Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гра Престолів: чому переплуталися пори року?

Місце для текстового опису фотографії © Джерело

Ми звикли, що пори року змінюються як годинник і слідом за зимою доводиться весна, а всього через три місяці літо. Але в Вестеросі все інакше: особливістю світу Ігри Престолів є його унікальна погодна мінливість. Тільки уявіть, літо, яке триває роками, зима, яка може захопити світ на десятиліття. І ніхто не знає, коли це закінчиться. Якось після подібних зауважень навіть не хочеться обурюватися, через відсутність снігу в Новий рік.

Ще в другому сезоні Ігри Престолів глядачі дізналися, що літо, яке тривало 7 років добігає кінця, а замість нього повинна наступити страшна зима.

Вчені вирішили розібратися, чи можливі подібні погодні умови в реальному житті?

Як виявилося - так! Існує, як мінімум 5 наукових пояснень особливостей погоди в серіалі "Гра Престолів".

  • Хиткий планетарний нахил

Хиткий планетарний нахил

Зміна пір року на Землі пов'язана з нахилом осі обертання нашої планети. Незважаючи на те, що ми також звертаємося ще і навколо Сонця, напрям осі обертання Землі залишається незмінним, а у її жителів змінюється погода і пори року в залежності від місця розташування планети щодо зірки.

Важливо відзначити, що вісь обертання Землі надзвичайно стабільна. Якби не це, то ситуація, описана в "Грі Престолів", могла б стати реальністю і для нас.

Стабілізувати становище Землі також допомагає її супутник - Місяць. Завдяки своїм розміром вона не дає осі "розхитатися".

Однак, якщо ми згадаємо "Пісня льоду і полум'я", то виявиться, що в Вестеросі також є своя Місяць, а за легендою, раніше їх було навіть дві. Можливо, що саме втрата другого супутника спровокувала зміну сезонів в "Грі Престолів" і розбалансування осі планети.

  • Надзвичайно витягнута орбіта

Надзвичайно витягнута орбіта

Багато хто чув поширений міф, що зміна пір року на Землі викликана зміною близькості планети до Сонця: чим ближче "блакитна планети" до Сонця, тим у нас тепліше, чим далі - тим холодніше.

На практиці все трохи інакше. Орбіта Землі має еліптичну форму, практично коло, а значить ми завжди знаходимося на однаковій відстані від головного світила.

Вчені припускають, що в "Грі Престолів", світ Вестерос може мати дуже витягнуту орбіту, а значить періодично видаляється на велику відстань від Сонця і занурюватися в тривалу зиму.

Щось подібне відбувається на Марсі.

Правда в цьому випадку важко пояснити непередбачуваність зміни пір року в "Грі Престолів".

  • цикли Миланковича

цикли Миланковича

Земля стикається зі змінами орбітальних і осьових космічних явищ. Тому крім земного сезону, існує ще і астрономічний. Для нашої планети він триває близько 21 000 років і викликає зміни кліматичних моделей. Вважається, що саме з циклами Міланковіца (астрономічними сезонами) пов'язана поява льодовикових періодів.

У кожної планети є власні цикли Миланковича, які впливають на погоду і зміну сезонів. Якщо оцінювати ситуацію в "Грі Престолів", то цілком можливо, що Вестерос просто зіткнувся зі зміною одного з астрономічних циклів. Подібні тенденції можна було б передбачити за допомогою фізики і астрономії, але середньовічний антураж серіалу не передбачає таких знань.

  • Океани, течії, вітри

Океани, течії, вітри

Клімат будь-якого регіону залежимо від таких факторів, як широта і близькість до великих водойм. Морські течії і переважаючі вітри також можуть впливати на погоду, і самі схильні до циклічних змін.

Сім королівств можуть бути схильні до подібних довгостроковим погодних тенденцій.

З огляду на, що географія "Ігри Престолів" значно відрізняється від Землі, Вестерос може містити великі за масштабом океани, великі гори, більш сильні течії і більш потужні вітри.

Ці чинники дійсно є непередбачуваними і здатні кардинально змінити погодні тенденції.

Поєднання всіх цих факторів

Кліматологи також розглядають варіант в якому на зміну сезонів в "Грі Престолів" можуть впливати відразу кілька перерахованих вище факторів, а може навіть і все.

Незважаючи ні на що, зима вже прийшла в "Гру Престолів".

Читайте також: Де знімали "Гру Престолів" .

Проголосувало: 7 осіб.

Вчені вирішили розібратися, чи можливі подібні погодні умови в реальному житті?

Новости