Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дизайн інтер'єру в східному стилі. Інтер'єр вітальні, спальні, кухні ванній в східному стилі

Східна культура завжди вабила і заворожувала жителів Європи. Пік інтересу до архітектури і мистецтва Сходу припав на період колонізації країн Північної Африки і Індії (кінець XIX ст).

Зі статті Ви дізнаєтесь про:

Європейці, повертаючись на батьківщину, привозили з собою артефакти - мудрі прикраси, предмети побуту та інтер'єру, твори мистецтва, що відрізнялися багатими візерунками, складними орнаментами, колористичним розмаїттям.

Розкішні меблі, килими, інтер'єрні прикраси займали свої місця в будинках колонізаторів. Мабуть, саме тоді почала зароджуватися мода на східний стиль в інтер'єрі кімнати.

І в наші дні цей яскравий, індивідуальний і складний стиль не втрачає своєї актуальності. Дизайнери люблять його за те, що він відкриває простір для фантазії, господарі будинків і квартир - за відчуття тепла, затишку, солодкої млості і справжньою східної казки.

Особливості східного стилю в інтер'єрі

Дизайн інтер'єру в східному стилі має дуже яскраві риси, завдяки яким його просто неможливо сплутати з жодним іншим. Східний інтер'єр відрізняють:

  1. Навмисна пишність і розкішну.
  2. Велика кількість хитромудрих узорів, складних орнаментів, мозаїки, інтер'єрних деталей і аксесуарів.
  3. Приглушений, розсіяне світло.
  4. Широке використання для декору меблів та інтер'єру таких тканин як оксамит, органза, шовк, парча, атлас.
  5. Плавність ліній і відсутність чіткої геометрії. Традиційно для зонування приміщення використовуються арки, ніші.

Традиційно для зонування приміщення використовуються арки, ніші

Особливий колорит інтер'єру в східному стилі надає меблі: приземкуваті столики, широкі дивани з безліччю подушок, ліжка з пишним балдахіном, отоманки, лави для ніг, ширми, скрині. Традиційна для країн арабського сходу меблі важка, різьблені, часто з інкрустацією напівкоштовним камінням і перламутром.

Особлива роль відводиться кольоровій гамі. Традиційно в східних інтер'єрах природні приглушені кольори (теракот, охра, бежевий ) Є сусідами з яскравими і чистими (кобальтово-синій, фіолетовий, червоний, помаранчевий, смарагдово-зелений, бірюзовий ). Золото - обов'язковий колірної акцент. Золотий колір, як правило, присутня в декорі тканин.

Вікна та двері в східному інтер'єрі - самостійні арт-об'єкти. Вікна декоруються різьбленими дерев'яними віконницями або кованими решітками. Дверні полотна часто прикрашає хитромудра різьблення, масивні ручки.

І, звичайно ж, характеризуючи даний дизайнерський напрямок, не можна не згадати різні аксесуари, без яких неможливо уявити інтер'єр в східному стилі. Глечики, мідний посуд, кальяни і лампи для пахощів, світильники, подушки, вази, прихвати для штор, дзеркала в химерних рамах - все це робить інтер'єр квартири ще колоритнее.

Інтер'єр спальні в східному стилі

Спальня - це сама інтимна кімната, в якій завжди повинен панувати затишок. Саме тому східний стиль найкращим чином підходить для її оформлення.

У центрі такого інтер'єру завжди буде ліжко. Ложе має бути широким і мати певний дизайн. Часто над ліжком можна побачити балдахін. У країнах арабського Сходу жаркими літніми ночами в будинках відкривають всі вікна, балдахіни ж покликані захистити сплячої людини від протягу.

У країнах арабського Сходу жаркими літніми ночами в будинках відкривають всі вікна, балдахіни ж покликані захистити сплячої людини від протягу

Якщо у вашому будинку протяги не гуляють, балдахін може мати виключно декоративне призначення. Ще один спосіб декору ліжка - незвичайне узголів'я. Воно може бути різьбленим, кованим, оббитих оксамитом, драпірованим тканиною; може мати стрілчасті (загострену форму) або потопати в ніші.

З особливою увагою слід підійти до вибору текстилю для ліжка. Покривала з щільних, важких тканин, з багатою вишивкою, декоровані золотими кистями, розкішної бахромою; розшиті золотом наволочки подушок - все це допоможе відтворити атмосферу 1001 ночі.

Для оформлення вікон слід вибирати щільні багатошарові штори, які навіть в сонячний день дозволять створити інтимну атмосферу. Вони можуть бути прикрашені важкими китицями, драпіровками, прихватами. Добре впишуться в інтер'єр різьблені або ковані карнизи, оздоблені арабесками, геометричними орнаментами.

Що стосується колірного оформлення спальні, то тут важливо не перестаратися. Найкраще, якщо стіни будуть витримані в нейтральних природних тонах. Це може бути білий, бежевий, колір слонової кістки, пастельний персиковий, оливковий. Розбавити цю стриману гаму допоможуть яскраві акценти в текстилі й аксесуарах.

Насичена колірна гамма не завжди сприяє спокійному відпочинку і це варто враховувати. Наприклад, традиційний для східної культури червоний колір прискорює серцебиття і збуджує, перешкоджаючи безтурботному сну.

Стіни можна обробити декоративною текстурной штукатуркою або обклеїти імітують її шпалерами. Традиційні для східних інтер'єрів мармурові або плиткові підлоги не завжди прийнятні для наших кліматичних умов, тому вам слід або організувати підігрів підлоги, або застелити його пухнастим килимом.

Аксесуарами для спальні в східному стилі можуть виступати декоративні світильники з кованих металевих панелей і скла, які подарують м'який теплий світло, дзеркала у важких рамах з інкрустацією. Такий дизайн спальні створить камерну, казкову атмосферу, якої часом так не вистачає жителям мегаполісів.

Дизайн вітальні в східному стилі

Вітальня - місце, де прийнято зустрічати гостей і збиратися всією сім'єю. У гостинних і численних східних сім'ях цього приміщення в будинку відводиться особлива роль. Тут всім повинно вистачати місця і кожна людина повинна розміститися з особливим комфортом.

Тут всім повинно вистачати місця і кожна людина повинна розміститися з особливим комфортом

Ось чому для дизайну вітальні в східному стилі характерні невисокі, широкі, часто кутові дивани з безліччю подушок і валиків. Крім дивана в дизайні вітальні можуть бути присутніми пуфи, отоманки, невеликі лави. І обов'язково - невисокі прідіванние столики з пишною стільницею, на які прийнято ставити підноси з фруктами, солодощами, піали з чаєм або кальян.

Родзинкою інтер'єру можуть стати склепінні багаторівневі стелі , Які сьогодні легко виготовити з гіпсокартону. Декором стелі може виступати і ліпнина, і дерев'яні різьблені панелі. Цікаве стилістичне рішення, властиве дизайну інтер'єру в східному стилі, - стелю, пофарбований в той же колір, що і стіни.

Особливу роль в східному інтер'єрі грає зонування. Воно буде актуально як для великих, так і для компактних віталень. Для розмежування простору можна використовувати перегородки з прорізами, ніші, колони, ширми. Кольорові рішення в вітальні можуть бути куди сміливіше, ніж в іншій кімнаті. Тут можна використовувати бордові, фіолетові, пурпурні, смарагдові відтінки. Східний стиль в інтер'єрі вітальні доповнять стилізовані аксесуари: вази, кальяни, дзеркала.

Інтер'єр кухні в східному стилі

Для кухні в східному стилі характерне використання для обробки стін і підлоги керамічної плитки, каменю, мармуру. Плиткою може бути оброблений не тільки кухонний фартух, а й інші стіни і навіть стільниці. Широко використовується мозаїка.

Широко використовується мозаїка

Кухонні меблі, як правило, масивна, виготовлена ​​з темного дерева. Привнести східні нотки в оформлення кухні допоможуть різьблені дерев'яні дверцята шафок з декоративними ручками. І, звичайно ж, особливу роль грають світильники і абажури. Як правило, великий декоративний світильник розташовують над обіднім столом, інші джерела світла перебувають на стінах.

Як правило, великий декоративний світильник розташовують над обіднім столом, інші джерела світла перебувають на стінах

Для оформлення кухні часто використовують синій, бірюзовий, блакитний кольори. Вважається, що вони сприяють апетиту і, поза всяким сумнівом, привносять в інтер'єр свіжість. Класичним вважається поєднання синього і білого кольорів .

Кращим аксесуаром для кухні стане різна кухонне начиння - тарілки з міді і кераміки, глечики, піали, підноси. Вони гармонійно впишуться в дизайн кухні, а при необхідності виконають своє пряме призначення.

Дизайн ванної в східному стилі

Навіть прихильники сучасних напрямків у дизайні інтер'єру часто оформляють ванні кімнати в східному стилі. Згадайте інтер'єр турецького хамама: він наповнений атмосферою релаксу і солодкої млості. Для оздоблення стін і підлоги використовують мозаїчну плитку. Часто її кладуть не на всю стіну, а лише до середини. Іншу частину прикрашає декоративна штукатурка. Мозаїкою обробляють і стільниці під умивальник.

До слова, сантехніка у ванній, витриманою в східному стилі, є справжнім витвором мистецтва! Звичайний керамічний умивальник або кран з нержавійки абсолютно не впишуться в стилістику. Найкраще вибирати умивальник у формі чаші, виготовлений з міді і прикрашений чеканкою.

Також умивальник може бути втоплений в стільницю і також оброблений мозаїкою. Латунні крани «під старовину» відмінно доповнять інтер'єр. Замість шафок часто використовуються полки, розташовані в нішах. Як правило, вони виконують і декоративну функцію.

Як правило, вони виконують і декоративну функцію

Ванна може розташовуватися в ніші або за склепінчастою аркою. Екрани, що закривають стінки ванни обробляють мозаїкою, керамічною плиткою або мармуром. У ванній кімнаті домінують світлі або золотисті відтінки. Класичним також вважаються поєднання синього і білого, бірюзового та білого, оливкового та білого.

Східний стиль в інтер'єрі ванної доповнять свічники зі свічками, дзеркала в кованих рамах, посуд для ароматичних масел. Сучасний інтер'єр в східному стилі, безумовно, не передбачає сліпого копіювання вбрання палаців арабських шейхів або турецьких падишахів.

До того ж не всі господарі готові на досить сміливий експеримент в оформленні свого житла. Однак якщо східна тематика в інтер'єрі близька вам, ви можете додати в своє життя трохи східної казки за допомогою кольорових сполучень і характерних аксесуарів.

Дякую Вам за додавання цієї статті в:

Новости