Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Киргизія і Митний союз: з тріо в квартет

Рубікон перейдено - дорожня карта щодо вступу Киргизії до Митного союзу прийнята. Президент Алмазбек Атамбаєв дав доручення увійти в альянс якомога швидше, не виключено, що це станеться вже на початку 2015 року. Правда, населення має поки дуже туманне уявлення про те, що чекає економіку країни в цілому і кожного громадянина персонально після приєднання країни до МС. Щоб виправити становище, уряд оголосив про початок широкомасштабної кампанії «З метою інформування населення про проведену політиці ... щодо вступу Киргизької Республіки в Митний союз».

Сьогодні про плюси і мінуси вступу країни до МС розповідає заступник міністра економіки Киргизії Данило Ібраєв.

- Виробничники країни бояться, що в «великій трійці» ТС вони не знайдуть партнерів для збуту продукції. Наскільки, на ваш погляд, обгрунтовані такі побоювання?

- Давайте визначимо відразу: Киргизію з розпростертими обіймами в ТС ніхто не чекає і настання райських умов життя відразу після приєднання до альянсу чекати не варто. Нас чекає приєднання до знайомого з часів СРСР ринку, в якому все було налаштоване для внутрисоюзного забезпечення - логістика, транспортна система, загальна ментальність. Виробничникам вигідно продавати товар по знайомій і звичній системі сертифікації, вимог якості. Ринок збуту розширюється в рази - це суттєвий плюс для будь-якого виробника.

Але є і мінус. У підприємства неминуче з'являться конкуренти. І доведеться зі шкіри геть лізти, щоб довести потенційному покупцеві: товар киргизького виробника краще за багатьма параметрами, в тому числі і більш вигідний за ціною. Це змусить бізнес модернізувати виробництво, прагнути до підвищення якості продукції.

У Киргизстані умови роботи дуже специфічні - досить легко отримати потрібний сертифікат, домовитися з покупцями, переміщати товар. У ТЗ всі ці нюанси строго регламентовані, і попит за все дуже жорсткий. Але при цьому підприємства КР стають більш цікавими для інвесторів з країн Митного союзу. Перспективи обнадіюють: в Киргизстані досить дешеві електроенергія і робоча сила, досить низькі податки. На це в першу чергу звернуть увагу інвестори з Росії та Казахстану, розглядаючи можливість вкладення грошей в киргизькі підприємства. І в створення нових заводів і фабрик.

- Населення все частіше лякають ціновими шоками при інтеграції в ТС.

- Потрібно розуміти, що ціни підвищаться, але аж ніяк не в рази. А рівно на підвищення мит - чотири долари на кілограм продукції. Наприклад, в Киргизстан завозять джинси, яких в кілограмі певну кількість пар. З новими митними ставками ціна за кожну пару неминуче зросте. За прогнозами Нацбанку, в перший рік після вступу до МС в республіці очікується 15-20-відсотковий рівень інфляції. Згодом бізнес неминуче адаптується до нових умов, і ситуація стабілізується.

- Як позначиться вступ країни до МС на сільському господарстві?

- Продукція аграрного сектора країни, хоча і мелкотоварная, але екологічно чиста. Якщо нам вдасться створити в республіці логістичні центри, об'єднавши зусилля сотень тисяч фермерів, з'явиться високий експортний потенціал. Росія і Казахстан не зацікавлені в покупці у киргизького виробника вантажівки картоплі або абрикосів. Потрібен логістичний хаб для успішної міждержавної оптової торгівлі.

Часто говорять про можливе вимивання товару з країни після приєднання до МС. Тобто селянам стане вигідніше і зручніше реалізовувати продукцію за кордон, ніж на внутрішній ринок. Почасти така небезпека існує. Після інтеграції Киргизії доведеться зробити все, щоб виробництво відповідало нарощування експортного потенціалу. У цьому знову-таки допоможуть логістичні центри: вони укладають контракти на підставі аналізу майбутніх потреб ринку і роблять замовлення фермерам. Останні ж більше не ламають голову, що і в яких обсягах садити, куди збути урожай восени.

- Республіка два десятка років жила перепродажем китайського товару. Чи зможе економіка перебудуватися з урахуванням вимог ТЗ, і наскільки це стане болісно для бізнесу?

- Хтось іронізує, називаючи нашу країну реекспортної, я ж вважаю: нам є чим пишатися. Безумовно, на ціну входять до КР товарів вступ до альянсу вплине. Але яку картину ми бачимо сьогодні? Комерсанти за відносно дешевим мит привозять товар в Киргизстан. На внутрішньому ринку осідає 20-25 відсотків вантажу, решта відправляється в Казахстан, який є учасником Митного союзу. При цьому торговці знову платять мита, вже підвищені. Саме тому торгівля найбільшого ринку країни «Дордой» вже багато місяців «стоїть», а підприємці вимагають якнайшвидшого вступу Киргизстану до Митного союзу.

Наші комерсанти багато років напрацьовували партнерів за кордоном, навчалися укладати вигідні контракти, опрацьовували логістику. Вони досвідчені в торгівлі, а це важливо. Тисячі людей прогоріли, на плаву самі залишилися досвідчені і талановиті продавці. Це суттєва конкурентна перевага нашої країни. Після вступу до Митного союзу у підприємців з'являться величезні перспективи для співпраці з колегами з Казахстану, Росії, в меншій мірі - Білорусі. І наші співвітчизники не упустять свій шанс.

Що стосується туризму, тут все гранично ясно: Митний союз не може погіршити привабливість нашої країни в очах іноземних гостей. Залишиться лише прорекламувати Киргизстан в країнах-партнерах по альянсу. Думаю, багатьом росіянам і казаха буде цікавіше приїжджати в країну, де не потрібно проходити виснажливі митні процедури. Але при цьому наші підприємці повинні розуміти, що потрібно бути конкурентоспроможними нарівні з російськими та казахськими або тими ж турецькими курортами.

- Крім бізнесменів в країні живуть звичайні громадяни. Як відіб'ється вступ Киргизії до Митного союзу на них?

- Безумовно, по пересічних громадянах вдарить інфляція, це неминуче. Але при цьому є певні плюси. Будуть відкриватися нові підприємства, з'являться додаткові робочі місця. У республіку підуть інвестиції. А на наступному етапі - в рамках Євразійського економічного союзу - людина може вільно вибрати собі місце роботи в будь-якій державі-учасниці альянсу. Що дасть можливість реалізувати свій потенціал і конкурувати з працівниками інших держав. А місцевим виробникам доведеться платити співробітникам більш-менш адекватні гроші, щоб зберегти кваліфікований персонал.

- Виходить, вигоди можливі лише в разі докладання зусиль?

- Я з цього почав - ніхто не збирається забезпечувати Киргизстану в умовах ТС райське життя. Влаштувати її собі ми повинні самі. У всіх сферах економіки потрібно активізуватися, щоб підлаштуватися під нові реалії.

- Коли республіка вступить до МС?

- Поставлено завдання максимально прискорити процес. Сьогодні створюється киригизско-російський фонд розвитку, визначається робоча група по питаннях виділення коштів для реалізації аспектів дорожньої карти щодо приєднання до МС. Розробляється механізм отримання виділених для цього Росією засобів. План заходів щодо реалізації дорожньої карти готовий до затвердження, в тому числі закріплюються завдання кожного міністерства і відомства країни. Точну дату вступу в МС назвати поки неможливо, але процес максимально форсований.

__________________

Фото - http://en.ca-news.org/en/news:530143

Наскільки, на ваш погляд, обгрунтовані такі побоювання?
Як позначиться вступ країни до МС на сільському господарстві?
Чи зможе економіка перебудуватися з урахуванням вимог ТЗ, і наскільки це стане болісно для бізнесу?
Але яку картину ми бачимо сьогодні?
Як відіб'ється вступ Киргизії до Митного союзу на них?
Виходить, вигоди можливі лише в разі докладання зусиль?
Коли республіка вступить до МС?

Новости