер збільшиться...
  7. Тепер в регіонах припиниться будь-яка співпраця між консульствами США і громадянами Росії? Не можна...
  8. Чи означає це, що відносини між країнами продовжать погіршуватися і в майбутньому США посилять вимоги...
  9. Чи можуть з часом США повернутися до колишнього формату співбесід в регіонах?

Для отримання візи в США всім громадянам Росії, де б вони не жили, тепер треба їхати в Москву. Хто придумав такі муки, скільки разів доведеться їздити і як довго чекати - пояснює посольство США в Росії. Для отримання візи в США всім громадянам Росії, де б вони не жили, тепер треба їхати в Москву

Анатолій Жданов / Коммерсант

З 1 вересня американське консульство після 10-денної перерви відновлює прийом заяв на видачу неімміграційних віз росіянам. Але інтерв'ю відбуватимуться тільки в Москві. Раніше можна було вибрати найближче місто - працюють генеральні консульства в Петербурзі, Єкатеринбурзі та Владивостоці. Але роботу з візами там припинили. Чому це сталося і як вплине на терміни отримання візи - пояснює повноважний міністр-радник з консульських справах посольства США Лоуренс Тобі.

Нагадаємо, що Москва зажадала від Вашингтона привести чисельність співробітників дипмісії в Росії у відповідність з кількістю співробітників російського посольства в США. Тобто скоротити штат до 455 осіб . Цей захід оголошена відповіддю на новий закон про санкції США .

Сполученим Штатам довелося звільнити близько шестисот співробітників. Левова частка втратили роботу - технічний персонал, громадяни Росії. Але скорочувати довелося і консульських працівників, які займалися оформленням віз. У Росії генеральні консульства США працюють в чотирьох містах - в Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та Владивостоці, і до недавнього часу жителі всіх регіонів могли звертатися в найближче місто. Після скорочень, як оголосили США, недолік персоналу змушує перенести всю обробку заяв на неімміграційні візи в Москву.

МЗС Росії стверджує, що США самі вирішили скоротити персонал дипмісії і, відповідно, ускладнити отримання віз для громадян Росії. Це правда?

Днями таку заяву дійсно зробила офіційний представник МЗС Марія Захарова. Москва, за її словами, лише виступила з такою пропозицією до американців, але ніяк не з вимогою. Консульство США це спростовує.

- Візові послуги були скорочені виключно у відповідь на вимогу Російської Федерації скоротити чисельність співробітників дипмісії США в Росії до 455 осіб, - підкреслив повноважний міністр-радник з консульських справах посольства США Лоуренс Тобі. - Якби не було такої вимоги, нам не довелося б скорочувати послуги з видачі американських віз в Росії. Ми виходимо тільки з того, що не можемо вести цю роботу без достатньої кількості персоналу.

В останній тиждень серпня процедура прийому нових анкет була припинена. Але не припинялася видача по вже поданих заяв. За тиждень, за словами радника, громадяни Росії отримали близько тисячі віз. Скільки скупчилося необроблених анкет до 1 вересня - цих даних дипломат привести не зміг, але зазначив, що «кількість дуже велика» і в дипмісії «сприймають це дуже болісно».

Процедура прийому заяв та проведення інтерв'ю поновлюється з 1 вересня, але в скороченому вигляді і тільки в Москві.

Чи можуть США перевести процедуру в електронний формат, наприклад - проводити співбесіди по скайпу?

На жаль, це неможливо технічно.

- Вимоги такі, що ми повинні під час співбесіди отримати електронні відбитки пальців, - пояснив пан Тобі.

З огляду на, що в московському представництві збільшиться наплив бажаючих отримати візу, як їм буде призначатися час? Скільки разів доведеться їздити в Москву з регіонів?

Процедура запису на інтерв'ю залишиться колишньою. Той, хто бажає отримати американську візу заповнює анкету на сайті консульства. Після цього йому призначають час очної бесіди. Це робить підрядна по відношенню до консульства США організація, і порядок її роботи не зміниться. Їхати в Москву потрібно буде до заздалегідь призначеного часу в заздалегідь призначений день. Співробітники консульства зроблять все, щоб справа обмежилася однією поїздкою.

- Звичайно, ми не будемо змушувати людей приїжджати повторно без необхідності, це було б неправильно і з точки зору менеджменту, - підкреслив пан Тобі. - Хоча виключити це у випадках з окремими заявниками неможливо.

Інша справа - скільки тепер часу доведеться чекати співбесіди з моменту подачі анкети, враховуючи, що все сконцентрується в одній Москві. Зараз, за ​​словами пана Тобі, консульство здатне провести в день близько ста інтерв'ю.

- У міру того, як стане вирішуватися питання з чисельністю наших співробітників, якщо умови будуть змінюватися, ми будемо збільшувати і кількість співбесід, - додав він. - Але для цього необхідно вирішити цілий ряд технічних питань.

Згідно зі статистикою посольства США, в Росії в 2016 році в цілому було видано 182 958 американських віз. З них 27 550 - в Санкт-Петербурзі, 11 тисяч - у Єкатеринбурзі, 7 тисяч - у Владивостоці.

Щоб оцінити частку росіян в загальному потоці, додамо, що всього в 2016 році США видали 10,4 мільйона віз громадянам інших країн.

Чи можна в екстреному випадку все-таки пройти співбесіду в найближчому консульстві, як раніше, а не в Москві?

Ні. У Петербурзі, Єкатеринбурзі та Владивостоці для цього просто не залишилося співробітників.

Якщо здобувач візи не може з якоїсь причини вилетіти в Москву для співбесіди, представник консульства порадив звертатися в найближчу дипмісію в іншій країні. Наприклад, для Владивостока це консульство США в Сеулі. В такому випадку діє загальне для всіх країн вимога: під час співбесіди здобувач візи повинен буде переконати співробітника консульства, що після поїздки в США повернеться на батьківщину. З цим можуть виникнути труднощі: консульському працівнику, що не живе в Росії і не знає тонкощів, складніше зрозуміти пояснення співрозмовника-росіянина.

- Але наші співробітники в усіх країнах звикли до подібних питань, - додав пан Тобі.

Сам по собі факт, що людина просить візу не в своїй країні, не може бути підставою для відмови.

- Дуже, дуже багато заяв на візи від російських громадян були задоволені, - запевнив пан Тобі.

У 2016 році, за даними Держдепартаменту США, відмови в отриманні американських віз отримали 9,29 відсотка заявників-росіян.

Згідно зі статистикою Держдепартаменту США, в липні 2017 року Південної Кореї було видано 10 886 американських віз. У Латвії - 197 віз за останній місяць, в Естонії - 129, у Фінляндії - 724 (громадянам ЄС віза для відвідин США не потрібно).

Хто із заявників отримає пріоритет при призначенні дати інтерв'ю? Чи не вийде, що в першу чергу підуть москвичі - за географічним принципом?

Процедура призначення часу співбесіди не буде базуватися на географічному принципі. Основний критерій - мета поїздки заявника. Наприклад, влітку в першу чергу розглядаються анкети студентів, яким треба встигнути в США до початку навчального року в американських університетах.

Інша категорія заявників, яким будуть прагнути оформити візи якомога швидше, - це дипломатичні працівники та офіційні урядові делегації, це пов'язано з міжнародними зобов'язаннями США. Зокрема, зараз почнеться прискорене оформлення документів тим, хто повинен встигнути на чергове засідання Генасамблеї ООН.

Пріоритетом будуть користуватися і ті, кому потрібна невідкладна медична допомога на території США. І ті, хто змушений поспішати в Америку на похорон близьких. Перевага буде надаватись і росіянам, які виступають свідками в судах на території США і повинні встигнути до засідання.

До скорочення штату в дипмісії США термін очікування співбесіди становив 85 днів. Як тепер збільшиться час оформлення американської візи? Зокрема - для тих, хто отримує візу повторно і не повинен проходити очна співбесіда?

Поки на ці питання консульство відповісти не може, обіцяє тільки надавати послуги з максимально можливою швидкістю і звести час очікування візи до мінімуму.

- Але, з огляду на скорочення персоналу, ми не можемо надавати консульські послуги в тому ж обсязі, що перш, - додав радник. - Ми будемо поступово відновлювати наші можливості в цій сфері, але поки на питання про терміни відповідати рано.

Тепер в регіонах припиниться будь-яка співпраця між консульствами США і громадянами Росії? Не можна буде навіть проконсультуватися?

Головною функцією американської дипмісії, заради якої вона створювалася в 1792 році, нагадав пан Тобі, залишається все-таки захист громадян США на території інших країн, зокрема - в Росії.

- Сполучені Штати як і раніше підтримують всі програми і лінії, за якими люди їздили один до одного, то, для чого і потрібні візи, - додав радник. - Ми як і раніше вітаємо поїздки студентів для навчання в університетах США. Ми як і раніше підтримуємо ділові зв'язки між нашими країнами.

Чи означає це, що відносини між країнами продовжать погіршуватися і в майбутньому США посилять вимоги до оформлення віз?

Ні, ці речі не пов'язані. І саме питання, за словами пана Тобі, пов'язаний з нерозумінням ситуації з боку російських громадян.

- Уряд США не приймав ніяких рішень про обмеження видачі віз, про посилення вимог до російських громадян, - ще раз підкреслив радник. - Тут не було політичних рішень з боку США. Це тільки наша реакція на те, що нас змусили скоротити чисельність персоналу і звільнити співробітників, що займалися цією роботою. Це помилка - вважати наше рішення політично мотивованим. Ніякого обмеження у видачі віз з американської сторони не було.

Чи можуть з часом США повернутися до колишнього формату співбесід в регіонах?

Це питання поки не обговорюється - для цього просто немає співробітників. І на це, за словами пана Тобі, вже не можуть вплинути якісь дії російської сторони.

- Скорочення числа співробітників на вимогу Росії завдало серйозного удару по нашим можливостям вести цю роботу, - зазначив він. - У результаті ми змушені були реорганізувати її. Співробітникам, що залишилися потрібно перепідготовка, щоб вони могли взяти на себе додаткові функції.

Ірина Тумакова, «Фонтанка.ру»

Чи можуть США перевести процедуру в електронний формат, наприклад - проводити співбесіди по скайпу?
Хто із заявників отримає пріоритет при призначенні дати інтерв'ю?
Тепер в регіонах припиниться будь-яка співпраця між консульствами США і громадянами Росії?
Чи можуть з часом США повернутися до колишнього формату співбесід в регіонах?
Це правда?
Чи можуть США перевести процедуру в електронний формат, наприклад - проводити співбесіди по скайпу?
З огляду на, що в московському представництві збільшиться наплив бажаючих отримати візу, як їм буде призначатися час?
Скільки разів доведеться їздити в Москву з регіонів?
Чи можна в екстреному випадку все-таки пройти співбесіду в найближчому консульстві, як раніше, а не в Москві?
Хто із заявників отримає пріоритет при призначенні дати інтерв'ю?

Новости