Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Навіщо Китай встановлює тотальний контроль за людьми

Великий брат стежить за тобою.

Фото: pixabay

Як відомо, в Китаї панують не тільки цифрові диктатура і цензура, а й тотальний контроль над громадянами. У великих китайських містах встановлені десятки тисяч камер, які в режимі реального часу стежать за людьми.

Китай є найбільш населеною країною світу. У 2017 році населення цієї країни нараховувало 1,4 млрд чоловік. Встежити за такою кількістю громадян надзвичайно важко, тому китайці працюють над нововведеннями, які допомагають їм забезпечувати безпеку в країні і стежити за своїми громадянами.

У Китаї система управління суспільством налагоджена на найвищому рівні. Ще в 2004 році влада почала тестувати систему в пекінському районі Дунчен. Район був поділений на невеликі квадрати - 100 на 100 метрів. У кожному з них була встановлена ​​камера.
Крім високотехнологічного обладнання, за ситуацією стежили і люди, які патрулювали свій квадрат і повідомляли про будь-які порушення. Крім того, відповідальний за квадрат співробітник повинен був повідомляти про будь-яких переміщеннях людей. Всі дані збиралися в єдиному аналітичному центрі.

Експеримент в Дунчен тривав три роки. За цей час вдалося на 35% скоротити число конфліктів і соціальних заворушень. А в 2011 році в країні почали впроваджувати загальнонаціональне мережеве управління. У неспокійних районах були посилені заходи безпеки: встановлено велику кількість камер і створені додаткові поліцейські ділянки - по одному на кожні 500 кв. метрів. Кожен поліцейський відділок отримував інформацію з камер спостереження свого району. Завдяки близькому розташуванню поліцейські добиралися на місце злочину за 1 хвилину. Такі заходи дозволили китайцям домогтися стабільності в неспокійних районах.

Посилення тотального контролю китайці пояснюють необхідністю боротьби з тероризмом. У період з 2008 по 2014 рік в країні відбулося кілька терактів, організованих радикалами з уйгурів-мусульман.

Зараз в Китаї встановлено близько 176 млн систем відеоспостереження, а до 2020 року влада обіцяє встановити ще близько 500 мільйонів камер. За підрахунками аналітиків, на Китай припадає практично половина світового ринку систем відеоспостереження.
Крім цього, уряд зобов'язав усіх китайців сканувати райдужну оболонку ока. Ця база допомагає функціонувати системі розпізнавання осіб. Система працює таким чином, що камери в режимі реального часу можуть відслідковувати переміщення по місту будь-якої людини. Поліцейські ділянки мають бази "підозрілих" осіб, серед яких злочинці, громадські активісти, представники етнічних меншин. За даними американських ЗМІ, в Китаї вже працює система, яка повідомляє поліцейським, якщо "підозрілі" особистості відхиляються від свого щоденного маршруту.

У 2016-2017 роках в самому нестабільному регіоні Китаю - Сіньцзяні - стартував проект безкоштовної диспансеризації. Обстеження проводиться для всього населення району у віці від 12 до 65 років нібито для виявлення хвороб на ранніх стадіях. Однак в розслідуванні правозахисної організації Human Rights Watch кажуть, що влада під виглядом обстеження збирають у населення зразки ДНК. Всі дані про громадян надходять в єдину базу. Згідно з офіційними заявами уряду КНР, вже в 2016 році в базі даних знаходилися близько 54 млн профілів ДНК.

Еквадор завжди вважався не найсприятливішим місцем для туристів. Країна в Південній Америці страждала від високого рівня злочинності. Однак після впровадження китайських технологій стеження, країні вдалося піднятися в рейтингу найбезпечніших країн Латинської Америки з 11-го на 4-е місце. Система розумного відеоспостереження ECU911 вартістю 114 млн доларів була безоплатно впроваджена китайцями в Еквадорі в 2016 році. Камери системи працюють цілодобово, спостерігаючи за населенням 24 провінцій країни. Також ECU911 має функцію оперативного відстеження мобільних телефонів. Ця система допомогла Еквадору зробити справжній прорив у сфері безпеки: всього за два роки її роботи злочинність в країні скоротилася на 24%.

Але так чи безоплатна допомога китайців? Як відомо, Китай є одним з найбільших спонсорів Еквадору, вкладаючи великі гроші в інфраструктуру країни. Наприклад, в 2016 році за підтримки китайців в Еквадорі була відкрита гідроелектростанція.

Вкладаючи гроші в систему тотального контролю іншої держави і тим самим підвищуючи безпеку в країні, китайці захищають свої інвестиції. Також не виключено, що за допомогою впровадження своїх технологій в інших країнах китайці отримують доступ до баз даних держав і даними про населення цих країн. Деякі експерти вважають, що таким чином Китай розширює свою "всевидюче око".

Нагадаємо, раніше США закликали готуватися до війни з Китаєм ,

Також повідомлялося, що в Китаї зняли на відео самого невдачливого грабіжника в світі

Про те, до то може заробити в Китаї не одну тисячу доларів, дивіться на відео нижче:

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Але так чи безоплатна допомога китайців?

Новости