Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

За вами стежать: Хто і як забезпечує безпеку під час Євро-2012

  1. Як це влаштовано
  2. За чим стежать
  3. решта учасників
  4. інциденти

На час Євро-2012 в Києві створили Міжнародний центр поліцейського співробітництва. У ньому працюють співробітники з 14 країн, завдання яких - забезпечувати порядок у всіх українських містах, що приймають чемпіонат. У місті ведеться відеоспостереження з камер, моніторинг фанатських сайтів і міжнародні онлайн-наради, все це зроблено для того, щоб напередодні фінального матчу Євро-2012, під час якого в Києві очікують півмільйона гостей, забезпечити максимальну безпеку. The Village побував в Центрі і дізнався про тонкощі роботи співробітників.

Як це влаштовано

У Міжнародному центрі поліцейського співробітництва працюють 28 чоловік, приблизно по два від країни. Кожна держава сама вирішувала, які підготовчі курси повинні були пройти його представники, перш ніж відправитися працювати на Україну. Центр розташований в Солом'янському районі в будівлі Національної академії МВС. Його обладнали спеціально під Євро-2012. На основному майданчику можуть працювати 32 людини, також є конференц-зал і кафе. Тут стоять столи, комп'ютери і кілька великих моніторів, на які виводиться відео з камер, розташованих на всіх головних українських майданчиках чемпіонату.

У конференц-залі йдуть міжнародні онлайн-наради за допомогою програми, подібної Skype, в конференції можуть брати участь одночасно декількох країн. Постійний зв'язок є і з головним Центром міжнародного поліцейського співробітництва в Польщі. Крім того, в конференц-залі щодня проводять засідання, аналізуючи проведені матчі, і обговорюють майбутні. Все спілкування відбувається англійською.

Все спілкування відбувається англійською

За чим стежать

Головне, за чим спостерігають за допомогою 63 відеокамер в Києві, - стадіони, фан-зони та центральні райони міст. Крім спостереження за картинкою на моніторах, городові зобов'язані моніторинг сайтів фанатів, соціальних мереж та інших подібних ресурсів, на яких поширюється інформація про заворушення під час ігор. Паралельно співробітники вивчають історію подібних матчів і намагаються передбачити поведінку уболівальників.

Центр працює щоденно. У дні, коли матчі проходять на Україні, делегації тих країн, які грають, стежать за безпекою цілодобово. У ці періоди поліцейські не виходять навіть на обід - співробітників годують в Центрі. Спостереження триває до тих пір, поки останній уболівальник не покине стадіон, а іноді і до моменту повернення фанатів в кемпінги та готелі.

У позаматчеві дні поліцейські відстежують пересування фанатів між містами і обчислюють проблемних уболівальників, від яких в більшості випадків залежить поведінка на стадіонах. Всю зібрану інформацію передають у інші міста, що прийматимуть Євро-2012.

решта учасників

Крім співробітників Центру, за фанатами спостерігають споттери - поліцейські, які постійно працюють в середовищі футбольних уболівальників. Вони пояснюють гостям, як себе вести, вони ж забезпечують безпеку всередині кемпінгів і місць, де зупиняються вболівальники. Споттери за своїми обов'язками на кшталт вожатим в піонерських таборах.

Крім них, з поліцейськими з Міжнародного центру співпрацюють представники Interpol. Вони забезпечують безпеку від моменту в'їзду в країну і до перетину кордону у зворотному напрямку. Співробітники Interpolдержат прямий зв'язок з футбольними фан-організаціями всіх країн - учасниць Євро-2012.

інциденти

В українських містах, що приймають Євро-2012, сутичок фанів не було. Непередбачених ситуацій очікували під час матчу Україна - Швеція, а також під час маршів шведів по бульвару Лесі Українки. Але найгірше, що, за словами представників Центру, відбулося в цей день - кілька кишенькових крадіжок.

Сама непередбачена ситуація виникла у Львові. Один з фанатів загубився після матчу, крім того, у нього вкрали гроші і документи. Проблему вирішили за пару годин, після того як друг потерпілого звернувся до місцевої міліції, і звідти інформацію вже передали в Центр. Вболівальника швидко знайшов патруль, якому дали опис його зовнішнього вигляду і фотографію.

Після чемпіонату в Центрі будуть навчати українських міліціонерів роботі в подібних організаціях.

Після чемпіонату в Центрі будуть навчати українських міліціонерів роботі в подібних організаціях

Геан Катла (Geanam Catley), англійський поліцейський: «Це перший подібний турнір у вашій країні. Ми приїхали допомогти і поділитися досвідом з українськими колегами. Така робота цікава тим, що у всіх нас абсолютно різна культура і традиції. Мені подобаються ваші люди, вони дуже дружелюбні, крім того, вони уважні до того, що ми говоримо, - швидко діляться своїм досвідом і переймають наш ».

Мені подобаються ваші люди, вони дуже дружелюбні, крім того, вони уважні до того, що ми говоримо, - швидко діляться своїм досвідом і переймають наш »

Майкл Аппмен (Mikael Uppman), шведський поліцейський: «Якщо порівнювати роботу у мене на батьківщині і тут, то на Україні все працює по-іншому, але не гірше, а просто інакше. Ще тут затишний офіс. Часу на прогулянки по Києву майже немає, але, сподіваюся, ще встигну подивитися його ».

Часу на прогулянки по Києву майже немає, але, сподіваюся, ще встигну подивитися його »

Х'ю Джеймс (Huw James), англійський поліцейський: «Зібрати інформацію про двох командах, які грають в Англії, нескладно, але коли це півтора десятка команд з різних країн, то це вже непросто. Зручно те, що всі працюють в одній кімнаті. Добре, що люди тут швидко сприймають інформацію, хоча все з різних країн. Нам сподобалося співпрацювати з вашими поліцейськими. Нас приємно здивувало те, як швидко вони переймають досвід і яка злагоджена виходить робота.

Мені пощастило, років зо три тому я вже побував на Україні. Тоді за пару годин я побачив весь центр Києва. Звичайно, центральні вулиці з їх магазинами схожі у всіх країнах і столицях, але вулички роблять Київ по-справжньому унікальним, відображають його багату історію ».

фото: Сергій Тишковець , Mvs.gov.ua , Wolfhound

Новости