Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи потрібні міжнародні права для оренди автомобіля закордоном?

  1. Годяться російські права для прокату автомобілів закордоном?
  2. Що таке міжнародні права?
  3. Як і де оформити міжнародні права?
  4. Так чи потрібні міжнародні права для оренди автомобілів?
  5. Нові російські водійські права без напису «Рermis de conduire»
  6. резюме
  7. Лайфхак

Один з найпоширеніших питань у автомобільних мандрівників, які планують взяти автомобіль напрокат закордоном «А чи потрібні міжнародні права?». Спробуємо дати розгорнуту відповідь на це питання. Якщо ніколи читати подробиці, то можете перегорнути до двох останніх абзаців. Однак рекомендую ознайомитися з особливостями, щоб мати повне розуміння і бути готовим до всіх ситуацій, пов'язаними з водійськими правами під час оренда автомобіля.

Годяться російські права для прокату автомобілів закордоном?

За останні 10 років в Росії три рази міняли водійські посвідчення, або як їх прийнято називати «права». Але у всіх випадках права - це заламіноване пластикова картка розмірами з візитку, яка містить інформацію про водія. До 2014 року на правах заголовок «Посвідчення водія» був продубльований на французькій мові фразою «РERMIS DE CONDUIRE».

Чому французькому, а не англійською? Справа в тому, що в 1968 році була підписана Віденська конвенція про дорожній рух. Відповідно до неї країни, які входять в цю конвенцію, погоджуються приймати водійські права, в тому числі допускати до водіння прокатних автомобілів водіїв з цих країн. Росія теж підписала цей документ, тому російські водійські права повинні прийматися у всіх країнах-учасницях конвенції. А напис «РERMIS DE CONDUIRE» з'явилася тому, що в той час французьку мову вважався міжнародним поряд з англійським.

Список країн, які підписали Віденську конвенцію про дорожній рух: Австрія, Багами, Бахрейн, Білорусь, Бельгія, Болгарія, Боснія, Бразилія, Великобританія, Угорщина, Венесуела, Гайана, Гана, Німеччина, Герцеговина, Греція, Грузія, Данія, Заїр, Зімбабве , Ізраїль, Індонезія, Іран, Іспанія, Італія, Казахстан, Коста-Ріка, Кот-д'Івуар, Куба, Кувейт, Латвія, Литва, Люксембург, Македонія, Марокко, Мексика, Монако, Нігер, Норвегія, Пакистан, Польща, Португалія , Республіка Корея, Республіка Молдова, Російська Федерація, Румунія, Сан-Марино, Сейшели, сенега ал, Словаччина, Словенія, Таджикистан, Таїланд, Туркменістан, Узбекистан, Україна, Уругвай, Філіппіни, Фінляндія, Франція, Хорватія, ЦАР, Чехія, Чилі, Швеція, Еквадор, Естонія, ПАР, Югославія.

З тих країн, що не підписали Віденську конвенцію найпопулярніші Нідерланди, Ірландія, Кіпр і Мальта. У цих країнах потрібно пред'являти міжнародне посвідчення водія.

Що таке міжнародні права?

Міжнародними правами (МВУ) в Росії називають книжечку світло-блакитного кольору, де описані всі дані по водієві на восьми мовах світу. Іншими словами, це щось типу завіреного перекладу ваших російських водійських прав з підписом і печаткою.

джерело фото
джерело фото

У МВУ є, як мінімум, дві особливості, про які треба знати. По-перше, МВУ - не самостійна документ, а додаток до національних прав. Отже, МВУ недійсні без пред'явлення російського водійського посвідчення. Друга особливість полягає в тому, що МВУ дійсні лише три роки з дня видачі. Через три роки їх потрібно отримувати знову.

Як і де оформити міжнародні права?

Зробити МВУ можна в будь-якому відділенні ГИБДД вашого міста. Для цього потрібно надати їм наступний набір документів.

  • Заява про видачу міжнародного посвідчення водія
  • Національний паспорт
  • Медична довідка встановленого зразка (за формою 083 / у-89)
  • Російське національне посвідчення
  • Квитанція про сплату держмита в розмірі 1000 рублів
  • Матова фотографія розміром 35 × 45 мм

Зазвичай на виготовлення МВУ йде від 20 хвилин до години, і готовий документ на руки вам видадуть в той же день.

Так чи потрібні міжнародні права для оренди автомобілів?

На тлі всього вищесказаного можна зробити висновок, що в країнах, які підписали Віденську конвенцію МВУ необов'язкові і досить пред'явити російські водійські права. Наш досвід, і досвід наших колег показує, що в 90% випадків так і буде.

Але в деяких випадках співробітники прокатних компаній можуть попросити дати щось інше, а не російські права. Пояснювати їм, що наші ВУ у вигляді пластикової картки повинна визнаватися в їх країні іноді без толку. А в Нідерландах, наприклад, і не положено, так як ця країна визнає тільки МВУ.

Деякі прокатні контори прописують необхідність володіння МВУ в страховому полісі . А ще пред'явити МВУ може зажадати місцева поліція. У деяких країнах вас можуть оштрафувати за те, що ви керуєте автомобілем без МВУ.

Нові російські водійські права без напису «Рermis de conduire»

З 2014 року в Росії почали видавати водійські посвідчення іншого виду з новими категоріями. Але, разом з цим, в нових правах зникла рядок «РERMIS DE CONDUIRE», залишилося тільки позначення документа російською мовою. Іншими словами, що не знає російської мови людина може і не впізнати, що за документ йому показують.

Подейкують, що це було зроблено навмисно, щоб збільшити відсоток видачі міжнародних водійських посвідчень. Адже за отримання МВУ потрібно платити держмито, і робити це треба раз в три роки.

резюме

Чи потрібні міжнародні права? Теоретично, в країнах-учасницях конвенції МВУ не потрібно. Хоча є маленька частка ймовірності, що співробітники прокатних контор попросять показати щось інше, ніж російські права. А якщо захочете оформити автомобіль напрокат в Нідерландах або Кіпрі, то без МВУ вам не видадуть ключі. Плюс можливі проблеми з поліцією і страховою компанією. Тому наша відповідь на головне питання статті такий: краще оформити МВУ і не ризикувати. Благо коштує це відносно недорого.

Лайфхак

Є одна хитрість. МВУ за російськими законами видається на 3 роки. Але ті, хто буде оформляти вам автомобіль по МВУ закордоном, на термін дії навряд чи подивляться. Тому деякі оформляють МВУ і кожні три роки акуратненько виправляють цифру з роком дійсності документа на більше значення. Наприклад, цифри 0 і 5 непогано переробляються в цифру 8. Таким чином висловлюють протест проти жадібності тих, хто придумав трирічний термін дії МВУ. А що, чому було не зробити МВУ на термін дії національних прав, вірно?

Годяться російські права для прокату автомобілів закордоном?
Що таке міжнародні права?
Як і де оформити міжнародні права?
Так чи потрібні міжнародні права для оренди автомобілів?
Годяться російські права для прокату автомобілів закордоном?
Чому французькому, а не англійською?
Що таке міжнародні права?
Як і де оформити міжнародні права?
Так чи потрібні міжнародні права для оренди автомобілів?
А що, чому було не зробити МВУ на термін дії національних прав, вірно?

Новости