Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Топ 5 пам'яток Білорусі - Visit-Belarus.com

  1. Топ 5 пам'яток Білорусі Білорусь - красива країна з великим розмаїттям пам'яток, як природних, так...
  2. Як дістатися
  3. Несвіж і Несвижский замок
  4. Як дістатися
  5. Національний парк «Нарочанскій»
  6. Як дістатися
  7. Борисоглібська (Коложская) церква
  8. Як дістатися
  9. брестская фортеця
  10. Як дістатися
  11. Топ 5 пам'яток Білорусі
  12. крейдяні кар'єри
  13. Як дістатися
  14. Несвіж і Несвижский замок
  15. Як дістатися
  16. Національний парк «Нарочанскій»
  17. Як дістатися
  18. Борисоглібська (Коложская) церква
  19. Як дістатися
  20. брестская фортеця
  21. Як дістатися
  22. Топ 5 пам'яток Білорусі
  23. крейдяні кар'єри
  24. Як дістатися
  25. Несвіж і Несвижский замок
  26. Як дістатися
  27. Національний парк «Нарочанскій»
  28. Як дістатися
  29. Борисоглібська (Коложская) церква
  30. Як дістатися
  31. брестская фортеця
  32. Як дістатися

Топ 5 пам'яток Білорусі

Білорусь - красива країна з великим розмаїттям пам'яток, як природних, так і історичних та архітектурних.

У цій статті ми вирішили зібрати топ-5 пам'яток Білорусі, які обов'язково варто відвідати кожному поважаючому себе мандрівникові!

Отже, про все докладно, поїхали!

крейдяні кар'єри

крейдяні кар'єри

(Фото з сайту http://www.openbelarus.ru/ )

А почнемо ми з крейдяних кар'єрів, або як їх ще у іменують - білоруські Мальдіви .

Побачивши це місце, хочеться залишитися тут назавжди!

Лазурна вода, прекрасні ландшафти і абсолютно особлива атмосфера, яка ніяк не залишить Вас байдужими.

Цікавий факт: точно нікому не відома глибина крейдяних кар'єрів, тому існує легенда про затопленому крані, який в сонячну тиху погоду можна розглянути на дні одного з кар'єру.

Знаходиться цей райський куточок під Волковиськом, біля міського селища Красноселькій. Свою особливість кар'єри, як ви вже могли здогадатися, отримали через грунту, а саме - крейди, він дає воді такої незвичайний колір (від блакитно-бірюзового - до смарагдово-зеленого).

Краю обрамляють високі схили білого кольору, а також дика рослинності, яка сходить прямо в воду.

Краю обрамляють високі схили білого кольору, а також дика рослинності, яка сходить прямо в воду

(Фото з сайту https://foto.by )

Однак, необхідно відзначити, що на даний момент написання крейдою кар'єри закриті для відвідування, сподіваємося, що в майбутньому цей незвичайний об'єкт буде доступний для відпочинку.

Як дістатися

Кращий спосіб дістатися до крейдяного кар'єру під Волковиськом - це їхати на машині. Також можна доїхати до Волковиська на поїзді або автобусі, а звідти на автобусі до селища Красносельський.

Переходимо до наступної пам'ятки Білорусі, Несвижського замку!

Несвіж і Несвижский замок

Несвіж і Несвижский замок

(Фото з сайту www.sauletta.by )

Несвижский замок - одна з найпопулярніших визначних пам'яток Білорусі, є об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Велична і різнопланова архітектура палацу, чудові ландшафтні парки, ставки, річка - все це робить Несвижский ансамбль унікальним місцем паломництва більшості туристів, що приїжджають в нашу країну.

В архітектурі палацу і його внутрішнє убрання ви зустрінете такі напрямки архітектури, як: ренесанс, бароко, рококо, класицизм, неоготика, модернізм. Ви можете знайти більше корисної та цікавої інформації про палацах і замках Білорусі у відповідній статті.

Цікавий факт: існує незвичайна легенда про Чорної Дами Несвіжа, яка вже понад 400 років живе в замку і з'являється перед живими завжди в чорній сукні в знак жалоби за свою загублену любов.

Для любителів не просто подивитися з боку на все, що відбувається, а ще й взяти участь, тут знайдуться різні пропозиції і заходи, які допоможуть «з головою» зануритися в атмосферу середньовіччя!

(Фото з сайту http://traveling.by )

Також, крім самого замку, рекомендуємо пройтися і по вуличках Несвіжа, тут ви зустрінете інші цікаві пам'ятки:

  1. Ринкову площу, там же розташована і ратуша - найстаріша зі збережених в Білорусі - на неї можна піднятися і подивитися на місто з висоти.
  2. Несвижский монастир бенедиктинок, заснований в 16 столітті.
  3. Несвижский костел єзуїтів (Фарний костел) є родовою усипальницею князів Радзивіллів.
  4. Слуцька брама - ворота, що зустрічають гостей міста, які в'їжджають в місто.

Як дістатися

З Мінська до Несвіжа можна дістатися на автобусі, але швидше за все на особистому автомобілі. Дорога займе близько 2-3 годин. Для тих, хто захоче зупинитися і побути в місті довше, погуляти неспішно по його вуличках, насолодитися парками палацово-паркового комплексу, в центрі Несвіжа є готель.

В кінці статті ви можете подивитися розташування Несвижського замку і інших визначних пам'яток.

В кінці статті ви можете подивитися розташування Несвижського замку і інших визначних пам'яток

Ратуша в Несвіжі (Фото з сайту http://nesvizh-tour.by )

Національний парк «Нарочанскій»

Національний парк «Нарочанскій»

Причал на озері «Нарочь» (Фото з сайту http://www.jvn.ru )

«Нарочанскій національний парк» - наймолодший національний парк Білорусі, а Нарочь - найбільше озеро на території країни. На його берегах відчинили перед туристами свої двері бази відпочинку, готелі і санаторії. Це золоте місце для цінителів природи та усамітнення.

Національний парк "Нарочанскій" - найголовніша здравниця країни. Завдяки багатству флори і фауни, а також кришталево-чистій воді, природних джерел, це місце постійно залучає велику кількість туристів, але, завдяки великій території, це абсолютно не відчувається.

Але, не варто забувати про те, що Нарочь, перш за все, є заповідником, і є свої обмеження, нехтування якими може спричинити за собою покарання. Так що любителям риболовлі тут слід купити путівку на риболовлю чи кемпінг в конторі лісництва. Ціни абсолютно невисокі, по кишені будь-якому туристу, зате ви зможете спокійно рибалити в своє задоволення. Не рекомендується купатися в диких місцях парку, на необладнаних пляжах - це може бути небезпечно!

Цікавий факт: в Нарочанскій національному парку знаходиться тридцять шість пам'яток природи республіканського і місцевого значення.

Нарочанскій парк якнайкраще підійде для любителів агротуризму (Який, до речі, в Білорусі є найпопулярнішим видом відпочинку). Сплануйте поїздку в Нарочанскій національний парк за допомогою нашої карти. Гарного відпочинку!

Як дістатися

Добиратися до місця найкраще на автомобілі, якщо у Вас його немає, то на просторах інтернету, або в соц. мережах, на форумах, можна знайти багато обговорень, де люди пропонують поїхати з ними, але, наприклад, взяти частину витрат за бензин. Автобусом теж можна скористатися, але шлях з Мінська буде довгим, а також доведеться виконати чималу відстань пішки.

Читайте наш гід по національним паркам Білорусі

Борисоглібська (Коложская) церква

(фото з сайту   www (фото з сайту www.photosight.ru )

Для любителів старовини варто відвідати єдину споруду на території Білорусі періоду Давньої Русі - Коложской церква. Знаходиться вона в Гродно, на мальовничому високому березі річки Німан.

Разом з комплексом пам'яток Замкової гори вона оголошена історико-архітектурним заповідником Гродно. Само по собі це місце унікальне і розумієш це лише потрапивши сюди - адже збереглася будівництві майже 10 століть!

Борисоглібська церква є унікальним зразком стародавнього кам'яного зодчества. Її стіни і фасади прикрашені вставками з великих полірованих каменів і багатобарвних плиток, які утворюють хрести.

Її стіни і фасади прикрашені вставками з великих полірованих каменів і багатобарвних плиток, які утворюють хрести

(Фото з сайту: www.too.by )

Також Борисоглібська церква буде цікава і паломникам: тут регулярно відбуваються богослужіння і здійснюються церковні таїнства - храм дуже популярний у місцевих жителів і приїжджих.

Унікальною особливістю Коложской церкви є безліч керамічних судин-голосників, які вбудовані в склепіння стін і виходять шийками назовні, завдяки цьому багато століть в приміщенні зберігається чудова акустика і добре звучать церковні піснеспіви.

Унікальною особливістю Коложской церкви є безліч керамічних судин-голосників, які вбудовані в склепіння стін і виходять шийками назовні, завдяки цьому багато століть в приміщенні зберігається чудова акустика і добре звучать церковні піснеспіви

Внутрішнє оздоблення храму (фото з сайту www.gid.travel )

Цікавий факт: існує легенда, що біля стін Борисоглібській церкви похований відомий полководець Давид Гродненський. Але на даний момент цей факт не підтверджено, але і не спростували.

(джерело: delcampe.net )

Як дістатися

Дістатися до Коложской церкви дуже просто, вона знаходиться в центральній частині міста Гродно (від вокзалу будь-яким громадським транспортом). Це місце, в якому варто побувати, відчути неповторну енергетику, яка виходить від цих дивних могутніх стін!

брестская фортеця

брестская фортеця

(фото з сайту wikipedia.org )

Напевно, кожен житель і багато гостей країни знайомі з цією пам'яткою Білорусі, що знаходиться в місті Брест, на південному заході країни. Але якщо раптом ви ще не були в цьому місці, то його варто обов'язково відвідати! Фортеця є найбільшою туристичною визначною пам'яткою в місті, символом радянського опору під час Другої Світової Війни.

Цікавий факт: довгий час на території фортеці знаходилася в'язниця для політичних в'язнів і націоналістів.

Сьогодні на території фортеці міститься меморіальний комплекс "Брестська фортеця-герой", який включає в себе монумент "Мужність", багнет-обеліск, площа Церемоніалів, скульптурну композицію "Жага", поховання загиблих, руїни, вцілілі споруди фортеці і музей.

Сам меморіальний комплекс починається з головного входу у вигляді величезної п'ятикутної зірки, прорізаної в бетоні. Тут постійно звучить пісня А.Александрова "Священна війна", а також повідомлення про напад військ німецько-фашистської Німеччини на Радянський Союз.

Александрова Священна війна, а також повідомлення про напад військ німецько-фашистської Німеччини на Радянський Союз

Цікавий факт: в кабінеті Гітлера, після його смерті, був виявлений червоний камінь, який він взяв з руїн Брестської фортеці в серпні 1941 року.

Також на території меморіального комплексу розташований ще один унікальний об'єкт - археологічний музей «Берестя». В результаті розкопок було виявлено село XI-XIII століття, яка пізніше і стала музеєм. Під землею були знайдені: дерев'яні будинки, мостові, сараї, частоколи, а також велика кількість предметів побуту.

Як дістатися

До Брестської фортеці можна дійти пішки від центру міста за півгодини, або доїхати на громадському транспорті до зупинки «Музей залізничної техніки». Обов'язково відвідайте "Фортеця-Герой"!

Топ 5 пам'яток Білорусі

Білорусь - красива країна з великим розмаїттям пам'яток, як природних, так і історичних та архітектурних.

У цій статті ми вирішили зібрати топ-5 пам'яток Білорусі, які обов'язково варто відвідати кожному поважаючому себе мандрівникові!

Отже, про все докладно, поїхали!

крейдяні кар'єри

крейдяні кар'єри

(Фото з сайту http://www.openbelarus.ru/ )

А почнемо ми з крейдяних кар'єрів, або як їх ще у іменують - білоруські Мальдіви .

Побачивши це місце, хочеться залишитися тут назавжди!

Лазурна вода, прекрасні ландшафти і абсолютно особлива атмосфера, яка ніяк не залишить Вас байдужими.

Цікавий факт: точно нікому не відома глибина крейдяних кар'єрів, тому існує легенда про затопленому крані, який в сонячну тиху погоду можна розглянути на дні одного з кар'єру.

Знаходиться цей райський куточок під Волковиськом, біля міського селища Красноселькій. Свою особливість кар'єри, як ви вже могли здогадатися, отримали через грунту, а саме - крейди, він дає воді такої незвичайний колір (від блакитно-бірюзового - до смарагдово-зеленого).

Краю обрамляють високі схили білого кольору, а також дика рослинності, яка сходить прямо в воду.

Краю обрамляють високі схили білого кольору, а також дика рослинності, яка сходить прямо в воду

(Фото з сайту https://foto.by )

Однак, необхідно відзначити, що на даний момент написання крейдою кар'єри закриті для відвідування, сподіваємося, що в майбутньому цей незвичайний об'єкт буде доступний для відпочинку.

Як дістатися

Кращий спосіб дістатися до крейдяного кар'єру під Волковиськом - це їхати на машині. Також можна доїхати до Волковиська на поїзді або автобусі, а звідти на автобусі до селища Красносельський.

Переходимо до наступної пам'ятки Білорусі, Несвижського замку!

Несвіж і Несвижский замок

Несвіж і Несвижский замок

(Фото з сайту www.sauletta.by )

Несвижский замок - одна з найпопулярніших визначних пам'яток Білорусі, є об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Велична і різнопланова архітектура палацу, чудові ландшафтні парки, ставки, річка - все це робить Несвижский ансамбль унікальним місцем паломництва більшості туристів, що приїжджають в нашу країну.

В архітектурі палацу і його внутрішнє убрання ви зустрінете такі напрямки архітектури, як: ренесанс, бароко, рококо, класицизм, неоготика, модернізм. Ви можете знайти більше корисної та цікавої інформації про палацах і замках Білорусі у відповідній статті.

Цікавий факт: існує незвичайна легенда про Чорної Дами Несвіжа, яка вже понад 400 років живе в замку і з'являється перед живими завжди в чорній сукні в знак жалоби за свою загублену любов.

Для любителів не просто подивитися з боку на все, що відбувається, а ще й взяти участь, тут знайдуться різні пропозиції і заходи, які допоможуть «з головою» зануритися в атмосферу середньовіччя!

(Фото з сайту http://traveling.by )

Також, крім самого замку, рекомендуємо пройтися і по вуличках Несвіжа, тут ви зустрінете інші цікаві пам'ятки:

  1. Ринкову площу, там же розташована і ратуша - найстаріша зі збережених в Білорусі - на неї можна піднятися і подивитися на місто з висоти.
  2. Несвижский монастир бенедиктинок, заснований в 16 столітті.
  3. Несвижский костел єзуїтів (Фарний костел) є родовою усипальницею князів Радзивіллів.
  4. Слуцька брама - ворота, що зустрічають гостей міста, які в'їжджають в місто.

Як дістатися

З Мінська до Несвіжа можна дістатися на автобусі, але швидше за все на особистому автомобілі. Дорога займе близько 2-3 годин. Для тих, хто захоче зупинитися і побути в місті довше, погуляти неспішно по його вуличках, насолодитися парками палацово-паркового комплексу, в центрі Несвіжа є готель.

В кінці статті ви можете подивитися розташування Несвижського замку і інших визначних пам'яток.

В кінці статті ви можете подивитися розташування Несвижського замку і інших визначних пам'яток

Ратуша в Несвіжі (Фото з сайту http://nesvizh-tour.by )

Національний парк «Нарочанскій»

Національний парк «Нарочанскій»

Причал на озері «Нарочь» (Фото з сайту http://www.jvn.ru )

«Нарочанскій національний парк» - наймолодший національний парк Білорусі, а Нарочь - найбільше озеро на території країни. На його берегах відчинили перед туристами свої двері бази відпочинку, готелі і санаторії. Це золоте місце для цінителів природи та усамітнення.

Національний парк "Нарочанскій" - найголовніша здравниця країни. Завдяки багатству флори і фауни, а також кришталево-чистій воді, природних джерел, це місце постійно залучає велику кількість туристів, але, завдяки великій території, це абсолютно не відчувається.

Але, не варто забувати про те, що Нарочь, перш за все, є заповідником, і є свої обмеження, нехтування якими може спричинити за собою покарання. Так що любителям риболовлі тут слід купити путівку на риболовлю чи кемпінг в конторі лісництва. Ціни абсолютно невисокі, по кишені будь-якому туристу, зате ви зможете спокійно рибалити в своє задоволення. Не рекомендується купатися в диких місцях парку, на необладнаних пляжах - це може бути небезпечно!

Цікавий факт: в Нарочанскій національному парку знаходиться тридцять шість пам'яток природи республіканського і місцевого значення.

Нарочанскій парк якнайкраще підійде для любителів агротуризму (Який, до речі, в Білорусі є найпопулярнішим видом відпочинку). Сплануйте поїздку в Нарочанскій національний парк за допомогою нашої карти. Гарного відпочинку!

Як дістатися

Добиратися до місця найкраще на автомобілі, якщо у Вас його немає, то на просторах інтернету, або в соц. мережах, на форумах, можна знайти багато обговорень, де люди пропонують поїхати з ними, але, наприклад, взяти частину витрат за бензин. Автобусом теж можна скористатися, але шлях з Мінська буде довгим, а також доведеться виконати чималу відстань пішки.

Читайте наш гід по національним паркам Білорусі

Борисоглібська (Коложская) церква

(фото з сайту   www (фото з сайту www.photosight.ru )

Для любителів старовини варто відвідати єдину споруду на території Білорусі періоду Давньої Русі - Коложской церква. Знаходиться вона в Гродно, на мальовничому високому березі річки Німан.

Разом з комплексом пам'яток Замкової гори вона оголошена історико-архітектурним заповідником Гродно. Само по собі це місце унікальне і розумієш це лише потрапивши сюди - адже збереглася будівництві майже 10 століть!

Борисоглібська церква є унікальним зразком стародавнього кам'яного зодчества. Її стіни і фасади прикрашені вставками з великих полірованих каменів і багатобарвних плиток, які утворюють хрести.

Її стіни і фасади прикрашені вставками з великих полірованих каменів і багатобарвних плиток, які утворюють хрести

(Фото з сайту: www.too.by )

Також Борисоглібська церква буде цікава і паломникам: тут регулярно відбуваються богослужіння і здійснюються церковні таїнства - храм дуже популярний у місцевих жителів і приїжджих.

Унікальною особливістю Коложской церкви є безліч керамічних судин-голосників, які вбудовані в склепіння стін і виходять шийками назовні, завдяки цьому багато століть в приміщенні зберігається чудова акустика і добре звучать церковні піснеспіви.

Унікальною особливістю Коложской церкви є безліч керамічних судин-голосників, які вбудовані в склепіння стін і виходять шийками назовні, завдяки цьому багато століть в приміщенні зберігається чудова акустика і добре звучать церковні піснеспіви

Внутрішнє оздоблення храму (фото з сайту www.gid.travel )

Цікавий факт: існує легенда, що біля стін Борисоглібській церкви похований відомий полководець Давид Гродненський. Але на даний момент цей факт не підтверджено, але і не спростували.

(джерело: delcampe.net )

Як дістатися

Дістатися до Коложской церкви дуже просто, вона знаходиться в центральній частині міста Гродно (від вокзалу будь-яким громадським транспортом). Це місце, в якому варто побувати, відчути неповторну енергетику, яка виходить від цих дивних могутніх стін!

брестская фортеця

брестская фортеця

(фото з сайту wikipedia.org )

Напевно, кожен житель і багато гостей країни знайомі з цією пам'яткою Білорусі, що знаходиться в місті Брест, на південному заході країни. Але якщо раптом ви ще не були в цьому місці, то його варто обов'язково відвідати! Фортеця є найбільшою туристичною визначною пам'яткою в місті, символом радянського опору під час Другої Світової Війни.

Цікавий факт: довгий час на території фортеці знаходилася в'язниця для політичних в'язнів і націоналістів.

Сьогодні на території фортеці міститься меморіальний комплекс "Брестська фортеця-герой", який включає в себе монумент "Мужність", багнет-обеліск, площа Церемоніалів, скульптурну композицію "Жага", поховання загиблих, руїни, вцілілі споруди фортеці і музей.

Сам меморіальний комплекс починається з головного входу у вигляді величезної п'ятикутної зірки, прорізаної в бетоні. Тут постійно звучить пісня А.Александрова "Священна війна", а також повідомлення про напад військ німецько-фашистської Німеччини на Радянський Союз.

Александрова Священна війна, а також повідомлення про напад військ німецько-фашистської Німеччини на Радянський Союз

Цікавий факт: в кабінеті Гітлера, після його смерті, був виявлений червоний камінь, який він взяв з руїн Брестської фортеці в серпні 1941 року.

Також на території меморіального комплексу розташований ще один унікальний об'єкт - археологічний музей «Берестя». В результаті розкопок було виявлено село XI-XIII століття, яка пізніше і стала музеєм. Під землею були знайдені: дерев'яні будинки, мостові, сараї, частоколи, а також велика кількість предметів побуту.

Як дістатися

До Брестської фортеці можна дійти пішки від центру міста за півгодини, або доїхати на громадському транспорті до зупинки «Музей залізничної техніки». Обов'язково відвідайте "Фортеця-Герой"!

Топ 5 пам'яток Білорусі

Білорусь - красива країна з великим розмаїттям пам'яток, як природних, так і історичних та архітектурних.

У цій статті ми вирішили зібрати топ-5 пам'яток Білорусі, які обов'язково варто відвідати кожному поважаючому себе мандрівникові!

Отже, про все докладно, поїхали!

крейдяні кар'єри

крейдяні кар'єри

(Фото з сайту http://www.openbelarus.ru/ )

А почнемо ми з крейдяних кар'єрів, або як їх ще у іменують - білоруські Мальдіви .

Побачивши це місце, хочеться залишитися тут назавжди!

Лазурна вода, прекрасні ландшафти і абсолютно особлива атмосфера, яка ніяк не залишить Вас байдужими.

Цікавий факт: точно нікому не відома глибина крейдяних кар'єрів, тому існує легенда про затопленому крані, який в сонячну тиху погоду можна розглянути на дні одного з кар'єру.

Знаходиться цей райський куточок під Волковиськом, біля міського селища Красноселькій. Свою особливість кар'єри, як ви вже могли здогадатися, отримали через грунту, а саме - крейди, він дає воді такої незвичайний колір (від блакитно-бірюзового - до смарагдово-зеленого).

Краю обрамляють високі схили білого кольору, а також дика рослинності, яка сходить прямо в воду.

Краю обрамляють високі схили білого кольору, а також дика рослинності, яка сходить прямо в воду

(Фото з сайту https://foto.by )

Однак, необхідно відзначити, що на даний момент написання крейдою кар'єри закриті для відвідування, сподіваємося, що в майбутньому цей незвичайний об'єкт буде доступний для відпочинку.

Як дістатися

Кращий спосіб дістатися до крейдяного кар'єру під Волковиськом - це їхати на машині. Також можна доїхати до Волковиська на поїзді або автобусі, а звідти на автобусі до селища Красносельський.

Переходимо до наступної пам'ятки Білорусі, Несвижського замку!

Несвіж і Несвижский замок

Несвіж і Несвижский замок

(Фото з сайту www.sauletta.by )

Несвижский замок - одна з найпопулярніших визначних пам'яток Білорусі, є об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Велична і різнопланова архітектура палацу, чудові ландшафтні парки, ставки, річка - все це робить Несвижский ансамбль унікальним місцем паломництва більшості туристів, що приїжджають в нашу країну.

В архітектурі палацу і його внутрішнє убрання ви зустрінете такі напрямки архітектури, як: ренесанс, бароко, рококо, класицизм, неоготика, модернізм. Ви можете знайти більше корисної та цікавої інформації про палацах і замках Білорусі у відповідній статті.

Цікавий факт: існує незвичайна легенда про Чорної Дами Несвіжа, яка вже понад 400 років живе в замку і з'являється перед живими завжди в чорній сукні в знак жалоби за свою загублену любов.

Для любителів не просто подивитися з боку на все, що відбувається, а ще й взяти участь, тут знайдуться різні пропозиції і заходи, які допоможуть «з головою» зануритися в атмосферу середньовіччя!

(Фото з сайту http://traveling.by )

Також, крім самого замку, рекомендуємо пройтися і по вуличках Несвіжа, тут ви зустрінете інші цікаві пам'ятки:

  1. Ринкову площу, там же розташована і ратуша - найстаріша зі збережених в Білорусі - на неї можна піднятися і подивитися на місто з висоти.
  2. Несвижский монастир бенедиктинок, заснований в 16 столітті.
  3. Несвижский костел єзуїтів (Фарний костел) є родовою усипальницею князів Радзивіллів.
  4. Слуцька брама - ворота, що зустрічають гостей міста, які в'їжджають в місто.

Як дістатися

З Мінська до Несвіжа можна дістатися на автобусі, але швидше за все на особистому автомобілі. Дорога займе близько 2-3 годин. Для тих, хто захоче зупинитися і побути в місті довше, погуляти неспішно по його вуличках, насолодитися парками палацово-паркового комплексу, в центрі Несвіжа є готель.

В кінці статті ви можете подивитися розташування Несвижського замку і інших визначних пам'яток.

В кінці статті ви можете подивитися розташування Несвижського замку і інших визначних пам'яток

Ратуша в Несвіжі (Фото з сайту http://nesvizh-tour.by )

Національний парк «Нарочанскій»

Національний парк «Нарочанскій»

Причал на озері «Нарочь» (Фото з сайту http://www.jvn.ru )

«Нарочанскій національний парк» - наймолодший національний парк Білорусі, а Нарочь - найбільше озеро на території країни. На його берегах відчинили перед туристами свої двері бази відпочинку, готелі і санаторії. Це золоте місце для цінителів природи та усамітнення.

Національний парк "Нарочанскій" - найголовніша здравниця країни. Завдяки багатству флори і фауни, а також кришталево-чистій воді, природних джерел, це місце постійно залучає велику кількість туристів, але, завдяки великій території, це абсолютно не відчувається.

Але, не варто забувати про те, що Нарочь, перш за все, є заповідником, і є свої обмеження, нехтування якими може спричинити за собою покарання. Так що любителям риболовлі тут слід купити путівку на риболовлю чи кемпінг в конторі лісництва. Ціни абсолютно невисокі, по кишені будь-якому туристу, зате ви зможете спокійно рибалити в своє задоволення. Не рекомендується купатися в диких місцях парку, на необладнаних пляжах - це може бути небезпечно!

Цікавий факт: в Нарочанскій національному парку знаходиться тридцять шість пам'яток природи республіканського і місцевого значення.

Нарочанскій парк якнайкраще підійде для любителів агротуризму (Який, до речі, в Білорусі є найпопулярнішим видом відпочинку). Сплануйте поїздку в Нарочанскій національний парк за допомогою нашої карти. Гарного відпочинку!

Як дістатися

Добиратися до місця найкраще на автомобілі, якщо у Вас його немає, то на просторах інтернету, або в соц. мережах, на форумах, можна знайти багато обговорень, де люди пропонують поїхати з ними, але, наприклад, взяти частину витрат за бензин. Автобусом теж можна скористатися, але шлях з Мінська буде довгим, а також доведеться виконати чималу відстань пішки.

Читайте наш гід по національним паркам Білорусі

Борисоглібська (Коложская) церква

(фото з сайту   www (фото з сайту www.photosight.ru )

Для любителів старовини варто відвідати єдину споруду на території Білорусі періоду Давньої Русі - Коложской церква. Знаходиться вона в Гродно, на мальовничому високому березі річки Німан.

Разом з комплексом пам'яток Замкової гори вона оголошена історико-архітектурним заповідником Гродно. Само по собі це місце унікальне і розумієш це лише потрапивши сюди - адже збереглася будівництві майже 10 століть!

Борисоглібська церква є унікальним зразком стародавнього кам'яного зодчества. Її стіни і фасади прикрашені вставками з великих полірованих каменів і багатобарвних плиток, які утворюють хрести.

Її стіни і фасади прикрашені вставками з великих полірованих каменів і багатобарвних плиток, які утворюють хрести

(Фото з сайту: www.too.by )

Також Борисоглібська церква буде цікава і паломникам: тут регулярно відбуваються богослужіння і здійснюються церковні таїнства - храм дуже популярний у місцевих жителів і приїжджих.

Унікальною особливістю Коложской церкви є безліч керамічних судин-голосників, які вбудовані в склепіння стін і виходять шийками назовні, завдяки цьому багато століть в приміщенні зберігається чудова акустика і добре звучать церковні піснеспіви.

Унікальною особливістю Коложской церкви є безліч керамічних судин-голосників, які вбудовані в склепіння стін і виходять шийками назовні, завдяки цьому багато століть в приміщенні зберігається чудова акустика і добре звучать церковні піснеспіви

Внутрішнє оздоблення храму (фото з сайту www.gid.travel )

Цікавий факт: існує легенда, що біля стін Борисоглібській церкви похований відомий полководець Давид Гродненський. Але на даний момент цей факт не підтверджено, але і не спростували.

(джерело: delcampe.net )

Як дістатися

Дістатися до Коложской церкви дуже просто, вона знаходиться в центральній частині міста Гродно (від вокзалу будь-яким громадським транспортом). Це місце, в якому варто побувати, відчути неповторну енергетику, яка виходить від цих дивних могутніх стін!

брестская фортеця

брестская фортеця

(фото з сайту wikipedia.org )

Напевно, кожен житель і багато гостей країни знайомі з цією пам'яткою Білорусі, що знаходиться в місті Брест, на південному заході країни. Але якщо раптом ви ще не були в цьому місці, то його варто обов'язково відвідати! Фортеця є найбільшою туристичною визначною пам'яткою в місті, символом радянського опору під час Другої Світової Війни.

Цікавий факт: довгий час на території фортеці знаходилася в'язниця для політичних в'язнів і націоналістів.

Сьогодні на території фортеці міститься меморіальний комплекс "Брестська фортеця-герой", який включає в себе монумент "Мужність", багнет-обеліск, площа Церемоніалів, скульптурну композицію "Жага", поховання загиблих, руїни, вцілілі споруди фортеці і музей.

Сам меморіальний комплекс починається з головного входу у вигляді величезної п'ятикутної зірки, прорізаної в бетоні. Тут постійно звучить пісня А.Александрова "Священна війна", а також повідомлення про напад військ німецько-фашистської Німеччини на Радянський Союз.

Александрова Священна війна, а також повідомлення про напад військ німецько-фашистської Німеччини на Радянський Союз

Цікавий факт: в кабінеті Гітлера, після його смерті, був виявлений червоний камінь, який він взяв з руїн Брестської фортеці в серпні 1941 року.

Також на території меморіального комплексу розташований ще один унікальний об'єкт - археологічний музей «Берестя». В результаті розкопок було виявлено село XI-XIII століття, яка пізніше і стала музеєм. Під землею були знайдені: дерев'яні будинки, мостові, сараї, частоколи, а також велика кількість предметів побуту.

Як дістатися

До Брестської фортеці можна дійти пішки від центру міста за півгодини, або доїхати на громадському транспорті до зупинки «Музей залізничної техніки». Обов'язково відвідайте "Фортеця-Герой"!

Новости