Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як тобі в Сибіру, ​​трудовий мігрант з Киргизстану?

Як змінилася трудова міграція киргизьких громадян до Сибіру після вступу країни в ЄАЕС? Як взаємодіють держустанови двох країн в даному питанні? Як і де будуть голосувати киргизькі громадяни в Росії на парламентських виборах в Жогорку Кенеш, які мають бути в жовтні? Ці питання ми поставили главі віце-консульства Киргизької Республіки в Новосибірську Калдаралі Маматаліеву.

- Як вступ Киргизстану в Євразійський економічний союз позначилося на трудову міграцію в сибірський регіон?

- Поки рано говорити про якісь зримих результати. Всі держави-члени організації ратифікували необхідні документи. Останнім був Казахстан, парламент якого також схвалив всі документи, закони про вступ нашої республіки в ЄАЕС. Потрібна тільки підпис президента Нурсултана Назарбаєва. Поки він у відпустці. Напевно, за цим тільки справа.

Поки багато наших співвітчизників, які бажають працювати в Росії, перебувають в режимі очікування. Чекають, коли ж вирішаться всі процедурні питання. Тільки в наше віце-консульство щодня звертаються по телефону до 40 осіб, запитують, коли ж настане ясність. Їм хотілося б відправитися на заробітки вже через спрощені процедури, запроваджені для громадян країн-членів союзу.

Йдеться про вересні, тобто про термін, коли почнуть діяти нові правила . Поки ж діють старі. Наприклад, якщо громадянин Киргизстану приїде на заробітки в Росію, то він повинен буде скласти іспит з російської мови, історії, отримати патент і так далі. Багатьом хотілося б уникнути цієї процедури. Зазвичай кількість мігрантів з березня по листопад збільшується вдвічі, по крайней мере в Сибірському регіоні.

- Є думка, що мігранти частіше корінного населення скоюють злочини. Наскільки це вірно і який рівень злочинності серед киргизів?

- Це, можна сказати, міф. Досить подивитися відкриту статистику. По крайней мере, в Новосибірській області на частку центральноазіатських мігрантів припадає приблизно 1% правопорушень. Ми намагаємося через організації киргизької діаспори в Сибіру роз'яснювати співвітчизникам, які приїхали на заробітки, місцеве законодавство, звертаємо увагу на те, що вони знаходяться в гостях, що необхідно дотримуватися законів, починаючи від правил дорожнього руху, правил обліку іноземців та аж до кримінального законодавства.

- На якому рівні знаходяться ваші контакти з місцевою владою? Чи надаєте одна одній допомогу?

- У міських і обласних адміністраціях є відділи, які працюють з іноземними організаціями, є відділення Федеральної міграційної служби, відділи внутрішніх справ. З цими організаціями ми найчастіше контактуємо. Наприклад, якщо раптом поліцейські затримують нашого громадянина, то відразу телефонують нам. Це стосується не тільки Новосибірська, а й усього Сибірського федерального округу, тобто 12 суб'єктів Російської Федерації - країв і областей, починаючи з Забайкалля на сході і аж до Уралу. Величезна територія. Це іноді ускладнює роботу.

- А чи не мало одного вашого віце-консульства на територію, яка в десятки разів перевищує територію самого Киргизстану?

- З цього приводу ще півтора роки тому Міністерство закордонних справ прийняло певні рішення. У травні відкрита консульська канцелярія посольства Киргизстану у Владивостоці. Така ж канцелярія буде через кілька місяців відкрита в Красноярську. Наші співвітчизники є скрізь - в Забайкаллі, на Далекому Сході, в Магаданській області. Всім їм потрібна консульська підтримка.

За службовим обов'язком Калдаралі Маматаліев (другий зліва) часто зустрічається з керівниками суб'єктів Російської Федерації. На знімку - зустріч в адміністрації Новосибірської області

- Скоро, 4 жовтня, чергові вибори до парламенту. Як вони будуть організовані для громадян Киргизстану в Сибіру? Де будуть відкриті виборчі дільниці? І ще питання: як проходить збір біометричних даних? Адже в самому Киргизстані це питання стало дуже дискусійним. Громадські активісти, неурядові організації виступають проти, вважаючи, що біометричними даними можна буде маніпулювати ...

- З приводу збору біометричних даних можна сказати, що процес йде. Я сам недавно їздив в Хакасії, Тиву, був в Читі, Омську, Красноярську, спілкувався на цю тему з представниками діаспор. Безумовно, є громадяни, які з якихось причин не хочуть здавати дані. Тому постараємося посилити роботу.

З приводу проведення виборів можу сказати, що додаткові ділянки відкриватися не будуть. У Новосибірську вибори пройдуть в приміщенні віце-консульства. Згідно з нинішнім законодавством, вибори можуть проходити тільки в будівлях дипломатичних місій. Ми обов'язково через місцеві та регіональні засоби масової інформації повідомимо про місце проведення виборів. На минулих виборах приїжджали голосувати наші громадяни з Томська на трьох орендованих автобусах, а це 250 кілометрів від Новосибірська. Тому ми будемо сповіщати про час і місце виборів через ЗМІ та в інших регіонах. Крім того, наші громадяни дізнаються про це і через організації киргизьких діаспор в інших областях і містах.

Мені і нашим співробітникам доводиться досить часто бувати в інших регіонах Сибірського федерального округу, ми намагаємося доводити до наших громадян всю інформацію, яка їм може знадобитися. Крім того, ми займаємося і культурними питаннями, хоча це не основне завдання консульств. Наприклад, в грудні минулого року були проведені Дні культури Киргизстану в Іркутську, присвячені 150-річчю народного поета Токтогула Сатилганова, який для киргизького народу є тим, ким є Пушкін для росіян.

Прибула делегація з 30 осіб, в складі якої був і онук поета. Була концертна програма, зустрічі зі співвітчизниками. Нам допомагали місцеві товариші. Наприклад, за їх сприяння ми знайшли в архівах Іркутська документи про Токтогула Сатилганова, про роки його іркутської посилання. З'ясувалося, що, всупереч легенді, згідно з якою він втік із заслання і пішки дістався до батьківщини, насправді його амністували.

Я і сам намагаюся під час поїздок звертати увагу не тільки на консульські питання. Наприклад, побував на озері Манас, що в Гірському Алтаї, який є батьківщиною Манаса, героя епосу киргизького народу . Так що історикам, як киргизьким, так і російським, є над чим попрацювати. А ми постараємося в міру можливості сприяти їх здобутків.

_________________

Фото - http://54novosti.ru/novost/novosibirtsyi-budut-letat-na-issyik-kul-pryamyim-reysom/

Як змінилася трудова міграція киргизьких громадян до Сибіру після вступу країни в ЄАЕС?
Як взаємодіють держустанови двох країн в даному питанні?
Як і де будуть голосувати киргизькі громадяни в Росії на парламентських виборах в Жогорку Кенеш, які мають бути в жовтні?
Як вступ Киргизстану в Євразійський економічний союз позначилося на трудову міграцію в сибірський регіон?
Наскільки це вірно і який рівень злочинності серед киргизів?
На якому рівні знаходяться ваші контакти з місцевою владою?
Чи надаєте одна одній допомогу?
А чи не мало одного вашого віце-консульства на територію, яка в десятки разів перевищує територію самого Киргизстану?
Як вони будуть організовані для громадян Киргизстану в Сибіру?
Де будуть відкриті виборчі дільниці?

Новости