Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як подорожував Володимир Висоцький і що найбільше його вражало за кордоном

  1. Німеччина
  2. Франція
  3. США
  4. Канада
  5. Мексика
  6. Таїті
  7. Круїз Генуя - Касабланка - Канари - Мадейра - Барселона - Генуя

25 січня виповнюється 80 років від дня народження Володимира Семеновича Висоцького. Поет, актор і автор-виконавець власних пісень, він був ще й невтомним мандрівником. Незважаючи на суворі заборони щодо виїзного туризму, що діяли в СРСР, в останні сім років свого життя Висоцькому вдалося відвідати кілька десятків країн. Ми розповімо про найцікавіші і незвичайних його поїздках.

Роль Аріадни, яка за допомогою дороговказною нитки вивела Тесея з лабіринту Мінотавра, в житті Висоцького зіграла його дружина Марина Владі, французька актриса російського походження. Вона була не тільки кінозіркою світового рівня, але ще й віце-президентом товариства «СРСР-Франція» і навіть - членом французької комуністичної партії. Під час одного з прийомів на вищому рівні вона безпосередньо звернулася до Брежнєва зі скаргою на те, що її чоловіка, знаменитого радянського актора Володимира Висоцького вже три роки не випускають до неї в Париж і попросила посприяти у возз'єднанні сім'ї. Леонід Ілліч не зміг відмовити у проханні красивій жінці, до того ж комуністку, і питання з виїздом Висоцького за кордон був швидко вирішене. Мало того, Висоцькому дозволили не просто стандартний виїзд «максимум один раз на рік», а видали безстрокову візу на багаторазовий перетин «залізної завіси», ніж він скористався до заздрості своїх колег по театру.

Німеччина

Володимир Висоцький за кермом свого «Мерседеса», подарованого Мариною Владі (фото з сімейного архіву родини Висоцьких)
Володимир Висоцький за кермом свого «Мерседеса», подарованого Мариною Владі (фото з сімейного архіву родини Висоцьких)

Першою капіталістичною країною, яку побачив Висоцький, була Німеччина. Точніше, Західний Берлін. Це сталося навесні 1973 року. Висоцький і Марина Владі проїхали від Москви до Парижа на її автомобілі. Через Польщу, НДР і ФРН. Як і більшість радянських людей, вперше опинилися за кордоном, Висоцький відчув справжній шок. Особливо його вразили вітрини продовольчих магазинів. За спогадами Владі, він ледь не плакав: «Як же так? Адже вони програли війну, і у них все є, а ми перемогли, і у нас немає нічого! »

Але все ж позитивні емоції перемогли скепсис. Висоцького приємно здивувало, що «ніхто не б'є скла і не краде». А через два роки, відповідаючи на питання кореспондента телебачення ФРН, він навіть розповів про свої улюблені німецьких містах: «Я був в ФРН кілька разів, але, на жаль, проїздом. І все-таки деякі цікаві міста я бачив - наприклад, Кельн. У мене там навіть є такі сентиментальні місця, де я люблю бувати. Був я ще в декількох містах, з яких найбільше запам'ятався Геттінген. Теж проїздом, правда, але все-таки я провів там два дні і ніч ».

У Кельні він дав свій перший закордонний концерт. Швидше, навіть квартирник. У грудні 1979-го виступив з повноцінним концертом в Західному Берліні, в кінотеатрі «Кант-кіно» на Кантштрассе. І останній свій закордонний концерт Висоцький теж дав в Німеччині, в Кельні, в травні 1980-го, за два місяці до смерті.

Хочу в Німеччину!

Франція

Володимир Висоцький і Марина Владі в Парижі (Фото: CORBIS / ALL OVER PRESS)
Володимир Висоцький і Марина Владі в Парижі (Фото: CORBIS / ALL OVER PRESS)

У Франції Висоцький був багато разів. У Парижі бував по кілька разів на рік, іноді приїжджаючи всього на тиждень, а іноді залишаючись там місяцями. Використовував цей місто як базовий табір, звідки здійснював поїздки по всьому світу. Організовувала їх, звичайно ж, Марина Владі, вона ж виконувала функції гіда і перекладача. На французькому Висоцький міг більш-менш висловлюватися, по-англійськи ж не говорив зовсім. Так що скрізь вони їздили вдвох.

У Франції в основному жили під Парижем, в величезному будинку Марини в заміському маєтку Мезон-Лаффит. А в самому місті знімали невелику квартиру на вулиці Руссле, в VII окрузі Парижа. Квартира розміщувалася на другому поверсі в будинку № 28, навпроти був іранський ресторан, в якому вони часто обідали, а в сусідньому будинку № 30 знаходилася студія художника Михайла Шемякіна, великого друга Висоцького. Саме тут в період з 1975 по 1980 роки Шемякін записав на домашній студії сім знаменитих альбомів Висоцького, які підпільно розійшлися по всьому СРСР, а в 1987 році вийшли на вінілі в Америці.

Володимир Висоцький в Парижі
Володимир Висоцький в Парижі

Ще два знаменитих паризьких адреси Висоцького: театр Bouffes du Nord, в якому в 1975 році пройшов перший концерт Висоцького в Парижі, і звукозаписна студія «Резонанс» компанії Le Chant du Monde, де в тому ж році Висоцький записав свій перший великий альбом (в СРСР у нього виходили тільки міньйон, невеликі пластинки, на яких містилося всього чотири пісні). У записі йому допомагав знаменитий болгарський гітарист і композитор Костянтин Казанський. Він зробив аранжування всіх пісень і зіграв соло на гітарі. У записі також брали участь гітарист Клод Паві і контрабасист П'єр Морейон. Робота тривала безперервно протягом трьох діб, але результат вийшов приголомшливим: музиканти записали 23 пісні. Подвійний диск «Перерваний політ», який вийшов після смерті Висоцького, в 1981 році, шанувальники співака вважають найкращим в його творчості.

У Парижі справи Висоцького йдуть якнайкраще. Він виступає на французькому телебаченні, знайомиться з безліччю знаменитостей (звичайно ж, за посередництва Марини Владі), близько дружить з Михайлом Баришниковим, гуляє з Жераром Депардьє ... Йому подобається, як одягаються парижани, подобається те, що всюди розноситься запах «Chanel № 5» , що люди сидять у відкритих кафе і у всіх на виду п'ють шампанське ... Одному з близьких друзів він сказав: «Після Парижа Москва здається пограбованим містом». Але чим глибше він занурюється в паризький побут, тим песимістичніше стає його ставлення до столиці Франції. В результаті з'являється рядок, звернення до московського одного, акторові театру «На Таганці» Івану Бортнику: «Ех, Ваня, ми з тобою в Парижі потрібні, як в російській лазні лижі».

Хочу до Франції!

США

Володимир Висоцький, Марина Владі, Мілош Форман і Джессіка Ленг в Лос-Анджелесі (фотографував четвірку Михайло Баришніков - легенда світового балету)
Володимир Висоцький, Марина Владі, Мілош Форман і Джессіка Ленг в Лос-Анджелесі (фотографував четвірку Михайло Баришніков - легенда світового балету)

В Америці Висоцький побував кілька разів. Перший - в липні 1976 року. І відразу - запис на нью-йоркському телебаченні, в телепрограмі «60 хвилин», де його представили «радянським Бобом Діланом» і спробували приклеїти ярлик «борця з режимом, який співає пісні протесту». Але Висоцький відразу позначив свою позицію: «Я не дисидент, я - художник. Я співаю про те, як живуть люди, про те, що вони хочуть сьогодні жити краще, ніж учора, а завтра краще, ніж сьогодні ».
Ведучий Дан Раттер запитує Висоцького: «Мені здається, дехто в СРСР турбується, чи повернетеся ви назад. Я не помиляюсь?"
Володимир Висоцький: «Ну що Ви! Я їду вже четвертий чи п'ятий раз і завжди повертаюся. Це смішно! Якби я був людиною, якого бояться випускати з країни, так це було б зовсім інше інтерв'ю. Я спокійно сиджу перед вами, спокійно відповідаю на ваші запитання. Я люблю свою країну і не хочу завдавати їй шкоди. І не заподію ніколи ».
Нью-Йорк йому сподобався шалено. Він навіть запалився мрією відкрити тут російський артистичний клуб. Тут він познайомився з Йосипом Бродським, був у нього в гостях на Мортон-стріт, 44. Бродський підписав йому книгу своїх віршів: «Кращому поетові Росії, як усередині її, так і ззовні. 20 серпня 1977 року ».

А ось як розповідає Марина Владі про їх відвідуванні Діснейленду: «Приїхавши рано вранці, ми встигаємо покататися на всіх атракціонах, ми проходимо по всіх кімнатах жахів - нескінченним маленьким світом, які підкорюють тебе ... Я спостерігаю за тобою, тому що тут все складається з трюків , і для присвяченого людини, що працює в кіно або в театрі, все шито білими нитками. Але немає, по твоїм широко відкритим очам, що перебігають з предмета на предмет, на твою радісному обличчю видно, що тебе захоплює це видовище ».

Володимир Висоцький і Марина Владі в Сан-Франциско (фото з особистого архіву Марини Владі)
Володимир Висоцький і Марина Владі в Сан-Франциско (фото з особистого архіву Марини Владі)

Бував Висоцький і в Лос-Анджелесі, в Голлівуді. Кінорежисер Мілош Форман розповідав про те, як Висоцький грав на вечірці, влаштованій Де Ніро, перед цілою купою голлівудських зірок, які, не розуміючи ні слова, як зачаровані, цілу годину слухали його пісні. У серпні 1978 Висоцький і Владі побували на Гавайських островах, самому екзотичному штаті США, але про подробиці цієї поїздки нічого не відомо.

У січні 1979 року Висоцький зробив грандіозне турне по Америці, організоване продюсером Віктором Шульманом. Про інтенсивність цих виступів дає уявлення афіша: 17 і 19 січня - два концерти в Нью-Йорку, в Бруклін-коледжі і Куїнс-коледжі, 20 січня - Бостон і Нью-Джерсі, 21-го - Філадельфія, 22-го - Детройт, 23-го - Чикаго ... Усюди аншлаги. Публіка - в основному, звичайно, російські емігранти. 25 січня, в день свого народження, він виступає в Лос-Анджелесі. А вже через два дні в Москві грає в Театрі на Таганці в спектаклі «У пошуках жанру». Такий ось ритм життя. Під час цих американських гастролей Висоцький заробив 38 тисяч доларів, більше, ніж за всю свою кар'єру артиста в Радянському Союзі за двадцять років.

Хочу в США!

Канада

Володимир Висоцький на Великих озерах
Володимир Висоцький на Великих озерах

У серпні 1976 Висоцький і Марина Владі побували в Монреалі, де в цей час проходили Олімпійські ігри. Висоцький грав для радянських футболістів.

Знайомий Марини продюсер Жиль Тальбо запропонував Висоцькому записати альбом. Запис пройшла на студії Morin Heights фірми RCA, розташованої в 60 кілометрах від Монреаля. Тут записувалися Джон Леннон, Девід Боуї, Bee Gees. Висоцькому виділили сесійних музикантів, і за кілька днів вони записали 24 пісні. В альбом увійшли тільки 11 з них. У перервах Висоцький любив плавати на індіанському каное по озеру, на березі якого знаходилася студія звукозапису.

Марина Владі і Володимир Висоцький у консульства СРСР в Торонто
Марина Владі і Володимир Висоцький у консульства СРСР в Торонто

Через рік Висоцький знову опинився в Монреалі. На цей раз його метою був міжнародний кінофестиваль. Також під час цієї поїздки вони з Мариною Владі відвідали концерт рок-групи Emerson, Lake & Palmer, що проходив на Олімпійському стадіоні Монреаля.

Побував Висоцький і в Торонто. Під час свого другого приїзду в Канаду в квітні 1979 року він дав тут два концерти, правда, не такі успішні, як в США. Якщо в Америці на його концерти приходило по кілька тисяч чоловік, то в Торонто зібралося «всього» шістсот.

До речі, Канада була першою країною, де були надруковані вірші Висоцького в перекладі на іноземну мову.

Хочу в Канаду!

Мексика

Володимир Висоцький під час виступу на мексиканському телебаченні
Володимир Висоцький під час виступу на мексиканському телебаченні. Кадр з телепередачі «Musicalisimo 77»

У Мексиці Висоцький виявився влітку 1977 року. Марина Владі знімалася тут у фільмі Рене Кардона «Таємниці Бермудського трикутника». У Мексику вони летіли через Мадрид, де провели два дні. Один з них цілком присвятили галереї Прадо, де Висоцький побачив шедеври своїх улюблених художників - Веласкеса, Гойї, Ель Греко і Босха.

Зйомки проходять на райському острові Косумель посеред Карибського моря. Подружжя живе в одному з номерів готелю «Ла Сейба», в столиці острова. З листа Висоцького своєму незмінному респонденту Івану Бортнику: «А чи знаєш ти, незабутній друг мій Ваня, де я? Візьми-но, Ваня, карту, а краще того - глобус! Взяв? Тепер шукай, дорогий мій, Америку ... Та не там, це, дурник, Африка. Лівіше! Саме так. Тепер знайди ворожі США! Так. А нижче - Мексика. А я в ній. Понишпорити тепер пальчиком по Мексиці, вправо до синього кольору. Це буде Карибське море, а в нього видається такою ще язичок. Це півострів Юкатан, тут жили індіанці майя, по-звірячому знищений іспанськими конкістадорами, про що свідчать численні руїни, останки скелетів, черепа і червона від рясного політія кров'ю земля. На самому кінчику Юкатана, ніби як типун мовою, є райське місце Канкун, але я не там. Мені ще 4 години на пароплаві до острова Косумель - його, Ваня, на карті не шукай - немає його на карті, тому що він маленький, всього як від тебе до Внуково ».

В іншому листі до Москви Висоцький пише: «... У Мексиці я раптом почав писати! Такий маленький містечко, провінція. І так з мене полізло ... Прямо - Болдинська осінь! »Точно відомо, що в числі іншого в цей час Висоцький написав жартівливу пісню« Лист в редакцію телевізійної передачі «Очевидне - неймовірне» з божевільні », в якій йдеться про Бермудському трикутнику.

Після Косумель - переїзд в Мехіко, виступ на мексиканському телебаченні в музичній програмі Musicalisimo. А потім відразу - на Таїті.

Хочу в Мексику!

Таїті

Володимир Висоцький і Марина Владі
Володимир Висоцький і Марина Владі

На Таїті Висоцький побував двічі Тут жив другий чоловік Марини Владі, власник авіакомпанії Жан-Клод Бруй, з яким у неї збереглися хороші стосунки. Там же часто бували і її діти від двох попередніх шлюбів - Ігор, Петро і Володимир. Жан-Клод Бруй був власником готелю Qia Ora на острові Моореа, розташованому в півгодини шляху на теплоході від Таїті. Так що більшу частину часу Висоцький провів саме тут. Пізніше Бруйі продав свій готель і переїхав до Каліфорнії. Зараз цей готель називається Sofitel. У другій свій приїзд на Моореа Висоцький і Владі оселилися в готелі Aimeo (на його бланках він навіть написав кілька пісень). Пізніше готель перейменували в Club Bali Hai.

На листівці, надісланій до Москви своїй мамі, Висоцький написав: «Мамо! Це - Таїті, і ми зараз тут. Писати нам нікуди, тому що на місці не сидимо - або плаваємо, або літаємо. Я - чорний. Цілую міцно. Володя ». З цього «плаваємо-літаємо» стає зрозуміло, що вони побували на декількох островах Полінезії. Від Таїті і Моореа протягом години можна долетіти до інших популярних у туристів островів Полінезії: Бора-Бора, Хуахіні, Раіатеа. А так як фінансових проблем у Марини Владі не було, можна припустити, що Висоцький побував і там.
Результатом канікул на Таїті стала пісня «Одна наукова загадка, або Чому аборигени з'їли Кука».

Хочу на Таїті!

Круїз Генуя - Касабланка - Канари - Мадейра - Барселона - Генуя

Володимир Висоцький і Марина Владі у теплохода «Білорусія»
Володимир Висоцький і Марина Владі у теплохода «Білорусія»

У цьому двотижневому круїзі Висоцький і Владі взяли участь навіть двічі: навесні 1975 року та потім ще раз, рівно через рік. Висоцький завжди любив морські круїзи. До того, як він став «виїзним», щоліта, починаючи з 1968 року, Висоцький відправлявся в круїз на теплоході по Чорному морю від Одеси до Батумі із заходом в Ялту та інші порти Криму і Кавказу.

Цікаво, що і на цей раз теплохід був радянський і називався «Білорусія». Його капітаном був Фелікс Дашков, давній друг Висоцького ще по Чорному морю.

Так Висоцький вперше опинився в Африці. Дивно, що ні сам поет, ні Марина Владі не залишили ніяких спогадів про ці круїзах. Є тільки інтерв'ю Дашкова, в якому він згадує, що одним з найсильніших вражень Висоцького було те, як вони їли омарів в одному з ресторанів Касабланки.

Володимир Висоцький в Рабаті, Марокко
Володимир Висоцький в Рабаті, Марокко

З Касабланки Висоцький з'їздив до столиці Марокко - Рабат. За ним спеціально прислали автомобіль з радянського посольства, щоб організувати концерт для його співробітників. Ще один концерт він дав у Касабланці, в представництві Морфлоту СРСР.

І як завжди - листівка мамі: «Мамуля! Ми в Марокко. Сидимо, п'ємо чай з м'ятою і ходимо по ринку - тут все мідне і блищить. Тепло. Багато фарб. Добре! Цілу. Володя ».

Автор тексту: Дмитро Ржанніков

За спогадами Владі, він ледь не плакав: «Як же так?
Я не помиляюсь?
З листа Висоцького своєму незмінному респонденту Івану Бортнику: «А чи знаєш ти, незабутній друг мій Ваня, де я?
Взяв?

Новости