Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

природа Казахстану

Казахстан за площею займає 9-е місце в світі (2 млн

Казахстан за площею займає 9-е місце в світі (2 млн.724,9 тис. Км в квадраті), при цьому населення складає всього 17 млн. Чоловік, вся інша територія незаселених людьми - це безкраї степи, пустелі і гори, які є місцем проживання тисячі видів тварин і птахів.

Казахстан найбільша в світі країна, яка не має виходу в Світовий океан, при цьому територію Казахстану омивають внутрішньоконтинентальні моря: Каспійське і Аральське. Природа Казахстану по-своєму прекрасна. Вона сувора, так як більшу частину території країни складають пустелі - 164 млн. Га (44%) і напівпустелі (14%), Всього лише 26% території займають степові території, і тільки 5,5% (21 млн. Га) - лісові зони. У центральній частині країни знаходиться «жовта степ» - Сари-Арка, а на захід від від неї - Тургайське плато. Територія Казахстану настільки величезна, що вона захоплює Уральські гори на Заході і Алтай і Тарбагатай на Сході. На південному заході розташовується Плато Устюрт і узбережжі Каспійського моря. Східна частина Казахстану впирається в північний Тянь-Шань.

Клімат в республіці здебільшого різко континентальний. На півдні температура влітку досягає + 49 градусів, а на півночі взимку може опуститися до -57 градусів. При цьому погода в пустелі часто мінлива і непостійна, днем ​​жарко, а вночі дмуть північні вітри, які приносять з собою холод.

Що стосується водних ресурсів країни, незважаючи на те, що більша частина країни пустелі, але в Казахстані є 8,5 тисячі малих і великих річок. Найбільшими з них є Урал, Емба, Сирдар'я, Ішим, Або, Іртиш і Тобол. Одне з найбільших озер в Казахстані - озеро Балхаш. На сьогоднішній день, Казахстан приділяє величезну увагу збереженню екосистеми, флори і фауни Аральського моря, яке частково розташоване на території країни. Так само Казахстану належить все північне і частина східного узбережжя Каспію - це майже 2340 км.

У Казахстані росте близько шести тисяч видів рослин, на його просторах можна зустріти близько 500 видів птахів, 178 видів звірів, 49 видів плазунів, 12 видів земноводних, а в річках і озерах близько 100 видів риб.

Велика частина лісів в країні перебуває в районі гір північного Тянь-Шаню і Алтаю. Тут є арчовиє лісу і високогірні луки, в ущелинах ростуть яблуні і горіхові дерева. Серед ссавців, що живуть на території північного Тянь-Шаню, особливо виділяються ирбис, бурий ведмідь, сибірський гірський козел. Тайгові ліси зустрічаються на території Алтаю, де на казахської території був створений природний заповідник на озері Маркаколь. Тут, в тайгових лісах живуть такі рідкісні види птахів як глухар, рябчик, біла куріпка.

Хвилююче і захоплююче видовище являють собою степи Казахстану. Тут можна зустріти кілька сотень видів птахів, які мешкають в районі численних прісних і солоних озер. На озері Тенгіз в Центральному Казахстані мешкає один з найрідкісніших і прекрасних в світі видів птахів - рожеві фламінго. Для їх охорони урядом Казахстану був створений Кургальджінскій заповідник.

Серед пустель Казахстану можна виділити пустелю Бетпак-Дала, пустелю плато Устюрт, піщану пустелю Кизилкум, пустелю Моюнкумах, а так само Пріаральськая Каракуми. Тут мешкають джейрани і тушканчики, а так само гроза всіх пустель - гадюка. Крім неї на території Казахстану було виявлено ще 16 видів змій. Звичайно, не можна забувати і про найбільшу ящірці, яка мешкає тільки в пісках Кизилкума - сірому варанів.

Природа Казахстану різноманітна, її пустельні масиви неосяжні, а гірські вершини високі і суворі. Флора і фауна країни представлена ​​різними видами рідкісних і унікальних видів тварин і рослин, багато з яких занесені в Червону Книгу.

Новости