Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Міжнародне посвідчення водія

  1. Що таке міжнародне посвідчення водія?
  2. Зразок міжнародного водійського посвідчення
  3. Що взяти: національне або міжнародне?
  4. Переваги міжнародного водійського посвідчення
  5. Документи для отримання міжнародного посвідчення водія
  6. Де можна отримати МВУ?
  7. Термін дії міжнародного посвідчення водія
  8. Заміна міжнародного водійського посвідчення
  9. Поїхали ...

Для мандрівників за кордон буде не зайвим мати при собі посвідчення водія міжнародного зразка. Навіщо потрібно за кордоном міжнародне посвідчення водія, що потрібно для його отримання? Давайте розберемося.

Що таке міжнародне посвідчення водія?

Так зване міжнародне посвідчення водія породжене Міжнародною конвенцією Дорожнього Руху і Безпеки від 1923 1943 року, 1949 і 1968 років, що затвердила стандарти для міжнародного водійського посвідчення.

Цю конвенцію підписали 68 країн учасниць. Тобто міжнародне посвідчення водія (МПВ) дійсно в цих 68 країнах. При водінні автомобіля в цих країнах з МВУ на руках повинно виникнути мінімум проблем з охоронцями дорожніх законів.

Ось ці країни: Австрія , Багами, Бахрейн, Білорусь , Бельгія , Болгарія , Боснія , Бразилія, Великобританія , Угорщина , Венесуела, Гайана, Гана, Німеччина , Герцеговина , Греція , Грузія , Данія , Заїр, Зімбабве, Ізраїль, Індонезія, Іран, Іспанія , Італія , Казахстан, Коста-Ріка, Кот-д'Івуар, Куба, Кувейт, Латвія , Литва , Люксембург , Македонія , Марокко, Мексика, Монако , Нігер, Норвегія , Пакистан, Польща , Португалія , Республіка Корея, Республіка Молдова , Російська Федерація, Румунія , Сан-Марино, Сейшели, Сенегал, Словаччина , Словенія , Таджикистан, Таїланд, Туркменістан, Узбекистан, Україна , Уругвай, Філіппіни, Фінляндія, Франція , Хорватія , ЦАР, Чехія , Чилі, Швеція , Еквадор, Естонія , ПАР, Югославія.

Зразок міжнародного водійського посвідчення

згідно наказом МВС від 18 квітня 2011 № 206 м посвідчення являє собою книжку формату A6 (148 x 105 мм), що складається з обкладинки сірого кольору, складеній по лініях згину в три листа, а також чотирьох внутрішніх листів білого кольору, прошитих ниткою по всій довжині першої лінії згину обкладинки.

згідно   наказом МВС від 18 квітня 2011 № 206 м   посвідчення являє собою книжку формату A6 (148 x 105 мм), що складається з обкладинки сірого кольору, складеній по лініях згину в три листа, а також чотирьох внутрішніх листів білого кольору, прошитих ниткою по всій довжині першої лінії згину обкладинки

Що взяти: національне або міжнародне?

Конвенція дозволяє управляти автомобілем на території іноземної держави і з національними водійськими правами, якщо такі права видані до 1 березня 2011 року (старого зразка). З собою потрібно мати нотаріально завірений переклад водійського посвідчення на мову держави, в яке ви в'їжджаєте. Відповідно і нотаріус повинен бути місцевим. Важкувато, погодьтеся, особливо, якщо поїхати не в одну країну, а в кілька.

Якщо у Вас посвідчення водія нового зразка (Видано після 1 березня 2011 року), то вони відповідають усім вимогам Міжнародної конвенції. І можна сміливо їхати з російськими водійськими правами в країни, які підписали конвенцію. Однак кажуть, що в багатьох колишніх радянських республіках співробітники ГИБДД можуть зуміти і штраф Вам виписати за відсутність МВУ. Хоча юристи в даному випадку радять відстоювати свої права і їхати в інші держави до свого національного водійським посвідченням.

Тому варіант отримання перед поїздкою за кордон МВУ найоптимальніший. Але наявність при собі національного посвідчення водія та в цьому випадку обов'язково! Інакше МВУ буде вважатися недійсним. До того ж якщо Вас позбавили російських водійських прав, то і міжнародні права недійсні.

Переваги міжнародного водійського посвідчення

  • МВУ допоможе уникнути проблем з місцевою поліцією;
  • МВУ може знадобитися в разі оренди автомобіля. Так як компанія з прокату автомобілів має право згідно із законом зажадати міжнародні права;
  • МВУ знадобиться в країнах, які не ратифікували Міжнародну Віденську конвенцію. Наприклад, в США, Австралії, Арабських Еміратах і деяких інших країнах;
  • МВУ дозволить безперешкодно керувати автомобілем в більш ніж 200 країнах по всьому світу.

Якщо Ви вирішили оформити міжнародні водійські права, то потрібно підготувати ряд документів.

Документи для отримання міжнародного посвідчення водія

Іспити для отримання МВУ не здаються. У ГИБДД подається заява про видачу МВУ і додається пакет документів:

  • паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
  • національне посвідчення водія;
  • фотографія 35х45 на матовому папері, кольоровість не має значення.

З 16 лютого 2016 року медичну довідку при отриманні міжнародного водійського посвідчення пред'являти немає необхідності. Нарешті законодавчо це закріплено.

Квитанцію зараз теж прикладати необов'язково. Факт оплати Вами держмита в розмірі 1600 руб. буде відображений в інформаційній системі ГИБДД.

Де можна отримати МВУ?

Сплативши держмито можна відправитися з пакетом документів в будь-який підрозділ Державтоінспекції. Навіть якщо ви прописані в Пітері, а живете в Москві, сміливо йдіть в Московське підрозділ ГИБДД ближче до дому.

Бажано попередньо уточнити по телефону або в інтернеті: чи займається оформленням МВУ підрозділ ГИБДД, в яке Ви зібралися йти. МВУ оформляє не кожне підрозділ.

Термін дії міжнародного посвідчення водія

Термін дії МВУ 3 роки ( пункт 33 ). Але, міжнародне посвідчення водія видається відповідно до чинного російського водійським посвідченням, тому термін їх дії не може бути більше терміну, що залишився до закінчення дії національних водійських прав. Наприклад, термін Ваших прав закінчується через 2 роки, тому і МВУ видадуть лише на 2 роки. Обидва водійських посвідчення в один день стануть недійсними.

Заміна міжнародного водійського посвідчення

заміна МВУ нічим не відрізняється від його отримання. Процедура така сама. Якщо Вам воно більше не потрібно, то Ви не зобов'язані його міняти, штрафу за це все одно немає. Як тільки знадобиться, так відразу можете звернутися в ГИБДД з пакетом документів. Навіщо ліній раз платити 1600, термін дії вже дуже короткий у МВУ.

Поїхали ...

Перед поїздкою не забувайте заздалегідь ознайомитися з правилами дорожнього руху в країні, в яку Ви збираєтеся. Це вбереже Вас від зайвих штрафів і серйозних неприємностей.

Анна Макарова, Дмитрієв Віталій,
дата публікації: 29.11.2014 року, дата поновлення: 12.02.2016
Передрук без згоди редакції заборонено.

Що таке міжнародне посвідчення водія?
Навіщо потрібно за кордоном міжнародне посвідчення водія, що потрібно для його отримання?
Що таке міжнародне посвідчення водія?
Що взяти: національне або міжнародне?
Де можна отримати МВУ?

Новости