Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ель-Ніньо - океанський природний феномен, що впливає на клімат Землі

Чи може тепле екваторіальну течію біля берегів Латинської Америки викликати, наприклад, громадянську війну в країні на іншому континенті? Не виключено, як стверджують деякі експерти, посилаючись на результати досліджень. Йдеться про океанський природному феномен, відомому під назвою Ель-Ніньо, який істотно впливає на світовий клімат. Чи може тепле екваторіальну течію біля берегів Латинської Америки викликати, наприклад, громадянську війну в країні на іншому континенті

У перекладі з іспанського Ель-Ніньо означає "малюк, хлопчик" і на перший погляд це всього лише природне явище, при якому тепла вода, нагріта променями тропічного сонця, рухається по поверхні Тихого океану і, поширюючись уздовж екватора до Америки, значно впливає на клімат ... чи не всієї нашої планети. Є й протилежна фаза даного явища, пов'язана зі зниженням температури, яка називається Ла-Нінья "малятко, дівчинка". Тобто явище це має циклічний характер. Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) повідомляє про те, що Ель-Ніньо в черговий раз має виникнути 10 липня. І відразу ж метеорологи забили на сполох: вже дуже цей кліматичний феномен небезпечний своєю непередбачуваністю і здатністю впливати на світовий клімат.

Читайте також: Які ризики виникають для планети створення супермозку

На перший погляд тут начебто немає нічого страшного, адже по суті Ель-Ніньо характеризується підвищенням температури поверхневих шарів води в центральній частині Тихого океану всього на один градус, та й то в середньому! Однак цього цілком достатньо, щоб, коли таке трапляється раз в три-п'ять років, протягом року викликати температурні аномалії в екваторіальній зоні. Причому ці аномалії бувають різного характеру. Серед нинішніх, наприклад, цілком можливі такі наслідки, як рясні опади в Південно-Східній Азії, посухи в Південній Африці і на європейському континенті, а також сильні урагани по всьому світу. В Атлантичному океані в "період Ель-Ніньо" зазвичай зменшується число ураганів, але воно може збільшитися в Тихому океані. Причому, хоча Ель-Ніньо зазвичай асоціюються з підвищенням температури, тобто зі спекою, але північних широт це природне явище може принести сухе і холодне літо.

Поки що, власне кажучи, Ель-Ніньо немає. Але американські вчені за допомогою комп'ютерних моделей, заснованих на моніторингу температури води в Тихому океані, прогнозують його поява з імовірністю 80 відсотків саме в цьому році. А це означає, що вже восени або на початку зими слід очікувати різних погодних катаклізмів.

На даному етапі синоптики не можуть спрогнозувати силу Ель-Ніньо-2014, якщо він, звичайно, прийде, так як у них відсутня достатня кількість даних. Для більш-менш точного прогнозу доведеться набратися терпіння ще як мінімум на місяць, і ось тоді результати досліджень і замірів температури води стануть очевидні.

Характерне час між періодами Ель-Ніньо - від 3 до 8 років, проте сила і тривалість Ель-Ніньо зазвичай сильно варіюється. Так, в 1790-1793, 1828 1876-1878, 1891, 1925-1926, 1982-1983 і 1997-1998 роках були зафіксовані потужні фази Ель-Ніньо, тоді як, наприклад, в 1991-1992, 1993, 1994 це явище , часто і часто повторювалося, але було слабо вираженим. Ель-Ніньо 1997-1998 рр. було настільки сильним, що привернуло увагу світової громадськості і преси. Тоді ж поширилися теорії про зв'язок цього природного явища з глобальними змінами клімату. З початку 1980-х Ель-Ніньо виникало також у 1986-1987 і 2002-2003 роках.

Читайте також: Як вулкан репетирував "ядерну зиму"

Дуже сильним було Ель-Ніньо 1997 року, коли температура води в центральному і східному районах Тихого океану підвищилася більш ніж на один градус. Але з тих пір такого підйому температури там не спостерігалося. Тепер Ель-Ніньо може з'явитися знову. І ось як відреагує клімат Землі на нього в цей раз, метеорологи точно сказати не можуть. Однак економісти, пише британська газета Independent, вже починають готуватися до можливих економічних потрясінь. Наприклад, посухи можуть привести до зниження врожаїв в певних регіонах і нестачі продовольства. В Америці та Бразилії на вегетацію рослин можуть негативно вплинути проливні дощі і сильна спека, що може спровокувати Ель-Ніньо, а в Австралії, в Південно-Східній Азії і Африці, навпаки, цілком можлива дуже сильна посуха.

У далекому минулому вплив цього явища на людину було ще більш сильним і руйнівним. Так, дві найбільші цивілізації - індіанці майя і китайська династія Тан практично одночасно припинили своє існування на рубежі IX і X століть нашої ери. Чому? Вчені з Німецького національного центру наук про землю довго шукали зв'язок між цими двома страшними подіями, що відбулися на протилежних кінцях землі. І прийшли до несподіваного висновку: загадкове зникнення могло бути викликано сильними кліматичними змінами. Тоді як походи монголів Чингісхана цілком могли бути викликані рясними зливами в центрі Азії.

На місцевих жителів це теж сильно впливає. Справа в тому, що нормальні кліматичні умови уздовж західного узбережжя Перу визначаються холодним Перуанським плином, що несе воду з півдня. Там, де протягом повертає на захід, вздовж екватора, з глибоких западин відбувається підйом холодних і багатих планктоном вод, що сприяє активному розвитку життя в океані. Саме холодна течія визначає посушливість клімату в цій частині Перу, формуючи пустелі. Пассат відганяють прогрітий поверхневий шар води в західну зону тропічній частині Тихого океану, де формується так званий тропічний теплий басейн, в якому вода прогрівається до глибин в 100-200 м. Температура води тут досягає 29-30 ° C проти 22-24 ° C у берегів Перу. Однак, все змінюється з настанням Ель-Ніньо. В районі Перу холодна течія змінюється рухається із заходу до берега Перу теплою водною масою, гине без харчування риба, а західні вітри приносять в пустелі вологі повітряні маси, зливи, які викликають там навіть повені. А немає риби - важко доводиться всім тим, хто живе на Західному узбережжі Південної Америки, і, можливо, в минулому це викликало тут масовий голод.

Втім, голод - півбіди, хоча і це, зрозуміло, дуже неприємно. Помічено, що Ель-Ніньо безпосереднім чином пов'язано з циклами виникнення епідемічних захворювань і, перш за все, таких, як передаються комарами малярія, лихоманка денге і лихоманка долини Ріфт. Цикли виникнення малярії пов'язані з Ель-Ніньо в Індії, Венесуелі і Колумбії. Спостерігається прямий зв'язок з спалахами австралійського енцефаліту (енцефаліт долини Муррей), який проявляється на південному сході Австралії після сильних дощів і повеней, тільки що викликаються вже не Ель, а Ла-Нінья. Одним з таких прикладів є важка спалах лихоманки долини Ріфт, що трапилася після екстремальних опадів у північно-східній частині Кенії і південній частині Сомалі в 1997-98 роках.

Читайте також: Що буде, якщо Земля втратить Місяць?

Більш того, все більш очевидно, що Ель-Ніньо може бути пов'язаний і з циклічністю воєн і виникненням громадянських конфліктів в країнах, клімат яких залежить від цього явища. Вивчення даних з 1950 по 2004 рік показало, що на "період Ель-Ніньо" припадає 21 відсоток всіх громадянських конфліктів цього часу. Тобто ризик виникнення громадянської війни в роки Ель-Ніньо в два рази вище, ніж в роки Ла-Нінья. Ймовірно, зв'язок між кліматом і військовими діями викликана неврожаями, які часто припадають якраз на спекотні роки.

Ось так: тепла водичка потекла біля берегів Південної Америки, а в підсумку різко збільшуються шанси на те, що десь спалахне чергова громадянська війна. Хоча, звичайно, досягнення сучасної кліматології дозволяють попередити відповідні галузі промисловості і сільського господарства, уряду і рятувальні служби про те, що їм може загрожувати з боку такого "неприборканого малюка", яким є тепла течія Ель-Ніньо!

Чи може тепле екваторіальну течію біля берегів Латинської Америки викликати, наприклад, громадянську війну в країні на іншому континенті?
Чому?

Новости