Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Екскурсії. Пам'ятки Судака - Кара-Даг (Карадаг)

  1. Ще цікаво почитати
  2. Популярне
  3. нове
  4. Новини
Головна

екскурсії → Кара-Даг

Ой, яка висота! Казкове диво:
Золоті ворота пропливають повз.
Поруч спить величезний лев, мордою ткнувся в лапу ...
І, від страху трохи присівши, я тримаюся за тата.
В.Ложко (з книги «Кримські чудеса»)

З Судака можна прогулятися на Кара-Даг (Карадаг). Чотирма різними маршрутами можна пройти по Кара-Дагу. Можна пропливти катером і тоді Ви побачите Сердолікову бухту, скелю Іван-розбійник, Золоті ворота.
Зберіться раніше вранці і вирушайте пішки. Якщо Ви виходите з Коктебеля, то стежка починається з пляжу, йдучи по ній потрапите на кругле плато Тепсень (з тюркск. «Блюдо"), де в середні віки був християнський місто площею 20га, що виник в VII-VIII ст. З керченських руд плавили залізо, а люди жили в кам'яних і засклених будинках.
З 1979 року Кара-Даг - заповідник. Флора Кара-Дага - це 1090 рослин (з них 50 видів ендеміків), фауна - 28 видів ссавців, 184 види птахів, 13 видів земноводних і плазунів. Морська акваторія - 454 види рослин і 900 видів тварин.

Масив Кара-Дагу (з тюркск. Кара "чорний", даг- "гора») в юрський період (понад 140мілліонов років тому) був одним з центрів вулканічної діяльності в Криму. До слова, вулканічна діяльність в Криму відбувалася в різні геологічні періоди (ери).

Сучасний рельєф сформувався пізніше, в третинний і четвертинний періоди, 50-70млн років тому. Весь Кара-Даг займає площу 2855,1 га і цікавий не тільки своїми пейзажами, а й флорою, фауною, самоцвітами. На думку геологів, в неоген піднявся гірський Крим і одночасно опустилося дно Чорного моря. Хтось вважає, що під воду пішла країна Понтіда ...

Ходити на Кара-Дазі потрібно обережно - не відхилятися, будь ласка, від стежки. Ці скелі не так безпечні, а обвали та осипи трапляються не тільки на Кара-Дазі.
Спустившись з Тепсень, зліва бачимо стрімкий хребет Кок-Кая ( «Синя скеля»), далі - Магнітний, сама назва говорить про магнітної аномалії. Вразить Вас і скеля Чортів палець або Сфінкс. Раніше вважалося, що Чортів палець - жерловіна вулкана, проте сучасні геологи розглядають його як фігуру вивітрювання. У Сфінкса починається ущелині Гяур-Бах ( «Сад невірних»), що відкривається в Сердолікову бухту, оспівану трьома поколіннями поетів і прозаїків. Тільки сердолік не так легко знайти. Що Ви чули про сердолік?
сердолік те саме напівкоштовних халцедону, який зустрічається на Кара-Дазі і серед пляжної гальки. Ви можете зустріти багатобарвні агати, лимонний цитрин, гірський кришталь, аметист. Ці мінерали є різновидами кварцу. З інших самоцвітів зустрічаються яшми, геліотроп.
Далі - Південний перевал і підйом до масиву Хоба-Тепе ( «гора з печерами»), яка виправдовує свою назву. Неподалік бачимо химерні фігури вивітрювання. Тут і Сокіл, і Піраміда, і Кінь-пряник.
За Береговому хребту ми розглядаємо рельєф Карагач. Вірніше, те, що залишилося від заростей дерева з сімейства ільмових - карагача. Вінчає хребет казкова група з Короля, Королеви, Свити Трону. Але дивитися краще на фігури спустившись вниз, до біостанції.
Подорожуючи морем, можна побачити і грізні стрімчаки Карагача, спокійний купол Святої гори (найвища вершина Кара-Дага - 577 м), на якій, за переказами, похований мусульманський святий Азис. Чи можемо побачити і бухту Розбійницьку. Чому Розбишацька? Не буду стверджувати, що тут водилися розбійники, однак в двадцяті роки минулого століття ховалися контрабандисти, тому що укрившееся в бухті судно виявити за моря майже неможливо.
Пам'ятки на кожному кроці. Але вся увага поглинуть Золоті ворота, або Ворота Карадагу, - кам'яна арка дивної форми і, звичайно, не з золота. У 1820 році повз Кара-Дагу пропливав молодий Пушкін на вітрильному бригу «Мінгрелія». Золоті ворота просто вразили уяву поета і пізніше він намалював їх в чернетці першого розділу «Євгенія Онєгіна». В ті часи Золоті ворота іменували Шайтан-Капу ( «Чортові ворота»). Може, тому, на його малюнку поруч з воротами біс з танцюючими бісики і відьмою.
Не пропустіть скелю Лев, скеля Маяк, Голубину бухту, грот Шайтана, Ревіння грот ...

Якщо Ви починаєте екскурсію від біостанції - філіалу Інституту біології південних морів НАН України (с. Курортне) - відвідайте Музей природи. Колекції вже майже сто років, Ви побачите опудала 203 видів птахів і ссавців, 246 земноводних і плазунів, 167 видів метеликів, колекцію мінералів Кара-Дагу.

Навіть відправляючись в який раз по одному маршруту, для себе можна знайти щось нове, цікаве. Для людей захоплених подорожами, не буває поганого сезону або поганої погоди. Навіть в шторм. І згадується дитячий вірш В.Ложко:
Хто ж, хто ж жене стадо?
Мені дізнатися зараз же треба,
До неба котяться баранці,
Сріблясті кучерики.
Хвилі крутіше, хвилі вище ...
Це шторм на волю вийшов.

Отримуємо ми набагато більше - гармонію душі і тіла, що позитивно позначиться на Вашому самопочутті.

Отже, в путь!

Ще цікаво почитати

На дачі Волошина в Коктебелі
Мис Меганом - О-О-дуже загадкове місце
В Судак на велосипеді
Кінні прогулянки

фотографії номерів Карта проїзду Замовити номер Пляж в Судаку Гостьова книга екскурсії

Популярне

Продаж в Судаку Ціни на екскурсії в Судаку Новий Світ. Пейзаж і дегустація Генуезька фортеця - візитна картка міста Мис Меганом - загадкове місце в Судаку Кара-Даг - згаслий вулкан Де поруч дельфінарій? В Судак на велосипеді Кінні прогулянки в Криму Винний туризм. А Ви спробуйте! Чи можливо землетрус в Криму? Цікаві статті

нове

Голіцинська стежка в Новому Світі
На дачі Волошина в Коктебелі
Ялтинський зоопарк "Казка"
Вічнозелена суничне дерево
Як правильно дегустувати шампанське
Про що розповів щоденник пірата Дампьера
Відпочинок в Веселому
Ай-Георгій, або де збуваються мрії в Судаку
Сурб-Хач

Новини

У Судаку відкрився Парк динозаврів
У Судаку відкрився Парк динозаврів

З початку травня на радість жителям і відпочиваючим у нас в місті працює новий атракціон, розташований на колишню автостоянку ТОК «Судак» біля Пагорба Слави.

Ще трохи, і попереду - Судак!
Ще трохи, і попереду - Судак А ось і він, курортне місто-казка,
Прибережних скель химерний пейзаж,
Навколишніх гір чарівні фарби,
І легкий бриз, і з дрібною галькою пляж.

Мартін Шаккум-перший заступник голови комітету Держдуми по земельним відносинам і будівництва, доктор економічних наук, кандидат психологічних наук:
Мартін Шаккум-перший заступник голови комітету Держдуми по земельним відносинам і будівництва, доктор економічних наук, кандидат психологічних наук:   Крим - це виняткове місце з точки зору лікування та профілактики різних захворювань і в першу чергу - легеневих Крим - це виняткове місце з точки зору лікування та профілактики різних захворювань і в першу чергу - легеневих.
Раніше люди, які страждали подібними хворобами, якщо у них була така можливість, просто продавали своє житло в Москві і, виходячи на пенсію, переїжджали до Криму.
І Крим давав їм життя!

Що Ви чули про сердолік?
Чому Розбишацька?
Чи можливо землетрус в Криму?

Новости