Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як вибирати вино


Про чень часто людина соромиться собі зізнатися в тому, що він чогось не знає, чого-то не вміє. Іноді, прийшовши в ресторан, ми не знаємо як себе вести. Особливо це стосується вибору вина. Як правильно дегустувати вино і яке вино з чим краще вживати? Ось на ці питання ми сьогодні і спробуємо відповісти.

Перш за все, будь-який похід в ресторан починається з замовлення вина. Після того, як офіціант приніс вам пляшку він повинен трохи налити вам в келих або фужер. Ваші дії: знавець тримає келих за ніжку, а не за чашечку, щоб вино не нагрівалася від тепла долонь. Келих піднімають на рівень очей і, тримаючи його проти світла, насолоджуються кольором - як вино відливає пурпуровим або іскриться рубіново-червоним. Потім підносять келих до носа і вдихають тонкі запахи. Аромат і всі відтінки запаху вина проявляються більш чітко, якщо зробити келихом пару колоподібними рухів. Завдяки цьому в вино потрапляє більше кисню, і воно швидше розкриває свій букет. Спочатку, звичайно, буває важко вловити різні відтінки запаху вина. Однак, чим частіше ви пробуєте вино так само, тим виразніше ви будете відчувати найтонші нюанси. В результаті вони зможуть розповісти вам дещо про вино - суворе воно або тонке, зі слабко або яскраво вираженою інтенсивністю; можливо, ви відчуєте квіткові або фруктові тони. Або ж уловите приємно кружляють голову або навіть дурманящіе запахи. До речі, цікавий побічний ефект від кружляння вина в келиху - на стінках келиха утворюються 'арки' та патьоки; це свідчення високої якості вина.

Щоб визначити смак вина, роблять великий ковток, а потім, перш ніж проковтнути вино, 'крутять і повертають його в роті' (так цей процес описують фахівці). Це означає, що вино потрібно як би 'прополоскати' в порожнині рота, де розташовані рецепторні клітини смаку, сприймають солодке (цукор, алкоголь, гліцерин), солоне (мінеральні речовини), кисле (винна кислота) і гірке (таніни). Лише після цього вино ковтають. Чим довше залишається в роті приємний післясмак, тим більш насиченим вино. Якщо вас все влаштовує, ви сміливо можете замовляти це вино.

Тепер перейдемо до другого нашого питання - яке вино до чого подати або замовити? По-перше, хочу сказати що будь-який якісне вино, випите в межах розумного, піде вам на користь. Адже навіть сучасні медики, за прикладом древніх цілителів рекомендують щоденне вживання 100-200 г вина в профілактичних цілях і до 0,5 л в лікувальних - при перевтомі, в стресових ситуаціях.

На сьогоднішній день в московських магазинах, та й більшості великих міст Росії в винних бутиках і супермаркетах можна знайти практично всі відомі світові марки, аж до елітних і колекційних, вартість яких часом доходить до півтора тисячі доларів.

І при такому виборі, дуже легко можна розгубитися і придбати зовсім не те, що потрібно. Тому, перш ніж купувати вино, потрібно визначитися з деякими питаннями: скільки ви готові заплатити і для чого саме воно вам необхідно: для званного обіду, сімейного торжества, романтичної вечері, дружньої вечірки або розпиття пляшки з приятелем. Необхідно також продумати і саме меню торжества.

У ресторані з цією справою набагато простіше. Ви завжди можете поцікавитися у офіціанта, яке краще вино замовити до вибраного вам страви.

А ось для святкового столу, потрібно перш за все подбати про гармонійне поєднання напоїв з поданими до столу стравами. Для апперетіва підійде мадера, херес, сухий вермут.

Сухі білі (Сомюр, Мюськаде, шаблі, рислінг) і рожеві (Розе де Лаур, Кот дю Рон) вина завдяки своєму кислуватий смак теж хороші для освіжаючого аперитив, а також для закусок, страв з риби, морепродуктів , Підходять вони і до сирів, що володіє ніжним смаком, фруктам.

До перших страв рекомендуються міцні виноградні вина (мадера, херес, портвейн, марсала). Сухі червоні (бордо, божоле, Кот дю Рон, Медок) подають до гарячих закусок, страв з м'яса, птиці, сирів з пікантним смаком. На десерт йдуть солодкі вина (мускат, токай, солодкий вермут, марочні ігристі).

Кілька порад при підборі вина до страв з пасти . Адже всім відомо, що пасту найкраще замовляти під келих вина. До страв з локшини з молюсками або рибою рекомендується подавати легкі білі вина з Італії з не надто великим вмістом алкоголю, наприклад Верментіно, верначчіа або міцне співав. До макаронів з соусом 'Песто' необхідно вже більш пряне вино, яке витримало б запахи часнику та зелені. Тут можна запропонувати вибрати високоякісний совіньон з Франції або Австрії, а також Мюллер Турґау з Німеччини. До більшості запіканок, лазіння і також інших страв з локшини з м'ясними соусами найкраще підійде червоне вино. Це повинно бути пряне вино, проте не настільки, щоб перебивати смак самого страви. Тут ми порекомендуємо червоні вина з Провансу або ароматний Блау-бургундер з Пфальца. І, нарешті, до локшині з овочевими соусами найкраще подавати не дуже ароматне рожеве вино з Іспанії, Провансу або Південного Тіролю.

При виборі вина до рибного блюда в першу чергу враховують 'походження' самої риби - морська вона або прісноводна, тому що за своїми смаковими якостями вони сильно відрізняються один від одного. Крім того, вибір залежить від способу приготування риби, гарнір і особливо від соусу. Тому з основного і всім відомого правила - до риби подають тільки біле вино - існують винятки. Так, в залежності від способу приготування риба може поєднуватися і з найрізноманітнішими рожевими і червоними винами. Причому це в рівній мірі відноситься і до основних рибних страв, і до рибних закусок - паштетів, карпаччо, заливним, салатів, а також рибних супів. До основних страв з морської риби. За невеликим винятком морська риба має більш вираженим смаком, ніж прісноводна, і це необхідно враховувати в першу чергу при виборі до неї вина. До вареної або тушкованої морській рибі ідеально підійде ароматне, не дуже міцне біле вино з вишуканою кислотністю, наприклад Шенен Блан, Сан-сер і Пуйї-Фюме з берегів Луари, сухі рислінг з Німеччини і Ельзасу, Кондріє з берегів Рейну і Шаблі з Бургундії. Гарні будуть також новозеландський білий Совіньон або Шенен Блан з Південної Африки. Якщо до риби подають ситний ароматний соус, наприклад томатний, а також пікантний гарнір, то можна зупинитися на сухому ароматному рожевому вині. У цьому випадку кращим вибором може стати Тавель з берегів Рони. Якщо до складу соусу входить вино, то це ж вино бажано подавати і під час трапези. До смаженої риби і рибі гриль найкраще запропонувати легке кислотне, вишукано-терпке біле вино середньої повноти. Рислінг, відповідний в принципі до всіх рибних страв, стане тут непоганим вибором (ідеально взяти рислінг категорії Шпетлезе (або Пізній збір).




Як правильно дегустувати вино і яке вино з чим краще вживати?
Тепер перейдемо до другого нашого питання - яке вино до чого подати або замовити?

Новости