Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Натан Ейсмонт - про те, чи загрожує нам уповільнення обертання Землі

Вчені з NASA стверджують, що Земля рухається повільніше, ніж раніше. Через якийсь час обертання може і зовсім припинитися. Тоді нас чекає катастрофа. Дослідники пішли далі і передбачили можливі наслідки зупинки Землі. Всі об'єкти полетять в східну сторону планети з величезною швидкістю - 1600 км / год. Вся вода при цьому зіллється в два океани у двох полюсів - Південному та Північному. Вчені з NASA стверджують, що Земля рухається повільніше, ніж раніше

Крім того, все живе з лиця Землі зітре ураган руйнівної сили. Швидкість вітру сягатиме тисячу кілометрів в секунду. Почнуться землетруси і виверження вулканів.

Чи позначиться це і на супутнику Землі: Місяць може впасти на нашу планету.

Вчені весь час пророкують Землі якісь катастрофи. Це і падіння астероїдів, і "сутички" з іншими планетами, і атаки інопланетян. Ось і недавно космологи заявили про зіткнення із Землею уламків комети Енке . Воно може мати руйнівні наслідки. Комета наблизиться до нас вже в 2022 році, а можливість зіткнення є в 2025-м, 2032-м і 2039 роках. Про це заявили фахівці з Астрономічного інституту Чеської академії наук.

А раніше фахівці розповіли, що Марс вріжеться в Землю . Це може статися через мільярди років, впевнений американський вчений-геофізик Стівен Майерс з університету Вісконсіна (Мадисон, США). Він знайшов "перше твердий доказ", що Сонячна система хаотична.

Побоювання вчених NASA для "Правди.Ру" прокоментував Натан Ейсмонт, провідний науковий співробітник Інституту космічних досліджень РАН.

- Є у вас якась інформація з цього приводу? Чергові апокаліптичні новини? З чим це може бути пов'язано?

- Насправді я не знаю, чому це видається за сенсацію. Давно відомо, що сповільнюється обертання Землі в силу приливних сил, викликаних Місяцем. Поступово Місяць прискорюється, її орбітальна швидкість збільшується, а швидкість обертання Землі зменшується. Фактично можна говорити про те, що Земля гальмується Місяцем, і це призводить до того, що збільшується тривалість доби. Зате Місяць віддаляється, і десь в дуже далекій перспективі, через сотні мільйонів років, Місяць буде далі від Землі в порівнянні з тим, що ми спостерігаємо зараз.

- Те, що Місяць віддаляється, змінить якісь процеси на Землі?

- Тут як подивитися ... У якомусь сенсі, думаю, буде краще, тому що припливи стануть слабшими. Місяць буде менше впливати на земні процеси. Але чисто естетичне задоволення від спостереження Місяця вже неможливо буде отримати. Але такі розмови на даний момент мають досить умовне значення. Щоб відбувається уповільнення стало помітно живуть, дуже багато часу повинно пройти.

- Так це небезпечно - то, що ми сповільнюється?

- Це зовсім крихітні величини. Щоб це виміряти, потрібні надточні водневі годинник. Більш того, обертання Землі злегка нерівномірно, це викликано тим, що ежемоментно відбуваються множинні зміни, наприклад, льоди намерзають, тануть. Це теж можна сучасними засобами вимірювання встановити, і це робиться. Але тут нічого сенсаційного немає.

- Виходить, що коли-то абсолютно точно наша планета зупиниться. Зараз про це можна говорити?

- Чи не зупиниться, але помітно сповільниться. Це дуже багато часу має пройти, коли її швидкість сильно зменшиться. Але все станеться вже в масштабах, які нам важко собі уявити.

- І в цьому випадку буде катастрофа?

- Ні, просто це буде вже інша Земля, все буде інше. До цього моменту є шанси для більш очевидних і дійсно небезпечних катастроф: удари астероїдів і багато іншого. Але це в масштабах навіть не мільйонів, а мільярдів років.

- Чому саме зараз стали подавати цю новину як сенсацію? Є припущення?

- Мене це, чесно кажучи, дивує. Подавати це як сенсацію дивно. Думаю, люди люблять бути переляканими, і медійні обличчя готові задовольнити їхню потребу в цьому. Але нічого страшного немає.

- Тобто це все вимірюється, вивчається у нас вже давно?

- Так, є служби спеціальні, які займаються цим. Завдяки вимірам, напевно ви це чули, іноді поправляють годинник, десь в районі нового року, додають секунду або, навпаки, забирають. Є дуже серйозна спеціальна організація - служба часу. Вони мають дуже точні прилади.

- Поки це тільки часу стосується, на секундах позначається?

- Там взагалі тисячні частки секунди. Що стосується поступового уповільнення, так званого вікового: ми його дійсно спостерігаємо. Це процес фізичний, зрозумілий, до якого треба підходити грамотно і без паніки.

Є у вас якась інформація з цього приводу?
Чергові апокаліптичні новини?
З чим це може бути пов'язано?
Те, що Місяць віддаляється, змінить якісь процеси на Землі?
Так це небезпечно - то, що ми сповільнюється?
Зараз про це можна говорити?
І в цьому випадку буде катастрофа?
Чому саме зараз стали подавати цю новину як сенсацію?
Є припущення?
Тобто це все вимірюється, вивчається у нас вже давно?

Новости