Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чому є смажене шкідливо?

  1. канцерогени
  2. Відсутність необхідних вітамінів
  3. Високий AGE-індекс
  4. Що відбувається під час смаження?
  5. Шкода смаженого: як уникнути?
  6. Здорова альтернатива нездорового харчування

Сьогодні вже ніхто не сумнівається в тому, чт про смажене шкідливо. Жарка вважається найнебезпечнішим способом приготування продуктів, який повільно, але вірно забирає здоров'я у тих, хто вважає за краще засмажену до хрусткої скоринки їжу.

І справа не тільки в тому, що їжа, приготована на сковорідці у великій кількості масла, завжди дуже жирна. Причин, за якими слід відмовитися від смаженого, набагато більше. Це і вільні радикали, і канцерогени, і повна відсутність в смаженій їжі будь-яких корисних речовин, токсини і навіть отрути. Детальніше про ці та інші причини відмовитися від смаженої їжі розповість жіночий сайт "Красива і Успішна».

Сьогодні вже ніхто не сумнівається в тому, чт про смажене шкідливо

Чим шкідлива смажена їжа?

жир

Для тих, хто стежить за своєю фігурою, головна небезпека смаженої їжі криється в її надмірної жирності. Але зайвий жир шкідливий не тільки для фігури, але і для здоров'я. Надлишок жиру в організмі може привести до серйозних проблем, серед яких порушення травлення, атеросклероз і хвороби судин, проблеми з серцем і навіть ризик розвитку онкології.

канцерогени

У більшості видів масел, використовуваних для смаження, утворюються небезпечні для здоров'я сполуки - канцерогени. В цьому і полягає головна шкода смаженої їжі, так як їх наявність в організмі - прямий шлях до ракових утворень. Потрапити в організм вони можуть не тільки з їжею, але ще на етапі приготування, коли ми мимоволі вдихаємо утворюються над сковорідкою випаровування.

Канцерогени містяться не тільки в перегрітому маслі, але і в хрусткій скоринці картоплі, пончиків і інших крохмалистих продуктів, які тривалий час смажилися в рослинному маслі.

Особливо небезпечна в цьому відношенні жарка у фритюрі. «Лідером» за змістом канцерогенів є пригорілі або засмажена до темної кірочки їжа.

Відсутність необхідних вітамінів

Так як їжа найчастіше смажиться при високій температурі, то під її впливом в продукті швидко руйнуються всі містяться в ньому вітаміни. Після обсмажування такий продукт стає не просто марним, а шкідливим для здоров'я, зокрема, для травлення. Так як організм не отримує необхідних для перетравлення речовин, ні про яке повноцінне травленні говорити не доводиться.

Високий AGE-індекс

Якщо ви ще не вірите на шкоду всього смаженого, значить, ви не знайомі з поняттям AGE-індексу. Цей термін позначає кількість шкідливих для організму речовин, що утворюються в процесі термічної обробки їжі. Синтезуються вони не тільки при приготуванні їжі, але і в організмі при її перетравленні. Те, що утворюється всередині нас, з організму виводиться нашої захисною системою, а ось отримане ззовні залишається і накопичується в тканинах і системах, поступово їх руйнуючи.

Негативному впливу AGE-індексу першими піддаються судини. Атеросклероз, цукровий діабет, хвороба Альцгеймера, гіпертонія, хвороби нирок, - ось чому смажене шкідливо. Адже найвищий AGE-індекс мають продукти, смажені при високій температурі, тобто саме ті, які і спокушають вас своєю апетитною піджареної скоринкою.

Якщо все ще незрозуміло, що означає цей індекс, ось простий приклад від sympaty.net: AGE-індекс вареної грудки курчати дорівнює 12, він же для грудки смаженої - 60. Серйозна різниця, чи не так?

Завантаження ...

Завантаження

Що відбувається під час смаження?

Якщо ви все ще сумніваєтеся в тому, чи шкідливо смажене, читайте далі.

Найчастіше їжа смажиться на олії. Неважливо, це соняшникова, оливкова, рапсова або інше - кожне з них має свою температуру згоряння (вона ж температура димоутворення або точка димлення), після подолання якої масло починає диміти і перетворюється на отруту для нашого організму.

Під впливом високої температури в маслі відбуваються хімічні реакції, в ході яких вивільняються вільні радикали. До числа їх «заслуг» відносять розвиток раку, захворювання імунної системи, атеросклероз, шкірні хвороби і хвороби нервової системи.

Якщо неможливо відмовитися від смаження, вибирайте для цього масла з високою температурою згоряння: соняшникова і оливкова рафіновані олії.

Шкода смаженого: як уникнути?

Кращий спосіб захистити організм від шкоди, завданої йому смаженої їжею, це не вживати її зовсім. Але sympaty.net цілком допускає думку, що зробити це відразу не так вже й легко, тому пропонує кілька способів, які під час переходу до здорового харчування допоможуть вам мінімізувати шкоду від таких улюблених, але таких некорисних підсмажений кірочок.

  • Якщо смажити, то масла на сковорідці має бути небагато. Для цього добре підходить сковорідка-гриль або сковорода з керамічним покриттям.
  • Чи не смажте продукти до хрусткої скоринки.
  • Скоротіть час приготування їжі на сковорідці: так ви не допустите перегріву масла, а значить, вбережете себе від канцерогенів і вільних радикалів, які і складають головний шкоду всього смаженого.
  • Для смаження вибирайте масла з високою температурою згоряння і не перегрівайте їх.
  • Були у вживанні масло не використовуйте повторно.
  • При смаженні у фритюрі міняйте масло після кожної нової порції продуктів.

Здорова альтернатива нездорового харчування

Багато хоч і знають про шкоду смаженої їжі, але закривають на це очі, виправдовуючи себе тим, що вона набагато смачніше тієї, що приготовлена ​​іншими, здоровими способами. Sympaty.net з цим категорично не згоден.

Здорові способи приготування їжі: тушкування, запікання, приготування на пару - не тільки зберігають і передають всю користь їжі, але і роблять її смак неповторним. Адже все, чим багаті улюблені нами продукти, в них і залишається, дозволяючи нам повною мірою насолодитися їх справжнім смаком.

Забудьте про те, що смажене шкідливо, тобто взагалі забудьте про смажене.

Віддайте перевагу здоровим способам приготування їжі, і ви самі не помітите, як зміниться вся ваша життя: ви станете краще виглядати, ваша шкіра придбає здоровий колір, ви зміцните своє здоров'я і перестанете терзати себе думками з приводу недосконалості своєї фігури. А як бонус до всього перерахованого - довголіття, життєрадісність і гарний настрій!

-
Автор - Конопацький Тетяна, сайт www.sympaty.net - Красива і Успішна

Копіювання цієї статті заборонено!

Шкода смаженого: як уникнути?
Чим шкідлива смажена їжа?
60. Серйозна різниця, чи не так?
Що відбувається під час смаження?
Шкода смаженого: як уникнути?

Новости