Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вниз по "білій" воді

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

15 жовтня 2007, 20:15 Переглядів: 15 жовтня 2007, 20:15 Переглядів:   В нашій морській Одесі, де кожен з нас змалку любить море, пароплави і пляжі, як виявилося, є чимало людей, яким солоних хвиль не цілком достатньо

В нашій морській Одесі, де кожен з нас змалку любить море, пароплави і пляжі, як виявилося, є чимало людей, яким солоних хвиль не цілком достатньо. Їм потрібні річки. І чим вони небезпечніше - тим краще. Вони називають себе водників і всіх їх об'єднує одне хобі - сплав на катамаранах в вируючих гірських потоках, які вони називають "білою водою". Один похід за адреналіном обходиться кожному з них в 500 - 600 доларів. "Мало хто з одеситів уявляє собі, що таке справжній водний туризм. Але ж це той кайф, який отримуєш від білої води. Один раз туди потрапив і все! Це на все життя!", - розповідає "Сегодня" скульптор в звичайному житті і кандидат в майстри спорту з водного туризму Олег нова.

КРАЩЕ ГІР - ТІЛЬКИ РІЧКИ. Після 1991 року одеський водний туризм на довгий час впав у сон, прокинутися від якого йому вдалося лише на початку 21 століття. Тоді зібралися майстри-водники і почали поступово повертати до життя цей вид спорту. Зараз залежних від водного туризму налічується більше ста чоловік. Навчанням і підготовкою початківців водників займаються досвідчені спортсмени.

В Одесі - три клуби, які займаються водним туризмом. Це "Аргут", "Водний бобслей" і політеховскій "Романтик". До слова, клуб "Аргут" два роки поспіль ставав чемпіоном України з водних походів. А в цьому році був зроблений дуже складний похід шостої категорії складності по річках Алтаю: Шавло, аргута, Катуні і Чує. Багато років в Україні жоден водник б наважувався на такі маршрути. "У цьому поході, - говорить керівник алтайської експедиції Ігор Маркевич, - перевернулося два катамарана. Було багато складнощів, каменів, колод, але все ж похід вдався. Якщо зазвичай в експедиціях ми співаємо пісні і граємо на гітарі, то в цей раз ми настільки втомлювалися за день, що було не до гітари. Хоча, як ми говоримо, краще гір можуть бути тільки річки! ".

НА ХАМАРДАБАН. Незважаючи на свою віддаленість від гірських районів, де протікають цікаві в спортивному відношенні річки, одеський водний туризм має великі традиції. Починається водний сезон з квітня місяця. Тренування проводять в основному на річках Південний Буг, де проходять змагання з техніки водного туризму, і Турунчук, де хлопці тренуються орієнтуватися у водному просторі. У листопаді тренування припиняються аж до весни.

C кожним роком молоді люди створюють собі все більш серйозні і суворі маршрути, ставлять перед собою більш складні завдання. За останні кілька років одеські адреналінників вже встигли побувати на річках Кольського півострова, на Хамардабане (це гірський край на півдні Байкалу), в Саянах і на Алтаї. Ці походи, каже Олег нова, можна сміливо називати експедиціями, адже там вже були кінські каравани, що по кілька днів йдуть через топи і болота, підкорюють перевали. Все для того, щоб дістатися до гірській річці.

Наступного року водники планують підкорити річки Середньої Азії. Адже підготовка до маршруту триває майже цілий рік, починаючи з моменту повернення з попереднього походу.

ГОТУЄМО снаряги

Спасжилет і каска захищають туриста від ударів каменів і утримують на поверхні пінної річки в разі перевороту катамарана. Каски продають у спеціалізованих магазинах, коштують вони від 200 до 500 гривень. Далі слід спасжилет, який туристи роблю самі, - на це йде до 100 гривень, щоб купити видатковий матеріал. Гідрокостюм можна купити і "секонд-хенд", обійдеться він вам, залежно від розміру, від 150 до 500 гривень. Також у кожного "водника" має бути особисте весло. В основному їх роблять на замовлення по 180 гривень. Так само йдуть справи і з самим катамараном. Водники шиють їх самі в період, коли НЕ сплавляються, в цілому це 3500 гривень на витратні матеріали, а ціна готового - 5000 - 6000 гривень.

Алтайського ВЕДМІДЬ І Сибірський тигр

"У 1981 році, коли я був керівником походу шостої категорії складності на Алтаї, мені довелося рятувати і зачалювати перевернутий пліт, - розповідає голова обласної комісії водного туризму Ігор Маркевич. - Волею долі я опинився один біля перевернутого потужним валом плоту. Жоден кілометр мене перекидатися в вируючої воді, а я ніяк не міг пристати до берега. Здавалося, що зачалити перевернутий важкий пліт практично неможливо. Руки і ноги скувало холодом крижаний гірської річки. Попереду дуже складний поріг "Білий", який, безсумнівно , Поставить крапку в ситуації, що склалася. У мозку свердлила думка: "Кинути пліт, піти на берег?". Але в цій ситуації пліт з усім спорядженням, продуктами і документами буде втрачено. Але ж збирав я це все не один рік, та й групу підведу. Вся команда тоді подумала, що я помер. Коли почало сутеніти, сидячи на каменях у причалених плоту під прямовисною скелею, я почув зверху голос: "Ігор, ти живий?". Але ж мене вже ховали! ".

А один раз був випадок, коли на річці Бій-Хем в Саянах на одного з учасників паралельно йде разом з одеситами групи з Росії напав ведмідь. Дикий звір відкусив вухо людині і сильно пошкодив голову. Однак завдяки тому, що в команді виявився лікар, рани постраждалого обробили і негайно почали сплавлятися вниз по річці до людей, від яких вони були в 300 км. На щастя, все обійшлося. Бували випадки, коли в походах по річках Далекого Сходу зустрічали справжніх тигрів.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Вниз по" білій "воді". інші Новини Одеси дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Маркевич Надія

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

У мозку свердлила думка: "Кинути пліт, піти на берег?
Коли почало сутеніти, сидячи на каменях у причалених плоту під прямовисною скелею, я почув зверху голос: "Ігор, ти живий?

Новости