Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ЧОГО МОЖНА ЧЕКАТИ ВІД Ельбрус?

Найвища вершина Кавказу - Ельбрус, що має висоту 5643 метри, оточена багатьма населеними пунктами, відомими центрами туризму і гірничорудними підприємствами. Тим часом Ельбрус є великий і імовірно "сплячий" вулкан четвертинного періоду, а такі вулкани, як відомо, іноді прокидаються. У Кордильєрах, наприклад, близько 20 років тому стався катастрофічний виверження двох "сплячих" вулканів - Сент-Хелені (США) і Ель-Чічон (Мексика), що і стало згодом стимулом до поглибленого вивчення подібних вулканів.

У Кордильєрах, наприклад, близько 20 років тому стався катастрофічний виверження двох сплячих вулканів - Сент-Хелені (США) і Ель-Чічон (Мексика), що і стало згодом стимулом до поглибленого вивчення подібних вулканів

До складу Ельбруського вулканічного центру входить сам вулкан Ельбрус з двома конічними вершинами, що мають чітко виражені воронки, а також кілька дрібних вулканів на його схилах і кілька відокремлених виходів лави.

Вперше, за даними изотопно-гео хронологічного аналізу, виверження в цих місцях проявилися близько 900 тисяч років тому, коли самого Ельбруського вулканічного центру ще не було. А основні етапи його магматичної активності відносяться до середньоплейстоценових (225-180 тисяч років тому) і позднеплейстоценовой (менше 70 тисяч років тому) періодів. Вони приблизно збігаються в часі з основними періодами магматичної активності інших новітніх вулканічних центрів Великого Кавказу - Казбекський, Кельського і т. П.

Отримані фахівцями нові дані змушують віднести Ельбруський вулканічний центр до категорії потенційно небезпечних і проявити до нього підвищену увагу.

І. ЧЕРНИШОВ, В. ЛЕБЕДЄВ, С. БУБНОВ, М. АРАКЕЛЯНЦ, Ю. Гольцмана.Етапи магматичної активності Ельбруського вулканічного центру (Великий Кавказ): изотопно-Геохронологічна дані."Доповіді Академії наук" тому 380, № 3, стор. 384-389.

Новости