Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Скільки людей вбивають вулкани?

Розпечені річки лави і хмари попелу, що викидаються вулканом Кілауеа на Гаваях, привернули до нього увагу всього світу.

Але наскільки взагалі небезпечними можуть бути виверження вулканів?

Щорічно на планеті в цілому відбувається виверження приблизно 60 вулканів. Деякі застають нас зненацька, до поведінки інших ми вже звикли.

Розпечені річки лави і хмари попелу, що викидаються вулканом Кілауеа на Гаваях, привернули до нього увагу всього світу

Ваш пристрій не підтримує відтворення

Вулкан Етна знову вівергнув лаву

• Італія: сім'я з дитиною загинула в кратері вулкана Вчені: вулкан Етна сповзає до Середземного моря

• Італія: сім'я з дитиною загинула в кратері вулкана   Вчені: вулкан Етна сповзає до Середземного моря

Ваш пристрій не підтримує відтворення

Вражаючі кадри виверження вулкана на Гаваях Вражаючі кадри виверження вулкана на Гаваях

Ваш пристрій не підтримує відтворення

Гаваї в вогні: нове виверження вулкана Кілауеа Гаваї в вогні: нове виверження вулкана Кілауеа

Ваш пристрій не підтримує відтворення

Виверження вулкана Етна: постраждала знімальна група ВВС Виверження вулкана Етна: постраждала знімальна група ВВС

Ваш пристрій не підтримує відтворення

Вулкан Кілауеа з повітря: лякає краса

Кілауеа - один з найактивніших вулканів в світі - його нинішнє виверження почалося ще 35 років тому, проте в останні тижні активність вулкана помітно зросла.

Лава розтікається буквально по дворах місцевих жителів, проте, на щастя, поки серйозно постраждав тільки одна людина - в чоловіка, що сидів на своєму балконі, потрапив шматок розпеченій гірської породи.

Здавалося б, це мало б свідчити на користь відносної нешкідливості вивержень, однак, значна частина населення планети живе поруч з активними вулканами, і багато хто з них куди більш небезпечні, ніж Кілауеа.

Ми зібрали дані про виверженнях на основі повідомлень ЗМІ, архівної інформації та історичних документів.

З 1500 року вулкани привели до смерті близько 280 тисяч осіб - причому 170 тисяч з них загинули в результаті всього лише шести вивержень.

Близько двох тисяч людей загинули з 2000-го року.

Більшість загиблих стали жертвами грязьових вулканічних потоків на Філіппінах, пірокластичні хмар в Індонезії (так називають розпечені хмари попелу, вулканічних газів і скельних уламків, які можуть пересуватися зі швидкістю до 700 км на годину), розливів лави в Демократичній республіці Конго і викидів твердих вулканічних продуктів в Японії. У минулому році троє туристів загинули в Італії, провалившись в кратер вулкана.

Зараз близько 800 млн осіб живуть в радіусі 100 кілометрів від діючих вулканів - тобто в умовах високого рівня вулканічної небезпеки. Серед них близько 200 млн чоловік проживають в Індонезії.

З огляду на зростання населення, цілком імовірно, що незабаром ще більше людей стануть жити в небезпечній близькості від одного з півтори тисячі діючих на сьогодні вулканів, які знаходяться в 81 країнах світу.

Термін "діючий" не означає, що вулкан вивергається прямо зараз, мова йде про відносно недавньої вулканічної активності і можливості нових вивержень.

Ваш пристрій не підтримує відтворення

Губернатор штату ввів надзвичайний стан, будинки покинули сотні людей.

Вулкани загрожують людям по-різному.

У випадку з Кілауеа Геологічна служба США зафіксувала значне зростання сейсмічної активності в кінці квітня, перші тріщини в землі почали з'являтися на початку травня.

З тих пір потоки лави подолали близько п'яти кілометрів і досягли океану, руйнуючи на своєму шляху будинки і змушуючи тисячі людей евакуюватися.

Однак, подібні потоки зазвичай не приводять до великих людських жертв.

Хоча лава - суміш розплавлених гірських порід температурою близько 1200 градусів, яка спалює і ховає під собою на шляху буквально все що завгодно, все ж рухається досить повільно, і люди встигають втекти від неї.

Небезпека зростає, коли люди не можуть швидко евакуюватися. На Гаваях кілька людей довелося доставляти вертольотом, оскільки шляхи до їх евакуації були відрізані.

Image caption Вважається, що жителі давньоримського міста Помпеї стали жертвами пірокластичніпотоків

Лава може призводити до вибухів, в тому числі в результаті загоряння метану, кількість якого зростає в міру того, як розпечена порода випалює рослинність.

А коли лава досягає океану, вона перетворюється в нестабільні ділянки суші, виділяючи при цьому токсичні гази і соляну кислоту.

Ще одна загроза для жителів Гаваїв - двоокис сірки, це один з декількох газів, які вулкани можуть виділяти навіть не під час активних вивержень.

Однак, навіть з урахуванням отруйних газів через лави гинуть лише 2% жертв вивержень.

Найбільша кількість жертв вулканічного газу зафіксували в Камеруні в 1986 році, коли в результаті викиду двоокису вуглецю з кратера озера Ниос загинули понад півтори тисячі осіб: газом накрило відразу кілька розташованих на узбережжі селищ.

Самі смертоносні - пірокластичні хмари і лахари - грязьові потоки, що складаються з води, вулканічного попелу і уламків породи. Їх жертвами за останні 500 років стали понад 120 тисяч осіб.

Такі явища більш характерні для великих вулканів конічної форми, розташованих на кордонах тектонічних плит - наприклад, уздовж Тихоокеанського вулканічного вогненного кільця.

Пологі щитові вулкани типу Кілауеа навряд чи можуть призвести до подібних наслідків.

Image caption пірокластичні хмари насувається на селище біля підніжжя індонезійського вулкана Синабунг

Пірокластичні хмари (або пірокластичні потоки) - це лавини, які розганяються до величезних швидкостей. Вони складаються з каменів, газу і попелу. Їх температура може досягати 700 градусів. Вони руйнують все на своєму шляху - і вижити, зіткнувшись з ними, практично неможливо.

Вважається, що саме пірокластичні потоки знищили римське місто Помпею в 79 році нашої ери. Вони забрали життя понад 30 тисяч осіб на карибському острові Мартініка в 1902 році.

Лахари можуть нести за собою каміння, дерева і навіть будинки. Вони утворюються, коли дощ, сніг або лід, що тане змивають відкладення попелу зі схилів вулканів в довколишні долини, утворюючи стрімкі грязьові потоки.

У 1985 році близько 25 тисяч осіб стали жертвами лахарів під час виверження вулкана Невадо-дель-Руїс в Колумбії.

Image caption Лахар, такі як ця в Новій Зеландії після виверження вулкана Руапеху в 2007 році, становлять велику небезпеку

Вулканічний попіл в разі сильних вивержень може долати відстані в сотні або навіть тисячі кілометрів. Він може поховати під собою великі території, порушити рух транспорту і роботу рятувальних служб.

Історія також знає далеко не один випадок, коли подібні явища провокували масовий голод і хвороби, оскільки попіл і газ приводив до неврожаю або навіть тимчасовим змін клімату.

Однак, хоча запобігти виверження можна, воно зовсім не обов'язково повинно призводити до смерті і катастроф.

Те, що на Гаваях зареєстрована тільки одна серйозна травма - результат роботи вчених, що спостерігають за сейсмічною активністю, екстрених служб, а також чудових систем моніторингу.

На жаль, через обмеженість ресурсів тільки за декількома вулканами в світі стежать так само ретельно, як за Кілауеа.

Супутниковий моніторинг дозволяє в обмеженому обсязі стежити навіть за найвіддаленішими вулканами, але тільки за 20% вулканів ведеться наземне спостереження.

А приблизно раз в два роки відбувається виверження вулкана, активність якого ще раніше не фіксували.

Ці виверження можуть бути найбільш небезпечними, оскільки тривалі періоди спокою часто призводять до дуже сильним виверженням. А люди, які живуть поруч, виявляються практично не підготовленими.

Image caption Робота вулканічних обсерваторій дозволяє прогнозувати активність вулканів, але, як правило, така робота проводиться тільки в розвинених країнах

Однак, вулканічні обсерваторії, дослідники і міжнародні організації невтомно працюють, щоб мати можливість справлятися з надзвичайними ситуаціями та передбачати виверження, рятуючи при цьому десятки тисяч життів.

Звичайно, виверження завжди серйозно впливають на життя людей - навіть в тих випадках, коли обходиться без людських жертв.

Вони змушують місцевих жителів залишати домівки, позбавляють їх засобів до існування, завдають шкоди сільському господарству. В результаті збитки для економіки можуть досягати мільярдів доларів.

Тому за світовим вулканами треба як слід стежити - навіть якщо вони здаються сплячими.

Слідкуйте за нашими новинами в Twitter і Telegram

Але наскільки взагалі небезпечними можуть бути виверження вулканів?

Новости