Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гора Ельбрус і Приельбруссі

Найвища вершина Росії - вулкан Ельбрус - знаходиться на північ від Великого Кавказького хребта, на кордоні республік Кабардино-Балкарія та Карачаєво-Черкесія. Цю двухвершінние гору заввишки 5642 і 5621 метрів також можна вважати і самої високою точкою Європи, оскільки межа між Європою і Азією досить неоднозначна. Конкуренцію по цій позиції Ельбрусу становить лише 4810-метровий Монблан, безперечно відноситься до Європи.

Останнє виверження Ельбрусу датується приблизно 50-м роком нашої ери, але і зараз це не згаслий, а сплячий вулкан. Він до цих пір веде досить активну діяльність: гарячі маси, зберігаючись в його надрах, підігрівають воду до + 60ºС; в результаті в глибинах Ельбрусу зароджуються і насичуються джерела популярних кавказьких лікувальних курортів: П'ятигорська, Кисловодська і Мінеральних Вод.

Перше успішне сходження на східну вершину Ельбрусу було скоєно в 1829 році в ході експедиції під керівництвом генерала Г.А.Еммануеля. На західну, найбільш високу вершину, першими піднялася в 1874 році група англійських альпіністів. А першою людиною, яка підкорила обидві вершини Ельбрусу (1890 і 1896 роки), вважається російський військовий топограф А.В.Пастухов. Він же вперше склав карти цієї місцевості.

В наші дні Ельбрус - популярне місце для альпінізму і гірського туризму. Північну сторону використовують, в основному, співробітники Міністерства з надзвичайних ситуацій, а туристична інфраструктура створена на південних схилах. Тут побудовані маятникова і крісельна канатна дороги, на висоті 4000 метрів є високогірна готель «Притулок одинадцяти», а на 5300 метрах існує притулок «Сідловина», неодноразово разрушавшийся через вітрів і погодних умов і відбудовувати потім заново.

Щорічно на Ельбрус здійснюють сходження до десяти і більше тисяч чоловік. У погожі літні дні, коли сезон найбільш сприятливий, з таборів щодня виходять сотні альпіністів. Після того, як Ельбрус був «освоєний», його нові підкорювачі стали придумувати різні штучні умови, які робили похід оригінальним: спуск на сноуборді, підйом на мотоциклах і навіть автомобілі.

Як і інші гори, Ельбрус забирає життя: близько десяти чоловік в рік. В основному це відбувається через помилки в стратегії сходження. Зате за допомогою наших панорам можна «піднятися» на ці легендарні вершини без найменших незручностей і ризику.

фото: Іван Росляков

20.05.2014

Новости