Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

На МКС 15 разів зустрічають Новий рік: Святкові звичаї космонавтів на орбіті Землі

Зустрічати Новий рік, перебуваючи на орбіті Землі, мабуть, самий незвичайний спосіб відзначити свято. Астронавти МКС мають можливість привітати один одного не один раз.

Астронавти МКС мають можливість привітати один одного не один раз

Мабуть, найбільш незвичайним і оригінальним способом зустрічі Нового року є політ на МКС. Відомо, що на борту станції, яка обертається навколо Землі, можна зустріти свято 15 разів. Це можливо завдяки безперервному руху апарату по земній орбіті, яку він повністю перетинає за 1,47 години.

Зараз на борту Міжнародної космічної станції працює 54-а група астронавтів. Перший Новий рік для мешканців апарату настане о 16:26 за часом Москви. Другий раз «підняти келихи», відомо, що астронавтам заборонено пити алкоголь, співробітники МКС зможуть вже о 18:00, в цей період рік Собаки прийде в Токіо.

Офіційний новий 2018 рік для російських представників космонавтики на борту дослідницької станції настане о 00 годині 00 хвилин 1 січня по московським часом. У цей момент космічні мандрівники зможуть помилуватися видами Атлантичного океану між Африкою і Південною Америкою.

Для американських колег Новий рік настане о 8:00 ранку 1 січня, саме в цей період годинник відміряють опівночі в столиці США Вашингтоні. За ілюмінатором в цей момент проходу над Землею з'явиться Бразилія. За мірками Центру управління польотами в Х'юстоні дружно кричати «З Новим роком!» Сміливо можна починати в 9 ранку по Москві.

Завершиться наступ 2018 року о 14:02 за московським часом 1 січня, саме в цей період Новий рік настає на Гоа і Самоа. У цей період МКС пролетить над акваторією Тихого океану на схід від території Нової Зеландії. А ось о 3 годині ночі 1 січня настане рік Собаки за Гринвічем, саме з цього часу і живуть мешканці МКС.

У космонавтів, які перебувають на борту Міжнародної космічної станції як таких немає новорічних канікул або затяжних, таких звичних для землян, вихідних. Максимум, що можуть дозволити собі астронавти, це відпочити 31 грудня та 1 січня. У цей період зазвичай беруть «космічні відгули» російські космонавти, а ось американці, які не належать до Нового року, як до великого свята, відпочивають на своє католицьке Різдво.

Хоч розпивати алкогольні напої, після випадку 1995 року, на борту космічного корабля і заборонено, святковий дух витає в повітрі. Астронавти так само, як і їхні побратими на Землі, наряджають і ставлять ялинку. Живі аналоги на МКС заборонені, але ось невеликі штучні представниці свята все ж є. Зазвичай їх ставлять екіпажі Росії і США кожен в своєму крилі.

Відомий випадок, коли астронавти вирішили встановити «вуличний варіант» новорічної красуні і винесли ялинку у відкритий космос. Символ Нового року був закріплений на обшивку МКС в 2008 році.

Символ Нового року був закріплений на обшивку МКС в 2008 році

До новорічних традицій астронавтів відноситься і «перехоплення Санта-Клауса». Даний звичай вітати один одного незвичайним способом створили американські астронавти в 1965 році. Екіпаж одного з апаратів «Джеміні» повідомив в навушник колегам, що бачить об'єкт, який виглядає як супутник і рухається з півночі на південь по полярній орбіті ». Тоді ж астронавти відзвітували, що «він збирається увійти в атмосферу Землі, і вони спробую його перехопити». Через кілька секунд в навушнику команди зазвучала пісня «Jingle Bells», а під невідомим НЛО малися на увазі сани Санта-Клауса.

Новости