Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Сіра, воно ж Шираз. Як «звучить» в келиху вино з різних країн

  1. Звідки лози ростуть?
  2. Вишуканість і витонченість Старого Світу
  3. Молодість і зухвалість Нового Світу

16 лютого відзначають Міжнародний день Сіра (він же Шираз). Цьому сорту винограду більше тисячі років. За цей час Сіра придбав другу батьківщину, друге ім'я і світову популярність. Пропонуємо дізнатися, як звучить Сіра, вирощений в різних частинах світу - у Франції, Італії, Іспанії, ПАР, Чилі, а потім закріпити знання дегустацією. Відмінний варіант для вечірки - наосліп продегустувати кілька пляшечок Сіра. Спробуйте відрізнити вино старого і сучасного стилю! Якраз з нагоди свята з 16 лютого по 1 березня в ОТДОХНИ вина з цього сорту за кращими цінами і в акції «2 + 1».

Звідки лози ростуть?

Сіра (Шираз) - сорт червоного винограду, що дає вина насичено темного кольору, часто з фіолетовим відтінком, глибокі, таніни, дуже «теплі» по відчуттю, з характерними тонами чорної смородини, чорного перцю, ожини, нотами диму і шкіри.

Сіра (Шираз) вважається одним з найбільш благородних сортів, незважаючи на те, що минуле у нього таке ж темне, як його шкірка. Темне в тому сенсі, що далеко не відразу з'ясувалося походження сорту.

На батьківщині, у французькій долині Рони Сіра довгий час вважали «чужаком». За однією з версій його завезли з перського міста Шираз (прихильники цієї легенди припускають, що «Сіра» є місцевим французьким синонімом «Шираз»), за іншою - з Сирії, за третьою - з Єгипту через Сіракузи.

Однак генетична експертиза 1998 року довела, що Сіра - «корінний француз», «батьки» якого - імениті французькі сорти Мондез Бланш і Дюрез. Але точного пояснення назвою Сіра немає до сих пір.

До слова про цікаві назвах. Як відомо, Ермітаж - не тільки музей в Санкт-Петербурзі. Саме цей апелласьон в долині Рони, який отримав свою назву від пагорба Ермітаж, прославив сорт Сіра і дав ім'я знаменитому вину з цього сорту.

В кінці XIX століття завдяки старанням британського політика і підприємця Джеймса Басбі Сіра з Франції разом з іншими сортами винограду перекочував до Австралії, пережив там друге народження і став національним надбанням. Це ознаменувало поширення Шираза (а саме так його почали називати в Австралії) і вин з нього в Новому Світі.

У різних країнах зустрічаються обидва назви сорту, по видимому, в залежності від того, до якого стилю ближче вино. Французький стиль передбачає більш стримані димні, таніну вина, а південно-австралійський - полум'яні, потужні і фруктові.

У французьких сира можна відчути чорницю, іноді малину і суницю, а також квітковий палітру - аромати фіалки, гвоздики; до перцевим нотах можуть додатися ноти кмину, чебрецю, фенхелю. У Ширазі австралійського стилю з'являються відтінки кави і темного шоколаду, в акорді ягідних нот чуються темна вишня, шовковиця, слива, а в смаку іноді можна відчути натяки на сіль.

Вишуканість і витонченість Старого Світу

Незважаючи на те, що старосвітська версія Сіра тонше і елегантніше Новосвітській, В Європі цей сорт все ж вважається надмірно прямолінійним, його характеризують як розкішний і навіть почуттєвий, і тому частіше використовується в купажах, ніж виготовляють моносортовие вина.

На батьківщині Сіра становить основу більшості купажів, його традиційно змішують з сортами Гренаш, Мурведр, Каріньян, Віонье, Сенсо. В інших французьких регіонах, де розташовані найбільші виноградники Сіра, наприклад, в Провансі, це сорт виступає в дуеті з Каберне Совіньон.

Треба сказати, що Купаж Совіньон-Шираз дуже популярний і в інших країнах Європи, зокрема, в Іспанії, Італії. Особливо варто відзначити бленди Сицилії - яскраві і теплі, як сама ця земля.

У колекції СОМЕЛЬЕ з 16 лютого по 1 березня за найкращою ціною французькі, італійські та іспанські вина з Шираза і Каберне Совіньон!

У колекції СОМЕЛЬЕ з 16 лютого по 1 березня за найкращою ціною французькі, італійські та іспанські вина з Шираза і Каберне Совіньон

Вино Терр де Берн

Вино із захищеним географічним зазначенням AOC Прованс. Характерне для Провансу - свіже, фруктове, елегантне - вино глибокого гранатового кольору з винограду сортів Сіра (60%), Каберне Совіньон (40%). Багатий аромат розкривається тонкими нотами лісових ягід, стиглої вишні, відтінками фіалки і прянощів. Володіє насиченим повним смаком з бархатистими танинами, фруктовими нотками і ванільними нюансами в післясмаку.

Вино Аньоранса Каберне Шираз

Червоне сухе вино з захищеним найменуванням місця походження DO Ла Манча з винограду сортів Каберне (60%) і Шираз (40%). Елегантне і відмінно збалансоване вино чудового вишневого кольору з фіолетовими відтінками, має приємний округлим смаком з ароматом червоних фруктів. Прекрасне супровід до м'ясних страв, сирів. Вживати при t 14-16ºC.

Вино Брунільде ді Менціоне Шираз Каберне

Червоне сухе вино з захищеним найменуванням місця походження DOC Сицилія. Вино красивого червоно-рубінового кольору вироблено з винограду сортів Шираз і Каберне. Володіє добре збалансованим смаком з елегантним післясмаком. Прекрасне супровід до червоного м'яса, дичини. Вживати при t 18-20 ° С.

Нагороди та рейтинги:

2014 Mundus Vini (2015) - срібна медаль

Молодість і зухвалість Нового Світу

Шираз в Новому Світі - це сучасний стиль. Його цінують і люблять за м'якість, бархатистість і помітну солодкість в смаку, насичені ягідні аромати з нотами ожини, вишні, тонами шоколаду, шкіри і перцю. Однак і в Новому Світі є шанувальники витонченого старосвітського стилю.

У ПАР не зовсім визначилися, і швидше за використовують проміжний варіант між французькими та австралійськими підходами. Сорт можуть називати і Шираз, і Сіра, в залежності від того, до якого стилю тяжіє винороб.

Так, наприклад, Ла Мотт Сіра від найстарішого південноафриканського винного дому по стилю ближче в французькому Сіра, ніж в австралійському Шираз. Саме тому, починаючи з урожаю 2011 року, вино, яке мало раніше назва Шираз, було перейменовано на французький манер.

У Чилі ж сорт завезли порівняно недавно, і з нього роблять недорогі демократичні вина гарної якості.

З 16 лютого по 1 березня в колекції СОМЕЛЬЕ чилійські і південноафриканські вина з Шираз за найкращою ціною і акції «2 + 1»!

З 16 лютого по 1 березня в колекції СОМЕЛЬЕ чилійські і південноафриканські вина з Шираз за найкращою ціною і акції «2 + 1»

Вино Леопардс Ліп Пінотаж Шираз

Червоне сухе вино з захищеним географічним зазначенням Західна Капська провінція, відмінно збалансоване, з щільними танинами, витримано в дубових бочках не менше 6 місяців. Вироблено з винограду сортів Пінотаж (52%), Шираз (48%). Володіє насиченим ароматом червоних ягід з нотками ванілі і прянощів і чудовим м'яким смаком. Прекрасне супровід до м'ясних страв. Вживати при t 16-18 ºC.

Вживати при t 16-18 ºC

Вино Леопардс Ліп Лукаут Каберне Совіньон Шираз

Вино із захищеним географічним зазначенням Західна Капська провінція. Лукаут - демократична лінійка молодих, легких, свіжих і фруктових вин. Лукаут Каберне Совіньон Шираз Сенсо - відмінно збалансоване, повнотіле вино. Володіє складним букетом, в якому характерні аромати сорти Каберне Совіньон (40%) прекрасно поєднуються з пряними нотами сорти Шираз (39%) і відтінками червоних ягід сорту Сенсо (21%).

Ла Мотт Сіра Ла Мотт Сіра

Червоне сухе з захищеним географічним зазначенням Західна Капська провінція густого бордового кольору з чорнильним відтінком. Складне, елегантне, з багатим букетом, витримано в бочках з французького дуба протягом 14 місяців. Володіє характерним сортовим ароматом з нотами чорних ягід, перцю і прянощів. Насичений фруктовий смак відрізняється міцною структурою і довгим післясмаком. Прекрасне супровід до м'ясних закусок, смаженого м'яса, гострих страв. Вживати при t 14-16 ° С.

Нагороди та рейтинги:

2004 Mundus Vini - золота медаль

2006 Michelangelo International Wine Awards - золота медаль

2007 Concours Mondial de Bruxelles - золота медаль

2007 International Wine & Spirit Competition - срібна медаль

2012 Top 100 Wines of South Africa

2012, 2013 Concours Mondial de Bruxelles - золота медаль

Вино Альборада Розі Сіра

Рожеве сухе вино вироблено з винограду сорту Сіра, вирощеного в DO Центральна Долина. Вино яскраво-рожевого кольору, має яскравий букетом з тонами стиглих ягід і свіжим фруктовим смаком з приємною кислинкою. Прекрасне супровід до страв з білого м'яса, морепродуктів, сирів. Вживати при t 10-12ºC.

Вживати при t 10-12ºC

Вино Моранді Гран Резерву Сира

Червоне сухе вино вироблено з винограду сорту Сіра, вирощеного в регіоні Долина Мауле. Витримано в бочках з французького дуба протягом 18 місяців. Вино насиченого червоного кольору з фіолетовим відтінком, відмінно збалансоване, повнотіле, з чудовою структурою і м'якими танинами. У букеті тони стиглих слив, ожини, трав, чорного перцю з нюансами ванілі, карамелі і хлібної скориночки. Чудова супровід до червоного м'яса, птиці. Вживати при t 16-18 ° С.

Нагороди та рейтинги:

Wine Enthusiast (США), грудень 2011 - 90 - Best Buy (найкраща покупка)

Wine Spectator (США), листопад 2009 - 88 балів


Відкривайте нові смаки зі Спільнотою СОМЕЛЬЕ!

Звідки лози ростуть?
Звідки лози ростуть?

Новости