Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як зустрічають Новий Рік в різних країнах світу

  1. Як зустрічають новий рік в різних країнах світу
  2. Як зустрічають Новий рік у Європі
  3. Англія
  4. Франція
  5. Іспанія
  6. Італія
  7. Данія
  8. Польща
  9. Як відзначають Новий рік в країнах Азії
  10. Японія
  11. Китай
  12. Казахстан
  13. Монголія
  14. Ізраїль
  15. мусульманські країни
  16. Як відзначають новий рік в Америці
  17. США
  18. Канада
  19. Мексика
  20. Аргентина
  21. Бразилія
  22. Перу
  23. Чилі
  24. Як відзначають Новий рік в Африці
  25. Судан
  26. Гана
  27. Кенія і Танзанія
  28. Туніс
  29. плем'я Абіджу
  30. Як відзначають Новий рік в Австралії і Океанії
  31. Австралія
  32. Каролінські острова
  33. Мікронезія
  34. Як зустрічають новий рік в екзотичних місцях
  35. Як зустрічають Новий Рік в космосі

Зміст статті

Як зустрічають Новий Рік в різних країнах світу - звичаї і традиції зустрічі і святкування Нового Року у різних народів на всіх континентах нашої планети.

Як зустрічають новий рік в різних країнах світу

Весь світ зустрічає Новий рік у ніч на 1-е січня Весь світ зустрічає Новий рік у ніч на 1-е січня. У кожній країні проходять святкування на честь цієї дати, але кожна і відзначає по-своєму. Велика розмаїтість народів виробило різні традиції зустрічі Нового року, тому часто можна зустріти кардинальні відмінності. Я розповім, як зустрічають цей важливий свято в різні куточки нашої планети.

Як зустрічають Новий рік у Європі

Почнемо ми наше невелику подорож з Європи. Основною релігією у наших західних сусідів є католицизм. Тому основний зимове свято у них все-таки Різдво, яке відзначають 24-го грудня. Але і Новий рік не залишається за бортом і європейці відзначають його з небувалим розмахом.

Англія

Напередодні Нового року в Англії проводять театралізовані постановки для дітей і дорослих, основою яких є старі англійські народні казки. У ніч на перше січня в столиці Англії починає дзвонити Біг-Бен, але спочатку дзвони закутують у ковдру і дзвін чути дуже приглушено і тільки у самій вежі. Але як тільки годинник пробивають 12, ковдру знімають і дзвін дзвонів розноситься по всій окрузі. Англійці з першим боєм курантів відривають задні двері своїх будинків, щоб дати можливість вийти старому році, і відкривають передні, щоб новий рік зміг увійти. Тому новорічна ніч в Англії - день відкритих дверей.

Франція

Новорічна ніч у Франції - це ніч нестримних веселощів. Французи вважають за краще в цю ніч міцно поїсти і ще більше випити. Є традиція, за якою винороб повинен почаркуватися з винної бочкою під бій курантів. Так він принесе собі хороший урожай наступного року, щоб продовжити свій промисел. Господині ж йдуть до місцевих джерел і набирають воду. Та, яка приходить першої, повинна залишити борошняне частування біля нього, наступна повинна це частування забрати і залишити своє. Так господині обмінюються хлібом, щоб новий рік був щедрим.

Іспанія

Іспанська Новий рік - це суцільні веселощі і гуляння. Іспанці не люблять в це свято сидіти вдома і все виходять на площі своїх міст для того, щоб відзначити з друзями, знайомими і просто сусідами. Після бою курантів всі вітають один одного, розсипаються в побажаннях навіть з незнайомими людьми. У невеликих селах і містах молодь записує свої імена на листочках і попарно витягує їх. Так утворюються пари, які повинні всю новорічну ніч зображати закоханих. Часто такі пари дійсно потім одружуються.

Італія

Італійці на новий рік поводяться як їм і належить - ексцентрично. З останнім ударом годинника опівночі вони відкривають вікна і викидають старі і непотрібні речі прямо на вулицю. Вважається, що чим більше ти викинеш мотлоху, тим більше нового у тебе з'явиться. Тому в рознос йде все, аж до шаф і телевізорів.

Данія

Господині в новорічну ніч подають до столу рисову кашу в величезній мисці. У каші захований маленький горішок і для будь-якої дівчини за щастя знайти його. Вважається, що ця дівчина в наступному році обов'язково вийде заміж.

Польща

Молодіжні гуляння поляків спрямовані на якнайшвидше заміжжя. У новорічну ніч, відразу після бою курантів всі дівчата сідають в коло і тягнуть соломинки різного розміру. Та, якої попадеться найдовша, перша в цьому році вийде заміж.

Кожна європейська країна має особливості у святкуванні Нового року. В основному вони засновані на старих народних казках і повір'ях, деякі традиції тягнутися ще з часів язичництва і практично незмінними доходять до наших днів.

Як відзначають Новий рік в країнах Азії

А продовжимо ми свою подорож до наших східних сусідів і дізнаємося, як же відзначають Новий рік в країнах Азії. Тут до приходу європейців орієнтувалися за місячним календарем, але після стали користуватися загальноприйнятим. Азіатський Новий рік це дика суміш східної традиційності і європейського шарму.

Японія

Новий рік в Японії вважається сімейним святом. У новорічну ніч не прийнято ходити в гості один до одного, в цей день додому приходять душі предків і обов'язок кожного японця шанувати їх. Про настання нового року символізують храмові дзвони, які б'ють 108 разів, відзначаючи тим самим 108 гріхів людини за вченням Будди і те, що вони повинні залишитися в старому році. Одне з основних страв на святковому столі - смажені овочі, які готують у великому казані. З нього ж потім і їдять, що символізує єднання всієї родини. Взагалі японські традиції дуже сильно просочені символізмом.

Китай

Китайці новий рік святкують в день першого молодика, яке приходить в період з 20 січня по 20 лютого. У цей день Китай на тиждень перетворюється на справжнє свято життя з фестивалями, дракон уявленнями і феєрверками. Для китайців це найголовніший день в році, який символізує початок нового життя і приходу весни. Традиційний для всього світу же Новий рік в ніч на 1-е січня Китай відзначає скромно, швидше за інерцією з рештою світу.

Казахстан

У Казахстані Новий рік відзначають, так само як і в Росії. Люди виходять на площі міст або ж залишаються в сімейному колі. Під бій курантів всі вітають один одного з приходом Нового року і бажають здоров'я і багатства. Крім того в Казахстані існує ще свій Новий рік, який відзначають 22-го березня. Це свято називають Науриз. У цей день позбавляються від старих речей і призводять будинок в порядок, адже за повір'ями, щастя може прийти тільки в чисте житло.

Монголія

У Монголії відзначають не один Новий рік. Тут є як традиційне свято 1-го січня, так і чисто національний, який збігається з днем ​​скотаря. У кожен з цих днів головною розвагою є скачки. Є і свій Дід Мороз , Але одягається він на увазі традицій як скотар.

Ізраїль

У день Нового року в Ізраїлі прийнято шкодувати і скоєні злочини і обіцяти в наступному році не повторювати своїх провин і робити тільки добрі справи. Традиційно прийнято самостійно пекти хліб і обдаровувати дітей подарунками.

мусульманські країни

Мусульмани новий рік святкують за місячним календарем, тому в кожен рік ця дата міняється. За тиждень до Нового року тут висаджують зерна злакових культур і їх сходи означають початок нового життя.

Як бачите, Схід дійсно справа тонка, тут дуже багато зав'язано на національних традиціях і в тому числі і святкування Нового року. А ми не будемо затримуватися і вирушимо далі в подорож по світу.

Як відзначають новий рік в Америці

Наступна точка нашої подорожі - це Америка. Практично всі країни в Америці - католицькі. І саме тому безліч новорічних традицій перекочувало звідси з Європи. Але з урахуванням клімату і національного колориту відмінності все ж є. А ось які, читайте нижче.

США

Святкування Нового року в США багато в чому схоже з європейськими традиціями. Але тут все набагато простіше і без прив'язок до казок і легенд. У святкові дні всюди проходять ярмарки та розпродажі, в переддень свята люди ходять барвистими парадами вулицями міст. Сам же Новий рік зустрічають хто як: хто в колі сім'ї, хто в ресторанах, а хто веселитися з друзями під головною ялинкою міста.

Канада

У Канаді традиційно прийнято зустрічати Новий рік на вулиці в компанії знайомих і незнайомих людей. На всіх площах країни збирається безліч людей, виступають зірки естради, все відбувається в атмосфері загальних веселощів. Дуже подобається канадцям в новий рік кататися на ковзанці. Так само як і у нас, в Канаді люблять подавати на новорічний стіл качку, шампанське та солодощі.

Мексика

У Мексиці Новий рік відзначають також, як і всюди - в ніч на 1-е січня. У цей день всюди проходять ярмарки і народні гуляння, супроводжувані танцями корінних індіанців. І як справжні нащадки іспанців, мексиканці гуляють не один день, а цілих дев'ять. При цьому ці дні вважаються вихідними, ніхто не працює, а тільки додаються утіх. Вранці 1-го січня мексиканців на вулицях зустріти неможливо, всі відпочивають після рясних пиятик, але вже до вечора виходять сім'ями і прогулюються вулицями, куштуючи Новий рік.

Аргентина

Напередодні Нового року з будинків і офісів викидають старі папери, газети, квитанції, рахунки. Все це роблять для того, щоб позбутися від старого і зустріти Новий рік без вантажу минулого.

Бразилія

Зустріч Нового року в Бразилії - це завжди масові карнавали і народні гуляння. У країні, де ніколи не буває холодно і урожай є цілий рік, все створено для довгих і рясних гулянь. Зрівнятися за розмахом з бразильськими карнавалами не вдалося ще жодній країні.

Перу

З особливостей зустрічі Нового року в Перу можна назвати цікаву традицію, коли люди збираються на площах і співають пісні. При цьому кожен намагається співати якомога голосніше, щоб привернути увагу фортуни. Також прийнято прикрашати будинки і квартири в жовті кольори, вони символізують удачу і достаток.

Чилі

Святкування в Чилі в основному традиційні. Деякі люди зустрічають Новий рік у колі сім'ї, інші ж вважають за краще бари і ресторани. Дуже багато людей відправляються на пляжі, де в цей час тепла погода і можна навіть поплескати в Тихому океані.

Як відзначають Новий рік в Африці

Далі ми зупинимося на самому жаркому континенті нашої планети - Африці. Тут просто величезна різноманітність народів і традицій, тому обійти стороною африканський континент неможливо. Цікаво, що замість ялинки або сосни тут наряджають в новорічну мішуру пальми. Ялинок ж тут немає, а ось пальм в достатку.

Судан

Жителі Судану вважають, що зустрічати Новий рік потрібно на березі Нілу. Тільки тоді в прийде щастя і достаток. А ті, хто не живе біля цієї великої річки, відправляються до найближчих водойм. Велике щастя для суданці знайти в новорічну ніч зелений горіх. Це обіцяє велику радість. І щоб ніхто не був ображеним, зелені горіхи стали розкидати завчасно.

Гана

Жителі Гани перед самим Новим роком зустрічаються зі своїми друзями і рідними і кажуть їм про всі накопичилися за рік образах. І найцікавіше, роблять вони це якомога голосніше. І тільки потім, полегшивши душу, вони відправляються зустрічати Новий рік.

Кенія і Танзанія

Тут новий рік зустрічають на березі річок і озер. У ці дні стоїть нестерпна спека - це найспекотніші дні в році, тому перебування на воді - єдиний спосіб і погуляти добре і здоров'ю не нашкодити.

Туніс

У Тунісі перед Новим роком влаштовують грандіозний фестиваль, головною подією якого є гонки на верблюдах.

плем'я Абіджу

У дикого африканського племені Абіджу є цікава традиція. На Новий рік влаштовуються змагання, де кожен з учасників повинен обігнати своїх суперників стоячи на четвереньках. При цьому вони тримають у роті сире яйце. Природно перемагає той, хто прийде до фінішу першим і при цьому з цілим яйцем. Символізм в цих змаганнях цікавий - яйце символізує початок нового життя, а переможець - той, хто цю нове життя приніс раніше всіх.

Варто сказати, що Африка може по праву вважатися батьківщиною Нового року. Адже саме в Єгипті вперше був винайдений календар і вперше наступ нового року стали відзначати саме тут.

Як відзначають Новий рік в Австралії і Океанії

Австралійці - це вихідці з Європи, тому вони сюди перенесли і традиції святкування нового року. Але крім Австралії в цьому регіоні планети є безліч маленьких держав, про які не можна не згадати.

Австралія

Як вже було сказано вище, австралійці відзначають Новий рік традиційно. Але вони не люблять сімейних посиденьок, тому все гуляння проходять в численних пабах, ресторанах і навіть на пляжах, адже в цю пору року у них літо і дуже жарко. Цікаво в Австралії з'являється Дід мороз. Адже в жаркій країні в шубі не бути схожим, тому він припливає на серфі в одних плавках. Але борода залишається незмінним атрибутом.

Каролінські острова

Жителі цієї маленької держави щорічно змінюють свої імена. Після пробудження 1-го січня вони шепочуть один одному на вухо свої нові імена, щоб захиститися від злих духів і вступити в новий рік зовсім іншою людиною. При цьому господар будинку дуже голосно б'є в барабан, щоб ці самі злі духи не змогли почути нових імен домочадців. Якщо барабана немає, то можна бити по чому завгодно що завгодно. Головне, щоб це було дуже голосно.

Мікронезія

Жителі цієї карликової держави, що розкинувся на 70-ти дрібних островах, в перший день нового року роблять гроші. Так, саме роблять в прямому розумінні цього слова. Вони відправляються в ліс, де збирають червоні пір'я, з яких склеюють кола. Чим більше і важче виходить таке коло, тим більше його цінність. Потім цими колами з пір'я можна розраховуватися у торговців або навіть придбати собі наречену. Зазвичай наречені дуже дорогі і за них доводиться викладати кілограми пір'яних кіл.

Як зустрічають новий рік в екзотичних місцях

Антарктида

Ми обійшли всі континенти нашої планети, але забули згадати Антарктиду. Здавалося б тут ніхто не живе і лише на антарктичних станціях полярники відзначають Новий рік в залежності від того, з якої країни вони приїхали сюди працювати. Але в останні роки набирають популярність Антарктичні туристичні тури. Починаються вони від південного узбережжя Америки з Мису Доброї Надії, звідки корабель везе туристів прямо на Антарктичний континент. Тут екстремалів чекають зустрічі з пінгвінами, лижні переходи і сходження. Це дійсно незабутня зустріч Нового року.

Як зустрічають Новий Рік в космосі

Як бачимо, люди зустрічають Новий рік по всій планеті і навіть дісталися до крижаного континенту - Антарктиди. Але є одне місце за переділами нашого блакитного кульки, де теж постійно живуть і працюють люди, які не проти відзначити Новий рік. Ми говоримо про міжнародної космічної станції, яка обертається на орбіті нашої планети. За одну добу станція встигає пройти навколо Землі 15-16 разів, і очевидно, що стільки ж раз там настає Новий рік в традиційному сенсі цього слова. Але, напевно, це занадто часто і тому традиційно на борту МКС Новий рік зустрічають три рази: за часом ЦУП США в Х'юстоні, по часу російського ЦУП і по бортовому часу станції, яка живе за Гринвічем. А ось те, як зустрічають Новий рік самі космонавти, залежить виключно від національної приналежності екіпажу і його бажань.

Ми з вами зробили невелику подорож по земній кулі і дізналися, як зустрічають Новий рік у різних куточках планети і навіть піднялися на борт космічної станції. Як бачите, в будь-якому місці святкування цікаві і автентичні, і кожну країну варто відвідати для того, щоб стикнутися з тією казковою атмосферою свята, яку створює народ, що населяє її.

З новим роком !

А зараз, святкувати на головну !

Новости