Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Азербайджан: вікінги, халва і нафту (ФОТО)

  1. Гянджа: поезія і чай Другий за величиною місто Азербайджану, судячи з усього, не збирається відставати...

Гянджа: поезія і чай

Другий за величиною місто Азербайджану, судячи з усього, не збирається відставати від Баку - він більш камерний, але такий же доглянутий, чистий і яскравий, як столиця. Тільки якщо Баку швидше "білий" місто, то Гянджа - "червоний", по крайней мере в його історичному центрі переважають будівлі з червоної цегли. Серед головних визначних пам'яток - творіння архітектора Шейха Бахеддіна, зведені на початку XVII століття: Джума-мечеть з двома мінаретами, лазні Чекяк-хамам, діючі і по сей день, і Караван-сарай. Поруч - музей уродженки міста, знаменитої поетеси XII століття Мехсеті. І нехай з експонатів є в основному ілюстрації різних художників до її рубаї, тут постійно звучать вірші, а пієтет, з яким ставляться до поетичного слова, просто вражає. Але чи може бути інакше в місті, яке дало світові сучасника Мехсеті, одного з найбільших поетів Сходу, Нізамі Гянджеві?

І ще вас неодмінно вразить чайхана - серед високих чинар, в міському парку Хан-Баги. Під відкритим небом, за столиками, культурно, сидять чоловіки і п'ють чай. Просто сидять за неспішними розмовами, без суєти, без Айпад і айфонів - і п'ють чай з традиційних азербайджанських стаканчиків-армуд з цукром вприкуску.

Просто сидять за неспішними розмовами, без суєти, без Айпад і айфонів - і п'ють чай з традиційних азербайджанських стаканчиків-армуд з цукром вприкуску

Нафталан: нафта на солодке

Місто з таким "хімічним" назвою - насправді бальнеологічний курорт, де в якості головного ліки використовують спеціальну коричневу нафту, нафталаном. І рятують від хвороб суглобів, різних дерматологічних та гінекологічних проблем - причому досить ефективно. Цілющі властивості нафталана помітили дуже давно, але "на промислову основу" виготовлення мазей та інших засобів з цінною нафти було поставлено лише в кінці XIX століття. Сьогодні на курорті працюють санаторії, відомі ще з радянських часів, і сучасні, оснащені за останнім словом техніки оздоровчі центри, такі, наприклад, як п'ятизірковий Garabag Resort & Spa.

Для початку можна пройти тестову процедуру, правда, спочатку необхідно здати аналізи - нафта штука активна, є протипоказання. І зануритися в маслянисту тягучу світло-коричневу масу, дуже схожу на розплавлений молочний шоколад - якби тільки не виражений бензиновий запах. Зате потім, після процедури, ви відчуєте таку приємну легкість в тілі і будете так добре спати, що в підсумку змиріться і з запахом. Місцеві лікарі стверджують, для стійкого ефекту очищення і оновлення потрібно не менше 10 процедур.

Дякуємо за організацію поїздки компанію TOUR A VENT - офіційного представника Міністерства культури і туризму Азербайджанської Республіки в РФ, першого туроператора по Азербайджану в Росії.


Приєднуйтесь до нас на Facebook

Читайте Trend в Telegram. Лише найцікавіші та важливі новини.

Але чи може бути інакше в місті, яке дало світові сучасника Мехсеті, одного з найбільших поетів Сходу, Нізамі Гянджеві?

Новости