Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Різдво і Новий Рік в Німеччині


10.12.14

У Німеччині Різдво - найголовніший зимове свято. Усюди в вікнах горять вогні, вітрини магазинів виблискують і переливаються ялинковими іграшками, сніжинками. Традиція прикрашати вікна вогниками йде корінням в минуле. На вулицях не було освітлення, і господині виставляли свічки на вікна, щоб освітлювати вулиці для перехожих під час нічних гулянь. Перед Різдвом відкриваються ярмарки, на яких можна купити продукти, подарунки і сувеніри близьким, солодощі. Вхідні двері прикрашають вінками з ялинових гілок, стрічок та іграшок. Формують схожу композицію і для столу, але з 4-ма свічками. У переддень свята печуть багато випічки з шоколадом і прянощами, цукровою помадкою і кольоровими драже.

Всі, хто хочуть відчути дух Різдва і зарядитися святковим настроєм, відправляються з усієї Німеччини і не тільки, на Різдвяний ринок у Нюрнберг, який відкривається з п'ятниці перед першою неділею грудня і працює до Святвечора. Перша згадка про цей ринок відноситься до 1628 році, називалася тоді передріздвяний ярмарок "Крісткіндлесмаркт" (Christkindleinsmarck) або ринок різдвяних подарунків. Він виник і отримав свою назву під час Реформації. Тоді тут були представлені 140 торговців і всі міські ремесла. Після того, як в XIX столітті сімейне свято біля ялинки став головною подією в році, порівняно скромний ринок пережив справжній бум. З 1948 року, коли ринок відкрився після воєнних років, тут присутній різдвяний ангел. Спочатку його зображувала популярна актриса Софі Кезер, а в наші дні ангела вибирають "з народу". До слова сказати, раніше на місці ринку був єврейський квартал, який був зруйнований у 1349 році за погром. Тепер на місці синагоги стоїть готична церква Фрауенкірхе.
Сьогодні тут можна купити всілякі подарунки до Різдва і Нового року для себе і своїх близьких. У прикрашених хвоєю і ліхтариками дерев'яних будиночках продаються красиві ялинкові прикраси, ангели з сусального золота, всілякі предмети декоративно-прикладного мистецтва, чоловічки з головами з волоських горіхів. До слова сказати, існує дуже сентиментальна історія про ангела з сусального золота. Починається вона так: "Багато століть тому жили в Нюрнберзі дуже бідні дружини. Чоловік був різьбярем по дереву, проте, так як він не міг знайти застосування своєму таланту і страждав від голоду, він вирізав дерев'яні ложки. Але була у нього і його дружини одна велика радість в житті - їх дочка, малятко Марі. Дівчинка була такою гарною, тендітною і ніжною, що люди на вулиці говорили, що їй потрібно було народитися в імператорському замку, а не в цій халупі. у цей час в місті лютувала чума, і дівчинка захворіла і померла на руках своїх люблячих батьків. Їх горю не б ло межі, батько сумував, а мати постійно тихенько плакала. Тоді батько вирізав з липової чурки дитячу голівку і надав їй обриси своєї дочки. Потім мати почала показувати іграшку всім сусідам і перехожим. Ті дивилися на неї, слухали розповідь матері і у них на очах наверталися сльози. Після чергового оповідання виробнику перук, лялька отримала білосніжний перуку, інші ремісники дають матері сусальне золото, шовк, стрічки та мереживо. Так, милиця перетворилася в красиву ляльку і так як дитина стала ангелом, мати приліпила до неї маленькі крила і корону ... "
Але вистачить сентиментальностей, і повернемося на наш ярмарок. Крім прикрас і подарунків для свят, на ярмарку, звичайно ж, можна спробувати безліч смачних різдвяних страв. Всілякі запахи літають в повітрі і збуджують апетит. Тільки уявіть собі запах щойно підсмажених сосисок, смаженого мигдалю, Кардамонови і імбирних пряників, житнього пудингу з сухофруктами. Все це можна запити п'янким глінтвейном з запахом кориці і гвоздики.
Головний атрибут Різдва - ялина ставлять в кожному будинку. З давніх часів вважалося, що хвоя очищає будинок від нечисті і захищає його. Коду-то давно в свято Йоль, який проходив приблизно в цей же час, жителі приносили в будинок ялинові гілочки і підвішували їх до стелі для захисту будинку від стихії, злого духа. Під ялинку кладуть красиво упаковані подарунки, а вранці їх розкривають і вгадують, кому, який призначений. 26 грудня німці повністю ходять, один до одного в гості і нахвалюють ялинку. Різдвяна ялинка вперше в Німеччині з'явилася в роки Реформації. У той час ялинка не мала ніякого зв'язку з релігією, її ставили в майстернях і підвішували на неї подарунки. Спочатку їли наряджали тільки в князівських палацах Європи. І тільки після Франко-прусської війни 1870-1871 року ялинка "пішла в народ". В цей час ялинки стали ставити в госпіталях і бліндажах.
У Німеччині люблять зимові свята і, як правило, все регулярно переїдають. Надмірності починаються з печива в адвент, а кульмінацією стає бенкет з жирними гусьми. У Різдво тут збираються всі за великим святковим столом. На столі обов'язково присутній запечена птиця - гусак або качка, курка або індичка і короп. Птицю запікають з каштанами, яблуками, чорносливом. Подають до птаха соус з ягід. У святвечір в кожній родині на стіл ставлять щось своє, особливе. Як правило, це страви, які готуються швидко, адже часу на те, щоб стояти біля плити дуже мало. Зазвичай у дорослих ці страви асоціюються з святвечором їх дитинства, так що з першим шматочком різдвяної вечері втомлені батьки вдаються до ностальгії і згадують про той час, коли вони самі були дітьми.

Поговоримо більш детально про німецьких різдвяних гусей. За традицією гусей до різдвяного столу забивають 11 листопада. За християнською легендою, це вони заслужили самі, зрадивши св. Мартіна, який сховався в гусятник від вибору в єпископи. Та й до цього дня м'ясо птиці найкраще і пісне. Крім того, в день св. Мартіна раніше закінчувалися сільськогосподарські роботи. Тварини вже не могли пастися в вільному випасі, і було економічніше їх забити, ніж годувати в хлівах. 11 листопада сільські вчителі отримували гусака в якості натурального підношення, і взагалі в цей день всі намагалися насититися і напитися перед початком різдвяного посту. Для того щоб приготувати святкового різдвяного гусака вам буде потрібно:
1 гусак, вагою близько 4 кг, 250 г чорносливу без кісточок, 100 мл коньяку, сіль, перець, 500 г яблук, пів пучка чебрецю, 1 кусень чорного тертого черствого хліба, 1 ч. Л. харчового крохмалю, 125 г вершків.
Візьміть миску покладіть в неї чорнослив і залийте коньяком. Підготуйте птицю! Для цього гусака необхідно випатрати, посолити і насухо протерти. Зовні і зсередини натріть птицю сіллю і перцем. Яблука розрізати на 4 частини, видаліть серцевину і наріжте часточками. Змішайте з чорносливом і коньяком, додайте подрібнений в крихту хліб і листя чебрецю. Нафаршіруйте гусака цією сумішшю, отвори скріпіть зубочисткою і зашейте хрест-навхрест кухонною ниткою. На деко налийте 250 мл. води, поставте решітку для смаження, викладіть птицю. Запікайте в розігрітій до 250 градусів духовці близько 20 хвилин, потім голкою проколіть під ніжками, щоб краще виходив жир. Зменшіть температуру до 190 градусів і смажте гусака ще 3 години. Під час смаження через кожні 15 хвилин поливайте гусака невеликою кількістю води. Для соусу зберіть воду з жиром від смаження, влийте ще трохи води і доведіть соус до кипіння. Розведіть крохмаль з вершками і загустіть сумішшю соус. Готового гусака подавайте з соусом, картопляними кнедлі і червонокачанної капустою.
Святкування Нового року в Німеччині досить схоже з тим, як відзначають свято в Росії. У Переддень Нового року, який в Німеччині називають Сильвестром в честь християнського святого, який помер 31 грудня 335 року, зустрічаючись з друзями і близькими, бажають один одному "Гарного ковзання", тобто бажають приємно початку. У Росії кажуть - "З наступаючим!", Вкладаючи той же самий сенс. З настанням свята 1 січня вимовляють "Щасливого нового року!". Новий рік в Німеччині відзначають традиційно в ніч з 31 січня на 1 січня.
Оскільки в Німеччині Різдво відзначають 25 грудня, і основні подарунки кладуть під новорічне деревце в різдвяну ніч, на Новий рік дарують сувеніри, невеликі фігурки і статуетки. У Німеччині вони своєрідні: фігурки свині, четирёхлістного конюшини, сажотруса, пфеніги. Дані фігурки символічні, вони несуть удачу, здійснення бажань, гармонію і достаток.
Новий рік прийнято святкувати весело, пустотливо, в галасливій, великої компанії. У містах і котеджних селищах Німеччини в новорічну ніч в клубах і кафе організовуються для молоді вечірки. Населення Німеччини постарше влаштовують гуляння в ресторанах або будинку.
Гостей збирають, якщо відзначають будинку - 31 грудня. Стіл накривають скромно, зазвичай це холодні і гарячі, легкі закуски. Традиційні страви в Сильвестр - раклет і фондю. Раклет це розплавлений однойменний сир, до якого подають тости або вчорашній хліб, фондю - суміш розтопленим сирів з вишневою наливкою і часником. До фондю подають шматочки курки, овочі, фрукти, хліб. Колись давно була традиція подавати на стіл коропа, вважалося, що сріблясті лусочки коропа позначають монетки і принесуть в будинок достаток. Сьогодні ця традиція втрачена.
На новорічний стіл готують і салати, наприклад, червоний салат з оселедця, подібний "Оселедець під шубою", салат з м'ясом, солоними огірками, маринованими грибами і відвареною картоплею. Із закусок подають гриби у всіх їх проявах - тушковані в сметані, смажені з цибулею, мариновані. Популярна в Німеччині маринована червонокачанна капуста. Її подають з цибулею. До шампанського подають бутерброди. На десерт подають берлінські пончики з начинкою - м'якою карамеллю, шоколадом, повидлом, заварним кремом. Іноді жартома один з пончиків наповнюють солодкою гірчицею або вершковим хроном. Так само подають на стіл випічку, що залишилася від Різдва - пряники і штолень.

Піч пряники і будувати пряникові будиночки останнім часом стало модно і у нас в Росії. Давайте разом приготуємо це казкове прикраса святкового столу. Отже, для одного пряниковий будиночок вам буде потрібно:
200 г цукрового піску, 20 г вершкового масла, 500 г борошна, 1 пакетик пекарського порошку, цедра 1 лимона, 1/2 ч. Л. кориці, 1 щіпка мускатного горіха, 1 щіпка кардамону, 1 щіпка гвоздичної перцю, 3 яєчних жовтки, борошно для посипання.
У сотейник покладіть масло і цукор і нагрівайте суміш на повільному вогні до тих пір, поки цукор не розчиниться. Зніміть сотейник з плити і гарненько остудіть. Просійте в миску борошно з пекарським порошком. Поступово всипте борошно в розтоплене масло. Додайте лимонну цедру, прянощі і жовтки. Тісто гарненько вимісити на столі, присипаному борошном, накрийте рушником і залиште на деякий час. Розкачайте тісто шаром близько 1 см і сформуйте квадрат. Деко для випікання застеліть пекарської папером і випікайте пряниковий пласт в розігрітій до 175 градусів духовці 15-20 хвилин. Залежно від форми будиночка необхідно спекти 3-4 таких пласта. Намалюйте на папері деталі майбутнього будиночка, перенесіть їх на тісто, виріжте з тіста деталі. Склеюють деталі глазур'ю, приготовленої з 2 збитих білків і 200 г цукрової пудри. Такий же глазур'ю приклеюйте і прикраси з солодощів.
Птицю зазвичай подають на Різдво, а на Новий рік запікають ковбаски з картоплею. З напоїв подають біле сухе вино, шампанське, крюшон, пунш, а так само міцні місцеві напої - егермейстер і шнапс.
Стіл сервірують багато, ставлять кращу посуд, розкладають начищені прилади, кришталі, запалюють свічки. Прикрашають центральну частину живими квітами і ялиновими гілками.
У Німеччині, як в Росії, традиційно напередодні Нового року дивляться комедію. У Росії це "Іронія долі", в Німеччині - "Вечеря на одного". Більш старше покоління грає в настільні ігри або карти, поки жінки метушаться, накриваючи стіл. Все обов'язково ворожать на свинці. Свинець плавлять і виливають у воду. Застиглу фігурку виймають, розглядають і пророкують по ній майбутнє. Якщо свинець застигає у вигляді монетки - рік буде грошовим, у вигляді особи - до нового знайомства, у вигляді доріжки - до подорожі і т.д.
Опівночі піднімають келихи з ігристим напоєм зі словами побажання удачі і щастя в новому році. Потім всі жителі вибігають на вулицю і запускають феєрверки. Небо заповнюється вогнями, всюди гуркіт, веселий сміх, обійми, лунають гучні привітання.
Феєрверків німці надають особливого значення. У великих містах на площах організовують ціле піро-шоу. Багато приносять феєрверки з собою. У Німеччині встановлено законодавством продавати піротехніку особам які досягли 18 річного віку і тільки за 3 дні до настання свята. Останнім часом жителів закликають не витрачати гроші на феєрверки, а пустити їх на благодійність.
По телевізору транслюють в прямому ефірі найбільшу вечірку Німеччини в Берліні біля Бранденбурзьких воріт, де щорічно збираються близько 1 мільйона чоловік. За кілька годин до настання Нового року по телевізору передають Новорічне звернення бундесканцлера до народу.
Статтю підготували Ельнова Оксана і Наталія Петрова , Спеціально для Kulina.ru
Фото: © Depositphotos.com/@ johnnydevil, @ agneskantaruk, @ egal0




Новости