Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найбільші хвилі світу

  1. Mavericks, Каліфорнія
  2. Nazare, Португалія
  3. Jaws, Гаваї
  4. Teahupoo, Таїті
  5. рис Вартенберг
  6. Pipeline, Гаваї

5 найвідоміших серф-спотів, куди приходять легендарні величезні хвилі

~~~

Найбільші
хвилі світу

5 найвідоміших серф-спотів,
куди приходять легендарні
величезні хвилі


Nazare. Фото: thelens.surfstitch.com

Хвилі найчастіше заспокоюють і зачаровують людини, яка наглядає за ними. Тільки уявіть: пляж, західне сонце тоне в океанських хвилях, одна за одною набігають білою піною на золотий пісок. «Ідилія», - скажете ви. А тепер уявіть: сильні пориви вітру, холодить бриз і величезна 30-метрова хвиля, яка виросла прямо перед вами за лічені секунди. «Ідилія», - скажуть біг-вейв серфери. Сьогодні розповімо про найвідоміших спотах з великими хвилями: як і звідки з'являються ці океанські Халки і хто за ними полює.

Mavericks, Каліфорнія

«Так яскраво летять, так швидко згорають». Історія людини з обкладинки, ікони американського серфінгу - Джея Моріарті.

Мабуть, ці хвилі-гіганти стали найбільш популярними і знайомі навіть далеким від серфінгу людям, а все завдяки фільму «Підкорювачі хвиль» (2012), що розповідає реальну історію юного серфера Джея Моріарті, який підкорив ті самі МАВЕРІК. Але зараз не про це. Свою назву спот отримав в далекому 1967-му, коли троє друзів-серферів прийшли покататися на безіменному споті. З ними був пес - німецька вівчарка на прізвисько Маверік, любив купатися поруч з хлопцями. Залишивши пса на березі, вони попливли на човні до лайн-апу, але собака все ж вирушила за ними. Човен довелося розгорнути, щоб міцніше прив'язати Маверік - погода сильно зіпсувалася, і собаці було небезпечно перебувати у воді. У плані катання той день не був вдалим: хлопці Серф недалеко від берега, а гігантські хвилі, що постають далеко в океані, здалися їм дуже небезпечними. Повернувшись на берег, вони вирішили назвати місце в честь пса, якому в той день пощастило набагато більше.


Mavericks. Фото: surfermag.com

З тих пір маленьке містечко Халф Мун Бей в південній Каліфорнії став меккою для серферів, житті не знають без смертельно-небезпечних хвиль. Але не для всіх. Довгі роки спот був великою таємницею, ревно оберігається лише обраними. А всі чутки про МАВЕРІК більше були схожі на божевільні бредні. Лише в 90-е, завдяки журналу Surfer Magazine, спот набув широкого розголосу і став магнітом для всіх охочих подивитися і обкатати хвилі-вбивці.

Таку міць ці хвилі набувають завдяки унікальному рельєфу дна: на відстані близько півтора кілометрів від берега риф має поглиблення, які, як насос, подкачивают хвилю додатковим обсягом води, що приходять з інших глибоководних рифів. Але це лише «зустріч доброго друга на порозі»: самі хвилі формуються ще задовго до наближення до берегів Каліфорнії. МАВЕРІК в своєму первозданному стані - відгомони штормів в довколишніх районах північній частині Тихого океану. Долаючи відстань в 320 км (ідеальний варіант), хвилі рухаються на південь, гнані західним вітром. Ще однією важливою складовою для великого Маверік є період, з яким хвилі Свелл приходять до рифів, цей період повинен перевищувати 16 секунд. Коли всі фактори складаються воєдино, перед вами виростає величезна 25-метрова стіна.


Mavericks. Фото: redbull.com

Nazare, Португалія

Хвилі Назаре «харчуються» сильними штормами Атлантики, досягаючи у висоту понад 30 м.

Хто б міг подумати, що звичайний рибальське селище в мить стане серферскіх центром тяжіння? А все завдяки не так давно відкритого однойменним споту з воістину страхітливими хвилями. Як і у випадку з МАВЕРІК, на руку серферів грає глибокий каньйон Назаре ( «Canhão da Nazaré»). Це найбільше в Європі підводне ущелині, яке простягнулося вздовж узбережжя на 170 км. Місцями ширина каньйону Назаре досягає 5 км, а глибина близько 300 м. Хвилі Назаре «харчуються» сильними штормами Атлантики, Свелл яких рухаються на Європу. Каньйон, немов стрілка, спрямована прямо на пляж Прайя-ду-Норте, підсилює потужність хвилі, а різкий перепад глибини між ущелиною і рифом дозволяє хвилях рости в висоту, досягаючи 30 м, а часом і більше. Божевільних, які підкорили таких гігантів, більш ніж достатньо. Взяти хоча б власника рекорду Гіннеса, американця Гарретта Макнамару, в 2011-му осідлав хвилю висотою 23,7 метрів. А вже через 2 роки він примножив успіх, підкоривши, все в тому ж Назаре, 30-метрового гіганта. Смертоносний шторм «Святий Юда» допоміг бразильцеві Карлосу Бурле на 1,5 метра обскакати Макнамару. До слова, дівчина Бурле - біг-вейв серферша Майя Габейра - мало не попрощалася з життям, впавши з гігантського хвилі в Назаре.


Nazare. Фото: darkroom.baltimoresun.com

Jaws, Гаваї

Wave of the Winter: гавайський контест, де потрібно не просто осідлати хвилю, а й зняти про це відео

Гавайський спот Jaws (Щелепи) на північному узбережжі острова Мауї радий відчинити свою "лягти" для всіх бажаючих з листопада по березень. Таким назвою його охрестили місцеві серфери в 1975-му на честь тільки що вийшов однойменного блокбастера Стівена Спілберга. Постають тут хвилі і справді схожі на непередбачувану поведінку акули: раптово цілком собі дружня хвиля може обернутися 18-метровим монстром. Приходять Щелепи завдяки штормів багатого на біг-вейв розваги Тихого океану. Ці високі, швидкі і потужні хвилі залучають таун-ін-серферів, тобто тих, хто потрапляє на хвилю за допомогою буксирування на гідроциклі. До речі, такий спосіб винайшли саме на споті Щелепи в 1980-х. Виникають Щелепи завдяки підводного хребта, що з'явився в результаті виверження вулкана. Хребет різко гальмує швидкий рух Свелл, гнаного різкими поривами вітру, а риф, концентруючи всю цю масу, обрушує її в певному місці. В тому самому, де 1 травня проходитиме XXL Big Wave Awards.


Jaws. Фото: surfermag.com

Teahupoo, Таїті

Спот Теахупу (а точніше, на місцевому діалекті назва вимовляється як «Чопу») розташувався на південному заході головного острова Французької Полінезії - Таїті в Тихому океані. У перекладі назва звучить як «відірвати голову» і цілком себе виправдовує. Звичайно, з'явилося воно в результаті кривавих міжплемінних воєн, які відбулися в цих краях сотні років назад. Але в наші дні актуальності воно не втрачає. А все тому, що гігантські важкі хвилі встають в 500 метрах від берега і руйнуються на трохи прикриті обмілиною рифи, гострі, як тисяча ножів. У тому заслуга сильного південно-західного Свелл, несе ліву хвилю, а унікальний напівкруглий «зубчастий» рельєф рифа, прямовисно минає вниз, дозволяє їй показати себе у всій своїй підступній великовагової красі. Здається, що гіганти виростають просто з нізвідки.

рис Вартенберг

Серфер, мандрівник

Чопу включений в список «Топ 10 смертоносних хвиль» журналу Transworld Surf. Всю міць «зірви-голови» випробував на собі у 2000 році серфер Брюс Таереа. Невдала спроба дак-дайв пірнути 4-метрову хвилю закінчилася для професійного атлета загибеллю: потужна хвиля виштовхнула спортсмена, кинувши його на риф. Від перелому шиї і хребта Брюс впав у кому, а потім помер в лікарні.


Teahupoo. Фото: surfermag.com

Pipeline, Гаваї

Міфи і правда про серфінг на величезних хвилях

Що вже говорити, Гаваї - історична батьківщина серфінгу, принадна на свої хвилі райдерів всіх рівнів і вікових груп. А ось у мисливців за біг-вейв тут є певна точка - спот Пайплайн на березі острова Оаху, а точніше, на пляжі Банзай. Взимку тут постають величезні (до 10 метрів) труби, які, прикриваючись на мілководді, додають ще 10 балів до рівня небезпеки. Примітно, що в залежності від розміру приходить Свелл, хвиля на Пайплайн ламається на кілька піків, самий за'їжджена з яких - First Reef. Воно й логічно, адже риф, який іде в океан, розділений на три частини западинами, що дають приходять хвилях додаткову міць. Зустрічаючись з мілководдям, вся ця величезна маса обрушується, створюючи ідеальну, але чертовски небезпечну трубу. До речі, про труби. Свою назву спот Пайплайн отримав, що дивно, зовсім не за особливості хвиль. Справа була в 1961-му, коли режисер Брюс Браун вирішив познімати кількох хлопців на безіменних хвилях для свого серферскіх фільму «В пошуках літа». А зовсім поруч проходили роботи з прокладання підземних комунікацій в океані. Так Браун і охрестив місце - Трубопровід - дуже неромантично. З 1970-х тут щорічно проходять змагання The Billabong Pipeline Masters, на яких найсильніші спортсмени борються зі стихією за приз в 425 000 доларів. Але не так все райдужно: з 2000 року тут зафіксовано 6 смертей професійних серферів і фотографів.


Pipeline. Фото: redbullcontentpool.com

Звичайно, це не єдині місця на Землі, де можна зустрітися віч-на-віч з величезними хвилями. Але щоб дізнатися, а головне, зрозуміти їх все, потрібно докласти багато зусиль. Не тільки фізичних, а й розумових. Адже біг-вейв серфінг - підприємство смертельно небезпечне. А для тих, хто все ж мріє осідлати, наприклад, МАВЕРІК, ми придумали девіз: «Вивчай. Катайся. Володарюй ».

Поділитися



Хто б міг подумати, що звичайний рибальське селище в мить стане серферскіх центром тяжіння?

Новости