Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

BSNews :: Новий рік - 2011: скільки коштує відпочити ?? Туреччина і Південний Кавказ. огляд BSNews

Олена люків, BSNews

Продовжуючи свою серію Чорноморських оглядів, наше видання підготувало для читачів невеликий нарис, присвячений відповіді на просте, але важливе питання - скільки коштує зустріти Новий рік в різних місцях по периметру Чорного моря? У першій публікації цієї серії - про деякі цінах на новорічний туризм в Азербайджані, Вірменії, Грузії та Туреччини ...

Наш звичний Новий рік - в Туреччині «йилбаші» - теж виповниться 1 січня. Оскільки Новий рік - світський, а не релігійне свято, турецьким громадянам зустрічати його не забороняє, однак не рекомендується наряджати ялинку або запрошувати Санта-Клауса.

Проте, традиція святкування Нового року з ялинкою досить поширена в Туреччині. Особливо це стосується великих міст на півдні і заході країни (Стамбул, Ізмір, Бурса і інших), а також столиці Туреччини - Анкари.

Сніговий Стамбул. Фото з сайту ctc.kz

Що стосується новорічного туризму, Туреччина і тут не відстає від звичного літнього відпочинку. Відсвяткувати в Туреччині можна і на березі моря в розкішному готелі і на гірськолижних курортах (докладніше в матеріалі Гірські лижі у Чорного моря. Огляд BSNews (3) Туреччина ).

Як сообщяет туристичне агентство TEZ Tour, все більше росіян їде на новорічні канікули в Туреччину. наприклад,

за даними Міністерства з туризму Туреччини, число росіян, які приїжджають в їх країну на новорічні канікули, зросла за останні п'ять років в сім разів.

При цьому слід врахувати, що багато росіян вважають за краще виїжджати в цю країну самостійно, без допомоги турфірм, і точна статистика за кількістю подібних поїздок відсутня. І для цього є причини - дуже полюбився російським туристам система харчування «все включено», відсутність проблем з візою і велике число якісних готелів, які не зачиняються на зиму, а також цілком прийнятні ціни.

Наприклад, в грудні 2010 року активно продаються турпакети на вихідні з розміщенням в готелі 5 зірок - такий тур обходиться в $ 500 на двох. Заїзд на Новий рік коштує дорожче, але теж вельми розумно. Тур з вильотом 29 грудня на 5 днів обійдеться в $ 1400. на двох.

За даними Міністерства з туризму Туреччини, взимку приймають туристів не менше половини готелів Анталії. Ще більше таких готелів на курортах Белек і Сіде - приблизно 60-70%.

Температура в зимовий час в Туреччині становить +6 ... + 8 вночі і +14 ... + 16 вдень. І багато хто вважає, що якщо вже зустрічати Новий рік на середземноморському узбережжі Туреччини, то заради релаксу і СПА-процедур в гарному готелі.

Наприклад, гарячий тур - тиждень в готелі Le Chateau de Prestige Spa & Thalassp Deluxe в містечку Гейнюк - коштує трохи більше 1000 доларів на людину (все включено).

А ще Туреччина в грудні - справжній Клондайк для тих, хто любить робити подарунки собі і своїм близьким, тому що це час святкових розпродажів і покупок. Багато відвідують один з найвідоміших найстаріших ринків у світі - Гранд базар у Стамбулі.

А ось такий приблизний рівень цін на відпочинок в різних містах Туреччини на цей Новий рік:

Махмутлар

849 $, 2 дор. c 26.12.2010 на 7 днів, готель 5 * Лара

1 036 $, 2 дор. c 26.12.2010 на 7 днів, готель 5 *

Кемер

877 $, 2 дор. c 26.12.2010 на 7 днів, готель 4 *

Сіде

880 $, 2 дор. c 26.12.2010 на 8 днів, готель 4 *

Кумкёй

801 $, 2 дор. c 26.12.2010 на 7 днів, готель 3 *

Кемер-сіті

849 $, 2 дор. c 26.12.2010 на 7 днів, готель 3 *

За відгуками деяких туристів, Новий рік в самому Стамбулі святкується досить мляво. Комусь може навіть здатися, що в місті немає відчуття свята, торжества і веселощів. Зате там сподобається тим, хто віддає перевагу спокійному відпочинку. Втім, кому потрібні шум, гам і натовп - ласкаво просимо на площу Таксим!

Крім того, у тих, хто святкує Новий рік в Стамбулі - місті сучасному і прикрашеному як будь-яка європейська столиця - при бажанні є можливість потрапити в атмосферу справжньої зими, поїхавши в Бурсу на горонолижний курорт. Поїздка займає не більше 4 годин.

А ціна на відпочинок на гірськолижному курортах Паландокен і Сарикамиш з 27 грудня по 3 січня буде починатися від 1135 доларів.

Єдиний мінус поїздки в Туреччину на Новий рік - певна ймовірність «сезону дощів», які можуть вплинути на відпочинок, хоча - як показують прогнози погоди - в цей Новий рік зима в Туреччині явно буде сніжною.

В іншій мусульманській країні Чорноморського регіону - Азербайджані - Новий рік святкується також за двома календарями. Новруз офіційно святкують 21 березня, і цей день не є робочим днем.

Новорічний Баку. Фото з сайту prevedko.org.ua

Християнський Новий рік відзначається в Азербайджані нарівні з іншими національними святами. Тут це свято любить і відзначає не тільки слов'янська частина населення, але і самі азербайджанці - аж до найвіддаленіших сіл. Тим більше, що для азербайджанського народу - це подвійне свято: Новий рік і День солідарності азербайджанців світу, який відзначається 31 грудня.

Тури в Азербайджан на Новий рік дуже різноманітні. Найпопулярніший - зустріч Нового року в столиці Азербайджану - місті Баку. Вартість новорічного туру на людину = $ 850 + новорічний банкет + авіаквиток.

Програма туру триває з 31 грудня по 4 січня і включає святкування Нового року в одному з ресторанів і насичену екскурсійну програму.

Ціна за готель 4 зірки в Баку на 5 днів вийде близько $ 800.

У 2006 році в Азербайджані було створено Бакинський інформаційно-туристичний центр Бітц - єдина в республіці державна інформаційна служба з туризму, яка надає гостям міста інформацію про туристичні об'єкти та визначні пам'ятки. При Бітц працює телефонний контакт-центр, який надає безкоштовну інформаційну підтримку гостям столиці. Там же безкоштовно можна отримати різноманітні буклети та карти Баку та Азербайджану.

Бакинський інформаційно-туристичний центр надає транспортні послуги, допомагає бронювати номери в готелях, пропонує екскурсії по місту і республіці з професійними гідами-перекладачами і екскурсоводами. Зараз центр розробляє «Карту гостя Баку». Її власники під час перебування в азербайджанській столиці зможуть отримувати знижки на послуги в сфері туризму. Карта буде безкоштовно видаватися при оформленні віз до Азербайджану, також її зможуть отримати туристи, які відвідали Бітц.

За відгуками людей знають, в Азербайджані на Новий рік можна помітити передсвятковий підвищення цін на розважальні програми, ось як пише Джаваншира Агамалов на сайті «Ехо Кавказу» :

«... Наближення Нового року відчувається і в ресторанах Баку. Музика, шоу-програми, танці; але побачити це може собі дозволити не кожен. По-перше, скажені ціни відлякують вже на порозі, та й квитки на ці веселощі дістати вже неможливо. У центрі міста ні в одному ресторані можна знайти вільного місця. Бажають розкішно зустріти Новий рік, забронювали собі місця з перших днів грудня. В одному з відомих ресторанів Баку сказали що, включаючи святкування «старого Нового року», всі місця заброньовані.

31 грудня в найдорожчих ресторанах Баку тільки вхід коштуватиме 250 доларів, сюди входить тільки шоу-програма та напої.

Можна відпочити і за відносно низьку ціну, наприклад, в столичних барах можна зустріти Новий рік за 125 доларів. За цю ціну крім напоїв подають і холодну закуску. У заміських ресторанах, де люди відпочивають сімейно, ціни починаються від 70 доларів, включаючи і дітей ... »

А голова об'єднання вільних споживачів Ейюб Гусейнов в одному з інтерв'ю сказав, що стрибок цін в ресторанній мережі Азербайджану ніяк не пов'язаний з економічним становищем. За його словами, це пов'язано з тим, що кілька людей, під заступництвом посадових осіб, встановили монополію в ресторанній мережі ...

Християнська Вірменія активно святкує Новий рік 31 грудня, при цьому новорічні тури до Вірменії користуються популярністю і у жителів країн-сусідів.

Каток в Єревані. Фото з сайту yerevan.ru

Найбільш популярний тур, що включає пам'ятки Єревана - тривалість 5 днів, $ 1 034 на людину.

Новорічні тури до Вірменії зазвичай включають відвідування однієї з головних визначних пам'яток цієї країни - фортеці Єревана.

Тур на 6 днів, що включає відвідини визначних пам'яток Єревану, святкування Нового року в одному з ресторанів, поїздка в Цахкадзор (гірськолижний курорт) і древнє місто Вагаршапат. Вартість туру на людину - від 883 до 1047 доларів в залежності від готелю.

Інший тур на 6 днів з 30 грудня по 4 січня в Єреван на святкування Нового року, відвідування його визначних пам'яток і сусідніх міст обійдеться в 979 доларів.

Новий рік в Вірменії включає в себе не тільки велику культурну програму, а й відпочинок в горах, якщо ви вибрали активний вид відпочинку. Якщо ви збираєтеся їхати в Вірменію за активним відпочинком - то вам варто почитати про вірменських гірськолижних курортах в нашому огляді Гірськолижні курорти Причорномор'я. Огляд BSNews. Частина 1.

На гірськолижних курортах Вірменії святкується ще й Аманор - Вірменський Новий рік - стародавнє свято з давніми традиціями, повір'ями, символікою. Детальніше про новорічні традиції Вірменії - в нашому огляді BSNewYear або Чорноморський Новий рік: наші історії, наші традиції.

Тур з 28 грудня по 9 січня на гірський курорт Алаг-Гомер, в який входить активний відпочинок, традиційні ігри, екскурсії пам'ятними місцями і монастирям обійдеться на 1 людину в $ 1717.

Тур з 28 грудня по 9 січня на гірський курорт Алаг-Гомер, в який входить активний відпочинок, традиційні ігри, екскурсії пам'ятними місцями і монастирям обійдеться на 1 людину в $ 1717

Новорічний Батумі. Фото з сайту community.livejournal.com

Новорічну ніч грузини зустрічають або будинку (а потім виходять на народне гуляння), або ж на міських вулицях, де проходять грандіозні новорічні гала-концерти.

Популярні тури на Новий рік до Аджарії, де поєднується і святковість прибережних міст, і прекрасний відпочинок на гірських вершинах.

З 29 грудня по 3 січня туристів запрошують відвідати старий Батумі, подивитися новорічний концерт в центрі міста, відсвяткувати свято в ресторані, а також з'їздити на екскурсії по гірській Аджарії. Всі ці задоволення складуть 575 доларів з людини.

Для тих, хто хоче зустріти Новий рік в Тбілісі, тур на 5 днів буде коштувати від $ 325 плюс авіапереліт.

У новорічні та різдвяні дні вздовж усього Чорноморського узбережжя Грузії - від Сарпі до Кабулеті - будуть відкриті всі цілодобові розважальні заклади: кафе, бари, ресторани, нічні клуби, казино і т.д.

Для тих, хто не уявляє зимові свята без активного відпочинку, підійде тур на грузинські гірськолижні курорти. Детальніше про них - також в нашому огляді Гірськолижні курорти Причорномор'я. Огляд BSNews. Частина 1.

Наприклад, готель на курорті Гудаурі. Вартість відпочинку на людину за тур 7 ночей / 8 днів складе 765 доларів за одномісний номер + авіапереліт за 365 доларів в період з 25 грудня по 14 січня. Новорічна вечеря оплачується окремо - 65 доларів.

А взагалі для любителів Кавказу і його культури, а також для тих, хто хоче за новорічні свята відвідати не одну країну, найкращим рішенням буде тур відразу в 3 країни. Ціни тут приблизно такі - тур, що охоплює Грузію (Тбілісі), Вірменію (Єреван) і Азербайджан (Баку) тривалістю 10 днів коштує $ 1140 на людину ...

Далі буде

За матеріалами: turi100.net, .turne.com.ua, apaga.info, ekhokavkaza.com, jartour.ru, otpusk.com

Новости