Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Kubana: Як провінційний рок-фестиваль став найбільшим опен-ейром Росії

  1. початок
  2. аудиторія
  3. гроші
  4. Російська специфіка
  5. підготовка
  6. конкуренти
  7. Плани на Kubana-2013

Генеральний продюсер фестивалю Kubana Ілля Островський починав свій шлях в шоу-бізнесі з організації соціальних акцій. У 2009 році він провів перший фестиваль Kubana, в лайн-апі якого значилися, здебільшого, панк-рок-команди - вкрай ризикований вибір, якщо враховувати, що захід проходив в російській глибинці, селищі Янтар Краснодарського краю. Через п'ять років панк-міжсобойчик перетворився в найбільш відвідуваний платний рок-фестиваль в Росії, а на його афішах в цьому році значаться назви всесвітньо відомих груп на кшталт System Of A Down або Bloodhound Gang. Виступ останніх, правда, довелося скасувати через те, що напередодні учасник групи поглумився над російським прапором. Незважаючи на інцидент, Островський в цьому році сподівається залучити не менше 200 000 глядачів.

Ілля ОСТРОВСЬКИЙ

Генеральний продюсер фестивалю Kubana

початок

Kubana - бренд, створений з нуля, у нього немає ніякого титульного спонсора. Це цілком і повністю моє дітище. Довгий час я був психологом і керував профілактичними програмами благодійного фонду «Ні алкоголізму і наркоманії». В рамках цієї діяльності я почав організовувати різні соціальні акції: проти СНІДу, проти наркотиків. Потім зайнявся менеджментом різних музичних колективів типу «Елізіум», «цеглин» і «Тарганів». Тоді у мене налагодилися ділові і в деякому роді дружні відносини з департаментом молодіжної політики Краснодарського краю. У той час департамент намагався реалізовувати дуже сміливі для російської глибинки музичні проекти. Наприклад, для музичного туру по станицях Краснодарського краю запрошували не групою «Блестящие», а моїх підопічних.

Після того як всі мої артисти прокотилися по станицях, почала вимальовуватися ідея: «Чому б нам не зробити фестиваль?» Спочатку ми вели переговори з «Нашим Радіо» з метою створити філію «Нашестя» в Краснодарському краї. Вони ні до чого не привели. Зате з'явилася інша ідея: фестиваль на море для молоді, що любить рок, але в меншій мірі орієнтованої саме на російськомовну його частина. Перша Kubana, що відбулася в 2009 році, за різноманітністю стилів не сильно відрізнялася від нинішньої: був і панк-рок, і електроніка, і хіп-хоп.

На фестиваль приїхали близько 8 000 осіб, що стало для всієї нашої команди повною несподіванкою. У мене не було ніяких амбіцій, що він стане щорічним заходом і почне рости такими темпами. Це зростання продиктувала затребуваність продукту. У перший рік стало зрозуміло, що людей зачепила можливість поєднати відпочинок на морі з відвідуванням концертів.

аудиторія

Цільова аудиторія - активна мисляча молодь, яка обирає не якийсь певний стиль музики, а кінцевий продукт. На сьогоднішній день в музиці все настільки змішалося, що старомодно говорити: «Я прихильник року» або «Я фанат електроніки». Я прекрасно уявляю собі людину, в плейлисті якого є 80% того, що зазначено зараз на афішах. І якщо через наявність в лайн-апі фестивалю Wu-Tang Clan від нас відійде аудиторія, що рве на собі майки за чистоту якогось музичного стилю, я не засмучусь.

Заробити під час опен-ейру можна на чому: продаж квитків, здачі
в оренду торгових точок, реалізації різних послуг

Адже втрата однієї аудиторії часто тягне за собою прихід іншого. І нам зараз цікавіше залучити відвідувачів Пікніка "Афіші", ніж фестивалю «Навала», тому що це інша формація людей. Якщо говорити про зростання аудиторії в кількісному плані, то в 2009-му нас відвідали близько 8 000 осіб, в 2010-му - близько 30 000, в 2011-му - близько 70 000, в 2012-му - 150 000. 30% публіки приїжджає з Москви, 15% - з Пітера, близько 20% - з Південного федерального округу, що залишилися - з інших регіонів Росії.

гроші

Бюджет першого фестивалю склав близько 8 млн рублів. Це були гроші спонсорів і держдотації від Краснодарського краю. Залучити спонсорів виявилося дуже важко: в фестиваль вклалися двоє або троє приватних осіб з мінімальними бюджетами із серії 100 000-150 000 рублів. Пропорції фінансування з тих пір не сильно змінилися, незважаючи на те, що бюджет щорічно зростає. 20-25% - це гроші комерційних спонсорів і держдотації, 70% - приватні інвестиції. Якщо говорити про доходи, то перші два фестивалі були набагато вигідніше, ніж всі наступні. У 2009 році при бюджеті в 8 млн рублів ми отримали 2 млн прибутку, тобто 25% бюджету. А зараз вартість фестивалю - близько 200 млн рублів, але прибутку в 50 млн очікувати дуже складно.

Заробити під час опен-ейру можна на чому: на продажу квитків, здачі в оренду торгових точок, реалізації тих чи інших послуг. Основний дохід, звичайно ж, приносить продаж квитків - 70%. Решта 30% припадають на все інше, включаючи торгівлю. Що стосується витрат, то близько 40% бюджету ми витрачаємо на гонорари артистів. На другому місці - сцена і продакшн, що з'їдають 15-20% бюджету. Зокрема, в цьому році ми витратили на них мільйон доларів. Трохи менше витрачається на інфраструктуру, 10% йде на охорону, близько 500 000-600 000 рублів в рік ми платимо Краснодарському краю за оренду землі.

Трохи менше витрачається на інфраструктуру, 10% йде на охорону, близько 500 000-600 000 рублів в рік ми платимо Краснодарському краю за оренду землі

Самим проривним у плані якості заявлених учасників і самим провальним фінансово виявився 2012 рік. Ми дуже сильно витратилися на те, щоб люди, які приїхали на Kubana, відчували себе комфортно. Ми вклалися в інфраструктуру, атмосферу фестивалю, замінили місцеву охорону на московську. Фестиваль придбав нове обличчя. І це коштувало грошей. Ще одним фактором, сильно вплинув на відвідуваність заходу в минулому році, стала трагедія в Кримську - багато хто після такого просто не наважилися приїхати. І при бюджеті в 140-150 млн рублів ми пішли в нуль. Але незважаючи ні на що, в цьому році бюджет фестивалю становить 200 млн рублів. Нам вдалося переконати інвесторів і зібрати таку суму саме тому, що в 2012-му ми спрацювали на перспективу, отримали дуже хороший фідбек від партнерів і від глядачів.

Російська специфіка

Одна з основних проблем в організації Kubana полягає в тому, що нам доводиться все везти з Москви: техніку, охорону, 70-80% персоналу. Так що на вартість квитка дуже впливає логістика. Якби захід відбувався в центрі столиці, то кінцевий продукт діставався б глядачеві набагато дешевше. Ще один фактор, що сильно впливає на відвідуваність фестивалю, - транспортна ємність даного регіону. Наприклад, людина, спонтанно що відправляється на якийсь закордонний рок-фестиваль, легко бронює на booking.com готель і купує на Skyscanner за прийнятною ціною квитки на літак. У нашому випадку забронювати за допомогою відомих букінг-систем готель на території Анапи практично неможливо. Бази відпочинку зайняті. Залазячи на сайти авіакомпаній, які літають в Анапу, можна рушити розумом від того, які ціни на цей період часу. Є певний пасажиропотік, який може прийняти Краснодарський край, - ми апріорі втрачаємо аудиторію, що не подбала про квитки на літак або поїзд сильно заздалегідь.

підготовка

Запуск рок-фестивалю зазвичай відбувається наступним чином: існує якийсь початковий капітал, 10-15% від загального бюджету фестивалю. Це можуть бути як особисті кошти, так і гроші повірили в успіх заходу інвесторів. Вони вносяться хедлайнером в якості застави.

У Росії існує всього
два повноцінних опен-ейру: Kubana і «Навала». Все інше - просто хороші великі концерти

Коли домовленість з хедлайнером досягнута, починається продаж квитків та пошук подальших коштів, спілкування з новими інвесторами. Зараз Kubana вже настільки відома, що нам не потрібно висилати закордонним артистам якісь депозити, хедлайнери вимагають грошей вже на фінальній стадії.

конкуренти

На мій погляд, в Росії зараз існує всього два повноцінних опен-ейру: Kubana і «Навала». Все інше - «Рок над Волгою», Maxidrom, Пікнік «Афіші» - просто хороші великі концерти. Це інший формат фестивалю, без проживання на території, без наметових таборів. Організація опена - робота на цілий рік, дуже нервова, ризикована, що залежить від безлічі факторів. Це ціле мистецтво, для якого недостатньо навичок в шоу-бізнесі, адже тобі доводиться будувати з нуля ціле місто, доступний для проживання. Так що на даний момент великої конкуренції тому продукту, який виробляємо ми, я не бачу. Зате забукированного того чи іншого зарубіжного артиста стає все складніше - тут конкуренція дуже висока.

Плани на Kubana-2013

У цьому році фестиваль перемістився з селища Веселівка в станицю Благовіщенську - в 2012-му майданчик працювала на межі своїх можливостей, наметовий табір був заповнений на 95%. У минулому році ми побудували якісні душові кабіни, але не впоралися зі споживанням води. В цьому році водопровід буде проведений по всьому майданчику, будуть закуплені спеціальні військові ємності для цієї води. Що стосується розважальної частини, то крім музики у нас буде повноцінний кінотеатр, угорський цирк, відкриє Kubana панк-опера Еміра Кустуріци «Час циган». Я дуже сподіваюся, що на фестиваль приїдуть близько 200 тисяч чоловік. Але говорити про якусь виручку в цьому році я поки не готовий. Для початку треба гідно провести фестиваль. Дуже часто якісь витрати останнього дня коригують всі плани. Але якщо цього не робити, то в наступному році до тебе більше ніхто не приїде. А для нас дуже важливо продумувати дрібниці і нюанси, ми намагаємося не упускати їх, і люди це відчувають. І приїжджають на Kubana з року в рік.

Текст: Аліса Курманаева

фото: K ubana

Після того як всі мої артисти прокотилися по станицях, почала вимальовуватися ідея: «Чому б нам не зробити фестиваль?

Новости