Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Отримання водійських прав в Угорщині

  1. Як отримати міжнародні водійські права
  2. Чи складно отримати документ національного зразка з нуля?
  3. До заявнику на отримання прав на водіння авто в Угорщині висуваються такі вимоги:
  4. Терміни дії угорського посвідчення водія категорій А-В
  5. Скільки коштує
  6. Оплачується і безпосередньо іспит:
  7. Дві особливості отримання угорських водійських прав
  8. Що таке натуралізація водійських прав
  9. Для заміни надають:
  10. Зверніть увагу!

Високий рівень безпеки на дорогах цієї країни пояснюється хорошим дорожнім покриттям, відповідальним ставленням угорців до водіння, а також строгими вимогами до майбутніх водіїв. Отримати водійські права в Угорщині з нуля не так просто, зате результатом буде не просто «корочка», а ґрунтовні знання і практичні навички.

Як отримати міжнародні водійські права

В Угорщині можна отримати національні або міжнародні водійські права. Документ, що дозволяє їздити на власному авто по просторах 68 країн, видається тим, хто вже має базовий, тобто пройшов навчання, підтвердив компетенцію і досвід.

Процедура оформлення займає кілька хвилин. Представництва працюють в різних містах - звертатися зручно за місцем проживання. Адміністративний збір - 2300 форинтів. Прийом ведеться без попереднього запису, здавати іспити повторно не потрібно, достатньо надати:

  • угорське посвідчення водія;
  • 2 кольорові фотографії 3,5 х 4,5 см;
  • дозвіл на перебування в країні;
  • карту постійної прописки (лакців-карту).

МВУ видається в той же день - після сплати державного мита та заповнення спеціальної форми. Документ в форматі А6 дійсний тільки з національними угорськими правами - їх номер вказаний на обкладинці міжнародних. Термін дії - 3 роки, але не більше періоду дії угорського посвідчення.

Термін дії - 3 роки, але не більше періоду дії угорського посвідчення

Якщо термін дії водійських прав Угорщини закінчився, автоматично стають недійсними і міжнародні

Міжнародне посвідчення водія діє на території 68 країн, які підписали Віденську конвенцію дорожнього руху. Без національного документа або з таким, термін дії якого закінчився, воно недійсне.

Чи складно отримати документ національного зразка з нуля?

Отримання базового водійського посвідчення державного зразка - процедура клопітна і дорога. Необхідно пройти багатоступінчате навчання, скласти тести, відвідати медустанову і приготуватися до певних витрат.

До заявнику на отримання прав на водіння авто в Угорщині висуваються такі вимоги:

  • вік старше 17 років (для ряду інших категорій транспорту - від 18, 21, 24 років);
  • громадянство Угорщини чи проживання на законних підставах в державі не менше шести місяців (наприклад, за студентською візою);
  • наявність свідоцтва про шкільну освіту (досить восьми класів середньої школи в Угорщині );
  • результати тесту на медичну придатність, пройденого в державному чи приватному закладі.

Водійські права в Угорщині видаються людям старше 17 років

Терміни дії угорського посвідчення водія категорій А-В

Вік водія, років

Термін дії документа, років

до 40

10

40-60

5

60-70

3

70+

2

Скільки коштує

В Угорщині вартість навчання на права для водіння автомобіля складається з наступних пунктів:

  • теоретичний курс (15-30 тис. форинтів);
  • практичний (ставка погодинна - 2-3 тис. форинтів, необхідно відпрацювати 30 годин);
  • навчання основам першої медичної допомоги - не обов'язково, але бажано (8-10 тис. форинтів).

Щоб отримати права на водіння авто в Угорщині, водій оплачує медичне обстеження - 5-7 тис. Форинтів

Оплачується і безпосередньо іспит:

  • теорія - 4,6 тис. форинтів;
  • практика - 11 тис. форинтів;
  • іспит з основ першої медичної допомоги - 6,5 тис. форинтів;
  • реєстраційний збір - 3 тис. форинтів;
  • оформлення - 4 тис. форинтів.

У результатах обстеження вказують проблеми, які можуть перешкоджати безпечному водінню. До них відносяться зниження зору і слуху, захворювання опорно-рухового апарату, діабет, хвороби серця і нирок, неврологічні і психічні розлади, зловживання алкоголем або наркотиками.

Дві особливості отримання угорських водійських прав

  1. Якщо водій отримує права вперше, протягом двох років він проходить своєрідний випробувальний термін. Наприклад, в цей період йому заборонено буксирувати причіп, а мотоциклістам - перевозити пасажирів. Аналогічне правило діє відносно автовласників, що оформляють посвідчення повторно, після порушень і заборони.
  2. В Угорщині можна позбутися водійських прав за дрібні порушення. Відповідно до системи штрафних балів, за помилки в керуванні на рахунку водія накопичуються «бонуси». Як тільки їх виявляється 18, права стануть недійсним, а отримати нове можна лише через півроку.

Як проходить навчання і складання іспитів

Теоретичний іспит складається з 75 питань, з яких правильно відповісти потрібно як мінімум на 65. Результат відомий відразу. Під час практичного блоку інструктор сидить поруч, а його місце оснащене рульовим колесом і педалями, щоб уникнути нещасних випадків.

Практичний курс включає навчання водінню, парковці, руху по міській і заміській магістралі. У нього також входить практикум їзди в нічний час. Проходити його дозволено тільки тим, хто здав теорію.

Проходити теоретичну частину навчання дозволено з шістнадцяти з половиною років. Після досягнення 16 років і 9 місяців можна здати тест на знання правил дорожнього руху. До практичних іспитів допускають в повних 17 років.

До практичних іспитів допускають в повних 17 років

Щоб отримати права на водіння в Угорщині міжнародного зразка, проходити навчання і здавати іспит не потрібно

Що таке натуралізація водійських прав

Тим, хто прибув до Угорщини з іншої країни, дозволено обмінювати водійські права на місцеві. Процедура ця набагато простіша, ніж отримання посвідчення з нуля. Але в регіональних представництвах вирішити питання не можна: звертатися потрібно в Центральний офіс державних і електронних послуг в Будапешті.

Якщо країна проживання є членом Віденської конвенції, їздити з «рідними» правами по Угорщині можна рік, обмінявши їх потім без іспитів. У разі порушення термінів закон зобов'язує пройти теоретичний курс по правилам місцевого дорожнього руху.

Для заміни надають:

  • медичну довідку від компетентного в цих питаннях угорського лікаря (вартість - 6,5-7,5 тис. форинтів, період дії - 10 років);
  • національні водійські права (російський документ дозволено не перекладати на угорську мову);
  • документ, що підтверджує легальне проживання в Угорщині більше 6 місяців;
  • карту тимчасової або постійної прописки;
  • закордонний паспорт або посвідчення особи.

Для обміну водійських прав в Угорщині заповнювати анкету вручну не потрібно

Гербовий збір за цю послугу - 6200 форинтів. Оплачується він прямо на місці - готівкою або банківською картою. Отримати нові права можна поштою або особисто в регіональному представництві. Термін виготовлення - від 8 до 30 днів.

Зверніть увагу!

Сьогодні громадянам інших країн, в тому числі Росії, значно спростили процедуру отримання прав на водіння авто в Угорщині. Для обміну чинного національного посвідчення на аналог угорського зразка досить зібрати пакет документів: складати іспити тепер не потрібно.

Отримати міжнародний документ ще простіше: видають його прямо на місці, а вартість послуги майже копійчана. Набагато складніше тим, хто отримує права з нуля. До новачків держава, зацікавлена ​​в безпеці на дорогах, висуває підвищені вимоги.

А чи є у вас досвід отримання водійських прав в Угорщині або ви тільки плануєте вирішувати це питання? Поділіться своїми думками в коментарях - разом ми напевно знайдемо рішення! Не забудьте підписатися на нашу розсилку - буде багато цікавого.

Чи складно отримати документ національного зразка з нуля?
А чи є у вас досвід отримання водійських прав в Угорщині або ви тільки плануєте вирішувати це питання?

Новости