Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

10 найкрасивіших видів з вулканів

  1. Сент-Хеленс, США
  2. Ейяф'ядлайєкюдль, Ісландія
  3. Ключевська Сопка, Росія

У травні цього року вулкан Етна, що на Сицилії, вивергався протягом декількох годин. Це один з небагатьох діючих вулканів на території Європи. Хоч виверження і доставляють масу проблем (наприклад, для авіасполучення), вулкани стабільно привертають туристів. Представляємо добірку десяти найкрасивіших вулканів і видів, які відкриваються з їх вершини.

Сент-Хеленс, США

Сент-Хеленс,   США

Цей активний вулкан востаннє вивергався в 1980 році. Для 57 чоловік це закінчилося трагічно - саме стільки життів забрав тоді цей вулкан. В результаті події висота Сент-Хеленс зменшилася на чотириста метрів. Зараз ознак майбутнього виверження немає і вулкан відкритий для відвідування.

Зараз ознак майбутнього виверження немає і вулкан відкритий для відвідування

Туристичні компанії організовують екскурсії на Сент-Хеленс - можна або піднятися пішки в супроводі досвідчених людей, або замовити вертолітний екскурсію. Якщо звикли подорожувати в поодинці, то на вулкан дозволено забріраться самостійно.

Ейяф'ядлайєкюдль, Ісландія

Ейяф'ядлайєкюдль,   Ісландія

У 2010 році цей вулкан наробив чимало шуму. Авіакомпаніям довелося вносити корективи в розклад рейсів - п'ять днів повітряний простір Європи було частково закрито. Вулкан знаходиться приблизно в 125 кілометрах від Рейк'явіка, тому дістатися до нього можна досить швидко і недорого. Але головне, чим примітний вулкан - це його назва. Американські дослідники вирахували, що тільки п'ять тисячних відсотка населення планети здатне правильно вимовити це слово з першого разу.

Американські дослідники вирахували, що тільки п'ять тисячних відсотка населення планети здатне правильно вимовити це слово з першого разу

З Ейяф'ядлайєкюдль відкривається вид на льодовик, також недалеко від нього розташований інший вулкан. Його назва куди простіше - Катла. У вчених колах існує думка, що Ейяф'ядлайєкюдль розбудить другий вулкан, що вже траплялося раніше.

У вчених колах існує думка, що Ейяф'ядлайєкюдль розбудить другий вулкан, що вже траплялося раніше

Котопахи - один з найвищих діючих вулканів. Його висота перевищує багато гори - 5911 метрів, сходження буде не з легких. З мови індіанців кечуа назва Котопахи означає «блискуча гора», але також є варіант «паруюча гора». Близьке до істини і те, і інше: верхівка вулкана покрита снігами, а виверження відбуваються досить часто.

Близьке до істини і те, і інше: верхівка вулкана покрита снігами, а виверження відбуваються досить часто

З 1738 року відбулася приблизно 50 вивержень. В кінці дев'ятнадцятого століття вулкан вгамувався, але в 2015 році знову нагадав про себе інтенсивним виверженням. Через сніг при виверженні лави неминуча поява лахари - так називають суміш гірських порід, попелу, лави і води. Вона виникає при зіткненні лави з льодом або холодною водою. По дорозі до вулкану можна зустріти тварин - тут бродять лами, олені, дикі коні. Туристичний табір розбитий в розквіті 4700 метрів.

Туристичний табір розбитий в розквіті 4700 метрів

Один з найвідоміших вулканів також визнаний одним з найнебезпечніших - хоча складно сказати, який вулкан при виверженні не становить загрози. Везувій знаходиться в 15 кілометрах від Неаполя, це найпопулярніша визначна пам'ятка.

Везувій знаходиться в 15 кілометрах від Неаполя, це найпопулярніша визначна пам'ятка

Багато людей їдуть сюди спеціально, щоб піднятися на вершину гори висотою один тисячу двісті вісімдесят одна метр. Вулкан знаменитий тим, що в 79 році нашої ери знищив Помпеї, а також інші міста Стародавнього Риму. Останнє велике виверження сталося в 1944 році. Тоді був зруйнований фунікулер, і на вершину Везувію залишився тільки один шлях - піший. Правда, йти доведеться не так вже й багато: приблизно на тисячу метрів можна піднятися на автомобілі, потім залишити транспорт на парковці і трохи пройти до верхньої точки вулкана. З нього відкривається панорама на околиці, де без малого дві тисячі років тому були міста, які опинилися під лавою всього за один день.

Ключевська Сопка, Росія

Ключевська Сопка,   Росія

Більшість вивержень цього вулкана довелося на дев'ятнадцятий і двадцятий століття, причому інтервал між викидами становить приблизно 5-7 років. Останнє виверження датується 2013 роком, так що у вас є ще два роки, щоб піднятися на Ключевський Сопку без загрози для життя.

Останнє виверження датується 2013 роком, так що у вас є ще два роки, щоб піднятися на Ключевський Сопку без загрози для життя

До вершини можна піднятися на вертольоті або пішки. Вартість екскурсії може перевищувати сто тисяч рублів, але це з лишком компенсується неймовірними краєвидами, які відкриваються з гори.

Вартість екскурсії може перевищувати сто тисяч рублів, але це з лишком компенсується неймовірними краєвидами, які відкриваються з гори

Вулкан знаходиться на острові Мартініка, який належить Франції, хоч і знаходиться за тисячі кілометрів від неї, в Карибському морі. Подібно Везувію, Монтань-Пеле має на своєму рахунку багато жертв. У 1902 році він стер з лиця землі місто Сен-П'єр разом з 28 тисячами жителів.

У 1902 році він стер з лиця землі місто Сен-П'єр разом з 28 тисячами жителів

Остання активність припадає на 1932 рік. Зараз у його підніжжя побудований музей вулканізму, в якому можна дізнатися багато про вулканах і конкретно про історію Монтань-Пеле. З вершини вулкана видно весь острів. Сходження просте, ніякого екстриму.

Сходження просте, ніякого екстриму

Цікаво, що гора знаходиться в приватній власності - вона належить сінтоістсткому Великому храму Хонг Сенген. Це найвища точка Японії - 3776 метрів. Вулкан визнаний чинним, проте останнє виверження було триста років тому (в 1707-1708 роках).

Вулкан визнаний чинним, проте останнє виверження було триста років тому (в 1707-1708 роках)

Фудзіяма користується неймовірною популярністю, а вся інфраструктура навколо чудово розвинена. Можна відпочити в гостьових будинках, а купити їжу, воду та інші припаси не складе труднощів. Існує кілька стежок, по яких люди сходять на Фудзіяму. Зазвичай підйом займає від трьох до восьми годин - залежить від погодних умов і фізичної підготовки. Гора входить до складу національного парку, тому ставлення до екології тут особливе; викидати сміття дозволено тільки в спеціально відведених місцях.

Гора входить до складу національного парку, тому ставлення до екології тут особливе;  викидати сміття дозволено тільки в спеціально відведених місцях

Цей вулканічний комплекс складається з великої кількості дрібних вулканів і кратерів. Найбільший з них - Мерапі, висота досягає 2803 метра. Серйозного виверження не було вже вісімдесят років, з 1936 року.

Серйозного виверження не було вже вісімдесят років, з 1936 року

Іджен цікавий не тільки туристам, а й місцевим жителям, які добувають тут сірку. Умови праці жахливі, старателі швидко підхоплюють легеневі захворювання через сірководню, небезпечного для органів дихання. Туристи в обов'язковому порядку повинні надіти марлеву пов'язку, щоб мінімізувати ризики для здоров'я.

Туристи в обов'язковому порядку повинні надіти марлеву пов'язку, щоб мінімізувати ризики для здоров'я

Основна частина вулкана входить в національний парк «Гавайські вулкани». Кілауеа ( «сильно розтікається» в перекладі з гавайського) активний з 1983 року і, схоже, не збирається засипати, так що підніматися на нього - не найкраща справа. Але можна подивитися на вулкан з безпечної відстані.

Але можна подивитися на вулкан з безпечної відстані

Вулкан постійно димить і вивергається, з конусів випливає лава. Незважаючи на це, серйозної небезпеки для жителів він не представляє, головне - не підходити до Кілауеа занадто близько.

Незважаючи на це, серйозної небезпеки для жителів він не представляє, головне - не підходити до Кілауеа занадто близько

На острові розташований єдиний активний вулкан Нової Зеландії, останнє виверження довелося на кінець 2012 - початок 2013 року. Територія Уайт-Айленда абсолютно порожня, крім безпосередньо вулкана тут нічого немає. Втім, це не заважає острову мати успіх у туристів.

Втім, це не заважає острову мати успіх у туристів

До Уайт-Айленду можна підібратися на вертольоті або по воді. У XIX і першій половині XX століття тут йшла видобуток сірки, але вже довгий час роботи згорнуті. Тепер сюди заглядають тільки туристи і вчені, які вивчають поведінку вулкана.

Новости