Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вулкан Ключевська сопка. Найвищий вулкан Камчатки, цікаві факти про вулкан Ключова сопка

  1. Вулкан Ключевська сопка Місцезнаходження. Загальні відомості Півострів Камчатка знаходиться на...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Вулкан Ключевська сопка

Місцезнаходження. Загальні відомості

Півострів Камчатка знаходиться на стику тектонічних плит в зоні активного вулканізму, де сучасні природні процеси і історія нашої планети нероздільні. Тут на обмеженій площі сконцентровано 30 діючих і близько 300 вимерлих вулканів, а також більше 150 груп термальних і мінеральних джерел. Унікальна природна зона Камчатського півострова включена ЮНЕСКО до Списку всесвітньої спадщини в 1996.

Ключевська сопка - діючий вулкан на сході Камчатки, найбільш високий (4750 м) активний вулкан в світі і Найбільший діючий вулкан Євразії. Координати: 56 ° 04 'пн. ш.160 ° 38 'східної довготи. д. Висота - 4750м. над рівнем моря. Розташований в Ключевський групі вулканів, поряд з Каменем, Безіменним, Плоским Толбачіка і іншими, на відстані 60 км від Берингової моря.

Вулкан Ключевська Сопка являє собою правильний конус з постійно курячи кратером, ускладнений поблизу підошви 70 побічними конусами, куполами і кратерами. Складний потоками базальтової, почасти андезитового лави, у верхній частині переважно рихлим матеріалом. За 270 років сталося понад 50 сильних вивержень; активні фумароли і сольфатари. У кратері часті вибухи з викидом бомб і попелу. Вершина несе снежники і льодовики.

Біля підніжжя Ключевський сопки в селищі Ключі - вулканологічна станція інституту вулканології Сибірського відділення АН СРСР. Сильні виверження були в 1729, 1739, 190, 1796, 1829, 1853-1854 і 1896 роках

Вік і будова

Ключевський вулкан утворився 6-7 тис. Років тому. Він являє собою стратовулкан центрального типу, ускладнений численними жужільними конусами. На схилах вулкана налічується більше 50-ти побічних проривів; численні паразитичні шлакові конуси мають висоту від декількох десятків до 200 м. Споруда вулкана складена лавовими потоками, прошарками пірокластікі і льоду, причому обсяг пірокластичні матеріалу істотно перевищує обсяг лавових потоків. В результаті активної вулканічної діяльності він придбав майже ідеальну форму усіченого конуса.

Абсолютна висота вулкана станом на 3 серпня 1993 р становила 4822 м, відносна - 2900 м. Обсяг вулкана досягає 250 км3. Діаметр вершинного кратера, що вінчає конус, 750 м.

Історія формування. вулканічна діяльність

З кінця 17-го століття до 1932 р Ключевський вулкан формувався тільки за рахунок термінальних (вершинних) вивержень. У 1932 р відбулася зміна режиму вулканічної діяльності: на тлі триваючої активності центрального кратера на схилах вулкана почалися побічні виверження.

Перша згадка про вулканічної діяльності Ключевського вулкана (Камчатської гори) належить В. Атласову - першовідкривач Камчатки і відноситься до 1697-1698 р

З 1 вересня 1935 року на Камчатської вулканологічних станції, що відкрилася в сел. Ключі, ведуться постійні режимні спостереження за вулканами Ключевський групи.

побічні виверження

Перша історична побічна виверження на схилі вулкана розпочалося 25 січня 1932 р і відбувалося з трьох вулканічних центрів на висоті 450-500 м.

1938 рік - виверження Білюк на східному схилі і тривало 13 місяців. За геологічною ефекту це виверження було найбільшим з усіх історичних побічних вивержень. 1945 рік - виверження Ювілейній групи на південно-східному схилі вулкана. 1946 рік - виверження Апахончіча тривалістю ок.1 місяці. 1951 рік - побічна виверження конуса Билінкін. 1953 - виверження імені Бєлянкіна. 1956 рік - ефузивними короткочасне виверження імені Вернадського та імені Крижанівського. 1966 рік - виверження кратерів Пійпа тривалістю 3 місяці. 1974 року - виверження імені IV Всесоюзного вулканологічного наради (IV ВПС). 1980 рік - виверження імені 8 Березня. 1983 рік - Побічний прорив Передбачений. 1987 рік - виверження передбачення. 1988 рік - виверження XXV-річчя Інституту вулканології. 1988-89 рр. на східному схилі спостерігалося вилив трьох невеликих лавових потоків. 1989 рік - вилив лавового потоку - прорив Скуридин.

В цілому для побічних вивержень стратовулканів існує певна спрямованість динаміки виверження. Це закладення радіальної лінійної тріщини на схилі стратовулкан з подальшим утворенням уздовж неї ланцюжка вибухових кратерів. При цьому верхні кратери експлозівние, нижні експлозівно-еффузівние; на місці одного з нижніх кратерів, як правило, формується шлаковий конус, з якого виливається лавовий потік. До таких вивержень відносяться побічні прориви 1938 року, 1945 року, 1966 і 1974 гг. з об'ємом виверженого матеріалу близько 0,1 км3, виверження починаються з потужних експлозія з усіх вулканічних центрів. Вибухи носять характер продувок і в перші дні (години) виверження відбуваються безперервно. Надалі на тлі загасання експлозівной активності можуть виникати окремі пароксизми.

вершинні виверження

Пароксизмальні виверження Ключевського вулкана рідкісні. За розглянутий період найбільш потужні виверження відбувалися в 1737, 1945 і в 1994 роках

Опис пароксизмального виверження 1737 роки ми знаходимо у С.П. Крашеніннікова: "Цей жахливий пожежа почалася вересня 25 числа і тривав з тиждень, з такою люттю, що жителі, які поблизу гори на рибному промислі були, щогодини до смерті готувалися, очікуючи смерті. Полум'я, яке всередині її крізь ущелини бачив, спрямовувалося іноді вниз, як вогненна ріка, з жахливим шумом. в горі чути був грім, тріск, і ніби сильними хутром роздування, від якого всі ближні місця тремтіли. Особливе страх був жителям у нічний час, бо в темряві всі чуємо і видніше було. Кінець пожежі був звичайний, тобто виверження безлічі попелу, з якого, одначе, трохи на землю впало, для того що всю хмару віднесло в море ".

Наступне пароксизмальное виверження відбулося в грудні 1944 - січні 1945 р Виверження супроводжувалося потужним пеплопадом, обсяг випав попелу був близький 0,6 км3. У січні 1945 р Крестовському жолобу вилився лавовий потік.

7 вересня 1994 р почалося пароксизмальное вершинний виверження, яке тривало до 2 жовтня. Найбільш значні вулканічні події відбувалися 1 жовтня. З вершинного кратера на абсолютну висоту 12-13 км піднялася потужна, навантажена попелом вулканічна колона. Фонтани розпечених бомб злітали на 2-2,5 км над кратером, максимальний розмір уламків досягав 1,5-2 м в діаметрі. На південний схід тягнувся густий темний шлейф, навантажений вулканічними продуктами Стіна пеплопада простягалася в бік океану на десятки кілометрів і йшла за лінію горизонту. Лавові потоки взаємодіяли з льодом; відбувалися фреатомагматіческое вибухи. Потужні грязьові потоки пройшли по вже пропрацював руслах шлях 25 - 30 км і досягли р. Камчатки. Виверження 1994 року є одним з найбільш яскравих і потужних проявів вулканічної активності Ключевського вулкана в історичний час. Після цієї події вулканічна діяльність на вулкані практично припинилася і протягом останніх 8 років вулкан знаходиться в стадії спокою.

Примітки

андезит, базальт - типи вулканічних порід

фумароли [італ. fumarola, лат. fuma - дим] - виходи гарячого вулка. газу і пари у вигляді струменів або спокійно ширяють мас з тріщин або каналів на поверхні вулкана або з неостиглого лавових і пірокластичні потоків і покривів

сольфатари [італ. zolfo - сірка] - джерела пара, содер. сірководень або сірчистий газ з г від 90 до 300 ° С, широко поширені в вулка. обл.

стратовулкан (змішаний вулкан), Wolf, 1914, - збірне поняття, що характеризує всі полігенні вулкани, т. е змішаного типу, побудовані з лавових потоків і накопичень пухкого матеріалу. У таких вулканах виверження зазвичай починаються вибухом, що викидають пухкий матеріал: бомби, лапилли, попіл і ін. Пізніше пухкий матеріал покривається потоками лави. Вулкан, характер діяльності якого періодично різко змінювався, а саме, чисто експлозівная діяльність змінювалася майже чисто еффузівной, остання знову експлозівной.

Діяльність вулкана експлозівная - слабкі вибухи, що відбуваються на вулканах з рідкої базальтової лавою внаслідок швидкого виділення з поверхні лавових озер вулка. газів. Утворені при цьому фонтани викидають в повітря частки розплавленої лави, які відносяться вітром, витягаючи в довгі скляні нитки, т. Н. волосся Пеле.

діяльність вулкана вулканічна [eruptivus - викинутий] - всі процеси, пов'язані з виверженням вулкана.

експлозія - явище вулка. вибуху, зазвичай супроводжується викидами великої кількості пірокластичні матеріалу і газів.

Ефузія [effusio - вилив] - вилив рідкої лави, що утворює покриви і потоки.

Лахар [Індонезії.] - грязьовий потік, що виникає на схилах вулкана. Несе дрібні уламки і незграбні брили п. Переважно вулка. походження.

Виверження стромболианского типу - центр, виверження вулкана з відносно рідкою лавою основного складу, що характеризується ритмічно повторюваними вибухами у відкритому жерлі. Залежно від інтенсивності вибухів на висоту до декількох сотень м викидаються шматки розпеченої лави разл. величини, що утворюють характерні для І. с. т. кручені бомби і шлак. Виверження цього типу супроводжуються сильними звуковими ефектами і світінням лавових викидів. Еруптивні хмари, що виділяються при вибухах, мають характерний білий колір, так як вони содер. мало попелу.

Фреатіческое виверження (бандайского типу) - вибухового виверження маси газів і уламків старої лави, закупорюють жерло вулкана, при повній відсутності свіжої лави в будь-якій формі.

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Новости