Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Національна галерея - новий виток

Експозиція Франтішека Скелі, Фото: Маркета Кахлікова   До зовсім недавно відкрилася в Вальдштейнском манежі персональної експозиції химерного фантазера і об'єкт-мейкера Франтішека Скелі і великої виставці, присвяченій «Хартії 77» в Салмовском палаці, разом додалося дев'ять нових експозицій, які були урочисто представлені в рамках відкриття нового сезону в Національній галереї Експозиція Франтішека Скелі, Фото: Маркета Кахлікова До зовсім недавно відкрилася в Вальдштейнском манежі персональної експозиції химерного фантазера і об'єкт-мейкера Франтішека Скелі і великої виставці, присвяченій «Хартії 77» в Салмовском палаці, разом додалося дев'ять нових експозицій, які були урочисто представлені в рамках відкриття нового сезону в Національній галереї.

«Наш Grand Opening робить акцент на трьох видатних особистостей, незважаючи на те, що тут присутні і інші, значення яких я не хочу применшувати. Проте, мені хотілося б зупиниться саме на цих трьох людей - Магдалена Етелова, Брайан Іно і Ай Вейвей. Всі троє створили для нас sight specific project, тобто створили свої твори спеціально для нас, для Праги, що нам дуже приємно. Двоє з них потім розширили цей проект на ретроспективну частину », - розповів про найяскравіші нових проектах відкривається сезону директор Національної галереї Іржі Файт.

Інсталяція «Дотик часу», Фото: Архів Національної галереї   Одним із спеціальних проектів, створених спеціально для галереї, стала інсталяція Магдалени Етеловой «Дотик часу», що перетворила Малий зал ярмаркового палацу в широке поле, яке дозволяє гостю здійснити безпосереднє знайомство з образом думки автора і її творчістю Інсталяція «Дотик часу», Фото: Архів Національної галереї Одним із спеціальних проектів, створених спеціально для галереї, стала інсталяція Магдалени Етеловой «Дотик часу», що перетворила Малий зал ярмаркового палацу в широке поле, яке дозволяє гостю здійснити безпосереднє знайомство з образом думки автора і її творчістю. На мистецтво тут виявляється можливим поглянути з декількох перспектив. Дана інсталяція - своєрідний діалог з архітектурою ярмаркового палацу, і, одночасно, нагадування про знищене ландшафті, яке загострює відчуття нестабільності і крихкості в сучасній соціально-політичної ситуації. Ландшафт - носій історії, від якої потерпають на його поверхні. Тут порушується і аспект колективної пам'яті, яка також «врізається» в поверхню ландшафту.

«Закон дороги», Фото: Архів Національної галереї   «Магдалена Етелова працює з контекстом, і він не тільки історичний і культурний, але також скульптурний концепт, і, безумовно, концепт громадський», - розповідає про роботу художниці куратор експозиції Мілена Калиновська «Закон дороги», Фото: Архів Національної галереї «Магдалена Етелова працює з контекстом, і він не тільки історичний і культурний, але також скульптурний концепт, і, безумовно, концепт громадський», - розповідає про роботу художниці куратор експозиції Мілена Калиновська.

Китайський художник і активіст Ай Вейвей, що особисто був присутнім на Grand opening прибув до Праги, щоб представити свій твір для ярмаркового палацу. Символічну інсталяцію він назвав «Закон дороги». В повітрі «зависла» гігантська 70 метрова гумовий човен з 258 біженцями. У фігур відсутні особи, всі вони чорного кольору, з того ж матеріалу, що і човен. Дві фігури з рятувальними кругами вільно «пливуть» по підлозі. На стінах залу - сотні фотографій які відзняв Ай Вейвей зі своєю командою в таборах для біженців під час зйомок документального фільму «Людський потік». На прес-конференції художник підкреслив, що міграційний криза - це криза людства. Він підкреслив, що відносин Європи до міграційного кризи ставить основні питання про цінності континенту:

Ай Вейвей, Фото: ЧТК   «Якщо ми побачимо когось, хто постраждав від війни і намагається знайти спокійне місце Ай Вейвей, Фото: ЧТК «Якщо ми побачимо когось, хто постраждав від війни і намагається знайти спокійне місце ... якщо ми не приймемо цих людей ... Справжня проблема і справжня криза не торкнуться людей, які відчувають біль, але лише тих, хто відмовляється визнати його, або вдають , що його не існує. Це трагедія і злочин. Я вважаю, що це аморально з боку тих людей, яким пощастило, не допомогти іншим ».

Експозицію продовжує спільний проект Ай Вейвея з Едмундом де Ваалем «Відбитки совісті. Мова кераміки », де можна побачити також керамічні роботи відомого китайського художника.

Директор Національної галереї Іржі Файт на прес-конференції також говорив про майбутню співпрацю з віденським фондом Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA 21), завдяки якому виявиться можливим привезти до Праги сучасне експериментальне і неформальне мистецтво, яке до сих пір було, скоріше, рідкісним винятком на виставках. Директор фонду Франческа фон Габсбург, яка була присутня на вернісажі, підкреслила, що сучасне мистецтво може стати дієвою зброєю в реакції на гострі соціальні та політичні теми, і Прага, на її думку, є для цього ідеальною платформою.

Новости