Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ейфелева вежа

  1. Ейфелева вежа: Огляд
  2. Ейфелева вежа: Як дістатися
  3. Ейфелева вежа: Лайфхак

Фото: pixabay

Фото: pixabay.com

Ейфелева вежа: Огляд

Багато французів називають «першою леді Франції» аж ніяк не дружину чинного президента. Це почесне звання міцно закріпилося за спорудою, будівництво якого, свого часу, викликало бурхливу і неоднозначну реакцію в суспільстві від щирого захоплення до повного неприйняття. На затишному зеленому килимі Марсового поля, навпроти мальовничих садів Трокадеро, вже без малого 130 років височіє безумовний і безперечним символом не тільки Парижа , Але і всієї Франції - Ейфелева вежа (La tour Eiffel). 18 тисяч шматків кованого заліза і 2.5 мільйона заклепок - цей, за словами поета Жана Кокто, «гарний мереживний жираф» вважається дивом архітектури і привертає більше відвідувачів, ніж будь-яка інша платна туристична пам'ятка в світі.

В рамках підготовки до проведення Всесвітньої виставки 1889, розмістити яку планувалося в самому центрі Парижа, необхідно було терміново придумати щось особливе для оформлення головного входу. З представлених більш, ніж сотень художників і архітекторів варіантів спеціальна комісія вибрала проект відомого будівельника мостів, архітектора і фахівця по металах Олександра-Гюстава Ейфеля. Чи міг переможець припустити тоді, що створений ним проект - Ейфелева вежа отримає таку масштабну світову популярність і назавжди впише його ім'я в історію Франції?

Багато з великим скептицизмом поставились до цієї незвичайної і масивними залізними конструкції. Відомий французький романіст Гі де Мопассан, наприклад, терпіти її не міг і щиро вважав «спотворює обличчя Парижа». А німецький генерал, військовий губернатор Парижа, в 1944 році відмовився виконати наказ Гітлера і знести її. Про смаки, як відомо, не сперечаються, тим не менш, з моменту її появи, вежу відвідали не менше 250 мільйонів чоловік з усього світу, і щорічний людський потік не убуває.

Спочатку передбачалося, що Ейфелева вежа зможе простояти 20 років, після чого її буде необхідно демонтувати. Однак, вже через кілька років про демонтаж не могло бути й мови. До того ж, дуже зручно було використовувати її в якості ретранслятора, завдяки антені, встановленої на вершині в 1957 році. Навіть сьогодні ця антена продовжує забезпечувати якісне теле- і радіомовлення. Однак, вежа вимагає ретельного догляду - тільки на одне перефарбування її кожні сім років потрібно 60 тонн фарби.

Разом з антеною висота вежі становить 324 метри, а важить вона більше 10 тисяч тонн. При сильному вітрі вона розгойдується з середньою амплітудою 6-7 сантиметрів. Її опорні стовпи чітко зорієнтовані по сторонах світу, на них написані імена 72 інженерів, вчених і математиків, кожен з яких вніс свій внесок в її будівництво. На найвищу точку вежі ведуть сходи з тисячу шістсот шістьдесят п'ять ступенів і вісім ліфтових шахт.

Внутрішні приміщення вежі розподілені по трьом рівням. На першому майданчику, на висоті всього 57 метрів, розташовується виставка, присвячена історії виникнення вежі і її вдосконалення, сувенірні магазини і навіть крихітне поштове відділення, в якому можна відправити лист або листівку з унікальним поштовим штемпелем: Ейфелева вежа. Однак, головною «фішкою» тут є не слизький скляна підлога у відкритій частині конструкції - враження не для людей зі слабкими нервами. На другому рівні, на висоті 125 метрів, розташований знаменитий ресторан "Жюль Верн" (Le Jules Verne), який пропонує відвідувачам страви сучасної французької кухні і чудову кругову панораму Парижа. Третій і останній рівень знаходиться на висоті 276 метрів. Тут можна випити шампанського в барі «Шампань» (Champagne Bar) і милуватися Парижем, лежачим буквально під вашими ногами. Особливо захоплюючий вид відкривається звідси в темний час доби, коли місто і сама вежа виблискують вогнями ілюмінації. До речі, тут же на останньому рівні є «секретна» квартира. Ейфель, працюючи над проектом, спритно включив в нього і приватні апартаменти для себе, тут він приймав знаменитих гостей, таких як Томас Едісон. Квартира доступна для огляду.

Обов'язково побувайте на Ейфелевій вежі або хоча б прогуляйтеся біля її підніжжя - поїздка в Париж не може бути вам зарахована, якщо ви не засвідчили «залізної леді» свою повагу.

Кумедний факт: художник, а за сумісництвом спритний шахрай Віктор Люстіг двічі примудрявся «продати» вежу як металобрухт.


Booking.com

Ейфелева вежа: Як дістатися

Найближчі до Ейфелевої вежі станції паризького метро - «Трокадеро» (Trocadéro) на лінії 9, «Еколь Мілітер» (École militaire) на лінії 8, і Бір-Хакейм (Bir-Hakeim) на лінії 6. Вартість одноразового квитка на метро становить 1.9 євро.

з Міжнародного аеропорту Шарль-де-Голль (Paris CDG) до Марсового поля можна дістатися на швидкісних поїздах чи автобусах. З аеропорту в сторону центру столиці кожні 10 хвилин відправляються електрички «RER». Спочатку по лінії «В» потрібно доїхати до станції St-Michel / Notre Dame. Цей відрізок шляху займе 40 хвилин, вартість квитка - 11 EUR. На цій станції слід пересісти на електричку «RER» лінії «С» і через 10 хвилин вийти на станції Champ de Mars / TourEiffel, яка знаходиться в 500 метрах від вежі. Вартість квитка - від 1 до 5 EUR.

автобуси «Le Bus Direct» (лінія 2) відправляються з аеропорту кожні півгодини і через 40 хвилин прибувають на станцію Порт-Майо (Porte Maillot). Квиток коштує від 18 до 20 EUR. Звідси потрібно пройти 600 метрів до станції «Андре Маруа» (Andre Maurois) і автобусним маршрутом №82 за 15 хвилин і оплату в розмірі 3 EUR доїхати до зупинки «Марсове поле» (Champ De Mars).

Таксі з аеропорту Шарль-де-Голль обійдеться в суму від 60 EUR.

з Міжнародного аеропорту Орлі (Paris Orly Airport) в потрібному напрямку щопівгодини ходять автобуси «Le Bus Direct» (лінія 1). Дорога займе близько 50 хвилин, квиток коштує від 13 до 20 EUR.

Можна також скористатися швидкісним трамваєм та міською електричкою. Зупинка трамвая розташована в 450 метрах від аеропорту. Маршрутом №7 за 6 хвилин і 2-3 EUR потрібно доїхати до зупинки Ренжіс-ля-Фратернель (Rungis La Fraternelle). Звідси кожну годину до зупинки Елісейскіе поля / Ейфелева вежа (Champ De Mars / Tour Eiffel) ходять електрички «Transilien» лінії «С». Шлях займе 40 хвилин, ціна квитка - від 5 до 8 EUR.

Поїздка з Орлі до Марсового поля на таксі обійдеться від 30 EUR.

Вартість оренди автомобілів в аеропортах Парижа коливається в межах від 40 EUR за добу.

Ейфелева вежа: Лайфхак

Ейфелева вежа має власний офіційний сайт , На якому можна ознайомитися з усією цікавою інформацією, дізнатися розклад, а також купити квитки онлайн.

Доступ на вежу відкритий цілий рік. У літній період (з середини червня і до початку вересня) вежа відкрита для відвідування з 9.00 до 00.45, іншу частину року - з 9.30 до 23.45, проте сходи закривається о 18.30 і останній відвідувач може скористатися нею не пізніш 18.00. Останній ліфт відправляється наверх влітку о 23.00, в решту часу - в 22.30.

Ціна квитка на Ейфелеву вежу залежить від того, як високо і яким шляхом ви хочете на неї піднятися. Якщо ви збираєтеся піднятися на ліфті на самий верх, то вартість квитка складе для дорослих старше 24 років - 17 EUR, для відвідувачів від 12 до 24 років - 14.5 EUR, для дітей від 4 до 11 років та інвалідів - 8.5 EUR. Підйом на ліфті до 2-го поверху обійдеться особам, старше 24 років в 11 EUR, від 12 до 24 років - 8.5 EUR, дітям від 4 до 11 років та інвалідам - ​​4 EUR. Прогулянка по сходах до рівня 2 поверху варто для дорослих від 24 років - 7 EUR, від 12 до 24 років - 5 EUR, для дітей 4-11 років і інвалідів - 3 EUR. Для дітей молодше 4-х років вхід до вежі безкоштовний. Інваліди зобов'язані пред'явити відповідні документи.

Доступ на верхній рівень башти і сходи закритий для людей з обмеженою рухливістю.

Історичне значення вежі і дуже велика кількість туристів зумовили необхідність прийняття суворих заходів безпеки. У вежу не допускаються відвідувачі з габаритним багажем, а також з тваринами, за винятком собак-поводирів. Вся вежа або окремі її частини можуть бути закриті у виняткових випадках для тотальної перевірки вмісту сумок та пакетів. Верхні рівні також можуть бути закриті у зв'язку з несприятливими погодними умовами.

Камери зберігання в башті не передбачені.

На жаль, навколо Ейфелевої вежі і всередині неї велика ймовірність кишенькових крадіжок і шахрайства. Будьте особливо уважні в чергах на першому і другому поверхах, в інформаційному центрі, в ліфтах і в офіційних магазинах вежі. Дотримуйтесь прості правила особистої безпеки - тримайте сумку перед собою і тільки в закритому вигляді; розплачуючись, що не демонструйте всю готівку, якої в своєму розпорядженні; розподіліть гроші за кількома внутрішнім кишенях або по різних відділеннях сумки; ні в якому разі не кладіть гаманець в задні кишені; не прислухатися до порад незнайомців в квиткових автоматах; не втрачайте пильності в момент фото- і відеозйомки. У разі виникнення проблеми, відразу ж звертайтеся до працівників служби безпеки.

Якщо ви приїхали на автомобілі, краще припаркуватися на будь-який з підземних автостоянок, розташованих в радіусі 500 метрів від Ейфелевої вежі. Вартість паркування становить від 3.5 євро в годину.

Якщо ви мрієте мати свою власну «Ейфелеву вежу», знайдіть конструктор «LEGO» (набір №10181) і здійсніть мрію в реальність за допомогою всього лише 3428 деталей!

Чи міг переможець припустити тоді, що створений ним проект - Ейфелева вежа отримає таку масштабну світову популярність і назавжди впише його ім'я в історію Франції?

Новости