Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Риболовля на Нижній Волзі - від Саратова до Астрахані

  1. Особливості нижньої течії Волги
  2. Риболовля на Саратовському водосховище
  3. Ловля риби на Волгоградському водосховищі
  4. Особливості риболовлі в Волго-Ахтубінськ заплаві
  5. Бази відпочинку і рибальські бази на Нижній Волзі

Цілий на берегах Волги, а також на Саратовському і Волгоградському водосховищах можна побачити любителів рибної ловлі. Особливо багато рибалок приїжджає в район заплави між Волгою і Ахтубой. Раніше рибалка тут носила виключно самодіяльний характер. Сьогодні нижньому течію річки існує чимало баз відпочинку і рибальських баз, готових надати гостям найрізноманітніші послуги.

Особливості нижньої течії Волги

Нижня Волга несе свої води по Саратовської, Волгоградської і Астраханській областях. Вона не так звивиста і приймає набагато менше приток, ніж у верхів'ях або середньої частини. Це - річки Самара, Сік, Великий Іргиз і Еруслан.

У Балаково, в +1129 км від гирла, річку перегороджує гребля Саратовської гідроелектростанції - сьомий щаблі волзького каскаду ГЕС. Напірні споруди станції утворюють велике водосховище. Воно тягнеться на 357 км і має ширину 14,5 км. Цей штучно створена водойма досягає максимальної глибини 28 м.

У Волгограді, біля того місця, де річку перекриває Волгоградська ГЕС, від основного русла відходить Ахтуба, що має протяжність 537 км. Вище ГЕС розташована акваторія Волгоградського водосховища. Воно простягнулося на 540 км і має максимальну ширину 17 км. Середня глибина тут складає 10,1 м. Землі між волзьких руслом і Ахтубой пересічені безліччю проток і стариць і називаються Волго-Ахтубинской заплавою. У колишні часи, ще до будівництва каскаду волзьких ГЕС, розливи Волги в цій частині доходили до 20-30 км.

Дельта річки починається в 46 км на північ від Астрахані, навпаки станиці Лебяжинском. Тут від основного русла відокремлюється рукав Бузан. Розгалужена волзький дельта вважається найбільшою в Європі.

Від льоду Нижня Волга звільняється до середини березня. Період відкритої води в районі Астрахані триває 265 днів. Справжня зима приходить сюди в грудні. Однак, бувають роки, коли річка не встає і до середини січня.

Всім, хто хоче відправитися порибалити на Нижню Волгу, варто познайомитися в заборонами і правилами рибної ловлі, існуючими в даному регіоні. Вони стосуються часу лову, визначених районів, використовуваних знарядь і методів лову, а також обсягу виловленої риби на одну людину. Такі обмеження створені, щоб максимально зберегти рибу в нерестовий період. Наприклад, з 1 травня по 30 червня при лові риби на Волгоградському водосховищі рибалка може використовувати тільки одну поплавкову чи донну вудку, на яку закріплено не більше двох гачків.

Риболовля на Саратовському водосховище

Про риболовлю на Саратовському водосховище говорять і пишуть менше, ніж про Ахтубе, але від цього рукотворне море, розташоване вище Саратовської ГЕС, не втрачає своєї привабливості. Його правий берег лежить в зоні лісостепу, а на лівому простягаються відкриті степи. Перебіг тут практично відсутня.

У водосховищі мешкають щука, сазан, лящ, судак, жерех, густера, окунь, піскар, минь, плітка, уклейка, язь, ялець, короп, лин, в'юн, головень, йорж і карась. На глибині водяться соми. Відмінними трофеями вважаються гольяни і білі амури. Місцева щука має славу самої жвавої на всій Волзі. Трофейні щуки або судаки по 10-12 кг, карасі по 1,5 кг і окуні по 2 кг тут не рідкість.

Ця водойма відрізняє сезонна міграція хижої риби. Вважається, що якщо в певну пору року місце було уловистим, рибальське фортуна на ньому не відвернеться і на наступний рік. Щоб повністю оцінити можливості риболовлі на цій ділянці Нижньої Волги, потрібно враховувати графік скидання води на водосховищі.

Рибу ловлять з берега, але більший улов дістається тим, хто використовує веслові човни або моторки. Особливою популярністю користуються рибальські місця біля села Паньшін, яке знаходиться на правому березі, в 40 км на південь від міста Сизрань.

Ловля риби на Волгоградському водосховищі

Величезний за своїми розмірами Волгоградське водосховище - місце проживання різних видів риб, але особливо багато в ньому водиться лящів, судаків і сазанів. У порівнянні з Київським водосховищем, тут більше язя, Головльов і жереха, але менше великого судака і окуня. Піймання 5-6 кг жереха - не рідкість. З берега рибалки переважно полюють на плотву, яка домінує серед інших риб. Особливо уловистими бувають місця, де берег обривистий, і немає донної трави.

Процес риболовлі на Волгоградському водосховище полегшується безліччю острівців і проток, що вкривають рибалок від сильного віра. Особливо це актуально в непогожу осінню пору. У південній частині водосховища місцевість стають безлюдними, а риби буває більше.

Дно Волгоградського водосховища переважно рівне. На ньому багато коряжника і трав'яних заростей, в яких так любить полювати хижа риба. В таких умовах себе виправдовують офсетні гачки, але потрібно бути готовим до того, що чимало принад може бути втрачено.

Особливості риболовлі в Волго-Ахтубінськ заплаві

Рибаков, як і інших любителів відпочинку на природі, привертає в Волго-Ахтубінськ заплаві мальовничі озерця, єрики і протоки, а також зелені заплавні діброви і луки. Ці красиві живі угіддя з двох сторін обмежені висушеними степами і напівпустелями.

З липня по початок листопада, коли мошки і комарів стає менше, тут настає справжній рибальський рай. Риби в цій частині Нижньої Волги дуже багато, а населяють її жителі переважно рибалки. Через це Волгу перед дельтою і поточну уздовж неї Ахтубу називають рибальської Меккою Південної Росії.

У жовтні на Ахтубе прекрасно ловиться судак, який намагається піти з мілководних ділянок, у міру того, як вода стає більш холодної. Жор судака досягає апогею в листопаді. Восени на перекатах ловлять великого жереха або, як його ще називають, шереспера, і екземпляри вагою до 5 кг в цю пору року - не рідкість. Восени в місцевих озерах також прекрасно йде окунь-горбань і щуки, а в глибоких місцях з глинистим дном на м'ясо черепашок-беззубок можна виловити сазана.

На початку грудня, поки вода ще не схопилася льодом, в Волго-Ахтубінськ заплаві ловлять на зимовий спінінг. Першими замерзають стариці і неглибокі єрики, за ними - заливні озера. По тонкому ще льоду за допомогою жерлиц ловлять судаків, окунів і щук.

На початку січня рибалка тут прекрасна. На річці вже встановився лід, а підводні мешканці дуже активні. Рибалки ловлять на прямовисну блешню судака, а на жерлиці - щуку. У сильні відлиги йдуть сом і сазан. У лютому по льоду рибалять приблизно до 20-х чисел, а потім в низов'ях Волги починається льодохід, який триває 10-15 днів.

Бази відпочинку і рибальські бази на Нижній Волзі

Раніше волзький рибалка асоціювалася виключно з багаттям, наметом або зніманням кімнати в сільській хаті. В наші дні вздовж обох берегів Волги і її на великих притоках створено чимало баз відпочинку, що спеціалізуються на прийомі рибалок.

На правобережжі, на північній околиці Хвалинськ відкрита база відпочинку «Рів'єра» . Вона знаходиться на території національного парку і оточена красивим лісом. Південніше, також на західному березі Саратовського водосховища, в селі Олексіївка, рибалки можуть зупинитися на базі відпочинку «Гостинний дім» . Тут пропонують розміщення в комфортабельних дерев'яних будиночках без харчування і з 3-х разовим харчуванням.

На південному краї Саратовського водосховища розташовано Балаково, куди зручно приїхати залізницею. Це відомі рибалкам місця, де кілька разів проводилися російські рибальські турніри з ловлі спінінгом.

На лівому березі Волги, в районі Старої пристані Балаково стоять будиночки заміського клубу «Атмосфера» . Його господарі пропонують зручне розміщення, оренду моторних човнів, послуги професійного гіда, майстер-класи від відомих рибалок-спортсменів, а також прокат, продаж і швидкий монтаж необхідного рибальського спорядження.

На правому березі Волги, поруч з Балаково шанувальників риболовлі приймають оздоровчо-гостинний дім «Діброва» і садиба «Казка» . Багато варіантів для розміщення існує по обидва береги Волги на північ від Саратова. На правому березі - миниотель «Крилатий» і база відпочинку «Хутір Семенівський» в Воскресенському, бази відпочинку «Заячі вушка» і «Авангард» в Усівці , база відпочинку «Перлина» в Чардимов, а також бази відпочинку «Соняшник» , «Хуторок», «Енергія», «Бджілка», «Таємничий острів».

На лівому березі, на цьому відрізку Волги рибалки можуть зупинитися на турбазі «Царське полювання» і базі відпочинку «Металіст» в Орловському, а також базі відпочинку «Конвалія» . Південніше міста Маркс послуги з розміщення надають заміський клуб «Каштан», база відпочинку «Ясна поляна», заміський комплекс «Александріна» і туристично-розважальний комплекс «Асамблея».

Поруч з містом Енгельс, на лівому березі Волги, знаходиться багато зручних місць, в яких також можуть зупинитися рибалки. Це бази відпочинку «Зелений мис», «Садиба Волжин», «Садиба Діброва» і турбаза «Іволга». розташована тут база відпочинку «Клевое містечко» користується особливою популярністю у любителів риболовлі. Символічно, що побудована вона на Рибної вулиці. На правому березі Волги, в селі Синенькі відкрита база відпочинку «Лагуна».

На півночі Волзько-Ахтубінськ заплави, під Волгоградом і містом Волжським, бюджетні варіанти для розміщення пропонують бази відпочинку «Веселка», «Діамант-Волга», «Ювілейна», «Сакля», «Вітерець», «Бакалда» і турбаза «Рай-місто» . Є тут і спеціалізовані рибальські бази: «Нептун» - в селищі Рибачий, «Покровка» - в однойменному селі, і «Каршевітое» і «Летюча риба» - в селищі Каршевітое.

Основна територія Волзько-Ахтубінськ заплави лежить в Астраханській області. Інфраструктура рибальського туризму тут дуже розвинена. Практично в кожному селищі можна зупинитися на кілька днів або більш тривалий час. В області відкрито близько 120 баз відпочинку і турбаз, а також понад 100 риболовецьких баз.

Серед них неважко знайти недорогі варіанти розміщення від 300-750 рублів на добу. За таким цінах приймають на рибальських базах «Ветлянка» , «На-Волгу. РФ »,« Річка удачі »,« Гримучий »і« Івушка ».

Інші місця для рибалок пропонують цілий пакет додаткових послуг - оренду потужних катерів, комфортабельні сауни, басейни. Тому вартість проживання за один день там значно вище. так, рибальська база «Рибальське село» , Яка знаходиться в селі Іванівка Єнотаєвський району, являє собою цілий котеджне селище з усіма зручностями і просить з гостей від 5500 до 16000 рублів. Вибір дуже великий, так що в будь-якому випадку кожен захоплений рибалкою може знайти на Нижній Волзі варіант до душі і по кишені.

Новости