Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Київ новорічний: свято довжиною в місяць

У центрі Києва вже готуються до зустрічі Нового року. На Майдані Незалежності монтують головну ялинку країни, а на Хрещатику встановлюють дерев'яні будиночки для новорічно-різдвяної торгівлі.

Як в столиці планують зустрічати 2013 рік і проводити зимові свята, пише "Обозреватель. Кияни".

Ялинку запалять з президентом

Череда зимових святкувань у столиці традиційно розпочнеться з дня Святого Миколая. 19 грудня на Майдані Незалежності урочисто запалять головну ялинку країни. Збирати новорічне дерево в столиці почали ще 15 листопада. На сьогодні вже змонтовано каркас ялинки, металеву конструкцію залишилося "одягнути" в хвою і прикрасити ілюмінацією.

Нове новорічне дерево кардинально відрізняється від обурив киян торішнього "конуса". 2013 рік на Майдані Незалежності зустрічатимуть під 36-метровою ялинкою від компанії "Люм'єр". Замість звичайних новорічних іграшок дерево прикрасять світлодіодними. Незвичайною буде і верхівка ялинки - виробник обіцяє піксельну з 3D ефектом.

"Пробне засвічення ялинки ми плануємо зробити 17 грудня, а 19 грудня в День Святого Миколая о 17.00 ми плануємо" запалити "ялинку. Запрошений президент - він скаже своє вітальне слово для киян і гостей столиці", - говорить Світлана Зоріна, начальник департаменту культури КМДА , на який покладено левова частка турбот по організації новорічних і різдвяних свят.

Організовувати перший зимове свято доручили ТОВ "Таврійські ігри", його, як підкреслюють в КМДА, проведуть в кращих народних традиціях. "19 грудня концерт буде на дуже високому рівні. Буде виступати театр українського фольклору" Берегиня ", дитячий народний ансамбль танцю" Україна ", Ніна Матвієнко. Вся програма побудована на новорічно-різдвяних танцях і піснях", - ділиться планами Зоріна. На роль спеціально запрошеної зірки "Таврійські ігри" обрали переможницю дитячого "Євробачення" - 2012 Настя Петрик.

За Майдану на паровозику

Чекати 19, а тим більше 31 грудня для того, щоб вдихнути новорічної атмосфери зовсім не обов'язково. Вже зараз на Хрещатику і Майдані Незалежності знайдуть для себе заняття кияни різного віку. Для самих маленьких працюватимуть атракціони, а у вихідні дітям пропонують покататися по Хрещатику і Майдану на паровозику. Крім того, буде працювати карусель.

"Для малюків на Хрещатику організований зоокуточок, в якому оселилися поні, козенята, баранці і страусята. Діти можуть з ними погратися, погладити, сфотографуватися. Для малюків також працюватимуть телефонні будки, де вони зможуть поспілкуватися з казковими персонажами - бабою-Ягою, Дідом морозом та іншими персонажами ", - розповідає начальник управління туризму КМДА Тетяна Слишик.

Центр столиці на цілих 44 дні перетворився на новорічно-різдвяний містечко. З 8 грудня по 20 січня на Хрещатику і Майдані влаштують святкову торгівлю. Зараз в містечку встановили для торговців близько 90 святково прикрашених будиночків. Незабаром їх стане ще більше - до 150.

На ярмарку можна буде купити всілякі сувеніри, вироби народних майстрів з усіх куточків України, придбати подарунки до Нового року або обзавестися новорічними прикрасами. Гурмани зможуть спробувати різні солодощі, напої, пригоститися ковбасками, варениками та безліччю інших вишукувань української та інших кухонь. Обіцяють навіть смажені каштани.

"Родзинкою свята є майстерня майстрів з усієї України. Там проходять майстер-класи з соломоплетіння, з виготовлення різного роду іграшок. Майстерня знаходиться на площі Незалежності під куполом ТЦ" Глобус ", де створені нормальні умови для того, щоб люди могли займатися виготовленням сувенірної продукції ", - зазначила Слишик.

У вихідні на Майдані будуть проходити театралізовані дійства та виступи клоунів та акробатів. А з 23 грудня на головній площі країни обіцяють відкрити каток. Правда, тільки якщо він не буде заважати встановленої для новорічного концерту сцені. Якщо буде - каток з'явиться трохи пізніше, орієнтовно 3 січня вже наступного року, коли сцену демонтують.

Новорічна рок-ніч

Новорічна ніч для вирішили зустріти 2013-й рік в центрі столиці пройде в стилі рок. "Передбачено участь таких груп як" ТІК "," Друга ріка "," Мед Хедс "," Брати Карамазови ". Вперше за свою 33-річну діяльність на Майдані Незалежності в Києві виступить гурт" ДДТ ", - розповідає начальник департаменту громадських комунікацій КМДА Марина Хонда. Новорічний концерт розпочнеться о 21.00, а закінчиться о 2 годині ночі.

Поділитися святковим настроєм і привітати країну з Новим роком на Майдані, а також приміряти на себе роль телезірки зможе кожен. "Буде встановлено інтерактивний майданчик, з якої глядачі і артисти зможуть привітати безпосередньо Майдан і всю країну з Новим роком. Трансляція відбуватиметься на ТРК" Київ "і каналі М1", - говорить Хонда.

Щоб присутні під ялинкою на Майдані змогли без проблем дістатися після зустрічі Нового року додому, метро в новорічну ніч працюватиме на три з половиною години довше звичайного. Автобуси, тролейбуси і трамваї курсуватимуть столицею до 4:30 ранку, а від станцій метро виїхати можна буде і пізніше.

Де шукати Діда Мороза

Протягом усіх новорічних свят веселитися будуть не тільки в центрі столиці. Кожен район Києва розробив свою програму святкових заходів - усього їх налічується близько 2,5 тисячі (в тому числі близько 500 загальноміських).

Для бажаючих відвідати "новорічні ялинки" в столиці в грудні-січні пройде 250 театральних вистав. Дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей (а таких в Києві близько 11 тисяч) обіцяють забезпечити не тільки квитками на новорічні вистави, а й подарунками.

"У кожній школі і садку буде організовано свято. Майже 230 тисяч дітей відвідають ці свята, які розпочнуться з 19 грудня. Також велике дійство, головне свято Києва, відбудеться у Великому залі консерваторії музичної академії. З 29 грудня починаються канікули, під час яких стартують свята в Київському палаці дітей та юнацтва. Там буде йти новорічне шоу "Північна казка", - розповідає начальник ГУ освіти Оксана Добровольська.

За свято заплатять спонсори

Широта розмаху новорічних свят на тлі економічних проблем може здатися бенкетом під час чуми. Але глава КМДА Олександр Попов запевняє: місто витратиться максимум на 1/5 необхідної для всього запланованого суми.

У бюджеті столиці на святкування новорічних та різдвяних свят було заплановано 1 млн. 200 тисяч гривень. Ці гроші підуть на організацію масових заходів. Решту витрат взяли на себе спонсори. "Проведена велика робота по залученню спонсорів. Придбання та монтаж ялинки, організація концертної програми в новорічну ніч - все це фінансували наші партнери. У скільки обійдуться новорічні свята в цілому, поки сказати складно. Процес поки йде. Але це буде приблизно 5-6 млн . грн ", - зазначив Попов.

Закінчаться новорічні свята в столиці на Водохреща - 19 січня. Пірнути в ополонку з крижаною освяченою водою кияни зможуть на Оболонській набережній біля Свято-Покровського собору або в Гідропарку. Вже 20 січня Київ повернеться до буденного життя, а ялинку почнуть демонтувати.

Ти ще не читаєш наш Telegram ? А дарма! підписуйся

Новости