Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Виверження вулкана: як вижити, правила поведінки

  1. Що таке вулкан?
  2. Правила поведінки під час виверження вулкана, поради, рекомендації
  3. Що маємо?

Вулкани - досить популярне явища для нашої планети

Вулкани - досить популярне явища для нашої планети. Вулканологи (люди, яким сняться вулкани і тому вони їх вивчають з почуття поваги) повідомляють, що на поверхні Землі близько 1300 діючих вулканів ( ознайомтеся з найнебезпечнішими і великими ), Які періодично турбують людину своїми виверженнями і ще безліч покійних, які звичайно в будь-який момент можуть повстати з мертвих. Трепет і страх людей перед вулканами цілком зрозумілий. Виверження вулкана - це руйнівний і досить серйозне явище для дуже крихкого і уразливого організму хомо сапієнс. Клуби попелу, потоки гарячої лави, що летять камені, гарячі гази, водяна пара - все це можна спостерігати при виверженні. Дуже важливо знати правила поведінки при виверженні вулкана неподалік, про які ми поговоримо в цій статті. Але для початку вивчимо детальніше це природне явище.

Що таке вулкан?

Виявляється, це геологічне утворення, яке виникає над каналами, тріщинами земної кори; крізь них на поверхню Землі прагнуть гірські породи, частіше за все в розплавленому вигляді (це ще називають лавою).

Бувають сплячі вулкани, що діють, згаслі. Сказати, чим саме відрізняються перші від третє, на жаль, ми поки не можемо. Але повідомимо про те, що за формою вулкани розрізняють центральні (виверження відбувається з центрального кратера, який є найвищою точкою височини), і трещинние (схили цих вулканів усіяні масою тріщин, через які стрімко пхнет пар, лава, попіл). Вулкани, простіше кажучи, це гірська порода, яка видозмінюється внаслідок тектонічних процесів в розломах літосферних плит. Все це супроводжується землетрусами, виверженням лави, попелу та іншої нісенітниці, яка становить неабияку небезпеку для людей.

Про решту цікавих вулканічних фактах ми розповімо в іншій статті, а тут постараємося донести до читача основні правила поведінки при виверженні вулкана.

Правила поведінки під час виверження вулкана, поради, рекомендації

як і інші природні катаклізми , Виверження вулкана часто трапляється несподівано і людині нічого не залишається, як оперативно реагувати на цю подію. Небезпека, яку представляє діючий вулкан, обернено пропорційна відстані до кратера. Тобто найбільше варто переживати тим, хто живе поблизу с димить горою.

Більшість потужних вивержень супроводжується землетрусами , Які як би попереджають все живе навколо, що небезпека дуже ймовірна найближчим часом. Саме в такій ситуації служби з надзвичайних ситуацій сповіщають населення про потенційний виверженні вулкана, натякаючи тим самим збирати речі і висуватися.

Отже, які ж основні правила поведінки при виверженні вулкана?

1. Якщо ви живете в безпосередній близькості до вулкану, постійно стежте за повідомленнями про його стан, підготуйте гарячий рюкзак з найнеобхіднішими речами і документами. Він завжди повинні бути напоготові.

2. При отриманні попередження про виверження або можливих подальших ускладненнях ( повінь , сход сіли ) Консервуйте своє житло, збирайте все найнеобхідніші речі і шукайте собі укриття, бажано подалі від вогнедишних, пеплоізвергающіх, лавосочящіхся схилів до кращих часів, поки мине небезпека виверження вулкана.

3. Якщо ви не встигли спетлять на інший кінець світу і виверження застало вас зненацька, обов'язково захищайте своє тіло і голову від попелу і каменів. Голову захистить майже все, від дерев'яних конструкцій до картону, про диханні подбає марлева пов'язка своїми руками або респіратор. Ну а якщо ви підготувалися на всі 100%, то можете діставати свій трофейний протигаз, але пам'ятайте, що в такому вигляді вас дуже складно дізнатися.

4. Виверження вулканів часто супроводжується паводками, сходами селевих потоків, затопленнями. Тому уникайте долин річок, особливо поблизу вулкана, намагайтеся піднятися, як можна вище, щоб не стати жертвою потоків води або селю.

5. Якщо під час виверження вулкана ви залишаєте небезпечну зону на транспорті, вибирайте маршрут, протилежний напрямку вітру. Це допоможе вам уникнути неприємного побачення з попелом в подальшому.

6. Середня швидкість руху лави - 40 км / ч. Від цієї гарячої штуки цілком реально втекти. Як і у випадку з попелом, варто вибирати напрямок руху, перпендикулярний відразу потоку.

7. Якщо вам дороге здоров'я, одягайте якомога більше теплого одягу. Це дозволить захистити ваш організм від кислоти, яка буде утворюватися в величезних кількостях в результаті реакції з навколишнім середовищем SO2.

8. Після виверження не поспішайте повертатися в свій будинок. Сигналом повинні послужити повідомлення служб з НС. Якщо є можливість, проведіть кілька днів подалі від зони, яка постраждала від виверження вулкана.

9. По поверненні до свого житла, намагайтеся якомога довше не відкривати вікна (2-3 тижні), поки попіл повністю не вивітриться з навколишнього середовища. Не забувайте захищати дихальні органи.

Що маємо?

Вище описані прості, базові правила поведінки при виверженні вулкана. В кожному окремому випадку слід без паніки приймати зважені рішення. Суєта тільки погіршить ситуацію, і вижити в такому випадку буде набагато складніше.

Варто зауважити, що небезпека від виверження вулкана існує не тільки для регіону навколо гори. Потенційно вулкани загрожують життю всього живого на Землі, тому не варто ставитися з поблажливістю до цих гарячим хлопцям.

Сайт «Виживання» рекомендує завжди бути готовим до найгіршого сценарію, в першу чергу, озброївшись знаннями, а практичні навички - повністю на вашій совісті.



Додати коментар

Що таке вулкан?
Що таке вулкан?
Що маємо?

Новости