Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шовковий шлях. Чи знайдеться місце для Росії?

  1. Як піде Шовковий шлях по Росії?
  2. Чи піде Шовковий шлях в обхід Росії?

9:30

Як пройде китайський Шовковий шлях і хто на ньому заробить.

Багато років російські тихоокеанські порти і Транссиб були єдиною альтернативою морському маршруту з Азії в Європу через Суецький канал. Але створення транспортних коридорів, що проходять через Казахстан, змінило ситуацію. У найближчі роки навколо китайської ініціативи Шовкового шляху може сформуватися нова логістична карта Євразії. Питання в тому, чи знайдеться на цій карті місце для Росії

Сто з гаком років Росія користувалася перевагами свого монопольного становища в трансконтинентальних транзит. Саме Транссибірська магістраль в ХХ столітті виконувала функції Шовкового шляху, що з'єднував Схід і Захід. Правда, використовувати залізні дороги для такого невдячного справи, як транзит, довгий час вважалося принизливим, тому розвитку транзитного потенціалу не приділяли належної уваги. Рейки і порти на Далекому Сході служили для вивезення сировини і ввезення товарів для власного споживання.

Розмови про те, що рано чи пізно монополії Транссибу як трансконтинентального транзитного маршруту прийде кінець, велися давно. Найвідоміша альтернатива - проект ТРАСЕКА припускав рух вантажів через західний Китай, Казахстан, Узбекистан, Туркменістан, далі морем через Каспій, Південний Кавказ і Туреччину. Однак цей проект так і не став серйозною загрозою для Транссибу. Причини, за якими ніяк не вдається створити альтернативу російським дорогам, і політичні (нестабільність і проблеми міждержавних відносин в регіоні), і чисто географічні. На шляху всіх маршрутів встає Каспійське море. Ймовірно, саме тому Росія ніколи не сприймала цю загрозу всерйоз. Наявні конкурентні переваги практично не розвивалися, а російські залізниці як і раніше залишаються одними з найбільш повільних і дорогих в світі.

Втім, будь-яке море можна переплисти. Сенсацією кінця 2015 року стали повідомлення ЗМІ про відкриття логістичного коридору Китай - Казахстан - Азербайджан - Грузія з перспективою продовження до Туреччини і далі до Європи. Будь-який проект, що має відношення до Китаю, нині в обов'язковому порядку погоджується з ініціативою Шовкового шляху, тому і висновок в ЗМІ був зроблений відповідний: «Новий Шовковий шлях пройде повз Росію».

Але на практиці, як правило, виявилися нюанси. По-перше, в своєму нинішньому вигляді такої Транскаспійський коридор використовує поромну переправу: Актау (Казахстан) - Алят (Азербайджан). Далі рух в Туреччину теж поки неможливо без порома, що відходить з грузинського порту Поті. Поки між Грузією і Туреччина не буде пущена залізниця Ахалкалакі - Карс (її регулярно обіцяють добудувати, починаючи з 2012 року), ситуація не зміниться .

По-друге, по шляху проходження вантажу в Європу належить витримати чотири перевалки контейнерів, пов'язаних все з тими ж поромними переправами, а також перетнути чотири митні кордони. Крім того, в одних країнах складу дозволено нести один максимальна вага, а в інших - інший. Всі намагаються возити по максимуму, через що вантаж доводиться розчіплювати і переформовувати.

Підсумкова швидкість руху щодо Транскаспійського коридору до Туреччини, за заявами грузинських залізничників, складе 10-15 днів. Про обсяги перевезень поки говорити не доводиться, тому що по маршруту провезли лише кілька демонстраційних поїздів. Причому перші два склади були завантажені каустичної сіллю, які возити дорогим залізничним транспортом взагалі невигідно.

Сухопутні маршрути, що ходять по Каспій через території Туркменистану і Ірану, також далекі від досконалості. Крім складнощів з перетином декількох кордонів потрібно враховувати, що в Туреччині контейнери потрібно буде перевантажувати з поїздів на паром через озеро Ван, так як залізниці в обхід цього озера не існує. Залізниці східній Туреччині розвинені слабко . В основному це одноколійні гілки, що йдуть через гірську місцевість. Електрифікація починається з Анкари. Для того щоб досягти тут пропускної здатності Транссибу, необхідні колосальні капіталовкладення в інфраструктуру. Інакше кажучи, чутки про смерть Транссибу як шляху для азіатських товарів до Європи виявилися злегка перебільшені.

Як піде Шовковий шлях по Росії?

Куди більший потенціал має інший трансконтинентальний маршрут, вже не обходить Росію стороною. Вантажі, що рухаються з Китаю в Європу через Казахстан і РФ, тільки двічі перетинають митний кордон (з КНР в ЄАЕС і з ЄАЕС в ЄС), слідують без будь-яких додаткових перевалок (не рахуючи дві зміни колії) і єдиної ваговій нормою від Китаю до Польщі. Контейнер, що рухається по маршруту Чунцин (重庆) - Гамбург, досягне Європи за ті ж два тижні, що і Транскаспій, але вартість його відправки буде нижче. Загальні обсяги транзитних перевезень з використанням Транссибу склали тільки за підсумками перших дев'яти місяців 2015 року 66 тисяч контейнерів.

Інша справа, що часи, коли Росія могла замкнути на себе всі рух вантажів із Східної Азії в Європу, давно пройшли. Зараз ключовою країною в трансконтинентальної логістики став Казахстан. На відміну від Росії Казахстан відразу зробив ставку на залучення транзитних потоків і активно розвиває власну логістичну інфраструктуру.

Так, в 2012 році була введена в експлуатацію 293-кілометрова залізнична лінія, що з'єднує Хоргос і місто Жетиген. Таким чином, був створений другий залізничний прикордонний перехід на кордоні з Китаєм, крім переходу Достик - Алашанькоу (阿拉山口). Крім того, Казахстан уклав угоду про створення в китайському порту Ляньюньган (连云港) спільного казахстансько-китайського логістичного центру. В на початку 2015 року була офіційно оголошено про запуск регулярного контейнерного поїзда Ляньюньган - Алмати, що проходить маршрут за 12 днів .

У Казахстані реалізується стратегія «Нурли жол» ( «Світлий шлях»), дуже близька за програмними цілями і завданнями до китайської ініціативи Економічного пояса Шовкового шляху (ЕПШП). Більш того, в підписаній у вересні під час візиту Нурсултана Назарбаєва до Пекіна декларації про поглиблення стратегічного партнерства міститься пункт про сполученні «Нурли жол» з ЕПШП, який можна вважати своєрідною відповіддю Астани на підписання Москві 8 травня заяви про сполученні ЄАЕС і ЕПШП, на яке казахських лідерів (як, втім, і інших лідерів - партнерів Росії по ЄАЕС) не покликали.

Логістична інфраструктура Казахстану (як залізнична, так і автомобільна) в кінцевому підсумку в основному виходить на Росію, яка поки є практично безальтернативним сухопутним мостом з Азії в Європу. Однак рух товарів через західні регіони Китаю, а потім Казахстан залишає осторонь всю транспортну систему Далекого Сходу і Сибіру, ​​а також північно-східних провінцій Китаю і Монголії.

Аналіз митної статистики за 2012-2014 роки показує, що обсяг транзиту з Азії в Європу через Казахстан вже перевищує сукупний обсяг транзиту через Східну Сибір і Далекий Схід. З 2012 по 2014 рік обсяг транзитних перевезень з країн Східної Азії (насамперед Китаю) в Європу через Казахстан збільшився більш ніж в два рази: з 39,1 до 91,5 тисячі тонн. Обсяги транзиту через Східну Сибір збільшилися всього на 4,4 тисячі тонн (з 68,7 до 73,1 тисячі тонн), а через Далекий Схід - на 0,8 тисячі тонн (з 4,6 до 5,4 тисячі тонн).

Російський Схід і Казахстан займають, можна сказати, різні ніші. Якщо через Казахстан йдуть майже виключно китайські вантажі, то через порти Далекого Сходу і далі по Транссибу - переважно японські і корейські товари. Причому зростання обсягів транзиту досягається за рахунок збільшення поставок до країн Центральної Азії - в основному з Південної Кореї в Узбекистан (67% загального обсягу).

Однак тенденція до зміщення маршрутів трансконтинентальних логістичних коридорів на захід, по всій ймовірності, необоротна, і це нова реальність, яку має прийняти керівництво Росії. Фора, що була у східних регіонів протягом довгого часу, що не була використана. Новий Шовковий шлях, сухопутна торговельна магістраль, що з'єднує розвинені економіки Сходу і Заходу, вже існує. І проходить через західні провінції Китаю, Казахстан і європейську частину Росії. Чи не в обхід Росії, але в обхід її східних регіонів.

Чи піде Шовковий шлях в обхід Росії?

Втім, останні події в світі підштовхують потенційних замовників транзитних послуг Росії до використання маршрутів без участі країни. Після ускладнення відносин Москви і Анкари російська митниця почала затримувати турецькі товари, що прямують транзитом до Казахстану. В результаті товари почали возити через Азербайджан і поромом через Каспійське море в Актау.

Через введення нового режиму транзиту українських товарів через територію Росії слідування вантажів з України, скажімо, в Казахстан стало практично неможливим. В результаті українські вантажовідправники прийняли принципове рішення відправляти товари через Грузію, Азербайджан і далі тими ж поромами через Каспій.

Зараз інфраструктура поромної переправи не відповідає зростанню обсягу трафіку. Бракує поромів; Азербайджан не входить в ЄАЕС, тому на шляху проходження товарів з'являється додатковий митний і візовий режим. Все це призводить до уповільнення трафіку. Однак є попит - буде і пропозиція. Затребуваність поромної переправи через Каспій, викликана діями Росії, призведе до її вдосконалення, що в свою чергу сприятиме розвитку транскаспійського вектора нового Шовкового шляху, поки ще сирого, але не безнадійного.

Так, 14 січня Азербайджан, Грузія, Казахстан і Україна підписали протокол про введення пільгових тарифів для перевезень по Транскаспійського транспортному коридору. Ця міра повинна підвищити його конкурентоспроможність в порівнянні з транзитними перевезеннями між країнами СНД через Росію, для яких діють субсидовані тарифи, встановлені ще Економічною радою СНД.

Ще більше значення мають дії Казахстану, який будує дві «спрямляются лінії»: від Жезказгана до Саксаульская і від Шалкар до Бейнеу, що дозволить скоротити відстань від кордону з Китаєм до порту Актау на 700 км.

Нарешті, 23 лютого за маршрутом Іу (义乌; КНР) - Тегеран (Іран) пройшов перший контейнерний поїзд, що подолав відстань 10 300 км за 14 днів - транзитом через територію Казахстану і Туркменістану, де ще в грудні 2014 року була відкрита спрямляются гілка Берекет - Горган. Курс на відкритість, який очікують від Тегерана, може привести до бурхливого розвитку транспортних коридорів на південь Каспію. І хоча на даний момент велика частина трансконтинентальної логістики фактично замикається на Китай, Казахстан і Росію, без активних конструктивних дій з боку Москви зберегти конкурентні переваги країни навряд чи вийде.

Як піде Шовковий шлях по Росії?
Чи піде Шовковий шлях в обхід Росії?
Як піде Шовковий шлях по Росії?
Чи піде Шовковий шлях в обхід Росії?

Новости