Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Країни Південно-Східний Азії: список і їх розташування на карті

  1. Загальні відомості
  2. туристичний сектор
  3. Народи і культури
  4. Демографія
  5. Економіка
  6. клімат


Південний схід Азії - це великий світовий економічний центр, для більшості відомий за рахунок популярних туристичних напрямків. Цей великий регіон дуже різноманітний в плані етнічного складу населення, культури і віросповідань. Все це з часом позначилося на загальному побут, викликає величезний інтерес у туристів з усього світу. Південний схід Азії - це великий світовий економічний центр, для більшості відомий за рахунок популярних туристичних напрямків

Південно-Східна Азія на мапі світу

Загальні відомості

Країни Південно-Східної Азії - це узагальнене визначення, що відноситься до ряду держав, зосереджених на південь від Китаю, на схід від Індії і на північ від Австралії. Незважаючи на це, зазвичай карта південного сходу Азії включає 11 держав.

Починаючи з середини минулого століття і досі, ця частина світу активно розвивається і відіграє величезну роль у світовій економіці. Населення південного сходу Азії становить близько 600 мільйонів чоловік, найбільш густонаселених державою є Індонезія, а самим густонаселеним островом - Ява.

Протяжність регіону з півночі на південь займає 3,2 тисячі кілометрів, а з заходу на схід - 5,6. Країнами Південно-Східної Азії вважаються наступні:

Країнами Південно-Східної Азії вважаються наступні:

Асоціація держав Південно-Східної Азії - політична, економічна і культурна регіональна міжурядова організація 10 країн, розташованих в Південно-Східній Азії.

Іноді до цього списку відносять деякі інші території, що контролюються державами, які входять в Азію, але в цілому по розташуванню не з числа країн південного сходу. Найчастіше це острова і території, підконтрольні Китаю, Індії, Австралії та Океанії, в їх число входять:

У країнах Південно-Східної Азії проживає, за різними даними, близько 40% населення планети, багато об'єдналися в Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво. Таким чином в 2019 році, тут виробляється майже половина ВВП всього світу. Економічні показники останніх років ознаменовані високим розвитком в регіоні в багатьох сферах.

туристичний сектор

Закінчення війни між США і В'єтнамом позитивно позначилося на популяризації курортів в кінці 60-х років. Вони і сьогодні активно розвиваються, тим більше що громадяни нашої країни в більшість з цих держав можуть відправитися за спрощеним візовим режимом, а в багато віза, взагалі, не потрібно. Країни Південно-Східної Азії через тропічного клімату годяться для пляжного відпочинку цілий рік.

Все ж в окремих частинах цього гігантського півострова клімат в різні пори року відрізняється, тому попередньо вивчити карти буде незайвим. У середині та другій половині зими краще вирушати в Індію на острів Шрі Ланка або до В'єтнаму, так як в цей час року там немає постійних опадів, властивих тропічного клімату. Ще підійде для відпочинку Камбоджа, Лаос і М'янма.

Міст Demodara в Елі, Шрі-Ланка

Весняний відпочинок рекомендується проводити у В'єтнамі, на Філіппінах або в Малайзії, а також можна вирушати туди в лютому. Ну а для тих, хто планує відпустку влітку, краще в список для вибору включити такі країни:

  • південь Китаю;
  • Індонезію;
  • Малайзію;
  • тихоокеанські острови.

Найбільш популярні напрямки серед наших туристів - це Таїланд, В'єтнам, Філіппіни і Шрі-Ланка.

Незважаючи на високий розвиток країн в туристичному плані і заходи щодо захисту здоров'я туристів, слід пам'ятати про тропічних хворобах, паразитів і задушливому кліматі (останнє зауваження особливо актуально для людей з проблемами серця).

Народи і культури

Расовий і етнічний склад Південно-Східної Азії дуже неоднорідний. Стосується це і релігії: східна частина архіпелагу в більшості своїй населена послідовниками буддизму, а також зустрічаються конфуціанці - зважаючи на велику кількість китайських іммігрантів з південних провінцій КНР їх тут близько 20 мільйонів. До цих країн відноситься Лаос, Таїланд, М'янма, В'єтнам і ряд інших держав. А також не рідкість зустріти індуїстів і християн. У західній частині Південно-Східної Азії переважно сповідують іслам, саме ця релігія займає перше місце по числу послідовників.

Етнічний склад регіону представляють наступні народи:

  • тайці;
  • в'єтнамці;
  • лао;
  • кхмери;
  • бірманці;
  • балийци;
  • малайці Аче;
  • батаки;
  • китайці.

    Традиційний батакскій будинок на острові Самосир, Суматрі, Індонезія, Південно-Східної Азії

І в цьому списку - лише невелика частина всіх етнічних груп і підгруп, зустрічаються також і представники народів Європи. За великим рахунком культура південного сходу - це помісь індійської і китайської культур.

Великий вплив на населення надали іспанці і португальці, колонізували в цих місцях острова. Величезну роль зіграла і арабська культура, які сповідують іслам тут близько 240 мільйонів чоловік. З плином століть тут розвивалися спільні традиції, практично повсюдно у всіх цих країнах люди харчуються, використовуючи китайські палички, дуже люблять чай.

Все ж є дивовижні культурні особливості, які зацікавлять будь-якого іноземця. Одним з найбільш забобонних народів на архіпелазі є в'єтнамці. Наприклад, у них прийнято розвішувати дзеркала з зовнішньої сторони входу: якщо прийде дракон, він тут же втече, злякавшись власного відображення. Ще є погана прикмета зустріти вранці, вийшовши з дому, жінку. Або ж вважається поганим тоном розкладати прилади на столі для однієї людини. А також не прийнято торкатися до плеча або голові людини, так як вірять, що поруч знаходяться добрі духи, а дотик може їх злякати.

Демографія

У країнах Південно-Східної Азії за останні роки знизився рівень народжуваності, проте ця частина світу посідає друге місце по відтворенню населення.

У країнах Південно-Східної Азії за останні роки знизився рівень народжуваності, проте ця частина світу посідає друге місце по відтворенню населення

Індуїстський храм Прамбанане. острів Ява

Жителі тут розселені дуже неоднорідний, найбільш густонаселених місцем є острів Ява: щільність на 1 квадратний кілометр становить 930 осіб. Розселені все на півострові Індокитай, що займає східну частину Південно-Східної Азії, і на західному Малайському архіпелазі, що складається з безлічі великих і дрібних островів. Населення переважно проживає в дельтах численних річок, високогірні райони менше населені, а лісові масиви практично безлюдні.

Велика частина всіх людей живе за межами міст, інші селяться в розвинених центрах, частіше столицях держав, левова частка економіки яких поповнюється за рахунок туристичного потоку.

Таким чином, майже всі ці міста мають населення понад 1 мільйон, все ж велика частина населення живе за їх межами і займається сільським господарством.

Економіка

Дивлячись на карту, можна країни Південно-Східної Азії умовно розділити на 2 табори. До першого можна віднести наступні:

  • Лаос;
  • Камбоджу;
  • В'єтнам.

У післявоєнний період ці країни обрали соціалістичний шлях розвитку, коли, власне, і почалося територіальний поділ з метою зміцнити національний суверенітет. Ще в 1980 роки у цих країн практично не було ніякої обробної промисловості, місцеве населення займалося переважно аграрним промислом. За статистикою ООН тих років, ці держави мали низький рівень розвитку, дохід на душу населення зазвичай не перевищував 500 доларів в рік.

Другий табір включає наступні країни:

  • Індонезію;
  • Малайзію;
  • Сінгапур;
  • Філіппіни;
  • Таїланд;
  • Бруней.

Видобуток вугілля, нафти у В'єтнамі

Країни з даного переліку об'єдналися в Асоціацію Південно-Східної Азії (АСЕАН) і пішли по шляху ринкової економіки. В результаті соціалістичний табір домігся меншого успіху, хоча спочатку шанси у всіх цих країн були практично рівними. Дохід на людину в рік становив від 500 до 3 тисяч доларів.

Найбільш розвиненими країнами з числа перебуваючих в АСЕАН на сьогоднішній день є Бруней і Сінгапур, на душу населення припадає близько 20 тисяч доларів. Такі показники були досягнуті завдяки тому, що в Сінгапурі добре розвинена промисловість, а Бруней виступає в якості експортера нафтопродуктів. Розвивається АСЕАН допомогли кілька факторів:

  • Експорт.
  • Промисловість.
  • Закордонні інвестиції.
  • Створення корпорацій з гнучкою життєздатною системою.
  • Реформи.

Успішно розвиватися країни АСЕАН стали за рахунок наявності великої кількості природних ресурсів, до того ж вони постійно займаються експортом своїх товарів. Ще в країнах Південно-Східної Азії робляться комплектуючі для різної побутової техніки, електроніки та іншого обладнання. Таїланд експортує ще й автомобілі.

У країнах, які йшли по шляху соціалізму, перебудова системи почала відбуватися в кінці 1980 років і дала видатні результати всього через кілька років. В'єтнам зайнявся переробкою нафти, видобутком природного газу, залізної руди та іншої. У цю країну вливався іноземний капітал з Сінгапуру, низки європейських країн. У Лаос вкладав інвестиції Таїланд, і в кінці ХХ століття обидві держави теж змогли приєднатися до АСЕАН.

клімат

Кліматичні умови в Південно-Східній Азії приблизно однакові. Це екваторіальний і субекваторіальний кліматичний пояс, що обумовлює високу вологість і середньорічну температуру не менше +20 градусів. Що стосується опадів, то вони розподілені сезонно, частіше трапляються на материковій частині, в основному дощитиме тут влітку. На островах сухішою, екваторіальний клімат.

Рослинність представлена ​​у вигляді тропічних лісів і лісопосадок, омивається регіон водами Тихого і Індійського океану, а також тут знаходиться одне з найбільших в світі морів - Південно-Китайське. Температура міжострівні вод круглий рік зберігається високою, від +26 до +29 градусів за Цельсієм.

Важливо перед поїздкою оформити страховку


Сьогодні все узбережжя дуже сильно видозмінене людиною, і це кілька вплинуло на мікроклімат в регіонах, але в гірських частинах країн природа зберегла більш-менш первозданний вигляд.

Новости