Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вулкан Гекла (Ісландія). Обговорення на LiveInternet

Гекла - найактивніший вулкан Ісландії

Гекла - найактивніший вулкан Ісландії. З 874 року він вивергався не менше 20 разів; кожен його вибух абсолютно не схожий на інший, в зв'язку з чим вулканічні прогнози щодо Гекли практично неможливі. Деякі виверження вулкана тривають не більше 7-10 днів, інші можуть затягуватися на місяці, а то й роки. Але разом з тим в поведінці Гекли помічено одну спільну схожість: чим довше він не проявляє активність, тим потужніше і більш руйнівними буде його виверження.

Розташування: південна частина Ісландії

  • Висота: 1491 м
  • Тип: стратовулкан
  • Кількість вивержень: від 20 до 30, останнє - 2000 року

Вулкан Гекла: загальна інформація

Розташований вулкан на півдні Ісландії, приблизно в 150 км від Рейк'явіка, і є частиною 40-кілометрового гірського хребта. Найактивніший його ділянку - тріщина Heklugjá довжиною 5,5 км, яка повністю відкривається під час великих вивержень і харчується від магматичного резервуара, розташованого, за різними оцінками, на глибині від 2,5 до 4 км. Гекла - єдиний вулкан Ісландії, що вивергає вапняно-лужну лаву, і один з небагатьох в світі, мають таку незвичайну протяжну форму.

Гекла - єдиний вулкан Ісландії, що вивергає вапняно-лужну лаву, і один з небагатьох в світі, мають таку незвичайну протяжну форму

Коли вулкан знаходиться в стані спокою, його схили покриваються снігом і невеликими льодовиками, а вздовж кратера прокладаються лижні маршрути. У літню пору багато туристів приїжджають до вулкану, щоб прогулятися по пішохідних стежках, що ведуть до вершині, або зайнятися альпінізмом. Дістатися до Гекла можна автобусом, котрі збираються від туристичної місцевості Ландманналейгар, розташованої в 30 км на схід.

Історія вивержень Гекли

Вважається, що вулкан є чинним не менше 6 600 років. Першим зафіксованим стало виверження 1104 року. В рамках дослідження Гекли в торф'яних болотах Ісландії вченими були виявлені сліди більш ранніх катастрофічних вивержень (950 і тисячі сто п'ятьдесят дев'ять рр. До н. Е.), Під час яких уламки скель і вулканічний попіл піднімалися на висоту близько 7,3 км. Сила цих вибухів була настільки великою, що значно знизила температуру повітря в північній півкулі на кілька наступних років.

Сила цих вибухів була настільки великою, що значно знизила температуру повітря в північній півкулі на кілька наступних років

У сучасну епоху роками найбільшого виверження вулкана Гекла вважаються 1947-1948. Його активність почалася після більше 100-літнього періоду спокою. Гуркіт вулкана було чути на всій території Ісландії, хмара диму і попелу піднімалася на висоту до 30 км, а уламки скель падали на відстань до 32 км. Через 51 день після початку виверження попіл опустився на вулиці Гельсінкі, розташованого в 2860 км від вулкана. Останнє виверження відбулося в 2000 році - з тих пір, якщо не брати до уваги невеликих землетрусів, гора майже не виявляє ознак активності.

джерело

Новости