Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вино не можна зберігати в пластиковій тарі

Нещодавно французькі вчені переконливо довели, що вино не можна зберігати в пластиковій тарі - навіть в тій, що виготовлена ​​зі спеціалізованих "харчових" полімерів. Справа в тому, що будь-який пластик володіє адсорбуючі властивості і тому він може поглинати деякі компоненти благородного напою. А це веде до зміни аромату і смаку. Нещодавно французькі вчені переконливо довели, що вино не можна зберігати в пластиковій тарі - навіть в тій, що виготовлена ​​зі спеціалізованих харчових полімерів

Про те, що вино, яке перебуває в пластиковій тарі, піддається певним змінам, було відомо досить давно. Так, ще в кінці минулого століття дослідження біохіміків показали, що пластик, на відміну від скла, спокійно пропускає багато гази. Найбільший же шкоди завдає провину кисень, здатний проникати в ємність ззовні: він може окисляти різні компоненти благородного напою і тим самим змінювати його смак.

Більш того, досить часто ті, хто купує вино, розлите в пластикові пляшки (наприклад, у приватних виноробів на Кавказі або в Криму), спробувавши напій, відзначають що він, образно висловлюючись, "весь пропах пластмасою". Такий незвичайний запах пояснюється тим, що на відміну від води, наприклад, будь-який алкогольний напій є дуже активною в хімічному відношенні середовищем.

В результаті містяться в ньому спирти і органічні кислоти можуть взаємодіяти з полімерами пластикової тари і, відповідно, "відривати" від них різні молекули, переводячи їх в розчин. І хоч шкоди нашому здоров'ю ця "діяльність" провина не завдає, все одно, погодьтеся, пити "пластмасовий" напій не дуже-то і приємно. Адже хочеться щось "неповторного аромату", який був обіцяний в рекламі вина!

Читайте також: Млин міфів: слони - зовсім не алкоголіки!

У той же час представники компаній, що займаються розливом вин у пластикову упаковку, все як один стверджують, що такі претензії справедливі лише для "поганий", тобто зробленою з неякісного пластика тари. Але ж є і якісні матеріали - наприклад, ті, що використовує знаменита фірма Tetra Pak, яка спеціалізується на виробництві харчових упаковок. Подібні пластики, на думку цих експертів, є абсолютно пасивними, тобто взагалі не можуть взаємодіяти з жодними компонентами харчових продуктів, і з вином, відповідно, теж. І, крім того, вони абсолютно непроникні для будь-яких газів.

І, крім того, вони абсолютно непроникні для будь-яких газів

Але чи так це насправді? Нещодавно група вчених з Університету Монпельє (Франція), якою керував доктор Паскаль Шалье, вирішила перевірити, чи дійсно високоякісні "харчові" пластики не впливають на смак вина. Для цього дослідники змішали два складних етилових ефіру і два спирту в подкисленном водному розчині етилового спирту, створивши тим самим "спрощену" модель вина. Слід зауважити, що всі чотири речовини створюють "смаковий портрет" алкогольних напоїв. Так, етілбутірат і етілгексаноат надають вину його фруктовий смак, фенілетиловий спирт додає легкий відтінок медового смаку, а 4-Етілфенол відповідальний за аромат, який поціновувачі називають "тонкий дим".

Після того як суміш була створена, її розлили в тару, виготовлену з "харчових" пластиків. Вчені постійно проводили вимірювання кількості всіх чотирьох компонентів "моделі" протягом декількох діб. В результаті було встановлено, що пластик дійсно не вступав в реакцію з компонентами суміші. Однак на смак "вина" упаковка все-таки вплинула.

З'ясувалося, що всі чотири речовини досить швидко абсорбувалися поліетиленом, що входять до складу стінок упаковки. Більш того, деякі, будучи вельми летючими, примудрялися проходити крізь неї! Наприклад, етілгексаноат, як сама "неполярная" молекула, мав схильність до такого ж Неполярний пластику. За результатами вимірювань, всього через п'ять днів чверть цієї речовини "загубилася" десь всередині плівки. А половина 4-Етілфенол за той же час спокійно просочилася крізь стінки упаковки.

Отже, навіть спеціалізований пластик, судячи з усього, може впливати на смак вина. Однак далеко не всі вчені погодилися зі справедливістю цих висновків. Дослідники з різних інститутів США і Австралії (до речі, регіонів, які виробляють досить дешеве вино) вступили в бурхливу дискусію зі своїми французькими колегами. Так, доктор Елен Хоффер, фахівець з властивостями упаковки вина з Університету Каліфорнії (США), зазначивши, що робота групи Шалье була проведена в надзвичайно коректно, проте, вказала на ряд недоліків, зокрема, на те, що автори не провели дегустаційних випробувань. А без них неможливо стверджувати, що втрата деяких компонентів вина обов'язково позначиться на смаку напою - можливо, споживач просто нічого не помітить.

Паскаль Шалье, в свою чергу, заявив, що його команда зараз планує другий етап досліджень, який включає і експерименти за участю професійних дегустаторів. У той же час учений сказав, що вихідною метою роботи було довести саму можливість втрати будь-яких компонентів вина і це вийшло. Навіть якщо дегустатор і не помітить, як змінився смак напою, все одно вино, яке зберігалося в пластиковій тарі, буде вже не тим напоєм, яким його зробили винороби.

Читайте також: Млин міфів: хто на світі всіх п'яніший?

Як бачите, все-таки краще купувати вина в скляній тарі, хоч це і дорожче, і вага покупки більше через масу пляшки. Поки що це єдиний спосіб зберегти смак вина в його більш-менш первісному вигляді. І, до речі, слід звертати увагу і на пробку - натуральна в даній ситуації куди більш краща, ніж пластикова ...

Читайте найцікавіше в рубриці "Наука і техніка"

Але чи так це насправді?

Новости