Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Черепахи водні: догляд, утримання в домашніх умовах, годування

  1. Які черепахи можуть жити у нас вдома?
  2. Облаштовуємо черепашачий будиночок
  3. Освітлення акваріума для водних черепах
  4. Що їдять рептилії?

зміст:

Заходячи в зоомагазин, ви мимоволі зупиняєтеся біля прилавка, де в невеликому акваріумі забавно плавають маленькі водні черепашки, і все частіше замислюєтеся про придбання цієї милої рептилії? Значить, прийшла пора втілити задумане в життя! Однак, перш ніж зважиться на подібний крок, запам'ятайте - черепахи швидко ростуть. Купуєте «десятикопеечную монетку», а через рік у вас в квартирі живе рептилія, яка виросла до десяти сантиметрів. І це ще не межа. Чи будете ви готові і в подальшому розміщувати у себе дорослу особину? Якщо відповідь ствердна, поговоримо про те, яким повинен бути догляд за черепахою, щоб вона відчувала себе в акваріумі як вдома.

Які черепахи можуть жити у нас вдома?

Для початку давайте розберемося, які черепахи можуть мешкати з нами поруч. Всього можна виділити три основні види рептилій:

  • болотні черепахи

Жителі середньої смуги Росії. Можуть потрапити в будинок безпосередньо з місця свого проживання. Відрізняються темним кольором панцира (колір може бути від темно-оливкового до майже чорного) і хижим характером.

  • середньоазіатські черепахи

Великі сухопутні черепахи, можуть досягати двокілограмового ваги. У природі ці рептилії живуть в норах і не відрізняються особливою активністю. Для утримання її в домашніх умовах потрібен дуже просторий тераріум. Догляд за такими черепахами полягає в регулярному купанні і змащення панцира маслом. Як корм їм підходить груба рослинна їжа: капуста, морква, буряк і жорстка трава.

  • Червоновуха водна черепаха

Найпоширеніший вид, який найчастіше можна зустріти в домашніх умовах. Саме про неї ми і поговоримо далі.

Облаштовуємо черепашачий будиночок

Для невеликої черепахи (з розмірами панцира близько восьми сантиметрів) потрібен стандартний акваріум на 55 літрів. Але не забувайте - черепахи ростуть досить швидко, тому на майбутнє можна відразу запастися акваріумом більшого розміру. Чим менше простір, де живе черепаха, тим частіше там доведеться міняти воду. Кришка для акваріума не принципова, але бажана.

Для того щоб зрозуміти, яка кількість води має бути в акваріумі, просто подивіться на панцир черепахи - глибина повинна дорівнювати довжині панцира (можна трохи більше). Щоб не міняти воду занадто часто, можна обладнати акваріум занурювальним фільтром. Тільки важливо не забувати міняти фільтруючий матеріал раз на місяць. Можна викласти на дно акваріума шар крупного гравію або ж розмістити там кілька великих каменів або корчів - це дозволить створити в черепашачому будиночку ділянки з різною глибиною.

Живі рослини в акваріумі з черепахами не використовують, але якщо хочеться додаткового декору - встановіть кілька штучних гілочок. Черепахи можуть їх використовувати в якості додаткового укриття. Тільки прослідкуйте, щоб ці прикраси не мали гострих кутів.

Також необхідно створити в акваріумі невелику ділянку суші, де черепаха зможе погрітися. Для цього досить помістити на дно дерев'яну корч під нахилом, щоб якась її частина виступала над водою. Якщо у вас є невеликі шматочки керамічної плитки, їх можна склеїти силіконовим герметиком і зробити для своєї улюблениці цілий острівець.

Догляд за черепахою полягає і в обов'язковій чищення акваріума.Учітивая, що черепахи і живуть, і випорожнюються в воді, повну її заміну необхідно проводити раз в три-чотири тижні (все залежить від розмірів акваріума). При цьому регулярно потрібно підливати воду. Частота підлива залежить від кількості рептилій в одному акваріумі, а також від наявності фільтра для очищення води. Основний забруднюючий фактор - потрапляють у воду залишки їжі. Щоб не допускати розкладання їжі в воді, фахівці радять годувати черепах швидко псуються кормом поза акваріума.

Освітлення акваріума для водних черепах

Важко уявити догляд за водної черепахою без правильно підібраного освітлення. Цим рептиліям необхідні два типи ламп:

  • Ультрафіолетова люмінесцентна лампа

Ультрафіолетові лампи потрібні обов'язково, інакше без порції ультрафіолету черепахи не засвоюють кальцій і гинуть. Так серед молодих черепашок часто гинуть особини з «м'яким панциром». Це відбувається, коли в крові рептилії знижується рівень кальцію. Важливо, щоб потужність лампи було від 5% (можна більше). Таку лампу необхідно розташувати на висоті 30 сантиметрів над місцем прогріву. Згодом кількість ультрафіолетового випромінювання, що генерується лампами, зменшується, тому необхідно своєчасно проводити їх заміну (приблизно раз в п'ять або сім місяців).

  • місцеве освітлення

Для нього використовують стандартні лампи розжарювання або при бажанні можна купити спеціальні дзеркальні лампи в зоомагазині. Потужність таких ламп залежить від того, як високо ви їх закріпіть, а також від середньої температури в кімнаті.

Що їдять рептилії?

Правильний догляд за черепахою - це в першу чергу правильно підібраний раціон харчування. Деякі господарі годують вихованця лише гранульованим кормом, але це неправильно! Давайте розглянемо, що обов'язково має бути присутнім в меню вашої черепашки. Маленькі особини відрізняються м'ясоїдних, хоча можуть вживати і досить багато рослинного корму. Щоб задовольнити всі їхні потреби в їжі тваринного походження, можна запропонувати їм дрібних цвіркунів, дощових черв'яків, заморожений криль або мальків гуппі.

Щодня в раціоні водної черепахи повинні бути: листя капусти, салату, ріпи, кульбаби, будь-яких водяних рослин. Іноді вихованцеві можна пропонувати терту моркву або батат. З огляду на смакові переваги молодих черепашок, не чекайте, що вони з радістю накинуться на будь-яку запропоновану рослинний корм - швидше за все вони будуть його ігнорувати. Але це не позбавляє вас від обов'язку регулярно пропонувати зелень своїм вихованцям. Тоді ви можете бути впевнені, якщо черепаха захоче зелені - вона у неї буде.

Часто господарі рептилій забувають про правильні вітамінних добавках, а це абсолютно марно. Найпростіший спосіб дати черепасі мінеральний корм - обваляти в ньому дощового черв'яка. Щоб мінеральна суміш не змилася водою, краще їжу не класти, а простягнути на пінцеті. Для підгодівлі потрібно застосовувати будь-які мінеральні суміші з вітаміном D3 і кальцій.

Якщо черепашки зовсім маленькі, їм можна давати до восьми гранул сухого корму в день, розділивши його на два рази. Або ж замінити «сухпаек» на великий аркуш зеленого салату, попередньо подрібненого. Водні черепахи ковтають їжу, перебуваючи під водою, тому їм не потрібно залишати їжу на березі, можна відразу кидати її в воду. А чи не з'їдені залишки прибирати через якийсь час.

Маленькі черепашки перший час можуть бути дуже розбірливі в їжі і відмовлятися від гранул. Але вони точно ніколи не будуть проти живого корму: мотиля або трубочник. Тому запасіться терпінням, у міру дорослішання розбірливий вихованець стане є з великим апетитом.

Догляд за черепашкою повинен приносити вам радість, тільки в цьому випадку обидва залишаться задоволені: і ви, і вихованець. Якщо ви занадто зайнята людина, і обставини не дозволяють приділяти тварині належної уваги, краще почекати з покупкою. В іншому випадку зміст черепахи перетвориться для вас в надокучливу обов'язок, що може привести до хвороб і навіть до смерті вихованця.

Відео по темі: «Черепахи водні: догляд та утримання рептилій»

Які черепахи можуть жити у нас вдома?
Чи будете ви готові і в подальшому розміщувати у себе дорослу особину?
Які черепахи можуть жити у нас вдома?
Що їдять рептилії?

Новости