Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найнебезпечніші хвилі для серфінгу

  1. Pipeline. Острів Оаху, Гаваї, США
  2. Як дістатися
  3. Waimea. Острів Оаху, Гаваї, США
  4. Як дістатися
  5. Jaw. Гаваї, США
  6. Як дістатися
  7. Mavericks. Сан-Франциско, Каліфорнія, США
  8. Як дістатися
  9. Teahupoo. Таїті, Французька Полінезія
  10. Як дістатися
  11. Nazare. Лісабон, Португалія
  12. Як дістатися
  13. Shipstern Bluff. Тасманія, Австралія
  14. Як дістатися
  15. Cyclopos. Австралія
  16. Як дістатися
  17. Ghost Trees. Каліфорнія, США
  18. Як дістатися
  19. Dungeons. Кейптаун, Південна Африка
  20. Як дістатися

Колись серфінг був привілеєм королівських осіб острова Таїті. І був він не просто розвагою, а ритуалом, що підтверджує і зміцнює авторитет і статус правителя. Або що позбавляє його. І хоча зараз серфінг перетворився в популярний вид спорту, він як і раніше доступний далеко не всім. І, схоже, сучасні серфери успадкували ідеологію полінезійців: справжні «королі» прагнуть підкорити найвищі, найпотужніші і найнебезпечніші хвилі.

Кожен серфер мріє одного разу підкорити страшну і безжальну водну стихію. Ми розповімо про десять найнебезпечніших і високих хвиль для серфінгу.

Pipeline. Острів Оаху, Гаваї, США

На рахунку цієї хвилі вже сім життів. Її висота в середньому коливається від одного до п'яти метрів. До титулу «найвищої» їй далеко, насправді, небезпека криється на дні океану. Хвиля розбивається об безжально колючий риф, який калічить і вбиває серферів. Однак менш популярною Pipeline не стає. На місці формування хвилі як і раніше багато спортсменів, спраглих небезпеки і пригод. Мабуть, це того варте.

Основна проблема серфінага в цих місцях - відсутність безпечних зон для запливу, що створює труднощі службі порятунку. Дістатися до пораненого або втратив свідомості серфера на гідроциклі дуже складно. Тому спортсмени розраховують на власну підготовку і вміння надовго затримувати дихання.

Колись серфінг був привілеєм королівських осіб острова Таїті

хвиля Pipeline хвиля Pipeline   хвиля Pipeline   хвиля Pipeline хвиля Pipeline хвиля Pipeline

Як дістатися

Пляж, де формується Pipeline, знаходиться біля невеликого містечка Пупекея і називається Pipeline Beach. Відстань від аеропорту Гонолулу до пляжу - 50 км, час в дорозі - близько години.

З аеропорту Гонолулу потрібно виїхати на трасу IH-1 W (JBPHH), а потім згорнути на IH-1 W і продовжити рух у бік Wilikina Dr, а потім згорнути на HI-803 в сторону HI-83 E, далі продовжувати рух в сторону HI-83 W (Pupukea). Пляж розташовується на Kamehameha Highway.

Waimea. Острів Оаху, Гаваї, США

Взимку умиротворений і спокійний Тихий океан населяється гігантськими двадцятиметрове чудовиськами - дітьми штормів північній частині Тихого океану. Хвиля Waimea утворюється «по сусідству» з Banzai Pipeline і вважається одним з перших підкорених першопрохідцями "монстрів" в історії серфінгу.

Великі хвилі забрали життя не одного спортсмена, але, схоже, це тільки посилює відчуття азарту. Коли хвилі досягають розквіту сил, Eddie Aikau Big Wave Invitational проводить змагання з бігвейв-серфінгу (в перекладі з англійської «big wave» - «велика хвиля»).

хвиля Waimea хвиля Waimea   хвиля Waimea хвиля Waimea

Як дістатися

Щоб спробувати щастя і ризикнути, не потрібно брати в оренду скутер і вертоліт. Потрібно просто дістатися до пляжу Waimea Beach, який знаходиться на Kamehameha Highway, і прихопити з собою дошку або орендувати її там же, на пляжі. Орієнтиром служить парк Waimea Bay Beach Park.

Jaw. Гаваї, США

Назва хвилі Jaw (в перекладі на російську - «щелепи») говорить саме за себе. Місцеві серфери в 1975 прозвали її так на честь вийшов в тому ж році однойменного фільму.

Хвиля «зачиняються» зі швидкістю щелеп хижої тварини і так само безжалісна до будь-якого зволікання. Справедливості заради варто відзначити, аналогія з фільмом проведена невипадково: видів акул в цих місцях дійсно багато - від звичних сірих до леопардових і бразильських світяться.

Хвиля досягає у висоту 18 метрів. Такий екстремальний розмір формується за рахунок підводного рифу. Єдина можливість спробувати підкорити хвилю - скористатися гідроциклом, який вивезе вас на місце утворення хвилі. Своїми силами тут не впоратися, інакше можна впасти вниз з 15 метрової «стіни». До речі, крім гідроцикли, непогано б мати в наявності і вертоліт, який буде стежити зверху за вашою безпекою.

Австралійський серфер одного разу підкорив цю хвилю вночі. Схоже, у цього спортсмена сталеве не тільки тіло, але і нерви.

хвиля Jaws хвиля Jaws   хвиля Jaws   хвиля Jaws хвиля Jaws хвиля Jaws

Як дістатися

Пляж Jaws, де утворюється хвиля-тезка, знаходиться в п'яти кілометрах на захід від Паіа - місцевості на північному узбережжі острова Мауї.

Траса Hana Highway тягнеться вздовж усього узбережжя. Завдання автомобіліста - потрапити на неї з будь-якої прилеглої вулиці і потім рухатися на північ до повороту направо між дорожніми покажчиками 13 і 14. Ґрунтова дорога приведе прямо до пляжу і до однієї з найнебезпечніших хвиль на планеті.

Mavericks. Сан-Франциско, Каліфорнія, США

Хвиля Mavericks досягає у висоту 24 метри. На секундочку, це майже дев'ятиповерховий будинок. На додачу, з небезпек - акули. Хоча можливість познайомитися близько з цими мешканцями підводного світу вкрай мала, шанси - один до мільйона. Але саме усвідомлення можливості такої зустрічі змушує періодично оглядати поглядом океан в надії не пропустити наближаються «гостей».

У 1994 хвиля забрала життя серфера Марка Фу. Рятувальники кілька годин не могли знайти тіло спортсмена. Багато хто припускає, що лиш (мотузка, завдяки якій, дошка не загубиться після першого падіння), зачепився за риф і не дав спливти йому на поверхню. У 2011 році з МАВЕРІК не впоралися ще два спортсмени.

хвиля Mavericks хвиля Mavericks   хвиля Mavericks   хвиля Mavericks хвиля Mavericks хвиля Mavericks

Як дістатися

Автомобілем

Щоб потрапити на пляж Mavericks з Highway 1, потрібно проїхати через Half Moon Bay Community, потім повернути на північ від на West Point Avenue і їхати до парковки Pillar Point Marsh, яка розташовується в кінці дороги. Від зони паркування потрібно спуститися вниз до гавані і повернути праворуч. Дотримуйтесь по стежці до причалу.

На автобусі:

Час у дорозі від міста до пляжу - 50 хвилин, вартість проїзду - $ 2,25.

На перетині Kelly Ave і Church Street знаходиться зупинка, з якої відправляється автобус №17 компанії SamTrans. Необхідно проїхати 18 зупинок до Pillar Point Harbour. Від зупинки до пляжу Mavericks необхідно пройти пішки 1,7 км. Поверніть наліво на Harvard Ave і йдіть до кінця дороги. Потім поверніть праворуч на West Point Ave і продовжуйте рух до парковки Pillar Point Marsh. Спустіться вниз до гавані і поверніть праворуч. Дотримуйтесь по стежці до причалу.

Teahupoo. Таїті, Французька Полінезія

Теаюпоо називають королевою хвиль. Нею захоплюються, але водночас бояться найдосвідченіші серфери. Підкорили її відносно недавно: менше двадцяти років тому. Першим був безстрашний гуру великих хвиль - Лейрд Гамільтон, який, перш ніж ризикнути, досконально вивчив всі можливі «підводні камені». З тих пір, пляж Теаюпоо притягує серферів з усього світу.

У перекладі з місцевого, "Теаюпоо" означає «місце черепів або обезголовлений». П'ятеро людей наклали головами у ніг «королеви», включаючи серфера, який стояв на дошці ще до того, як навчився впевнено ходити.

На пляжі, де можна зловити Теаюпоо, компанія Billabong щорічно проводить світові чемпіонати з серфінгу. Осідлати таку хвилю і стати першим означає стати володарем чека на п'ятсот тисяч доларів і примкнути до світової еліти цього виду спорту.

Осідлати таку хвилю і стати першим означає стати володарем чека на п'ятсот тисяч доларів і примкнути до світової еліти цього виду спорту

хвиля Teahupoo хвиля Teahupoo   хвиля Teahupoo   хвиля Teahupoo хвиля Teahupoo хвиля Teahupoo

Як дістатися

На автобусі:

Кожен день, крім неділі, навпроти входу в аеропорт міста Папеете відправляється автобус з помаранчевими смужками, на екрані якого написано «Teahupoo». Місце, де катаються серфери, знаходиться в 800 метрів від берега. Щоб потрапити туди, потрібно орендувати човен. На березі знаходиться багато різних компаній, які надають таку послугу. Одна з них - Taxi Boat & Surf Tahiti.

Автомобілем:

Відстань від Папеете до Теаюпоо - 76,7 км, час в дорозі - 1 година 37 хвилин.

Зі столиці Французької Полінезії Папеете (острів Таїті) від аеропорту до пляжу можна легко дістатися на орендованому автомобілі. Рухайтеся по головній дорозі уздовж узбережжя. Приблизно через 1,5 години ви доберетеся до рибальського села Teahupoo. При в'їзді в село через 100 метрів поверніть праворуч на Marina de Teahupoo. В кінці вулиці знаходиться Taxi Boat & Surf Tahiti, де ви зможете орендувати човен і інше обладнання для серфінгу.

Nazare. Лісабон, Португалія

Ця хвиля - справжній водний монстр на пляжі Praia de Nazare - її висота сягає 30 метрів. Своєю рекордної величиною цей гігант зобов'язаний рідкісної підводного географії, а точніше, каньйону - крупному ущелині, глибина якого досягає 5 кілометрів.

У 2013 році сміливець Гарретт Макнамара прокотився вниз з цієї 30-метрової «стіни», і побив світовий рекорд, занесений в Книгу рекордів Гіннеса. На маяку в Назаре влаштований невеликий музей на честь рекордсмена.

Спортсменка Майа Габейра теж ризикнула осідлати потужну стихію. Спроба виявилася невдалою. За цю леді розквитався біг-вейвер бразилець Карлос Бурле і обійшов Макнамара на 1,5 метра.

За цю леді розквитався біг-вейвер бразилець Карлос Бурле і обійшов Макнамара на 1,5 метра

хвиля Nazare хвиля Nazare   хвиля Nazare   хвиля Nazare хвиля Nazare хвиля Nazare

Як дістатися

На машині:

З аеропорту Лісабона слідуйте по трасі «2ᵅ circular» на північ. Потім з'їжджайте на «CRIL» і рухайтеся у напрямку до «Cascais», до перетину з трасою А8. Поверніть під знаком «Leiria» і їдьте до міста Nazare.

На автобусі:

Прямого маршруту до Назаре немає. Потрібно дістатися з аеропорту до Sete Rios bus terminal. Зробити це можна або на таксі, або на Aerobus 3, який ходить кожні півгодини від будівлі аеропорту (вартість проїзду - € 3,50). Потім потрібно пересісти на автобус Rede-Expressos. Час в дорозі приблизно дві години. За розкладом і точними тарифами стежте на на цьому сайті .

Shipstern Bluff. Тасманія, Австралія

Хвилю Shipstern Bluff відкрив місцевий серфер ще в 1986 році, але дуже довго все в секреті. Однак шило в мішку не сховаєш. У 2000 році локацію заполонили серфери з усього світу, незважаючи на те що добиратися до місця вкрай складно і умови катання не самий сприятливі. Якщо ви все-таки зважитеся, то прихопіть з собою товстий гідрокостюм, тапочки з неопрена і Балаклаву, тому що температура води дуже низька - поплескати не вдасться.

Єдиний спосіб дістатися до хвилі - орендувати човен на пристані. Але кажуть, всі перепони стоять того.

Хвиля Shipstern Bluff Хвиля Shipstern Bluff   Хвиля Shipstern Bluff   Хвиля Shipstern Bluff Хвиля Shipstern Bluff Хвиля Shipstern Bluff

Як дістатися

По дорозі Port Arthur із міста Nubeena, далі через Highcroft Road до Stromlea Rd. Потрібно рухатися до кінця Stromlea Road, яка виведе вас до парку Cape Raoul Nat.Park. На автостоянці ви побачите знак «Shipstern Bluff». Дотримуйтесь вказівниками і через пару годин пішої прогулянки по національному парку ви вийдете до оглядового майданчику пляжу Shipstern Bluff.

Cyclopos. Австралія

Назва «Циклоп» говорить сама за себе - неприступний монстр, якого складно здолати навіть за допомогою гідроцикла. За десятибальною школі рівень складності оцінюється на одинадцять - хвиля піднімається майже вертикально. Легендарний біг-вейвер Кен Бредшоу, побачивши «Циклопа», розвернувся і пішов, так і не зробивши жодної спроби.

З очевидних мінусів: віддаленість найближчого медичного пункту від місця формування хвилі (приблизно дві години їзди).

хвиля Cyclops хвиля Cyclops   хвиля Cyclops   хвиля Cyclops хвиля Cyclops хвиля Cyclops

Як дістатися

Літаком:

Хвиля Cyclopos утворюється біля узбережжя Західної Австралії, недалеко від містечка Esperance. З Перта до Есперанса можна дістатися на літаку місцевими авіалініями. Час в дорозі - 1 година 35 хвилин.

На автобусі:

Автобус відходить від станції East Perth Railway. За розкладом слідкуйте на сайті .

Ghost Trees. Каліфорнія, США

Свою назву хвиля на пляжі Pebble Beach отримали в честь білих кипарисів, що ростуть уздовж берега. З англійської «ghost trees» перекладається як «дерева-примари».

Ця хвиля досягає 25 метрів у висоту і 6 в ширину. Мабуть, найхолодніше і саме «акулонаселенное» місце в нашій десятці. Бажано при собі мати товстий гідрокостюм зі спеціальною забарвленням для захисту від акул, який був розроблений в Австралії спеціально для серфінгістів з урахуванням фізичних особливостей зору акул.

Хвиля Ghost Trees Хвиля Ghost Trees   Хвиля Ghost Trees   Хвиля Ghost Trees Хвиля Ghost Trees Хвиля Ghost Trees

Як дістатися

Пляж Pebble Beach знаходиться в місті Монтерей, який був проголошений першою столицею Каліфорнії. Дістатися до пляжу, де можна зловити цю хвилю, на автомобілі можна з міста Сан-Хосе зі швидкісного шосе №101. Відстань від Сан-Хосе до Монтерея - 116 км, час в дорозі - 1 година 11 хвилин.

Dungeons. Кейптаун, Південна Африка

Dungeons перекладається як «в'язниця». Нагородив хвилю цим ім'ям місцевий спортсмен, якого накрили дві восьмиметрові хвилі поспіль.

Хвиля розбивається об каміння в містечку під назвою Алея акул, і таке прізвисько не випадково. Справа в тому, що Dungeons знаходиться недалеко від місця проживання морських котиків, які є основною їжею в раціоні акул.

З 2000 року Red Bull проводять тут змагання для серферів «Big Wave».

З 2000 року Red Bull проводять тут змагання для серферів «Big Wave»

хвиля Dungeons хвиля Dungeons   хвиля Dungeons   хвиля Dungeons хвиля Dungeons хвиля Dungeons

Як дістатися

До місця освіти «Тюрми» можна дістатися тільки на човні, яку можна взяти в оренду в порту Bay Harbour. Гавань знаходиться в містечку Hout Bay недалеко від Кейптауна. До неї можна доїхати з центру міста на автобусі №108, який прямує від станції Helgarda на Victoria Ave. Виходьте на сьомий за рахунком зупинці - Atlantic Skipper. Далі пару хвилин пішки вниз по авеню до причалу.

Новости