Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Виверження вулкана Онтаке виявляє криза японської вулканології

  1. Гора Онтаке як «відправна точка» японських вулканологічних досліджень
  2. Суспільству потрібні «домашні доктора» для вулканів
  3. В Італії збільшення числа дослідників - предмет цілеспрямованої державної політики
  4. Відсутність перспектив кар'єрного росту для вулканологів
  5. Об'єднання університетів в корпорацію як причина скорочення числа дослідників
  6. Все нові виверження вулканів, які залишились без догляду вчених
  7. Створити державний орган зі спостереження і досліджень

Виверження на горі Онтаке, який забрав життя багатьох людей, з усією очевидністю виявило безвихідне становище вулканології в Японії, де вона перетворилася в «клас з 40 чоловік». Ситуація, що склалася обумовлена ​​серйозними структурними проблемами, в числі яких зневага геофізичними науками, об'єднання державних університетів в корпорацію, а також відсутність перспектив працевлаштування для дослідників.

Гора Онтаке як «відправна точка» японських вулканологічних досліджень

Виверження, яке сталося у вересні 2014 року на горі Онтаке , Розташованої на території двох префектур, Нагано і Гіфу, за кількістю людських жертв стало найбільшим стихійним лихом, пов'язаним з вулканами за всі післявоєнні роки.

Гора Онтаке є свого роду відправною точкою японських вулканологічних досліджень. Перше в історії виверження якого вважали доти згаслим вулкана Онтаке в 1979 році стало шоком для дослідників, оскільки вони вважали, що цей вулкан більше ніколи не буде діяти. Виверження Онтаке 1979 року змусило вчених переглянути погляди на можливість вулканічних вивержень в країні і спонукало провести геологічне обстеження її околиць. В результаті з'ясувалося, що за останні десять тисяч років на горі Онтаке відбулося не менше чотирьох великомасштабних виверження магми. Крім того, було підтверджено, що фреатические виверження, подібні нинішньому, відбувалися 11 разів. Кількість визнаних чинними вулканів в Японії збільшилася до 110. Все це стало результатом наполегливих дослідницьких зусиль вчених-вулканологів. У підсумку з ужитку практично зникло часто використовувалося раніше вираз «згаслий вулкан».

Відповідальність за спостереження за вулканами, а також попередження про вулканічну активність в Японії покладено на Метеорологічне управління. Використовуючи сейсмографи, Нахиломіри, камери спостереження та інші прилади, Метеорологічне управління веде в цілодобовому режимі спостереження за 47-ю діючими вулканами, які вимагають постійного нагляду. Однак, беручи до уваги крайню нечисленність кадрів, які обрали своєю спеціальністю вулканології під час навчання у вищих навчальних закладах, навряд чи можна сказати, що в цьому управлінні підібраний відповідний професійний колектив. Тому важливу роль в справі запобігання шкоди від вулканічних вивержень досі постійно грали університетські дослідники.

Суспільству потрібні «домашні доктора» для вулканів

Особливість створює загрозу завдання шкоди вулканічних вивержень полягає в тому, що вона часто носить не короткочасний, а довгостроковий характер, що ускладнює прогнозування розвитку подій і прийняття рішень. Під час виверження вулкана Ундзен в префектурі Нагасакі в 1990-х рр., А також виверження Усу на Хоккайдо в 2000 р, що зробили серйозний вплив на життя суспільства, на місці подій постійно перебували університетські дослідники, які оцінювали вулканічну активність і давали рекомендації місцевій владі , завоювавши довіру місцевого населення, що проживає біля підніжжя гір.

Вкрай незначне число співробітників і керівників органів місцевого самоврядування добре розбираються в питаннях, пов'язаних з вулканами, і тому на місцях часто стикаються з труднощами при тлумаченні офіційних інформаційних матеріалів, що публікуються Метеорологічним управлінням. У подібних умовах тісні контакти між представниками місцевої влади і дослідниками, що знають один одного особисто, дозволяли вирішувати подібні труднощі, нехай і неформальним методом. З досвіду минулих вивержень, в деяких випадках, опинившись в ситуації, коли місцеве населення вимагає якнайшвидшого скасування розпоряджень про евакуацію, дослідники, підірвавши здоров'я під непосильним тягарем фізичних навантажень і психологічного стресу, не припиняли необхідних спостережень буквально перебуваючи під крапельницею.

Після виверження Онтаке губернатор префектури Нагано Абе Сюити заявив: «Необхідно підготувати дослідників, яким будуть добре знайомі особливості цієї гори. Дуже важливо, щоб такі люди постійно перебували біля неї ». Суспільству дуже потрібні такого роду дослідники - свого роду «домашні доктора» для вулканів. Однак в сформованих до сьогоднішнього дня обставинах задоволення цього запиту стає все більш скрутною завданням з причин, які будуть описані нижче. Криза загрожує як дослідженням на основі даних практичних спостережень, так і виконання завдання із захисту від стихійних лих, не кажучи вже про «домашніх декотрих».

В Італії збільшення числа дослідників - предмет цілеспрямованої державної політики

За даними Міністерства у справах освіти, культури, спорту, науки і техніки, чисельність професорського, викладацького та дослідницького складу, пов'язаного з наглядом за вулканами, неухильно скорочується з року в рік, і в даний час вона становить в цілому 47 чоловік. Тим часом, в Італії, де постійно проводиться цілеспрямована політика по збільшенню чисельності такого роду кадрів, їх налічується понад 150-ти (хоча критерії, що визначають фахівців, дещо відрізняються від наших). Японські вчені-вулканологи вже досить давно характеризують свою наукову дисципліну як «клас з 40 чоловік» (маючи на увазі клас в початковій школі). А зараз їх голоси звучать ще тривожніше: «Насправді, нас не більше 30», «Ми близькі до втрати цієї наукової дисципліни».

Все менше стає і гір, за якими, подібно домашньому доктору, спостерігають постійно закріплені дослідники. Зараз число таких місць обмежується горами Усу, Ундзен, Сакурадзіма, а також горами Асо і Кусацу-Сіране. Наприклад, якщо раніше Токійський університет тримав інструкторів і технічних співробітників на станціях вулканічного спостереження на Кірісіма, острові Ідзу-Осима і в інших місцях, то зараз всі ці станції практично обезлюдніли. Що ж стосується гір Онтаке і Фудзі, то за ними і раніше не велося постійного спостереження силами фахівців.

Про крайню серйозність ситуації, що склалася говорять уже давно. Однак глибоко вкорінені причини її виникнення перешкоджають вирішенню проблеми.

Відсутність перспектив кар'єрного росту для вулканологів

Перш за все, все менше студентів у вищих навчальних закладах вибирають спеціалізацію «вулканологія». Частково це обумовлено впливом системи вступу, що вимагає здачі відповідного іспиту в державних екзаменаційних центрах, в зв'язку з чим все менше учнів повних середніх шкіл вибирають вивчення курсу науки про Землю. Число викладачів цієї дисципліни серед викладацького складу повних середніх шкіл також вкрай мало в порівнянні з кількістю вчителів фізики, хімії та біології.

Але навіть при успішному проходженні університетського курсу вулканології можливості працевлаштування за спеціальністю після закінчення вузу вкрай обмежені. Ті, хто вибирає шлях дослідника, також стикаються з тенденцією до скорочення числа відповідних вакансій в університетах. Так звана проблема «постдоков» - ситуація, коли після закінчення докторантури вчені змушені продовжувати дослідження на нестабільних умовах, перебиваючись тимчасовими контрактами, не обмежується сферою вулканологічних досліджень. Дивлячись на те, як воно їх старшим товаришам, все більше аспірантів, що проходять курс за фахом «вулканологія», відмовляються від докторантури. «В інші роки число вирішальних йти в докторантуру становить близько десяти відсотків», - з жалем констатує дослідник одного з державних університетів. Не існує і механізму, який забезпечував би працевлаштування пройшли навчання на вулканолога в Метеорологічне управління.

Перші збори Групи вивчення інформації про вулканах, заснованої Координаційним комітетом по прогнозуванню вулканічних вивержень після виверження Онтаке, 27 жовтня 2014 р Токіо, офіс Метеорологічного управління Японії в столичному районі Отематі (фотографія надана Jiji Press) Перші збори Групи вивчення інформації про вулканах, заснованої Координаційним комітетом по прогнозуванню вулканічних вивержень після виверження Онтаке, 27 жовтня 2014 р Токіо, офіс Метеорологічного управління Японії в столичному районі Отематі (фотографія надана Jiji Press)

Об'єднання університетів в корпорацію як причина скорочення числа дослідників

Серйозний вплив на ситуацію зробило об'єднання державних університетів в корпорацію в 2004 році. Уряд продовжує скорочувати обсяги субсидування діяльності об'єднаних в корпорацію державних вузів. В обстановці скорочення фінансування досліджень внаслідок пріоритетного виділення коштів напрямками з високою віддачею університетські дослідники опинилися в скрутному становищі, будучи змушені вести боротьбу за підтримку функціонування устаткування для спостереження і заповнювати вибувають викладацький склад. Тим часом, після перетворення в корпорацію різко зросла кількість необхідної документації, а також число нарад. Незважаючи на те, що наукові прориви в галузі сейсмології і вулканології досягаються саме завдяки багаторічним спостереженням за об'єктами, а також ретельної дослідницькій роботі по осмисленню знову відбуваються змін, від дослідників вимагають результатів в короткі терміни.

Найбільш наочним показником, що дозволяє оцінити працю дослідників, служить кількість наукових публікацій. Важко сперечатися з тим, що не вивергався протягом тривалого часу вулкани навряд чи можуть послужити предметом наукових статей. При цьому аж ніяк не факт, що внесок фахівця в життя регіону в якості «домашнього лікаря» такого вулкана буде гідно оцінений в університеті. При перекладі вузів на корпоративні основи представники університетів, пов'язані з фундаментальними дослідженнями, в тому числі і вулканологічна, висловлювали своє занепокоєння з цього приводу, однак суспільство не дослухався до їх голосам.

Все нові виверження вулканів, які залишились без догляду вчених

У 2008 році в зв'язку зі складною ситуацією в університетах Міністерство у справах освіти, культури, спорту, науки і техніки, з одного боку, посилило режим спостереження за 16-ю вулканами, що представляють особливо велику важливість з наукової точки зору, з тих 33-х , за якими спостерігають університети. Разом з тим, спостереження за іншими 17-ма вулканами були повністю віддані на розсуд університетів. Інакше кажучи, справили «відбір для зосередження зусиль». Хоча гора Онтаке не потрапила в число вибраних, беручи до уваги що відбулися в 1979, 1991, 2007 роках та інші виверження невеликого масштабу, Нагойський університет продовжував вести спостереження.

«Створюється враження, ніби вулкани помічають, коли їх залишають без уваги дослідники». Цей коментар про поточний стан справ пролунав на з'їзді японських вулканологів, який відбувся в листопаді поточного року в місті Фукуока. Після того, як Токійський університет перевів спостереження за вулканом Сінмоедаке на острові Кірісіма в віддалений режим, в 2011 році відбулося його виверження. Після того, як свій пост залишив професор Кіотського університету, довгі роки спостерігав за вулканами Кагосіма, в серпні цього року стався пірокластерний викид на острові Кутіноерабу. Після того, як покинув свій пост професор Нагойского університету, добре вивчив вулкан Онтаке, у вересні відбулося його виверження. Надалі режим спостережень буде тільки слабшати.

Тим часом, попит на послуги дослідників вулканів з боку суспільства зростає. У 2008 році Канцелярія кабінету міністрів виробила основні напрямки політики, що передбачають установа груп щодо запобігання збиткам для кожного з діючих вулканів з введенням дослідників в їх склад. Після виверження Онтаке уряд виробило заходи посилення спостереження за вулканами. Однак кадрів для їх реалізації рішуче не вистачає.

Створити державний орган зі спостереження і досліджень

Чи можливо змінити ситуацію, про загрозливий характер якої говорять уже більше десяти років? Вчені закликають створити державне дослідна установа, предметом турбот якого будуть вулкани, або заснувати Управління по вулканах і землетрусів.

В Японії немає державного органу, який би об'єднував і координував діяльність зі спостереження і обстеженням вулканів, а також дослідницьку роботу вулканологів. В інших країнах, де знаходиться велика кількість діючих вулканів - в США, Італії, Індонезії та інших - такі органи є, і служать, крім іншого, вирішення завдання працевлаштування молоді, яка вивчала вулканології в вищих навчальних закладах. Метеорологічного управління, а також органам місцевого самоврядування необхідно найуважнішим чином розглянути питання активізації прийому на роботу молодих дослідників-вулканологів.

В кінцевому рахунку, з цим завданням неможливо впоратися власними силами одних лише університетів - для її вирішення потрібно відповідний державний механізм. Японія - країна вулканів, на частку якої припадає 7% всіх діючих вулканів світу. Але сталося так, що XX століття стало для країни періодом незначного числа великих вулканічних вивержень. Висловлюються думки, що не буде нічого дивного, якщо в XXI столітті відбудеться п'ять або шість потужних вивержень, порівнянних за масштабами з виверженням вулкана острова Сакурадзіма в період Тайсе (* 1) .

В останні роки уряд заснував Управління у справах споживачів і Управління по туризму, розглядається також питання установи Управління у справах спорту. При цьому питання установи державного органу, який зайнявся б вирішенням завдань, пов'язаних з вулканами, явно не входить в число першочергових пріоритетів. Може бути, для того, щоб ситуація змінилася на краще, потрібно дочекатися потужного виверження, або навіть виверження Фудзі? Однак навряд чи можна бути впевненими в тому, що на той час у нас ще залишаться необхідні в такій ситуації дослідники.

Фотографія до заголовку: Обмеження доступу до гори Онтаке в зв'язку з виверженням, 7 жовтня 2014 р преф. Нагано, село Отакі (фотографія автора)

(Стаття на японській мові опублікована17 листопада 2014 г.)

(* 1) ^ Починаючи з 12 січня 1914 року діючий вулкан Сакурадзіма в префектурі Кагосіма вивергався протягом приблизно одного місяця. Виверження, що супроводжувалося виходом великої кількості лави, забрав життя 58 осіб. Як стверджують, маса рясно стікала лави склала в цілому близько 3 млрд тонн. Лава покрила одну третину поверхні острова Сакурадзіма і змусила покинути місця проживання приблизно десять тисяч чоловік.

Може бути, для того, щоб ситуація змінилася на краще, потрібно дочекатися потужного виверження, або навіть виверження Фудзі?

Новости